#GDtrial | Φουντώνει ξανά το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας

Την εξέταση του μάρτυρα Ν. Αλιβιζάτου από τους συνηγόρους υπεράσπισης άκουσε το δικαστήριο στην 66η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Ακολούθησε ο Φ. Ανδρεόπουλος από το Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Η εβδομάδα έκλεισε με τον σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Θεοδωρόπουλο. Ο σχολιασμός των υπολοίπων συνηγόρων θα λάβει χώρα την 67η εβδομάδα, καθώς ζήτησαν χρόνο για να προετοιμαστούν.

Παράλληλα, αναζητούνται και οι επόμενοι μάρτυρες της λίστας. Πρόκειται για έναν αστυνομικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που εργάζεται πλέον στις Βρυξέλλες, αλλά και για τον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας, ο οποίος έχει αποστρατευτεί.

Τρόμος υπό το πέπλο κόμματος

Την πρόκληση φόβου στην κοινωνία με απώτερο στόχο την επιβολή ναζιστικού καθεστώτος αναγνώρισε στις πράξεις της ΧΑ ο μάρτυρας Αλιβιζάτος. Εξήγησε ότι με το φόβο ο λαός χάνει την αγωνιστική του διάθεση για την αποτροπή τέτοιων καθεστώτων.

Τον εθισμό της κοινωνίας στη βία προέκρινε και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεοδωρόπουλος, κατά τον σχολιασμό του, υπενθυμίζοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ουσιαστικά σπέρνει δημοσίως το φόβο όταν απειλεί τον αξιωματικό ότι «Θα έχεις νεκρούς» όπως ακούσαμε στην υπόθεση Belvedere.

Εξάλλου, σε σχετικό ερώτημα του Π. Μιχαλόλια, ο Ν. Αλιβιζάτος απάντησε ότι «Υπό το πέπλο του πολιτικού κόμματος υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση» ενώ προχώρησε στην εξήγηση των ομόκεντρων κύκλων με τον αρχηγό στο κέντρο και τα ενταγμένα (στην εγκληματική οργάνωση) στελέχη στον δεύτερο κύκλο.


b2ap3_thumbnail_151-2.jpg

Στοιχείο ένταξης: η υποψηφιότητα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, η υποψηφιότητα ενός στελέχους της ΧΑ αποτελεί ικανή απόδειξη για την ένταξή του στην εγκληματική οργάνωση. Αυτό προέκυψε κατόπιν ερωτήσεων του συνηγόρου υπεράσπισης Καπερνάρου για τον βουλευτή Κούζηλο.

Την ικανότητά μας να βλέπουμε αμφισβήτησε ο συνήγορος Παπαδέλλης, επιμένοντας ότι στην εκδήλωση της ΧΑ για τα Ίμια δεν υπήρχαν αναμμένοι πυρσοί. Δυστυχώς για την υπεράσπιση, υπάρχει άφθονο οπτικό αποδεικτικό υλικό περί του αντιθέτου, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ «ΧΑ Προσωπική Υπόθεση» της Ανζελίκ Κουρούνη.

b2ap3_thumbnail_151-7.jpg

Φουντώνει ξανά το φαινόμενο

Ο μάρτυρας Ανδρεόπουλος είναι μέλος μιας ομάδας εθελοντών οι οποίοι έχουν συστήσει Σωματείο αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο, από το 2006, με σκοπό την διδασκαλία όσων επιθυμούν να μάθουν Ελληνικά.

Ο Δήμος Πειραιά τους έχει παραχωρήσει χώρο όπου γίνονται τα μαθήματα, στα οποία εγγράφονται κάθε χρονιά εκατοντάδες άνθρωποι. Μάλιστα, όπως είπε στο δικαστήριο, διδάσκουν πλέον και ξένες γλώσσες σε Έλληνες και αλλοδαπούς που θέλουν να μεταναστεύσουν.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, από το 2011 και μετά, άρχισε να μαθαίνει για ρατσιστικές επιθέσεις σε αλλοδαπούς, οι οποίες εντάθηκαν και πύκνωσαν πολύ το 2012 και 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν περνούσε εβδομάδα χωρίς μία επίθεση, είπε, εκείνη την εποχή.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις αυτές σχεδόν σταμάτησαν, ενώ φέτος παρατηρείται νέα έξαρση του φαινομένου, με πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνει όσα έχουν πει πολλοί προηγούμενοι μάρτυρες, για την απότομη αλλαγή κλίματος μετά τον Σεπτέμβριο του 2013.

b2ap3_thumbnail_151-18.jpg

Ρατσιστική τρομοκρατία

Κοινά χαρακτηριστικά εντόπισε ο μάρτυρας σε πολλές από τις επιθέσεις, μιλώντας για μηχανάκια που προσέγγιζαν ποδηλάτες για να τους επιτεθούν, αλλά και για μετανάστες που απλά περίμεναν το λεωφορείο στη στάση λίγο πριν βρεθούν στο έλεος των θυτών τους.

Αδίστακτη επίθεση υπήρξε και μέσα σε λεωφορείο, στα τέλη του 2012, με τους δράστες να φοράνε τα γνωστά μπλουζάκια της ΧΑ. Απαίτησαν από μετανάστη να αποβιβαστεί και όταν εκείνος αρνήθηκε, τον ξυλοκόπησαν. Ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και τους πήγε στην Αστυνομία, αλλά δυστυχώς, εκεί δεν έγινε μήνυση.

Ο Ανδρεόπουλος προσδιόρισε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες ήταν πιο επικίνδυνες, όπως η στάση λεωφορείων έξω από τα Village, και μία ΔΟΥ του Πειραιά, επειδή βρισκόταν κοντά στα γραφεία της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_151-17.jpg

Επίθεση τάγματος σε σπίτι

Παρόλο που ο μάρτυρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του, αποφεύγοντας να μιλήσει για τη ΧΑ ή να πει την έκφραση «τάγμα εφόδου», περιέγραψε γλαφυρά ένα τέτοιο, διηγούμενος μία επίθεση σε αλλοδαπούς, στην οποία κλήθηκε από τους γείτονες.

Συγκεκριμένα, κλήθηκε να συνδράμει δύο θύματα, τα οποία βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν κάποιος άγνωστος χτύπησε το κουδούνι. Ανοίγοντας την πόρτα, ο ένας δέχθηκε επίθεση με taser.

Ενδεικτικό της οργάνωσης ήταν πως πέντε δράστες ήταν μέσα στο σπίτι και πέντε άλλοι έξω από αυτό. Ενώ, όταν ολοκλήρωσαν το παρ’ ολίγον δολοφονικό έργο τους, ένας εκ των δραστών σε συντονιστικό ρόλο ρώτησε «Είμαστε όλοι;»

Χτύπησαν τα θύματα πολύ άσχημα, παρόλο που αυτοί, θεωρώντας ότι πρόκειται για ληστεία, προσέφεραν όσα χρήματα είχαν στους θύτες τους, για να γλιτώσουν. Ο ένας εκ των δύο νοσηλεύτηκε για πολλές μέρες, με κίνδυνο για τη ζωή του.

b2ap3_thumbnail_151-19.jpg

Συνέλαβαν τα θύματα

Η στάση της Αστυνομίας την εκθέτει για ακόμη μία φορά. Σύμφωνα με τον Ανδρεόπουλο, όταν προσέτρεξε για να συνδράμει ένα ακόμα θύμα, το καλοκαίρι του 2012, βλέποντας την Αστυνομία να βρίσκεται ήδη εκεί, θεώρησε ότι επιτέλους θα συλληφθούν οι δράστες. Αντιθέτως, έγινε μάρτυρας σύλληψης των θυμάτων αλλά και όσων είχαν προστρέξει να τους βοηθήσουν.

Στο ερώτημά του «Αυτοί προσέτρεξαν να βοηθήσουν, γιατί τους συλλάβατε;» η απάντηση ήταν «για να δούμε εάν έχουν χαρτιά».

Ρώτησε την αστυνομία εάν τα θύματα ζήτησαν να καταθέσουν μήνυση, κάτι στο οποίο έλαβε αρνητική απάντηση. Εξέφρασε λοιπόν τη λογική απορία «Και πώς το ξέρετε, εφόσον δεν μιλάνε Ελληνικά;» με αποτέλεσμα να βρεθεί τελικά διερμηνέας και να ασκηθούν μηνύσεις.

b2ap3_thumbnail_152-7.jpg

Ακατάληπτη η αλληλεγγύη

Προβλέποντας τις ερωτήσεις της υπεράσπισης, η Εισαγγελέας ρώτησε εάν το Κυριακάτικο Σχολείο ελέγχει τη νομιμότητα ή όχι των μαθητών.

«Τι είμαστε για να ελέγχουμε;» απόρησε εύλογα ο μάρτυρας, ουσιαστικά παραπέμποντας στις προηγούμενες καταθέσεις περί παρακράτους και αντιποίησης αρχής.

Στη γραμμή όσων υποστηρίζουν οι χρυσαυγίτες, ο συνήγορος υπεράσπισης Αλεξιάδης ρωτούσε τον μάρτυρα εάν έχει υπάρξει έλεγχος από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η απορία του μάρτυρα ήταν εάν γίνονται έλεγχοι για ασθένειες στους επιβάτες των λεωφορείων, θεωρώντας την κατάσταση αντίστοιχη.

Αποκαλυπτικές ήταν οι ερωτήσεις του Ζωγράφου, εκ της υπεράσπισης των νεοναζί. Ρωτούσε επανειλημμένα γιατί ο μάρτυρας επέδειξε αλληλεγγύη προς τα θύματα των πελατών του. Προφανώς του ήταν αδύνατο να κατανοήσει γιατί κάποιος προστρέχει να συνδράμει θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.

b2ap3_thumbnail_C_YphNQXUAEv4eI.jpg

Την ερχόμενη Πέμπτη

Για τον τρέχοντα μήνα υπάρχουν δικάσιμοι στις εξής ημερομηνίες: 15, 23 και 26 στον Κορυδαλλό ενώ 16, 22, 30 Μαΐου 2017 στο Εφετείο.

Κατ’ εξαίρεση, την ερχόμενη εβδομάδα, το βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV θα προβληθεί μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, καθώς στις 19 και 20 Μαΐου σας περιμένουμε όλους στο Θέατρο Χυτήριο, για το πρώτο mini-fest του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

b2ap3_thumbnail_151-3.jpg

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο