2 Χρόνια #GDtrial: «Κάποιοι φταίνε που άφησαν να γίνει η ΧΑ κοινοβουλευτικό κόμμα»

Στο κατάμεστο Gagarin 205 – που παραχωρήθηκε δωρεάν γι’ αυτόν τον σκοπό – πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν η οικογένεια και φίλοι του Παύλου Φύσσα για τα δύο χρόνια της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Στην συζήτηση, η οποία κάλυψε με σαφήνεια και λεπτομέρειες όλες τις πτυχές της διαδικασίας όσον αφορά στο ιστορικό, το κατηγορητήριο, τα στοιχεία, τις καταθέσεις των μαρτύρων, την στάση των ΜΜΕ αλλά και την εμπλοκή και τις ευθύνες των θεσμών, συμμετείχαν οι:

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής Αιγυπτίων ψαράδων
Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος πολιτικής αγωγής οικογένειας Φύσσα
Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γεν. γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης για τα δικαιώματα του ανθρώπου
Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος πολιτικής αγωγής οικογένειας Φύσσα
Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής Αιγυπτίων ψαράδων
Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος, μέλος του Παρατηρητηρίου για τον Ρατσιστικό και Φασιστικό Λόγο στα ΜΜΕ, μέλος του Παρατηρητηρίου της δίκης (Golden Dawn Watch)

Την συζήτηση συντόνισε το @ypopto_mousi (omniatv)

Ο Θ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της δραστηριότητας των νεοναζί υπό την ηγεσία του Ν. Μιχαλολιάκου από το 1980, όταν ακόμα αυτός κατείχε την θέση του αρχηγού της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Στην συνέχεια ανέλυσε και ανέπτυξε τόσο την σχέση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, όσο και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η υπεράσπιση των νεοναζί στην διθκαστική αίθουσα.

Η Ελ. Τομπατζόγλου περιέγραψε το πώς η ΧΑ αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά ως εγκληματική οργάνωση από τις διωκτικές αρχές μετά την δολοφονία Φύσσα, καθώς και ποιά στοιχεία έχουν προκύψει μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια δίκης.

Ο Κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην «θεσμική αμεριμνησία» για την νεοναζιστική οργάνωση, την «έμφοβη δικαιοσύνη» απέναντι σε μια Χρυσή Αυγή που αποδεδειγμένα είχε διασυνδέσεις με την ΕΛ.ΑΣ. σε υψηλότατα επίπεδα, καθώς και στην «αμφιθυμία» του πολιτικού συστήματος που αποσκοπεί στον προσεταιρισμό ψηφοφόρων από το ναζιστικό μόρφωμα.

Η Χρ. Παπαδοπούλου εξέθεσε τα στοιχεία που προέκυψαν στην δίκη για την συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. – που παρείχε εκ των πραγμάτων κάλυψη στην ΧΑ – τόσο στην δολοφονία Φύσσα όσο και στην επίθεση στο Συνεργείο. Επίσης αναφέρθηκε στην στάση των μαρτύρων κατηγορίας που, χάρη στη δίωξη της ηγεσίας της οργάνωσης, ενθαρρύνονται να σπάσουν το πέπλο του φόβου και να μιλήσουν πια ανοιχτά για τις επιθέσεις και τα πρόσωπα που τις κατεύθυναν.

Ο Κ. Παπαδάκης τόνισε την συνενοχή της ΕΛ.ΑΣ, την επί χρόνια συγκάλυψη από τις δικαστικές αρχές και τις σχέσεις της ναζιστικής συμμορίας με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά. Μίλησε επίσης για την αναντιστοιχία του κατηγορητηρίου με την υπερπληθώρα στοιχείων που υπάρχουν για την σε βάθος χρόνου δραστηριότητα των ναζιστών του Μιχαλολιάκου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για όντως τρομοκρατική οργάνωση που δεν διώκεται ως τέτοια.

Η Ελ. Κουμάντου περιέγραψε την στάση των ΜΜΕ τόσο σε σχέση με την ίδια την επί δεκαετίες δραστηριότητα της ναζιστικής οργάνωσης, όσο και σε σχέση με τις διώξεις και την κάλυψη της δίκης. Παρουσίασε τα σοβαρά προβλήματα που έχει η διεξαγωγή της διαδικασίας στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, το έργο του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch, ενώ ενημέρωσε και για νέα απόπειρα από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, να μεταφερθεί η δίκη σε άλλη αίθουσα, με πρόσχημα τα επεισόδια που προκαλούν ενίοτε μέλη της Χ.Α.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο