#GDtrial | Μαρτυρίες πρώην μελών της ΧΑ καταδικάζουν την ηγεσία

Με τον Θανάση Καμπαγιάννη, μέλος της πολιτικής αγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ανακεφαλαιώσαμε και συνοψίσαμε την 76η εβδομάδα και τις 175 δικασίμους μέχρι σήμερα, κλείνοντας αυτή τη σεζόν με αφορμή την καλοκαιρινή διακοπή του δικαστηρίου.

Κατά την 174η συνεδρίαση του δικαστηρίου, συνεχίστηκε η εξέταση του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου, ενώ κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Κώστας Παπαδόπουλος. Στην επόμενη δικάσιμο (175η), το δικαστήριο άκουσε τη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Αθήνας, Νέλλη Παπαχελλά.

Ο σωματότυπος των μελών

Σωρεία απρόκλητων ρατσιστικών επιθέσεων ανέφερε ο μάρτυρας Γ. Παπαδόπουλος, με πηγή γνώσης του το ρεπορτάζ, κατοίκους της περιοχής του κέντρου, αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις που έκανε ο ίδιος, και άλλο υλικό (βίντεο, φωτογραφίες) που εξέτασε.

Εντύπωση προκάλεσε η διαδικασία εγγραφής μελών της ΧΑ. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι το υποψήφιο νέο μέλος πρέπει πρώτα να πληρεί συγκεκριμένα προσόντα που σχετίζονται με το σωματότυπό του, να περάσει μια δοκιμαστική περίοδο, μετά να προταθεί από κάποιο άλλο μέλος, να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για το εάν έχει πάει στο στρατό και τελικά, να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος.

b2ap3_thumbnail_174-1.jpg

Τηλεφωνική ομολογία

Ο Γ. Παπαδόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στον ξυλοδαρμό του Αστέριου Χάμου από τους Γερμενή και Λαγό, και τον προπηλακισμό του επικεφαλής της νεολαίας του ΛΑΟΣ, στον Μελιγαλά (15/9/2013). Πρόκειται για τηλεφωνική περιγραφή του επεισοδίου από τον Τσακανίκα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, στον Δεβελέκο που απουσίαζε.

Όπως σχολίασε ο κ. Καμπαγιάννης, έχουμε την αποκάλυψη ότι φυσικοί αυτουργοί ήταν οι Γερμενής και Λαγός, αλλά και τη διάψευση του Δημάρχου Οιχαλίας και βεβαίως του αντιδημάρχου, που είχαν αποκρύψει τα γεγονότα.

b2ap3_thumbnail_174-11.jpg

Ο ρόλος του Μπούκουρα

Για τα έργα του Ευστ. Μπούκουρα στην Κόρινθο ρωτήθηκε και απάντησε ο Γ. Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για δήλωση του πρώην βουλευτή της ΧΑ που ανέφερε ότι είχε προσαχθεί στο αυτόφωρο για συγκρούσεις με τα ΜΑΤ κλπ.

Στην εκπομπή της Παρασκευής 21 Ιουλίου, είδαμε υλικό από τις συγκρούσεις, όπου ο Μπούκουρας περιστοιχίζεται από τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη και από το ίδιο το τάγμα.

Όπως σημείωσε με νόημα ο κ. Καμπαγιάννης, το σημαντικό είναι ότι στο υλικό του korinthosTV φαίνεται ότι ο Μπούκουρας παίζει ηγετικό διευθυντικό ρόλο για την ομάδα της ΧΑ που κάνει τα επεισόδια, στην Κόρινθο.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Γ. Παπαδόπουλος έχει πάρει συνέντευξη και από τον Μανάβη, πρώην στέλεχος της ΧΑ στην Κόρινθο, ο οποίος έχει πλέον απομακρυνθεί από την οργάνωση. Ο ίδιος έχει μιλήσει για απειλές βίας εναντίον του, αλλά και για ρατσιστική βία που είχαν ασκήσει σε αλλοδαπούς, μαζί με ομάδα 20 χρυσαυγιτών, υπό τον Μπούκουρα.

Το εύθυμο της υπόθεσης ήταν ίσως η αποκάλυψη πως Μανάβης και Μπούκουρας έτρωγαν τα λεφτά από τις εισφορές των μελών της ΧΑ Κορίνθου σε ταβέρνες.

b2ap3_thumbnail_174-9.jpg

Αποκαλυπτικές κλήσεις

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η συνέντευξη του Γ. Δήμου από τον Γ. Παπαδόπουλο. Σε αυτή, ο πρώην στρατιωτικός, δηλώνει ότι έγινε μέλος της ΧΑ μόνο για τα συσσίτια. Αποκαλύπτει ότι έλαβε το μήνυμα της οργάνωσης Νίκαιας που καλούσε τα κοντινά μέλη να προστρέξουν στα γραφεία, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο Δήμου τηλεφώνησε στον Ρουπακιά για να ρωτήσει τι γινόταν. Αυτό είναι και το μοναδικό τηλεφώνημα προς τον δολοφόνο του Φύσσα, λίγο πριν τη δολοφονία. Καθώς δεν έλαβε αρκετές απαντήσεις, κάλεσε τον Γιώργο Πατέλη που τον προέτρεψε να πάει στα γραφεία. Φτάνοντας εκεί είδε μεγάλες ετοιμασίες (μηχανάκια) και ο Κομιάνος του είπε ότι πάνε «σε μάχη».

Ο ισχυρισμός του Δήμου – ο οποίος και μένει να αποδειχθεί – στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Παπαδόπουλο, είναι πως αρνήθηκε να ακολουθήσει την ομάδα που πήγε στο Κοράλλι για να επιτεθεί στον Φύσσα, χαρακτηρίζοντάς τους ως συμμορία.

Ωστόσο, αναφέρει ότι μετά από αυτό τον κάλεσαν να συναντήσει τον Λαγό (κάτι που δεν συνέβη), του έδωσαν οδηγίες για το τι πρέπει να καταθέσει, τον απείλησαν πως αν δεν ακολουθήσει τις οδηγίες «θα του κάνουν το βίο αβίωτο», και του είπαν ότι θα του ανατεθεί δικηγόρος από τη ΧΑ.

Εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι πως ο Τσακανίκας, που έδινε τις οδηγίες στον Δήμου, του είπε σε κάποια στιγμή ότι «Σε ένα τέταρτο ανοίγουν τα τηλέφωνα» εννοώντας ότι η Ασφάλεια θα είχε στη διάθεσή της το υλικό των κλήσεων κλπ. Αν μη τι άλλο, φανερώνει την εκ των έσω πληροφόρηση της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_174-22.jpg

Με τις πλάτες του τοπικού Διοικητή

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος από το 2003 στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, είχε διαφορετική οπτική από τον Δήμαρχο Ιωακειμίδη, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει (εβδομάδα 70). Ο ίδιος έχει υπάρξει αυτόπτης σε περιστατικά βίας κατά αλλοδαπών, ενώ έχει υποστεί και εκφοβισμό της εγκληματικής συμμορίας, στο ίδιο του το σπίτι.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε, όπως έχουν ήδη κάνει πολλοί άλλοι, πως η ένταση των βίαιων περιστατικών άρχισε με το άνοιγμα των γραφείων της ΧΑ στη Νίκαια, ενώ μετά τη δίωξη της ηγεσίας της ΧΑ και το κλείσιμο των γραφείων στη Νίκαια, ο μηχανισμός παρέλυσε και έπαψαν τα προβλήματα.

Βροχή έρχονταν οι καταγγελίες βίαιων περιστατικών στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία θεωρούσε ότι δεν πρέπει να ασχοληθούν με αυτά. Παράλληλα, το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, υπό τον Διοικητή Γιοβανίδη, έκανε πλάτες στη ΧΑ: απέτρεπαν τους πολίτες από το να κάνουν καταγγελίες και έλεγαν στους αλλοδαπούς ότι «θα μπλέξουν» αν επιμείνουν.

b2ap3_thumbnail_174-24.jpg

Σκοπιά με αναφορόχαρτα

«Σκοπιά» οχτώ ατόμων είδε ο μάρτυρας, ακροβολισμένων σε δυάδες, έξω από τα γραφεία της ΧΑ κάθε Τρίτη και Πέμπτη, κλείνοντας μάλιστα τον δρόμο. Πρόκειται για φρουρά που είχε κανονικές βάρδιες, όπως στο στρατό, και η οποία μάλιστα έγραφε και αναφορόχαρτα, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, όπως μας ενημέρωσε ο Θ. Καμπαγιάννης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κ. Παπαδόπουλος μίλησε για παρελάσεις των ταγμάτων της ΧΑ, για συγκεντρώσεις τους με σημαίες, ρόπαλα, ασπίδες κλπ, σε σχηματισμό λόχου, κάθε Σάββατο. Πρόσθεσε ότι είδε άτομα να δίνουν παραγγέλματα, εν είδει λοχία. Μεταξύ αυτών, και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

b2ap3_thumbnail_174-26.jpg

Διεύρυνση στόχων της ΧΑ

Για πρώτη φορά ακούστηκε στο δικαστήριο ότι τάγμα της ΧΑ πήγε έξω από το σπίτι του μάρτυρα και τον απειλούσε. Επειδή ο ίδιος έλειπε, του τηλεφώνησε η γυναίκα του, έντρομη, για να του πει να μην επιστρέψει. Το ίδιο είχε συμβεί και σε άλλο άτομο, έναν αφισοκολλητή του Σύριζα ο οποίος δεν το κατήγγειλε.

Πρόκειται για το άνοιγμα των στόχων της ΧΑ, σχολίασε ο Θ. Καμπαγιάννης, εξηγώντας ότι πέρασαν από τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς, σε μία διεύρυνση και εντατικοποίηση, εναντίον αριστερών και αντιφασιστών γενικότερα.

b2ap3_thumbnail_174-29.jpg

Πορτιέρης στη ΔΟΥ

Το αποκορύφωμα του θράσους της ΧΑ και της παρακρατικής τους δράσης βγήκε στην επιφάνεια από μια λεπτομέρεια που κατέθεσε ο Κ. Παπαδόπουλος. Είχανε βάλει πορτιέρη στη ΔΟΥ Νίκαιας, επειδή τα γραφεία της ΧΑ με τη ΔΟΥ ήταν μεσοτοιχία, στην ίδια πολυκατοικία. Σκίζανε τα επίσημα έγγραφα αλλοδαπών που πήγαιναν στη ΔΟΥ, ενώ ο πορτιέρης – ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο και μπλουζάκι της ΧΑ – σημείωνε πού πήγαινε ο καθένας που έμπαινε στο κτίριο.

Αρκετές φορές μάλιστα, οι χρυσαυγίτες είχαν εισβάλει στα γραφεία και προπηλάκιζαν τους υπαλλήλους. Υπάρχει ανακοίνωση των εργαζομένων των ΔΟΥ, τον Σεπτέμβριο του 2012, όπου καταγγέλλεται με έντονο τρόπο η εγκληματική δράση της ΧΑ. Το έγγραφο αυτό συγκαταλέγεται στα αναγνωστέα.

b2ap3_thumbnail_175-6.jpg

Μάρτυρας του πογκρόμ

Κατά την 175η δικάσιμο, προσήλθε η μάρτυρας Νέλλη Παπαχελλά, δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Γ. Καμίνη. Η ίδια είπε ότι είναι γέννημα-θρέμμα της πλατείας Βικτωρίας.

Μεταξύ όσων κατέθεσε ήταν και μία απειλή που δέχθηκε από τη Θ. Σκορδέλη, σε ένα από τα δημοτικά συμβούλια, όταν η γνωστή χρυσαυγίτισσα της είπε με νόημα πως «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πού μένετε κ. Παπαχελλά».

Η Παπαχελλά ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο πογκρόμ του Μάη του 2011 (12 μαχαιρωμένοι σε ένα απόγευμα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ), με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη. Περιέγραψε βιαιοπραγίες που είδε, αλλά και το φόβο της, όταν προς στιγμήν σκέφτηκε να φωτογραφίσει όσα έβλεπε. Την καταδίκη του Κολιόπουλου, υποψήφιου βουλευτή της ΧΑ, για επεισόδια που έγιναν στο πλαίσιο του πογκρόμ, μας θύμισε ο Θ. Καμπαγιάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Καντάρη ζήτησε να μην υπάρξει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνήθηκε το στεφάνι της ΧΑ, και έχει επιλέξει να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα.

b2ap3_thumbnail_175-9.jpg

Οι κουμπουροφόροι του φύρερ

Κουμπουροφόροι σωματοφύλακες συνόδευαν τον Μιχαλολιάκο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας, κάτι που διαπίστωσαν περισσότεροι σύμβουλοι. Συγκλήθηκε μάλιστα συνεδρίαση ακριβώς για αυτό το θέμα, όπως κατέθεσε η μάρτυρας Παπαχελλά, ενώ αργότερα ο Δήμος κατέληξε να εγκαταστήσει μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων στην είσοδο.

Η μάρτυρας μίλησε επίσης για τα βίαια τάγματα της ΧΑ που έκαναν ρατσιστικές επιθέσεις σε αλλοδαπούς και περιπολίες, τα οποία διαχώρισε από τους αγανακτισμένους κατοίκους της περιοχής. Περιέγραψε ότι υπήρχε πάντα επικεφαλής που έδινε παράγγελμα, λέγοντας μάλιστα ότι μία φορά ως τέτοιον αναγνώρισε τον Ηλία Παναγιώταρο.

b2ap3_thumbnail_175-10.jpg

Η υπεράσπιση συμπνέει

Ακόμα και στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Κάρολο Παπούλια) και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο δεν είχε διστάσει να επιτεθεί η ΧΑ, όπως είπε η Παπαχελλά. Το περιστατικό συνέβη σε μουσική συναυλία στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Μεγάρου Μουσικής και άλλων φορέων. Εντυπωσιακό είναι πως οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν δοκίμασαν καν να αρνηθούν αυτό το περιστατικό ή να ισχυριστούν πως οι πελάτες τους δεν είχαν σχέση.

Η εξήγηση για μια τέτοια επίθεση εναντίον θεσμικών προσώπων ανάγεται στη στρατηγική της ΧΑ και την είδαμε να ξετυλίγεται μέσα από τις ερωτήσεις των συνηγόρων: «Ήρθανε από άλλες περιοχές να πουλήσουν φιλανθρωπία» είπε χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Τσάγκας, συνήγορος υπεράσπισης των Γερμενή και Μιχάλαρου, αλλά και υποψήφιος της ΧΑ στο Νομό Ιωαννίνων.

b2ap3_thumbnail_175-28.jpg

Από Σεπτέμβριο

Με την δικάσιμο της 19ης Ιουλίου έκλεισε αυτή η περίοδος. Το δικαστήριο θα επανέλθει την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών. Όπως μας ενημέρωσε ο Θ. Καμπαγιάννης, απομένουν περίπου 20 μάρτυρες κατηγορίας, λίγοι μάρτυρες που έχει καλέσει η πολιτική αγωγή και αμέσως μετά, τα αναγνωστέα έγγραφα που περιλαμβάνει η δικογραφία.

Το δικαστήριο θα κληθεί να δει και να διαβάσει το υλικό, να δει τα βίντεο, να ακούσει τα ηχητικά ντοκουμέντα κλπ. Μπαίνει βεβαίως θέμα χώρου, καθώς η αίθουσα στον Κορυδαλλό κρίνεται ακατάλληλη για όλα αυτά, και για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας κοινού και δημοσιογράφων.

Δυστυχώς, οι πρώτες ενδείξεις είναι αποθαρρυντικές καθώς βλέπουμε μια τάση επιστροφής στον Κορυδαλλό. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί μόνο τρεις ημερομηνίες συνεδριάσεων στο Εφετείο Αθηνών (5, 15 και 25) και άλλες έξι στον Κορυδαλλό (6, 12, 14, 18, 20 και 28 Σεπτεμβρίου 2017).

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV.

Επίσης, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο