#GDtrial | Το περιφερόμενο τάγμα εφόδου και η εγκληματική αδιαφορία της ΕΛΑΣ

Με τρεις σημαντικές μαρτυρίες κύλησε η 68η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης (δικάσιμοι 155-157).

Πρώτος κλήθηκε ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας (Βασ. Γεωργακόπουλος), ακολούθησε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ «The Cleaners» (Κ. Γεωργούσης) ενώ προς το τέλος της τρίτης δικασίμου ξεκίνησε η κατάθεση του Δημ. Ζαμπέλη, κατοίκου Αναβύσσου, ο οποίος υπήρξε θύμα επίθεσης από τη ΧΑ.

 

Μια ψιλο-αντιποίηση αρχής

Στην έναρξη της 155ης δικασίμου το δικαστήριο άκουσε τον σχολιασμό προηγούμενων μαρτυρικών καταθέσεων εκ μέρους των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης.

Μία εναλλακτική πραγματικότητα επιχείρησε να παρουσιάσει η συνήγορος υπεράσπισης Βελέντζα, δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά εναντίον των πελατών της. Μίλησε για έλλειψη μέτρων της ΕΛΑΣ στο επεισόδιο του Belvedere, παρόλο που οι δύο αστυνομικοί είχαν πει ακριβώς το αντίθετο.

«Τυχαίο» χαρακτήρισε το περιστατικό της Πάτρας, με τον ξυλοδαρμό του 18χρονου Αντίοχου ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας, προσπαθώντας να το παραλληλίσει με περιπτώσεις ληστειών παρόλο που τα στοιχεία δεν καταδεικνύουν τίποτα τέτοιο. Συνέχισε κάνοντας λόγο για «δίκη των λαϊκών αγορών» και προσπαθώντας να μας πείσει ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την αντιποίηση αρχής εκ μέρους των χρυσαυγιτών.

b2ap3_thumbnail_155-12.jpg

Οι εφημερίδες έγραφαν, η ΕΛΑΣ αγνοούσε

Ο πρώην Αστ. Δ/ντης Μεσσηνίας ρωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα του Μεσσηνιακού Τύπου την εποχή του 2012, όταν υπήρχαν αναφορές για τη δημιουργία τοπικών ταγμάτων εφόδου της ΧΑ, σε απάντηση της έξαρσης της μικροεγκληματικότητας (κλοπές εργαλείων κλπ). Στα πρωτοσέλιδα εκείνης της εποχής (εφημερίδα «Ελευθερία») υπήρχαν και ρεπορτάζ για χρυσαυγίτες που εκφοβίζουν τοπικές επιχειρήσεις ελέγχοντάς τις σχετικά με την απασχόληση αλλοδαπών.

Μεταξύ άλλων, ο Γεωργακόπουλος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτηματικά σχετικά με τη δράση του Φώτη Μπέλλου, ο οποίος ήταν στα ψηφοδέλτια της ΧΑ το 2012. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέλλος είναι συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται πλέον για τη δολοφονία ενός ατόμου στην οδό Πανόρμου (Οκτ. 2016).

Ως σκανδαλώδη περιέγραψε τη μαρτυρία του Γεωργακόπουλου ο Θ. Καμπαγιάννης μιλώντας στο βιντεοχρονολόγιο της Παρασκευής, λέγοντας πως «εκτέθηκε απόλυτα».

Οι απαντήσεις του Γεωργακόπουλου ήταν στο πλαίσιο «δεν θυμάμαι, δεν είδα, δεν άκουσα». Επέμεινε ότι τελικά δεν υπήρξε συγκρότηση ταγμάτων της ΧΑ, παρά τη σχετική ανακοίνωση στα Μέσα. Δήλωσε ότι η ΕΛΑΣ θεωρούσε τον Μπέλλο ως απλώς «γραφικό» τύπο και ουσιαστικά δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί του, κάτι που συνάδει με τη γενικότερη αντιμετώπιση που απολάμβανε η ΧΑ μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την εξέταση του μάρτυρα είναι πως ο τότε βουλευτής Μεσσηνίας της ΧΑ (Κουκούτσης) δεν επικοινώνησε με την ΕΛΑΣ για να αποστασιοποιηθεί από τα λεγόμενα του Μπέλλου. Και παρόλο που ο η Αστυνομία, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αξιολόγησε τα άρθρα στον Τύπο ως προσωπικές απόψεις, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η ΧΑ δεν βρισκόταν πίσω από όλα αυτά.

b2ap3_thumbnail_156-2.jpg

Περήφανοι τραμπούκοι on camera

Νέα στοιχεία και πολύ υλικό προκύπτει από το ντοκιμαντέρ The Cleaners του Κώστα Γεωργούση, ο οποίος το 2012 ήταν φοιτητής στην Βασιλική Σχολή Θεάτρου της Βρετανίας, και γι’ αυτό ήρθε σε επαφή με τη ΧΑ, ώστε να κάνει μια εργασία (ντοκιμαντέρ) στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την αποφοίτησή του.

Η ΧΑ και ειδικότερα ο Ηλίας Παναγιώταρος ήταν πολύ θετικοί στο αίτημά του, αλλά λόγω προεκλογικής περιόδου (Φεβρ. 2012), απέκλεισαν τη διάθεση χρόνου σε αυτό, με αποτέλεσμα ο Γεωργούσης να πάει στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα και να αναζητήσει εκεί υλικό, μόνος του.

b2ap3_thumbnail_155-25.jpg

Παρατήρησε, όπως είπε, τον Γιώργο Βάθη, έναν τύπο που «έκανε κουμάντο» ανεπίσημα στην πλατεία, εκδιώκοντας αλλοδαπούς που έπαιζαν μπάλα εκεί κλπ. Του συστήθηκε και άρχισε να κάνει το ντοκιμαντέρ του με την πλήρη συνεργασία και έγκριση του Βάθη και του Πλωμαρίτη (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ):

«Είχε κάποιες υπερεξουσίες, που πήγαζαν από την κομματική του σχέση με την ΧΑ. Δεν τον πείραζε κανείς. Υποκαθιστούσε και τα νόμιμα όργανα ακόμα.

Υπήρχε ένας συνεχής τραμπουκισμός. Εξαπέλυε ύβρεις, ιδίως σε αλλοδαπούς, που ήταν εμφανέστατα αλλοδαποί. Σε ιδεολογικούς εχθρούς, σε άτομα που τολμούσαν να αντιμιλήσουν στους δρόμους. Και δεν τολμούσαν πολλοί να αντιμιλήσουν, μου είχε κάνει εντύπωση.

Συναντιόνταν συνήθως τα ίδια άτομα, που ήταν μέλη της ΧΑ: ο κ. Βάθης, ο κ. Αλέξανδρος Πλωμαρίτης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υποψήφιος στην Β’ Αθηνών, ο κ. Μπατζής, υποψήφιος στην Πάτρα, και διάφορα άλλα άτομα που δεν ήταν υποψήφια αλλά ερχόντουσαν από τα γραφεία για βοήθεια.»

b2ap3_thumbnail_155-30.jpg

Αναπολούν το Άουσβιτς

Η καταγραφή δηλώσεων που έγιναν κυρίως από τον Πλωμαρίτη, σχετικά με τους φούρνους του Άουσβιτς και το τι θέλουν να κάνουν στους πολιτικούς εχθρούς της ΧΑ, ήταν σοκαριστική. Βεβαίως, μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, η ηγεσία της ΧΑ φαίνεται να άλλαξε γνώμη, με τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο να καταφέρεται εναντίον του Γεωργούση κάνοντας λόγο για «ξένα κέντρα» για «Εβραίους» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Υπήρξαν και δύο μηνύσεις, ότι δήθεν τους κινηματογράφησε με κρυφή κάμερα, οι οποίες όμως τέθηκαν στο αρχείο ως αβάσιμες. Αντιθέτως, ο Πλωμαρίτης έχει καταδικαστεί για όσα είπε, στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νόμου, σε ένα χρόνο με αναστολή.

Η ταινία προβλήθηκε μεταξύ άλλων και στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στο Βερολίνο, μέσω του Πανεπιστημίου του Humboldt. Οι Γερμανοί έκαναν λόγο για «γνήσιους εκπροσώπους της ναζιστικής ιδεολογίας» όσον αφορά τη ΧΑ. Χαρακτηριστικές δηλώσεις των χρυσαυγιτών όπως «Με τις εκλογές θα βγουν και τα μαχαίρια» αλλά και «Δεν υπάρχουν βουλευτές για μας», απειλές για όλους τους αριστερούς συλλήβδην, αναφορές στη Βίλα Αμαλίας η δράση της οποίας τους ενοχλούσε, φανερώνουν τις προθέσεις της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_156-7.jpg

Η μάχη του Αγ. Παντελεήμονα

Νέο στοιχείο που έφερε στην επιφάνεια το ντοκιμαντέρ είναι και η διαβόητη «μάχη του Αγίου Παντελεήμονα» για την οποία καυχήθηκαν οι χρυσαυγίτες στην κάμερα. Σύμφωνα με τον Γεωργούση, έφεραν κάπου 150 μέλη τους στην περιοχή και εκδίωξαν αλλοδαπούς από εκεί, ενώ οι ίδιοι καυχιούνταν και για τα μαγαζιά αλλοδαπών που έχουν κλείσει.

Ένα εξαιρετικά καίριο ερώτημα έθεσε η Πρόεδρος στην υπεράσπιση, ζητώντας να διευκρινήσουν τι υποστηρίζουν σχετικά με το ντοκιμαντέρ. Ο Γ. Μιχαλόλιας απάντησε ότι σύμφωνα με τη ΧΑ, πρόκειται για «προσωπικές απόψεις» και «αστεϊσμούς» ενός από τους δεκάδες υποψηφίους των εκλογών του 2012, και όχι για επίσημες θέσεις της ΧΑ. Ζητά μάλιστα από το δικαστήριο να κληθούν οι Βάθης και Πλωμαρίτης να εξηγήσουν τις θέσεις τους, σε μια απόπειρα να θυσιαστούν πάλι τα κατώτερα στελέχη για να διαφυλαχθεί ο ηγετικός πυρήνας.

b2ap3_thumbnail_156-8.jpg

Υπερασπιστική γραμμή: δεν τους ξέρουμε

Αν μπορούμε να θεωρήσουμε τον Τ. Μιχαλόλια, αδερφό του Ν. Μιχαλολιάκου και ηγετικό μέλος της υπεράσπισης στη δίκη, ως διαμορφωτή γραμμής, έχει ενδιαφέρον η γραμμή ερωτήσεων που επέλεξε, κατατείνοντας στο ότι όσα προβάλλονται στο ντοκιμαντέρ The Cleaners δεν εκπροσωπούν την επίσημη γραμμή της ΧΑ. Ο μάρτυρας εύκολα το αντέκρουσε εξηγώντας ότι έχει διαβάσει υλικό της ΧΑ και έχει δει δηλώσεις μεγαλοστελεχών όπως ο Κασιδιάρης.

Στην ίδια γραμμή και ο συνήγορος Αλεξιάδης, προσπάθησε να βάλει λόγια στο στόμα του μάρτυρα, μιλώντας για τον «ανισόρροπο Βάθη», με τον μάρτυρα να σπεύδει να διευκρινήσει ότι δεν έχει ποτέ κάνει τέτοιον ισχυρισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=QvySvR1FTnQ

ΧΑ εναντίον Ρομά, ξανά

Επόμενος μάρτυρας που κλήθηκε ήταν ο Ι. Γρυπιώτης, γιατρός στο επάγγελμα και δήμαρχος Ευρώτα Λακωνίας με έδρα το χωριό Σκάλα.

Σύμφωνα με όσα είπε, στην περιοχή υπάρχουν περίπου 200 Ρομά, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες, παρουσιάζουν μικρή παραβατικότητα και γενικότερα είναι καλά ενταγμένοι. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες, που απασχολούνται στη γεωργία κλπ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΧΑ, που επιζητούσε την ανάμιξή της σε τοπικές κοινωνίες ως αυτόκλητου «σωτήρα», άρχισε η παρενόχληση του δημάρχου στο διαδίκτυο αλλά και με φυσική παρουσία χρυσαυγιτών, πορεία τάγματος από τη Νίκαια στη Σκάλα και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταλογίζοντάς του ότι εφαρμόζει πολιτικές υπέρ των Ρομά.

b2ap3_thumbnail_157-10.jpg

Το περιφερόμενο τάγμα

Όπως ανέδειξε και ο Θ. Καμπαγιάννης, σημαντικό σημείο σε όσα είπε ο κ. Γρυπιώτης είναι η φυσική παρουσία στη Σκάλα αλλά και στον Μελιγαλά του τάγματος της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας Πειραιά της ΧΑ. Πρόκειται για ένα «περιφερόμενο τάγμα» που η ΧΑ φρόντιζε να στέλνει όπου ήθελε να δώσει δυναμική παρουσία, με πιθανότητα άσκησης βίας, όπως είδαμε. Το ίδιο τάγμα είναι αυτό που κλήθηκε το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Για να αποκτήσουμε μια εικόνα περί εγκληματικής οργάνωσης, ο μέχρι πρότινος βουλευτής της ΧΑ Κουκούτσης, είχε εγκαταστήσει δύο μπρατσαράδες ως «φρουρά» έξω από το γραφείο του δημάρχου, μία πρακτική που θυμίζει κινηματογραφικές ταινίες και μαγαζιά της νύχτας.

b2ap3_thumbnail_157-6.jpg

Και οικονομικό όφελος

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννη έφεραν στο προσκήνιο και την οικονομική διάσταση, πέραν της πολιτικής, της εμπλοκής της ΧΑ στη Σκάλα Λακωνίας. Συγκεκριμένα, ρώτησε τον μάρτυρα εάν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο εργοδοτών που κάνουν καταγγελίες για τους εργαζόμενούς τους όταν έχει ολοκληρωθεί η εργασία και πριν τους πληρώσουν. Επίσης, ρώτησε για μέλη της ΧΑ που έχουν σχέσεις με συνεργεία καθαριότητας. Ο Γρυπιώτης απάντησε θετικά, δίνοντάς μας και την πρακτική εικόνα του ποιοι είναι οι καταγγέλοντες.

Η γραμμή της υπεράσπισης σχετικά με την υπόθεση είναι πως οι αλλοδαποί εργάτες ήταν φορείς ασθενειών (ελονοσία) και γι’ αυτό οι κάτοικοι δεν τους θέλουν εκεί. Ωστόσο, ο δήμαρχος αντέκρουσε αυτό το επιχείρημα, μιλώντας με ακρίβεια και από επιστημονική σκοπιά.

b2ap3_thumbnail_157-22.jpg

Ξύλο λόγω μουσικής

Επίθεση στα καλά καθούμενα, στη μέση του δρόμου, έξω από το σπίτι του, δέχθηκε ο Δημ. Ζαμπέλης από 10 περίπου Χρυσαυγίτες που φορούσαν μπλουζάκια της ΧΑ και παντελόνι παραλλαγής. Αφορμή ήταν ένα τραγούδι που άκουγε στο αυτοκίνητό του, το «Αρνιέμαι» (στίχοι Ιακ. Καμπανέλλη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη), κάποιο βράδυ, επιστρέφοντας από τη δουλειά του. Σώθηκε από το γεγονός ότι βρισκόταν στο σημείο περιπολικό, που μόλις έσπευσε να συνδράμει, οι δράστες διασκορπίστηκαν.

Για κακή του τύχη, το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά στα γραφεία της ΧΑ Αναβύσσου, όπου το βράδυ της επίθεσης υπήρχε συγκέντρωση με δεκάδες παρευρισκόμενους. Το θύμα απευθύνθηκε αμέσως στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, θέλοντας να υποβάλει μήνυση εναντίον αυτού που τον χτύπησε. Πήγε στα γραφεία της ΧΑ συνοδεία του Διοικητή του Τμήματος, για να αναγνωρίσει το άτομο, το οποίο όμως είχε ήδη αποχωρήσει.

b2ap3_thumbnail_157-24.jpg

Τραμπουκισμοί Κασιδιάρη

Στα γραφεία της ΧΑ τους μίλησε ο βουλευτής Γερμενής, ο οποίος δήλωσε άγνοια και τελικά υποβλήθηκε μήνυση κατ’ αγνώστου. Ωστόσο το περιστατικό δεν έληξε εκεί, με τον Κασιδιάρη να πηγαίνει «αλαφιασμένος» στα γραφεία και μετά στο Αστυνομικό Τμήμα, να απειλεί πάλι θεούς και δαίμονες, να βρίζει χυδαία όπως το συνηθίζει, και να καταθέτει μηνύσεις εναντίον των αστυνομικών που τόλμησαν να πάνε στα γραφεία της ΧΑ για να κάνουν τη δουλειά τους. Προσπάθησε μάλιστα κατά την προσφιλή τακτική του, να υποβάλει μήνυση και εναντίον του θύματος, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Για τους επόμενους 2 μήνες, ο Ζαμπέλης έβρισκε συχνά μηνύματα που έγραφαν «θα σε σκοτώσουμε» και άλλες απειλές στο αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος μάρτυρας εισέφερε και μία άλλη υπόθεση βίας από τη ΧΑ: την επίθεση εναντίον Πακιστανών και της επιχείρησης όπου εργάζονταν (πλυντήριο οχημάτων) η οποία έφτασε ως μαρτυρία στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, όπου τελούσε ως Γραμματέας.

b2ap3_thumbnail_156-10.jpg

Παραλειπόμενα

Σε μια εύθυμη νότα, αν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η δίκη έχει και τέτοιες, η συνήγορος υπεράσπισης των Μπούκουρα και Αλεξόπουλου, διερωτήθηκε με ειλικρινή απορία εάν όποιος φέρει τατουάζ με αγκυλωτούς σταυρούς στα μπράτσα του είναι νεοναζί.

Την κράτηση του μάρτυρα Γεωργούση απαίτησε ο συνήγορος Παπαδέλλης, ωστόσο η Πρόεδρος του είπε να κάνει γραπτό αίτημα, προϊδεάζοντας έτσι για έμμεση απόρριψη, όπως έχει ήδη γίνει με όλα τα σχετικά αιτήματα ως τώρα.

Ερώτημα σχετικά με την πρακτική πλευρά της αναγνώρισης των κατηγορούμενων στο οπτικό υλικό κατέθεσε ο Θ. Καμπαγιάννης προς την Έδρα. Ζήτησε δηλαδή να ληφθεί απόφαση σχετικά με το πώς θα ταυτοποιούνται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο τα μέλη της ΧΑ, και αν θα χρειαστούν μαρτυρικές καταθέσεις.

Ο ρόλος της Εισαγγελέως κατά την 157η δικάσιμο παρουσίασε κάποιο ενδιαφέρον, καθώς από όλα όσα κατατέθηκαν για την απρόκλητη επίθεση τάγματος σε πολίτη που άκουγε μη-αρεστή στη ΧΑ μουσική, συγκράτησε μόνο πως επρόκειτο για ένα χαστούκι, και γενικότερα την απασχολούσε να αναδείξει το θέμα του πλήθους των χαστουκιών που κατάφεραν οι δράστες στο θύμα.

b2ap3_thumbnail_156-1bbc.jpg

Κάθε Παρασκευή

Με την συνέχιση της εξέτασης του μάρτυρα Δημ. Ζαμπέλη θα ανοίξει η 69η εβδομάδα της δίκης, ενώ αμέσως μετά αναμένεται η κατάθεση του Δημάρχου Αθηνών, Γιώργου Καμίνη σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε από τον βουλευτή Γερμενή.

Για τον μήνα Μάϊο απομένει μία δικάσιμος, την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στο Εφετείο.

Παράλληλα, για τον Ιούνιο έχουν οριστεί οι εξής διάσιμοι: 1, 8, 20, 30 Ιουνίου στον Κορυδαλλό και 2, 6, 13, 26, 28 Ιουνίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.
https://www.youtube.com/watch?v=wOe4qcsyJr0

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο