#GDtrial | Αυτόπτης: Τάγμα εφόδου υπό την ηγεσία του Μιχαλολιάκου

Μία μαρτυρία «φωτιά» για τον ίδιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο άκουσε κατά την 71η εβδομάδα το δικαστήριο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Ο Θ. Κούρκουλας ως αυτόπτης, τοποθέτησε τον φύρερ της οργάνωσης ως επικεφαλής τάγματος που προκάλεσε μεγάλα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, το 2009. Την μαρτυρία του στηρίζουν και βίντεο από τα Μέσα όπου διακρίνεται ο Μιχαλολιάκος, με το κουστούμι του, να ηγείται των μανιασμένων χρυσαυγιτών.

Η 71η εβδομάδα ξεκίνησε όμως με την εξέταση από την υπεράσπιση της Βασιλικής Κατριβάνου, πρώην βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Θαν. Κούρκουλας, η εξέταση του οποίου θα συνεχιστεί στην τρέχουσα, 72η εβδομάδα.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=HbhOgfR4uWc","width":"800","height":"450"}

Τραγική υπεράσπιση

Χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, η υπεράσπιση αναγκάστηκε να καταφύγει σε συμψηφισμούς, ρωτώντας την Κατριβάνου εάν στην Ελλάδα υπάρχει μαύρη εργασία, εάν η μάρτυρας παρέστη στο Gay Pride των προηγούμενων ημερών, τι γνωρίζει για τον εμπρησμό της Marfin, εάν παρέστη ως μάρτυρας για τον Ξηρό, και άλλα άσχετα με την εκδικαζόμενη υπόθεση, τα οποία η Έδρα αναγκαζόταν να απορρίπτει.

Ενδιαφέρον παρουσίασε το ερώτημα του συνηγόρου Αλεξιάδη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι οι «αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες» δεν υφίστανται και πρόκειται περί απάτης που ένας μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να διακρίνει. Η μάρτυρας Κατριβάνου του απάντησε ότι «Έτσι προπαγανδίζονται» και ότι πρόκειται περί πολιτικής πράξης.  

Το ενδιαφέρον του Δικηγορικού Συλλόγου θα έπρεπε να προκαλέσουν οι ερωτήσεις του συνηγόρου της Ζαρούλια, Άγγελου Αγγελέτου. Ο εν λόγω συνήγορος επιδόθηκε σε χαρακτηρισμούς που θα χαροποιούσαν τα ηγετικά στελέχη του 3ου Ράιχ, κάνοντας λόγο για «υπανθρώπους», όπως άλλωστε είχε κάνει και η εντολέας του στη Βουλή.

Δυστυχώς, η Έδρα δεν φρόντισε να τον επαναφέρει στην τάξη. Το έκανε ωστόσο η Κατριβάνου, λέγοντάς του ότι η ίδια, δεν θα χαρακτήριζε ποτέ κανέναν ως «υπάνθρωπο».

b2ap3_thumbnail_7_20170618-182304_1.jpg

Όχλος, ακροατήριο, υπερασπιστές

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη που δόθηκε στον σταθμό 984 και την Ελευθερία Κουμάντου, η Βασιλική Κατριβάνου μίλησε για τις συνθήκες της δίκης. Ειδικότερα εξήγησε τον γολγοθά που αντιμετωπίζουν οι μάρτυρες στην αίθουσα του Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται σχεδόν αγκαλιά με τους υπερασπιστές των ναζί.

Μη έχοντας καμία σοβαρή γραμμή υπεράσπισης, οι συνήγοροι προσπαθούν διαρκώς να διακόψουν και να αποπροσανατολίσουν τους μάρτυρες, προκειμένου να μην καταθέσουν όσα στοιχεία έχουν να εισφέρουν. Κατανοούμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις συγκροτημένος και – ειδικά για τα ίδια τα θύματα βίαιων επιθέσεων – να περιορίσεις τη συναισθηματική σου φόρτιση, σε ένα τέτοιο κλίμα.

Χαρακτηριστικά, η Κατριβάνου είπε:

«Είναι χρυσαυγίτες που παίζουν το ρόλο του όχλου, του ακροατηρίου και με τριτεύοντα τρόπο του δικηγόρου.»

b2ap3_thumbnail_13.jpg

Πογκρόμ του 2008

Η συγκλονιστική κατάθεση του Αθ. Κούρκουλα – ο οποίος είναι εθελοντής στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών – έριξε φως σε μια περίοδο για την οποία οι περισσότεροι μάρτυρες δεν είχαν στοιχεία, ή είχαν μόνο συγκεχυμένες πληροφορίες. Πρόκειται για την περίοδο πριν το 2010, οπότε και ξαφνικά το πολιτικό σύστημα άρχισε να κατανοεί τη σοβαρότητα της ανόδου της ΧΑ και την βιαιότητά της.

Ένα από τα πρώτα περιστατικά για τα οποία κατέθεσε ο μάρτυρας αφορά το πογκρόμ που διοργάνωσε η ΧΑ το 2008, στην επέτειο των γεγονότων των Ιμίων. Περιέγραψε ένα τάγμα 70-80 ατόμων, οπλισμένο με λοστάρια, κοντάρια και μαχαίρια. Φορούσαν κράνη και χαρακτηριστικές στολές, με αρκετά μπλουζάκια με το σήμα της ΧΑ. Ήταν στοιχισμένοι και δρούσαν συντεταγμένα.

Η βιαιότητα του εν λόγω τάγματος ήταν κάτι πρωτόγνωρο, επειδή έως τότε, η ΧΑ φρόντιζε να κάνει τις βίαιες επιθέσεις της στο σκοτάδι. Ήταν μια πρώτη πολιτική δήλωση, μπροστά στις κάμερες, ως προς το καθεστώς βίας και ανομίας που φιλοδοξούσε να φέρει η ΧΑ στο δημόσιο βίο.

Αλλά και η ανοχή της Αστυνομίας αποτέλεσε προάγγελο των όσων είδαμε τα επόμενα χρόνια: όπως κατέθεσε ο Κούρκουλας τα ΜΑΤ «σταμάτησαν όταν μας έφτασαν, περίπου 30-40 μέτρα πριν. Και άφησαν τους Χρυσαυγίτες να κάνουν ό,τι έκαναν.»

b2ap3_thumbnail_21_20170618-182430_1.jpg

Είδε τον Μιχαλολιάκο να ηγείται

Το σημαντικότερο ίσως σημείο της κατάθεσης Κούρκουλα ήρθε με την περιγραφή της επίθεσης στο παλιό Εφετείο, στην οδό Σωκράτους, το 2009. Για πρώτη φορά ένας αυτόπτης μάρτυρας αυτής της δίκης τοποθετεί τον ίδιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο στην ηγεσία ενός τάγματος εφόδου.

Σύμφωνα με την περιγραφή η οποία τεκμηριώνεται και από βίντεο της εποχής, ο ηγέτης της ΧΑ φορούσε κουστούμι και δεν κρατούσε κάτι στα χέρια του. Ήταν όμως ο ντε φάκτο επικεφαλής της επίθεσης, με άλλα ηγετικά στελέχη (Λαγός, Κασιδιάρης) να έχουν επίσης σημαίνοντα ρόλο.

Στη συγκεκριμένη επίθεση της ΧΑ εναντίον αλλοδαπών που είχαν στεγαστεί στο παλιό εφετείο, οι επιτιθέμενοι έκαναν – μεταξύ άλλων – χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης, προφανώς παρανόμως. Παράλληλα από τα γραφεία της ΧΑ γινόταν ρίψη αντικειμένων, όπως κομμάτια από μάρμαρο.

Και πάλι, ο ρόλος της Αστυνομίας υπήρξε τουλάχιστον προβληματικός: παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις, όχι μόνο δεν εμπόδισε την επίθεση εναντίον των αλλοδαπών και των οργανώσεων που είχαν πάει να τους συνδράμουν, αλλά τραυμάτισε κιόλας ορισμένα από τα θύματα της επίθεσης.

b2ap3_thumbnail_22_20170618-182502_1.jpg

Κάθε εκδήλωση και μία νύχτα βίας

Την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ΧΑ στον Άγιο Παντελεήμονα περιέγραψε ο Θ. Κούρκουλας: είχε γίνει πρόσκληση προς όλες τις πλευρές, με αφίσες, για τις 24/11/2008. Ορισμένες οργανώσεις προειδοποίησαν τους αλλοδαπούς της περιοχής να μην παραστούν, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Σε ερώτημα της Έδρας για το πώς εξελίχθηκε η εν λόγω εκδήλωση, ο μάρτυρας απάντησε πάλι με περιστατικά βανδαλισμού (κατέστρεψαν το μαγαζί ενός Αφγανού), κλασικά συνθήματα από τα τάγματα της ΧΑ (Αίμα τιμή ΧΑ) και βεβαίως, με άγριο κυνηγητό και βία εναντίον μεταναστών.

b2ap3_thumbnail_26_20170618-182536_1.jpg

Όχλος εναντίον βιβλίων και παιχνιδιού

Ο μάρτυρας είχε γνώση και άλλων περιστατικών, στην πολύπαθη πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, στα οποία υπήρξε πάλι αυτόπτης. Το πρώτο αφορούσε την επίθεση «αγανακτισμένων πολιτών» υπό την ηγεσία των Σκορδέλη και Παναγιώταρου, στην παρουσίαση βιβλίου του Γκασμέντ Καπλάνι.

Στο δεύτερο περιστατικό, λίγες μέρες μετά, οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» στράφηκαν εναντίον ενός πατέρα, επειδή τόλμησε να πάει το παιδί του για να παίξει στην παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας τους ήταν το γεγονός ότι επρόκειτο για Έλληνα, και όχι για αλλοδαπό που θεωρητικά ήταν οι δεδηλωμένοι στόχοι τους.

Με την επίθεση του οργισμένου όχλου, ο πατέρας κατέληξε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα «για την προστασία του». Ο ίδιος δεν θέλησε να υποβάλει μηνύσεις, αλλά ο όχλος που βρισκόταν συγκεντρωμένος εκεί, είχε βίαιες διαθέσεις εναντίον του, θεωρώντας ότι επειδή πήγε το παιδί του να παίξει, αντίκειται στην απόφασή τους να μπει λουκέτο στην παιδική χαρά για να μην παίζουν τα παιδιά των αλλοδαπών.

 

b2ap3_thumbnail_28.jpg

Προκλήσεις στην οικογένεια Φύσσα

Με προπηλακισμό της οικογένειας Φύσσα από τους χρυσαυγίτες, άνοιξε η 163η δικάσιμος. Η Αστυνομία, για άλλη μια φορά, δεν τίμησε το θεσμικό ρόλο της, έμεινε αμέτοχη και δεν προστάτεψε τα θύματα από τους θύτες.

Δυστυχώς, η έλλειψη αλληλέγγυων έχει αφήσει την οικογένεια του Παύλου Φύσσα να σηκώνει σχεδόν μόνη της το σταυρό αυτής της δίκης. Παράλληλα, επιτρέπει στους χρυσαυγίτες να αισθάνονται ατρόμητοι, λόγω ατιμωρησίας τέτοιων συμπεριφορών, ακόμα κι όταν γίνονται κάτω από τα μάτια των αστυνομικών.

 

b2ap3_thumbnail_112.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή

Η δίκη της ΧΑ θα συνεχιστεί με την κατάθεση του Θ. Κούρκουλα, την Τρίτη 20 Ιουνίου, στον Κορυδαλλό (72η εβδομάδα). Για την 73η εβδομάδα, οι συνεδριάσεις της Δευτέρας 26 και Τετάρτης 28, θα διεξαχθούν στο Εφετείο. Η τρίτη συνεδρίαση, την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα διεξαχθεί στον Κορυδαλλό.

Για τον Ιούλιο, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δικάσιμοι: στον Κορυδαλλό στις 5, 11, 17, 19 του μήνα και στο Εφετείο στις 4, 6, 10, και 13 Ιουλίου. Μετά τις 19/7 θα ακολουθήσει η καλοκαιρινή διακοπή.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο