#GDtrial | «Έτσι κάνουν οι ναζί, γυρίζουν το μαχαίρι για να μην παίρνει ράμματα»

Έξι διαφορετικοί μάρτυρες εξετάστηκαν κατά την 74η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, προσφέροντας πλούσιο υλικό και ανατριχιαστικές περιγραφές από τη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας, αλλά και από την ανοχή της Αστυνομίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από τους μάρτυρες (Γ. Μώρος) παρενοχλήθηκε έξω από το δικαστήριο, προσερχόμενος για να καταθέσει για τις πολλαπλές επιθέσεις που έχει δεχθεί:

Και το δικαστήριο δεν εγγυάται την προσωπική μου ασφάλεια. Απ’ έξω ήταν γεμάτο χρυσαυγίτες και μου έλεγαν «Θα τα πούμε έξω.»

 

Αν θες να έχεις δουλειά

Πρώτος προσήλθε, ο Παναγιώτης Μπούσιος, δημοσιογράφος από το τηλεοπτικό κανάλι STAR. Το βασικό περιστατικό για το οποίο κλήθηκε αφορούσε μία επίθεση που δέχθηκε ενώ κάλυπτε το μνημόσυνο των Φουντούλη και Καπελώνη, μαζί με έναν οπερατέρ, την άνοιξη του 2013. Οι δυο τους βρίσκονταν έξω από το σώμα της πορείας μαζί με έναν αστυνομικό, ο οποίος δεν έκανε το παραμικρό. Δεν ρώτησε καν αν χρειάζονταν βοήθεια μετά τη βίαιη επίθεση που δέχθηκαν, είπε ο Μπούσιος.

Ο μάρτυρας φανέρωσε με ποιο τρόπο η ΧΑ είχε μετατρέψει τα ΜΜΕ σε άτυπα γραφεία Τύπου της. Το σημαντικότερο κομμάτι της κατάθεσής του Μπούσιου αφορούσε στον τρόπο εργασίας του, όσα χρόνια κάλυπτε τη ΧΑ. Εξήγησε ότι ήταν αναγκασμένος – όπως και οι συνάδελφοί του – να αρχίζει και να σταματά την κάλυψη ακριβώς στο λεπτό που ήθελε η ΧΑ, με στόχο την ωραιοποίηση της εικόνας της.

«Υπήρχε ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Υπήρχε ένα κλίμα ότι θέλουν να ορίζουν τα πράγματα. Αν θες να έχεις δουλειά την άλλη μέρα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Κάνεις ό,τι σου πουν.»

Ενδεικτικό ήταν το ερώτημα της υπεράσπισης (Μιχαλόλιας) που ουσιαστικά υπονόησε ότι ο μάρτυρας ήταν ελεύθερος να αποχωρήσει, εάν δεν ήθελε να συμμορφωθεί με τον τρόπο εργασίας που του επέβαλε η ΧΑ.

Ο συνήγορος Ρουσσόπουλος θέλησε να μάθει εάν καλούνται στελέχη της ΧΑ στα ρεπορτάζ ή εάν είναι μονόπλευρα. Για κακή του τύχη, ο Μπούσιος κατέρριψε αυτό το «επιχείρημα» λέγοντας ότι στο κανάλι όπου εργάζεται καλούνται συχνά. Οπότε ο Ρουσσόπουλος άρχισε – κυριολεκτικά – να ρωτάει για τη Μαρφίν.

b2ap3_thumbnail_171-15.jpg

Ακροβολισμένοι 12 κουμανταδόροι

Στη συνέχεια κλήθηκε ως μάρτυρας ο φωτορεποόρτερ Μενέλαος Μυρίλλας, ο οποίος μάλιστα παραχώρησε και μία συνέντευξη στο OmniaTV, εξηγώντας την εμπειρία του τόσο στο δικαστήριο, όσο και έξω από αυτό, σχετικά με τη ΧΑ, τη δίκη και άλλα.

Όπως είπε στο δικαστήριο, 12 χρυσαυγίτες με συγκεκριμένη αμφίεση, ήταν ακροβολισμένοι και οργάνωναν το πλήθος των περίπου 200, κατά τη μεταγωγή Μιχαλολιάκου στο Εφετείο για να καταθέσει το 2014.

Ο ένας εξ αυτών, ο οποίος χτύπησε βίαια τόσο τη Λουίζα Γουλιελμάκη όσο και τον Γιάννη Κέμμο, ήταν γνωστή φυσιογνωμία για τον Μυρίλλα επειδή όπως είπε, τον έχει δει δίπλα στον αρχηγό της ΧΑ ως προστασία του.

Ο Μυρίλλας περιέγραψε το χτύπημα εναντίον του Κέμμου, ο οποίος χτυπήθηκε με αρβύλα στο πρόσωπο και έπεσε στο οδόστρωμα μπροστά από ένα κινούμενο αυτοκίνητο. Το είδαμε αναλυτικά σε σχετικό βίντεο, με μία ομάδα χρυσαυγιτών να πηγαίνει στο διάζωμα όπου βρίσκονταν οι φωτορεπόρτερ, να τους χτυπά, και να επιστρέφει στο σώμα των χρυσαυγιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημόσια συμπεριφορά βουλευτών, εκτίμησε πως ο Ηλίας Κασιδιάρης ή παίρνει ναρκωτικά ή χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας, κάτι που ενόχλησε πολύ την υπεράσπιση. Σε σχετικό ερώτημα του Ρουσσόπουλου, απάντησε ότι «Έχω φωτογραφήσει πάρα πολλούς ανθρώπους και πάρα πολλούς τρελούς».

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μενέλαου Μυρίλλα στο παρακάτω βίντεο:

 

 

b2ap3_thumbnail_172-4.jpg

Προσηλυτίζουν 15χρονα

Τρίτος μάρτυρας της εβδομάδας ήταν ο Γιώργος Μώρος. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι παράτησε το σχολείο στα 12, για βιοποριστικούς λόγους, και εργάζεται σε διάφορα περιστασιακά επαγγέλματα.

Το 1998, όταν ο Μώρος ήταν 15 ετών, γνώρισε κάποιον 25χρονο Νίκο Μάνη, ο οποίος σύμφωνα με την περιγραφή του μάρτυρα «ήταν χρυσαυγίτης νεοναζί, εθνικοσοσιαλιστής». Εκείνος τον πήγε στα γραφεία της ΧΑ, στην οδό Σολωμού.

Ωστόσο ο Μώρος δεν θέλησε να παραμείνει εκεί, καθώς η μητέρα του είναι αλλοδαπή και ο ίδιος αισθανόταν άσχημα με το «έξω οι ξένοι». Πρόλαβε να μάθει από αυτούς τι είναι το πογκρόμ, όπως απάντησε στον συνήγορο υπεράσπισης που ρώτησε σχετικά:

«Αυτό το έμαθα από τη ΧΑ, να βγαίνουμε έξω και να χτυπάμε τους λαθρομετανάστες, που μας παίρνουν τις δουλειές.»

b2ap3_thumbnail_172-2.jpg

Έστριψε το μαχαίρι, όπως στον Φύσσα

Για πολλά χρόνια δεν τον είχαν ενοχλήσει, παρόλο που έγραφαν απειλητικά συνθήματα έξω από το σπίτι του. Το 2013 όμως, την εποχή που η ΧΑ ένοιωθε παντοδύναμη, ο Γ. Μώρος έπεσε θύμα τριών πολύ σοβαρών περιστατικών βίας.

Στο πρώτο από αυτά, μία τετραμελής ομάδα χρυσαυγιτών του επιτέθηκε και τον χτύπησαν με ένα σπασμένο μπουκάλι προκαλώντας του – μεταξύ άλλων – και επιληψία. Στη δεύτερη επίθεση, τρεις χρυσαυγίτες του έσπασαν τα δόντια. Λίγους μήνες μετά, τον μαχαίρωσαν.

Η ανατριχιαστική λεπτομέρεια ήταν πως ο δράστης έστριψε το μαχαίρι στην πληγή, για να μην μπορεί απλά να κάνει ράμματα, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο για δύο μήνες. Θύμισε έντονα την περιγραφή του πώς ο Ρουπακιάς έστριψε το μαχαίρι στον Παύλο Φύσσα.

b2ap3_thumbnail_172-8.jpg

Ο Στίβεν που διαφεύγει

Ερωτηθείς από την εισαγγελέα γιατί δεν έκανε μηνύσεις για όλα αυτά, ο Μώρος απάντησε με αποστομωτική ειλικρίνεια πως θεωρεί ότι η Αστυνομία στηρίζει τους χρυσαυγίτες, επιβεβαιώνοντας όσα έχουν πει κι άλλα θύματα της ναζιστικής συμμορίας.

Μεταξύ των δραστών που κατονόμασε, είναι ένας Ελληνοαμερικανός, ο Στίβεν. Πρόκειται για τον Alexander Steven James, άνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξης, για επίθεση, σωματική βλάβη και ληστεία εναντίον δύο γυναικών στο Μεταξουργείο, μαζί με τον πυρηνάρχη Δράμας, Παναγιώτη Μπαντέμη.

Ερωτηθείς από την εισαγγελέα πώς τον αναγνώρισε ως παρόντα στη συναυλία όπου τον μαχαίρωσαν, περιέγραψε τα τατουάζ που έχει στο λαιμό και στο πρόσωπο.

b2ap3_thumbnail_172-3.jpg

Διέψευσε τον Δήμαρχο

Ακολούθησε ο μάρτυρας Ηλίας Ντονάς, πρώην αντιδήμαρχος Οιχαλίας, ο οποίος διέψευσε αρκετά σημεία της κατάθεσης του πρώην δημάρχου Φίλιππου Μπάμη. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι η Ασφάλεια φυγάδευσε τον Δήμαρχο όταν άρχισε η φασαρία.

Οι δυο τους είχαν εισηγηθεί θετικά στο δημοτικό συμβούλιο να δεχθεί ο Δήμος την προσφορά της ΧΑ για καλλωπισμό της πηγάδας του Μελιγαλά με 15 χιλ. ευρώ, πρόταση που τελικά καταψηφίστηκε.

Ο μάρτυρας εκτίμησε την παρουσία των χρυσαυγιτών στο Μελιγαλά σε 600 άτομα, ωστόσο μίλησε για 30 γεμάτα λεωφορεία, που παραπέμπει στο διπλάσιο τουλάχιστον νούμερο. Αρνήθηκε τον όρο «επεισόδια» προσπαθώντας να μιλάει πάντα για «απρεπή συμπεριφορά» εκ μέρους της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_173-16.jpg

Μεροκάματο του τρόμου

Στη συνέχεια προσήλθε για να καταθέσει η φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντζαρτζή, η οποία επίσης έχει υπάρξει θύμα επιθέσεων αλλά και απόπειρας εκφοβισμού από τη ΧΑ. Η πρώτη επίθεση που περιέγραψε ήταν στον Αγ. Παντελεήμονα, και έγινε στο πλαίσιο της δουλειάς της.

Η Παντζαρτζή δέχθηκε επίθεση έξω από το Εφετείο από ομάδα χρυσαυγιτών, μαζί με τους συναδέλφους της, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πολύμηνη ιατρική φροντίδα για ράγισμα ισχίου.

Καταθέτοντας, τόνισε με νόημα ότι επιτέθηκαν και σε δεύτερη γυναίκα φωτορεπόρτερ. Για να έρθει λίγο αργότερα να την επιβεβαιώσει ο συνήγορος Οπλαντζάκης, ρωτώντας το καταπληκτικό:

«Αν υποθέσουμε ότι εν μέσω έντασης οι γυναίκες φοβούνται και φεύγουν, οι άντρες ρεπόρτερ δεν θα καλύψουν το γεγονός;»

b2ap3_thumbnail_173-7.jpg

Νεύματα on-off για επεισόδια

Εξαιρετική σημασία για το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης έχουν οι παρατηρήσεις της Παντζαρτζή για τον τρόπο που οι βουλευτές ήλεγχαν το πλήθος των χρυσαυγιτών σε δύο περιστάσεις: στην μεταγωγή Μιχαλολιάκου στο Εφετείο αλλά και όταν ανακοινώθηκε η προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου.

Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε νεύματα που παρατήρησε εξετάζοντας το ψηφιακό υλικό, από τους βουλευτές Κασιδιάρη, Μίχο, και Παναγιώταρο, είτε για να ξεκινήσουν τα επεισόδια των συγκεντρωμένων εναντίον της Αστυνομίας, είτε για να σταματήσουν. Τη μία φορά μάλιστα, ένα τέτοιο νεύμα απέτρεψε τα χειρότερα, όταν το πλήθος κινούνταν απειλητικά προς τα πάνω τους.

Χαρακτηριστικό όλων των περιπτώσεων ήταν η πλήρης απάθεια της Αστυνομίας, η οποία έφτασε σε σημείο να απαντήσει ειρωνικά «Τώρα μας χρειάζεστε;» στις εκκλήσεις της Παντζαρτζή για βοήθεια.

b2ap3_thumbnail_173-22.jpg

Συμμορία ανηλίκων χρυσαυγιτών

Ο έκτος μάρτυρας της εβδομάδας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, άρχισε την κατάθεσή του κατά την 173η δικάσιμο, ωστόσο συνεχίζει σήμερα, κατά την 174η δικάσιμο.

Περιέγραψε ένα περιστατικό βίας στο οποίο υπήρξε αυτόπτης, την 1η Οκτωβρίου 2010, στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα. Με μοναδικό σύνθημα ένα απλό σφύριγμα, μια ομάδα ανηλίκων άρχισε να κυνηγά έναν αλλοδαπό. Το θύμα τους χτύπησε σε έναν καθρέφτη αυτοκινήτου, ο οποίος έσπασε. Τον χτύπησαν χωρίς κανένα λόγο, και μόνο μία γυναίκα τους ζήτησε να σταματήσουν.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ο οποίος έκανε φασαρία για τη ζημιά, αλλά και ο Ηλίας Παναγιώταρος, που προσπάθησε να τον ηρεμήσει, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για τη συμμορία των ανηλίκων που απλά περίμενε εκεί παραδίπλα.

b2ap3_thumbnail_173-26.jpg

Προανήγγειλε πογκρόμ

Όταν αργότερα ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να κάνει ρεπορτάζ για το περιστατικό, εμφανίστηκε εκ νέου ο Παναγιώταρος, ο οποίος εν είδει παραληρήματος άρχισε να μιλάει για φυλετική καθαρότητα:

«Mόνο οι λευκοί και χριστιανοί είναι αδέλφια μας, αδέλφια των Ελλήνων … Μόλις η ΧΑ εκλέξει [δημοτικό] Σύμβουλο θα κάνουμε πογκρόμ και θα καθαρίσουμε και την Πλατεία Βικτωρίας και Αττικής, θα την καθαρίσουμε όπως τον Αγ. Παντελεήμονα.»

Κατόπιν αυτών, ο δημοσιογράφος ερεύνησε βαθύτερα και βρήκε ότι το 2005 ο Ηλίας Παναγιώταρος ήταν εκπρόσωπος ποδοσφαιρικών οπαδών υπό τον τίτλο «γαλάζια στρατιά» και έκανε δηλώσεις εναντίον των Αλβανών, εν όψει ποδοσφαιρικού αγώνα των δύο εθνικών ομάδων:

«Το μίσος είναι δικαιολογημένο όταν στρέφεται κατά υπανθρώπων».

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2010, ο Παπαδόπουλος ρώτησε έναν Αλβανό κάτοικο Αγ. Παντελεήμονα αν αισθάνεται ανασφαλής για να λάβει την απάντηση ότι «Είμαστε λευκοί, δεν είμαστε σαν αυτούς» (τα θύματα της ΧΑ που έχουν σκούρο δέρμα).

b2ap3_thumbnail_173-24.jpg

Μεθοδεύσεις εν όψει αναγνωστέων

Η Έδρα ανακοίνωσε τις ημερομηνίες για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δημιουργώντας ανησυχία και σχόλια σχετικά πιθανή μεθόδευση μετακόμισης στον Κορυδαλλό, εν όψει των αναγνωστέων εγγράφων της δικογραφίας.

Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί μόνο τρεις ημερομηνίες συνεδριάσεων στο Εφετείο (5, 15 και 25) και άλλες έξι στον Κορυδαλλό (6, 12, 14, 18, 20 και 28 Σεπτεμβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εβδομάδα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές (76η) έχει δύο συνεδριάσεις: Δευτέρα 17 Ιουλίου και Τετάρτη 19 Ιουλίου, στον Κορυδαλλό. Και βεβαίως, την Παρασκευή 21 Ιουλίου, λίγο μετά τις 21:00, το βιντεοχρονολόγιο θα σας μεταφέρει όλα τα τεκταινόμενα.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

 

b2ap3_thumbnail_171-18.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο