Αίγυπτος: Πάνω από 20 νεκροί από επίθεση του στρατού σε διαδήλωση

Παιδί κρατά σφαίραΑιματηρές συγκρούσεις, με 23 ανθρώπους νεκρούς και 184 τραυματίες, όπως προκύπτει από τους πρώτους απολογισμούς, ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο Κάιρο.

Κόπτες (ντόπιοι Χριστιανοί), Μουσουλμάνοι και άθρησκοι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον εμπρησμό μιας εκκλησίας στην επαρχία του Ασουάν, μπροστά στο μέγαρο Μασπερό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Όπως μεταφέρουν όλοι οι αυτόπτες, η συγκέντρωση ήταν ειρηνική.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, η στρατιωτική αστυνομία (που επιτηρούσε την «τάξη») άρχισε να φέρεται επιθετικά προς το πλήθος των διαδηλωτών και, κατόπιν τούτου, επιτέθηκε για να διαλύσει την διαμαρτυρία. Ταυτόχρονα, ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά ριπάς.

Οι διαδηλωτές απάντησαν αρχικά με πετροπόλεμο, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους ομάδες ενόπλων με πολιτικά, οι οποίοι επιτίθονταν σε όποιον θεωρούσαν «Κόπτη». Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία δέχτηκε προπηλακισμό από μια τέτοια ομάδα, με μόνη αφορμή ότι δεν φορούσε μαντήλι.

Πριν τις 10 το βράδυ είχαν στηθεί οδοφράγματα και οι συγκρούσεις των διαδηλωτών – μαζί τους και κόσμου που είχε κατέβει από την Πλατεία Ταχρίρ – με τις μονάδες του στρατού και τους ένοπλους παρακρατικούς, που περιπολούσαν την γύρω περιοχή ανά πέντε.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=e-2ctdrEGMY","width":"560","height":"315"}

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) του στρατού επιτίθονταν σε διαδηλωτές, πατώντας τους. Υπάρχουν αναφορές για εξαιρετική αγριότητα: πολτοποιημένα κεφάλια, μη αναγνωρίσιμα πτώματα, ανθρώπινα μέλη που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο σε σακούλες.

Οι πρώτες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν μετά τις 10 το βράδυ, από αυτόπτες στο κοπτικό νοσοκομείο, ανέφεραν 16 νεκρούς – από σφαίρες και από τις ρόδες των APC – μέσα στο νεκροτομείο, ενώ και άλλα νεκρά σώματα βρίσκονταν απ’ έξω.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, αναφερόταν συνεχώς σε «νεκρούς στρατιώτες», ενώ παράλληλα καλούσε τους «καλούς πολίτες να προστατεύσουν τον στρατό». Επιδόθηκε δε σε όργιο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, αναφερόμενη συνεχώς σε «χριστιανούς που επιτέθηκαν στο στρατό».

Στις 10 και μισή, η Πλατεία Ταχρίρ καταλήφθηκε από δυνάμεις ασφαλείας, καθιστάμενη ουσιαστικά μη προσβάσιμη από πολίτες. Ο πρωθυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης έριξε τις ευθύνες για τις συγκρούσεις σε «ξένο δάκτυλο», ενώ την ίδια ώρα, μονάδες του στρατού καταλάμβαναν ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς – που μετέδιδαν ενημέρωση από τους δρόμους – και τους υποχρέωσαν να σταματήσουν τη μετάδοση.

Στις 12 παρά τέταρτο, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη το υπουργικό συμβούλιο. Στις 12:35 η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, έως τις 7 το πρωΐ.

Παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις στην Αίγυπτο.

Στις 28 Νοεμβρίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο