10 χρόνια

Από τον Γκέμπελς στον Κασιδιάρη: «η ηλίθια δημοκρατία»

Με καλεσμένο τον κ. Σαπουντζάκη από την πολιτική αγωγή, το βιντεοχρονολόγιο της Δίκης της Χρυσής Αυγής εξέτασε, το βράδυ της Παρασκευής, τα τεκταινόμενα της 65ης εβδομάδας.

Κατά την 149η δικάσιμο το δικαστήριο άκουσε τον Σάββα Μαυρίδη, θύμα ξυλοδαρμού από τον βουλευτή Μίχο, στην Πάρο, στις 28/2/2013. Πρόκειται για μία εκ των συνδεδεμένων υποθέσεων, η οποία όμως, σε αντίθεση με άλλες προηγούμενες υποθέσεις, δεν έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό αυτόνομα, καθώς οι αρχές την έθεσαν στο αρχείο, χωρίς ποτέ να αναζητηθούν οι ένοχοι.

Ακολούθησε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, η εξέταση του οποίου δεν ολοκληρώθηκε κατά την 150η δικάσιμο κι έτσι, θα επανέλθει για να ανοίξει την 151η (8 Μαΐου 2017 στην αίθουσα του Εφετείου).

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=rLyyyXGbkhI","width":"800","height":"450"}

Φουσκωτοί με παραλλαγή

Για την προστασία των χρυσαυγιτών είχαν έρθει 2-3 διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά και πρόσθετη αστυνομική δύναμη από τις Κυκλάδες, καθώς η Πάρος δεν διαθέτει πάνω από 10 αστυνομικούς. Αυτό κατέθεσε ο Σ. Μαυρίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα είχε ήδη καταθέσει η Μ. Τρούλου.

Πριν την πορεία, προκάλεσε εντύπωση στον μάρτυρα μία παρέα 10-15 φουσκωτών που φορούσαν παραλλαγή και μαύρα μπλουζάκια με το σήμα της ΧΑ. Χαρακτηριστικά είπε ότι

«Όταν βλέπεις πάνω από 5 άτομα με παραλλαγή, κάτι συμβαίνει.»

Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Αβγό του Φιδιού» παρατήρησε δύο «φουσκωτούς», όχι Παριανούς, που κοίταζαν έντονα ποιοι έβγαιναν από την προβολή, πιθανώς για να τους στοχοποιήσουν αργότερα, στην πορεία.

Ο ίδιος, έχοντας εμπειρία από πορείες στην Αθήνα – δεδομένου ότι παλαιότερα εργαζόταν ως αρθρογράφος – αντελήφθη τον κίνδυνο παγίδευσης στα στενά της Πάρου. Όπως είπε, εάν δεν μοιράζονταν τα δολοφονικά χτυπήματα των χρυσαυγιτών, η Τρούλου θα είχε υποστεί μόνιμη βλάβη, «θα την ξεκλήριζε» είπε συγκεκριμένα. Για τον ίδιο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα 17 ράμματα και 3 εβδομάδες ανάρρωσης.

b2ap3_thumbnail_149-4.jpg

Βγήκε μέσα από τα ΜΑΤ

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Μαυρίδης αναγνώρισε τον Μίχο ως τον βασικό δράστη. Είπε μάλιστα ότι τον είδε να βγαίνει ανάμεσα από τα ΜΑΤ, κάτι που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, με τους Χρυσαυγίτες να δρουν προστατευμένοι πίσω από τα ΜΑΤ, και να ξεπετάγονται για να κάνουν επιθέσεις μέσα από τις γραμμές των αστυνομικών.

Το θύμα περιγράφει ότι υπήρχε ρίψη αντικειμένων (πέτρες, ξύλα κ.α.) από πίσω από τα ΜΑΤ, δηλαδή από τους χρυσαυγίτες, προς τη μεριά των αντιφασιστών. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα δακρυγόνα της αστυνομίας και οι βίαιες επιθέσεις εναντίον των συγκεντρωμένων.

Χαρακτηριστικό του τρόπου επίθεσης της ΧΑ στα θύματά της είναι και η περιγραφή του Μαυρίδη για τους τραμπούκους που περιστοίχιζαν τον Μίχο: «ο ένας κρατούσε και οι άλλοι χτυπούσαν».

b2ap3_thumbnail_149-10.jpg

Ολιγωρία και ειρωνεία

Στα εξοργιστικά της υπόθεσης πρέπει να καταγραφεί ότι ο γιατρός που περιέθαλψε τα θύματα του Μίχου, τους συμπεριφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο, θεωρώντας ότι τα θύματα «πήγαιναν γυρεύοντας».

Στην ολιγωρία της Αστυνομίας αξίζει να προστεθεί ότι δεν ζητήθηκε καν κατάθεση από τον Μαυρίδη, παρόλο που ο ίδιος ήταν θύμα επίθεσης.

«Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του» σχολίασε με νόημα ο κ. Σαπουντζάκης, για τον τρόπο που τα όργανα του Κράτους χειρίζονταν τη ΧΑ πριν τη δολοφονία του Φύσσα.

Εξηγείται έτσι και η στάση του μάρτυρα, ο οποίος ρωτήθηκε από την Έδρα αλλά και από συνηγόρους γιατί δεν κατέθεσε μήνυση εναντίον του θύτη του.

«Όχι δεν έκανα, γιατί ήταν βουλευτής. Ήταν ο Μίχος, ο βουλευτής. Γιατί πίστευα ότι θα ήταν περισσότερο απειλή για εμάς αυτό. Το κλίμα που υπήρχε για τη ΧΑ τότε. Θα ήταν περισσότερο ανέκδοτο μια δίκη στο νησί της Πάρου για αυτή την υπόθεση, αν έφτανε ποτέ στο δικαστήριο.»

Παράλληλα, ο Μαυρίδης ανέφερε, όπως είχε κάνει και η Τρούλου στην 148η δικάσιμο, το περιστατικό με τον Κασιδιάρη και τον Διαλυνά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, όπου οι αυτόπτες μάρτυρες βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Στο πνεύμα της ασυλίας που απολάμβανε η ΧΑ, η ίδια δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες και κείμενο κομπάζοντας για την επίθεση στους αντιφασίστες της Πάρου. «Τρέχαν σαν λαγοί» έγραψαν, ενώ υπήρχε ομάδα βουλευτών (Παναγιώταρος, Μίχος, Λαγός) και άλλων στελεχών (Πατέλης, Τσακανίκας, Λεμοντζής) να ποδοπατούν σημαία που υφάρπαξαν από την πορεία.

b2ap3_thumbnail_149-13.jpg

«Ο χώρος σας»

«Έχει ειδικές γνώσεις ο μάρτυρας, να μας πει πώς κουρδίζουν ένα πιάνο» ειρωνεύτηκε τον μάρτυρα ο συνήγορος του Λαγού, Ρουσσόπουλος.

Στο καυστικό σχόλιο της συνηγόρου Πανταζή ότι «Είπατε ότι δεν θα συμπεριφέρθηκε καλά ούτε η αστυνομία, το οποίο δεν μου κάνει εντύπωση για το χώρο σας.» απάντησε η Πρόεδρος, ρωτώντας την συνήγορο των ναζί ποιον «χώρο» εννοεί, με την Πανταζή να μην τολμά να παραδεχθεί δημοσίως όσα υπονοούσε.

Το κλασικό μοτίβο ερωτήσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή τη περίπτωση, με τον συν. Ζωγράφο να ρωτά εάν η πορεία είχε λάβει άδεια, στη λογική προφανώς ότι εάν δεν είχε άδεια, δεν υφίσταται πρόβλημα με την εξαιρετικά βίαιη επίθεση των χρυσαυγιτών εναντίον της.

Απαντώντας σε αυτό το επιχείρημα, ο κ. Σαπουντζάκης αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος περί του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. Μιλώντας για την αντιφασιστική πορεία της Πάρου εξήγησε ότι

«… ουδέποτε απαγορεύθηκε. Απαγορεύθηκε απ’ την Αστυνομία εν τοις πράγμασι η διέλευσή της από τον κεντρικό δρόμο της Πάρου. Μόνο αυτό… Όλες οι πορείες είναι νόμιμες, και οι συγκεντρώσεις, απευθείας απ’ το Σύνταγμα.»

b2ap3_thumbnail_150-2.jpg

«Είσαι εβραίος ρε;»

Με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), αλλά και υπό το πρίσμα της ακαδημαϊκής εξειδίκευσής του, ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου που διδάσκει από το 1979, κλήθηκε να καταθέσει ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο ίδιος, έχει υπάρξει θύμα επεισοδίου από τη ΧΑ, το 2010, σε εκδήλωση της ΕΕΔΑ στην Παλαιά Βουλή, με τον Ηλία Παναγιώταρο να τον πιάνει από τα πέτα και να ουρλιάζει «Είσαι εβραίος ρε;» Η εκδήλωση γινόταν με αφορμή το νομοσχέδιο Ραγκούση για την παραχώρηση Ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών που είχαν παρακολουθήσει Ελληνικό σχολείο.

b2ap3_thumbnail_150-5.jpg

Είναι εγκληματική οργάνωση

Η βουλευτική ασυλία προστατεύει από σύλληψη, αλλά όχι από ανακριτικές πράξεις, σύμφωνα με τον Ν. Αλιβιζάτο. Ο ίδιος εξήγησε ότι σε αρθρογραφία του, αλλά και σε συμμετοχές σε τηλεοπτικές εκπομπές έχει πάρει θέση σχετικά με το πώς μπορεί και πρέπει να διωχθεί ποινικά η ΧΑ, σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ως εγκληματική οργάνωση και όχι ως κόμμα.

Συνηγορώντας με αυτή την άποψη, ο κ. Σαπουντζάκης μας θύμισε την βαριά ιστορία της Ελλάδας με την απαγόρευση του ΚΚΕ μέχρι το 1974. Τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να διώκεται για τις ιδέες του αλλά μπορεί να διώκεται για τις πράξεις του, κι έτσι η ΧΑ βρέθηκε κατηγορούμενη για το 187 ΠΚ, μετά τη δολοφονία του Φύσσα.

Όσον αφορά τον έλεγχο των κομμάτων που κάνει προεκλογικά ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αυτός είναι καθαρά τυπικός και περιορίζεται στην αποφυγή κωλύματος των υποψηφίων. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα από την πλευρά της υπεράσπισης.  

«Έχει τα στοιχεία που συγκέντρωνε ο Νόμος, δομή, οργάνωση, διάρκεια.» ήταν η απάντηση του μάρτυρα, στην ερώτηση εάν η ΧΑ αποτελεί εγκληματική οργάνωση κατά νόμο. Μίλησε επίσης για «κοινό καθοδηγητικό κέντρο» αλλά και για τα τάγματα εφόδου, υπενθυμίζοντας τους μελανοχιτώνες του Μουσολίνι και τα τάγματα του Χίτλερ.

Πέραν αυτών, ο μάρτυρας μίλησε και για τα θύματα της ΧΑ: μετανάστες, αδύναμοι, αντιεξουσιαστές, αριστεροί, μαυριδεροί. Ταύτισε τη ΧΑ με τη ναζιστική ιδεολογία αλλά και την βίαιη πρακτική που απορρέει από αυτή, ενώ μίλησε και για το πώς έχει οργανωθεί:

«Υπάρχει μια ηγεσία που διαλέγει τα μπουμπούκια σε όλη την Ελλάδα. Είναι απολύτως εν γνώσει της ηγεσίας. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα κοινό δίκτυο επιλογής και συστράτευσης των ανθρώπων.»

b2ap3_thumbnail_150-11.jpg

Σχέδιο κατάλυσης της Δημοκρατίας

Ένα αρκετά εντυπωσιακό απόσπασμα από δήλωση του Κασιδιάρη διάβασε ο Ν. Αλιβιζάτος στο ακροατήριο. Τόνισε ότι υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας σε αυτό, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για αντιγραφή από ομιλία του Γκέμπελς σε συνέδριο του Γερμανικού ναζιστικού κόμματος.

«Θα μπούμε στη Βουλή για να εφοδιαστούμε από το εργοστάσιο της Δημοκρατίας, τα όπλα της. Αν είναι τόσο ηλίθια που να μας δώσει και βουλευτική αποζημίωση, είναι δικό της θέμα η ηλιθιότητά της. Θα μπούμε στο Σύνταγμα για να το καταλύσουμε…»

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο μάρτυρας περιέγραψε την εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου στον ποταμό Νέδα (Ηλεία), θεώρησε ότι υπήρχε προτροπή της ηγεσίας προς τις τοπικές οργανώσεις «κάντε τέτοια περιστατικά όπου αντέχετε», ενώ εκτίμησε ως απώτερο στόχο όλων αυτών την «επιβολή ναζιστικού καθεστώτος».

Λίγο αργότερα, σε ερώτημα του Αγγελέτου, συνηγόρου υπεράσπισης της Ζαρούλια, ο Αλιβιζάτος είπε με νόημα το εξής:

«Είναι contradictio in terminis να δεχτούμε ευγενή κίνητρα για όποιον καταφέρεται εναντίον της Δημοκρατίας.»

b2ap3_thumbnail_150-18.jpg

Εγγενές στοιχείο της ΧΑ η βία

Ο μάρτυρας έκανε διάκριση μεταξύ των πράξεων αντίστασης – αναφέροντας παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία – και της βίας. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το στοιχείο της βίας είναι εγγενές για τη ΧΑ. Χωρίς τη βία δεν υφίσταται, είπε, παρομοιάζοντας μία ΧΑ δίχως βία με γνωστά ακροδεξιά κόμματα όπως το ΛΑΟΣ και τους ΑΝΕΛ.

«Η αγόρευση οποιουδήποτε από αυτούς, ακόμα και στη Βουλή αποπνέει βία» είπε ο μάρτυρας, συμπληρώνοντας ότι τα τάγματα εφόδου έχουν διαπαιδαγωγηθεί για να θεωρούν τη βία αυτονόητη.

Για πρώτη φορά στα δύο χρόνια της δίκης η Πρόεδρος ρώτησε την άποψη του μάρτυρα για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κάτι που συνέβη σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο Αλιβιζάτος απάντησε ότι εφόσον δεν καταδικάζει την συγκεκριμένη πράξη, σημαίνει πως την επικροτεί. Ερωτηθείς μάλιστα για ποιο λόγο να το κάνει αυτό, ο μάρτυρας είπε ότι «είναι στοιχείο της ιδεολογίας του». Λίγο αργότερα, εξήγησε ότι η ΧΑ εγκολπώνει τις έκνομες πράξεις των στελεχών της.

b2ap3_thumbnail_150-15.jpg

ΧΑ: Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι

Ως υπερασπιστής του Νόμου για την ιθαγένεια στο ΣτΕ, ο Αλιβιζάτος είχε ως αντίδικό του τον Ανδριόπουλο, στέλεχος τη ΧΑ. Κεντρικό σημείο της επιχειρηματολογίας του ήταν το δίκαιο του αίματος. Δηλαδή η λογική πως δεν μπορεί κανείς να γίνει Έλληνας, παρά μόνο να γεννηθεί.

Αυτή η επιχειρηματολογία παραπέμπει στο γνωστό σύνθημα «Αίμα Τιμή ΧΑ», το οποίο προήλθε από το αντίστοιχο ναζιστικό «Blut und Ehre», του νόμου της Νυρεμβέργης για την καθαρότητα της αρείας φυλής.

b2ap3_thumbnail_150-25.jpg

Παρακράτος

Τον όρο «παρακράτος» της συνταγματικής επιστήμης επικαλέστηκε ο Ν. Αλιβιζάτος, για να χαρακτηρίσει τις δράσεις της ΧΑ.

Την υποκριτική σχέση της ΧΑ με τον Χριστιανισμό ανέδειξε με ερώτησή του προς τον μάρτυρα ο κ. Σαπουντζάκης, με αφορμή το περιστατικό στην Παλαιά Βουλή, όπου οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν λεκτικά στον παριστάμενο μητροπολίτη Μεσσηνίας. Την ένστασή τους στην απάντηση του Αλιβιζάτου, ότι δηλαδή «η ΧΑ δεν είναι χριστιανική», εξέφρασαν συνήγοροι της υπεράσπισης.

b2ap3_thumbnail_150-33.jpg

Σύμβαση του Παλέρμο

Νομικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ερωτήσεις του Κοντοβαζενίτη για την υπεράσπιση. Συγκεκριμένα, έθεσε το θέμα της ύπαρξης οικονομικού οφέλους ώστε να πληρούνται οι όροι δίωξης σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, τη σύμβαση δηλαδή των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το οικονομικό έγκλημα.

Δυστυχώς για την υπεράσπιση, το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, δεν θέτει ως προϋπόθεση το χρηματικό κέρδος από την εγκληματική οργάνωση. Πέραν αυτού, υπάρχει τέτοια αναφορά χρηματικής ανταπόδωσης στην υπόθεση του ΠΑΜΕ, η οποία όμως είναι εκ περισσού καθώς δεν χρειάζεται για να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο, όπως εξήγησε ο κ. Σαπουντζάκης.

b2ap3_thumbnail_150-14.jpg

Θεωρία των 2 άκρων

Παρά τη δήλωσή του ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στη θεωρία των δύο άκρων, δυστυχώς, από την κατάθεσή του προέκυψε ακριβώς το αντίθετο, ένας αχταρμάς δηλαδή, όπου δια στόματος Αλιβιζάτου, εξισώθηκε «η αναρχία του κομμουνισμού» με το έρεβος του ναζισμού, με εσάνς «δικτατορίας του προλεταριάτου». Τουλάχιστον, αυτή η τελευταία, δεν μετέρχεται ταγμάτων εφόδου, σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Δεν ήταν το μοναδικό αμφιλεγόμενο σημείο της ημέρας, καθώς ο μάρτυρας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά λέγοντας το ακόλουθο:

«… πρέπει να γίνεται ανεκτός και ο ακραία πολιτικά λόγος, ακόμα και ο μισαλλόδοξος λόγος, αρκεί να μην υπάρχει εξατομίκευση. Το δημοσίευμα που έλεγε ότι «πρέπει να αφανιστούν οι Εβραίοι», μπορεί να είναι αποδεκτό. Το να πάω έξω από το σπίτι του Εβραίου και να πω «πρέπει να πεθάνεις», είναι αποκρουστέο.»

Ωστόσο, σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, εξήγησε ότι η δημόσια ρητορική της ηγεσίας της ΧΑ για τους αλλοδαπούς «αφιονίζει» τα μέλη της και τους παρακινεί στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Παράλληλα, στον χρονικό του προσδιορισμό, ο Αλιβιζάτος χρησιμοποιούσε το 2012 ως χρόνο έναρξης της οργανωμένης βίας, εκτιμώντας πως ό,τι είχε γίνει νωρίτερα ήταν «μεμονωμένα περιστατικά». Όμως, τόσο η επίθεση στο Αντίπνοια, την οποία άκουσε το δικαστήριο, όσο και άλλα παρόμοια περιστατικά, μαρτυρούν πως δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Τέλος, θυμίζοντας λίγο τα περί «σοβαρής ΧΑ» που έχουν κατά καιρούς ακουστεί από μερίδα των ΜΜΕ, ο Αλιβιζάτος είπε τα εξής:

«Μου δίνουν επιχειρήματα να αγανακτώ εναντίον τους γιατί είναι απροσχημάτιστα ναζιστές. Αναρωτιέμαι γιατί το κάνουν τόσο ανοιχτά. Το γεγονός ότι είναι αυθεντικοί είναι εις βάρος τους.»

Η ΧΑ – κατά πάγια τακτική της – έχει μηνύσει τον Αλιβιζάτο, ωστόσο έχει τεθεί στο αρχείο.

b2ap3_thumbnail_C-VDCsvW0AE5eN-.jpg-large.jpg

Συνέντευξη Τύπου για τα 2 χρόνια δίκης

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η πολιτική αγωγή, με αφορμή την πάροδο δύο ετών από την έναρξη της δίκης της ΧΑ, προβλήθηκαν στο βιντεοχρονολόγιο της Παρασκευής. Μπορείτε να βρείτε όλο το υλικό αναρτημένο εδώ.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο διοργανώνεται και συναυλία, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, στο Gagarin.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=8G58eR1SRL4","width":"800","height":"450"}

 

Την ερχόμενη Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι για τον μήνα Μάϊο, απομένουν οι εξής δικάσιμοι: 9, 15, 23, 26 στον Κορυδαλλό και 8, 16, 22, 30 Μαΐου 2017 στο Εφετείο.

Παράλληλα, οι δικάσιμοι του Ιουνίου έχουν οριστεί ως εξής: 1, 8, 20, 30 Ιουνίου στον Κορυδαλλό και 2, 6, 13, 26, 28 Ιουνίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο