«Ο βουλευτής της εγκληματικής οργάνωσης επιτέθηκε στο δικαίωμά μας στην εκπαίδευση»

Δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή κρατουμένου, υποψηφίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

3.7.2017

Ενώ διανύαμε την δέκατη ημέρα των κινητοποιήσεών μας (αποχή συσσιτίου), διεκδικώντας να ασκήσουμε απρόσκοπτα το δικαίωμά μας στην Εκπαίδευση, ενημερώθηκα ότι: Την 18η Μαΐου 2017 ο υπόδικος βουλευτής της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α., Ιωάννης Λαγός, στην ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με κατονομάζει, ψευδόμενος, ως κρατούμενο για αδικήματα που αφορούν στον ν. 187 κ 187Α.

Την κατάπληξή μου για το σύνολο του περιεχομένου της ερώτησης αλλά και τα ψεύδη σε ό,τι με αφορά, διαδέχθηκε έντονη αίσθηση αδικίας, δεδομένου ότι η ερώτησή του και ψευδή στοιχεία περιείχε και συκοφαντικά (λόγος κράτησης, απόδραση, τέλεση άλλων αδικημάτων). Μου δημιούργησε απορία επίσης το γεγονός ότι κατείχε προσωπικά δεδομένα, που από τον νόμο προστατεύονται, αλλά και το πώς έγινε δυνατόν να έρθουν σε γνώση του. Η πρόθεσή του να με βλάψει και προσωπικά, πρόδηλη.

Για το περιεχόμενο της ερώτησης, όπως ενημερώθηκα, επί σειρά ημερών υπήρξαν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, τοποθετήσεις κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, σειρά συνεντεύξεων και άρθρων και του Διευθυντή του Σχολείου Ανηλίκων Κρατουμένων στον Αυλώνα, κου Πέτρου Δαμιανού. Οφείλω να σας επισημάνω ότι:

Η ποινή μας αφορά στην στέρηση του δικαιώματος της ελευθερίας μας. Διατηρούμε, ως αναφαίρετο, το δικαίωμα της εκπαίδευσης κατά την έκτιση της ποινής.

Είμαι ενήλικας κρατούμενος των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού (και όχι του καταστήματος κράτησης Αυλώνα, όπως σκόπιμα αναφέρεται στην ερώτηση για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της Χ.Α. και να ενισχυθεί η ψευδής και συκοφαντική παραπληροφορηση)

Κατονομάζοντάς με ο βουλευτής της Χ.Α. με στοχοποιεί και μου αποδίδει κατηγορίες για τις οποίες δεν κρατουμαι

Παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αφού κατείχε τα προσωπικά μου στοιχεία, τα οποία κ δημόσια ανακοινώθηκαν στην Ελληνική Βουλή (15 Μαΐου 2017), αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, στο site της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης (27 Μαΐου 2017), στο newsbomb (6 Ιουνίου 2017) και αναπαράχθηκαν σε πληθώρα sites και εντύπων (protothema, makeleio, ΕΡΤ).

Επιπροσθέτως, το γεγονός της κράτησής μου έγινε ευρέως γνωστό πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια (διαδίκτυο), ακόμη και σε ανθρώπους που για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους σε καμμιά περίπτωση δεν επιθυμούσα και δεν γνώριζαν πριν την δημοσιοποίηση και, μάλιστα, μ’ αυτό τον τρόπο.

Για την ιστορία θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι:

Η συμμετοχή μας στις πανελλήνιες εξετάσεις ήταν προβληματική για ουσιαστικούς αλλά και τυπικούς λόγους. Η ερώτηση του Χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγού υποβλήθηκε σε μια πολύ δύσκολη για εμάς συγκυρία, δημιούργησε δε σοβαρότατα επιπρόσθετα προβλήματα. Πάνω απ’ όλα όμως κατέδειξε ότι οι εγκληματικοί, υπόγειοι κύκλοι στους οποίους η υπόδικη οργάνωση Χ.Α. σέρνεται, στόχο είχαν την επιστροφή του μεσαιωνικού σκοταδισμού στις φυλακές, αν πετύχαινε να μας στερήσει την εκπαίδευση, δεδομένου ότι εχθρός του φασισμού είναι η μόρφωση. Χρησιμοποιήθηκε η Χ.Α. και η ερώτηση ως αιχμή του δόρατος για να οδηγηθούμε σε τέλμα όσο αφορά στα βήματα που έχουν γίνει για την εκπαίδευση στις φυλακές. Δεν μπορούσε παρά να χρησιμοποιήσει τους πλέον ανήθικους και φασιστικούς τρόπους για να το πετύχει.

Έπρεπε να συναγωνιστούμε υποψήφιους οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους χρόνο για την ύλη, βιβλία και, πάνω απ’ όλα, καθηγητές εγκαίρως. Εμείς δεν είχαμε.

Η επιλογή του εξεταστικού κέντρου ήταν καίριο ζήτημα προκειμένου να συμμετάσχουμε απρόσκοπτα και οι δυσκολίες φαντάζαν ανυπέρβλητες. Η αποφασιστικότητα και οι κινητοποιήσεις μας, καθώς και η αλληλεγγύη μιας σειράς ανθρώπων, εξασφάλισαν την συμμετοχή μας.

Επιτύχαμε την αποδοχή της πρότασής μας προκειμένου οι εξετάσεις να διεξαχθούν εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Αποδείξαμε έτσι και στον πλέον κακόπιστο ότι στόχος μας ήταν η συμμετοχή μας και όχι η απόδραση ή αλλες ενέργειες. Γνωρίζαμε, από την εμπειρία προηγούμενων χρόνων, ότι η επιλογή εξεταστικού κέντρου εκτός του καταστήματος θα μπορούσε να είναι έως κ απαγορευτική για την συμμετοχή μας (αστυνομική δύναμη, ένοπλοι αστυνομικοί ανάμεσα σε μαθητές και γονείς, μεταγωγές). Πιστεύω ότι το εγχείρημα της διεξαγωγής των εξετάσεων πέτυχε και ότι συμβάλαμε καθοριστικά για να μπουν τα θεμέλια ίδρυσης Λυκείου στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό και ελπίζουμε να το υλοποιήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι κάτι καλό και δίκαιο αφήνουμε πίσω μας φεύγοντας.

Να συμπληρώσω ότι η διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων έγινε με διαφανή κι αδιάβλητο τρόπο (σε κάθε υποψήφιο αντιστοιχούσε ένας επιτηρητής, άγνωστοι σ’ εμάς και μεταξύ τους). Οι προσπάθειές μας δικαιώθηκαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες και συμπεραίνουμε από την βαθμολογία ότι όλοι οι υποψήφιοι πετύχαμε την εισαγωγή μας σε ανώτερες σχολές. Τέλος, θα ήθελα και προσωπικά να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση μας βοήθησαν στον δίκαιο αγώνα μας.

Βασίλης Φάτσης
Υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων
ακαδημαϊκού έτους 2017-’18

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο