Ρεπορτάζ από την πολιτική εκδήλωση – συζήτηση στην πλ. Κοραή 15/09

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές (15/09) η προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση – συζήτηση στην πλ. Κοραή, στον Πειραιά με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με παρουσία δεκάδων αντιφασιστ(ρι)ών και πολιτών, τα λάβαρα του μαχητικού αντιφασισμού κυμάτισαν σε μία περιοχή που είχε ζήσει έντονα την τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής τα προηγούμενα χρόνια και πλέον την επανανοηματοδοτούν.

Η εισήγηση της εκδήλωσης ξεκίνησε με μία αναδρομή στο παρελθόν στην σκοτεινή περίοδο που η ακροδεξιά στην Ελλάδα από μία γκρούπα φασιστών εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε πολιτικό κόμμα που διεκδικούσε με σοβαρούς όρους την εξουσία. Ανέλυσε τα αδιέξοδα που αντιμετώπισαν οι αστοί να προβάλλουν οι ίδιοι μία λύση μέσα στην κρίση, δηλαδή πώς ο καπιταλισμός της διαμεσολάβησης και του αστικού κοινοβουλευτισμού απέτυχε να βρει την ισορροπία που ευαγγελιζόταν και με συνδυασμό την έντονη λαϊκή αμφισβήτηση της νομιμοποίησης του, αναγκάστηκε να προβάλλει το ”μακρύ χέρι του” για να κάνει τη ”βρώμικη δουλειά”.

Το αντιφασιστικό κίνημα έδινε θαρραλέες μάχες απέναντι στα τσιράκια των αφεντικών, δυσκολεύτηκε όμως να αγγίξει πρακτικές για οριστική επίλυση του προβλήματος. Η ουσιαστική ανεπάρκεια του, η ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων και οι διώξεις του από την πλευρά του συστήματος έκαναν το έργο του δύσκολο και παράλληλα προετοίμασαν το έδαφος για να ξεδιπλώσει ο φασισμός το σκληρό και αντι-εργατικό του πρόσωπο.

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι το 2013 με την οργή που ξεχείλισε σε ολόκληρη την Ελλάδα και ήταν ικανή για να ορίσει την αφετηρία της εκθετικής καθόδου της επιρροής της Χρυσής Αυγής. Η αντιμετώπισή της πόντο-πόντο από το αντιφασιστικό κίνημα, με αιχμή τον μαχητικό αντιφασισμό, σε συνδυασμό με την αλλαγή πολιτικού περιβάλλοντος, δεν άφησε περιθώρια στη συμμορία του Μιχαλολιάκου. Οι χρονιές του 2015 και του 2016 ήταν εκείνες οι οποίες διέλυσαν εν τη γενέσει τους κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης του φασισμού και ”έκοψαν” τις ορέξεις τους για εγκαθίδρυση ρατσιστικού και μισαλλόδοξου κινήματος. Με νηφαλιότητα στην πολιτική ανάλυση της περιόδου, με δημιουργία μαχητικών σχεδίων και χτισίματος μηχανισμών ικανών να τα εφαρμόσουν και να αντιμετωπίσουν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο μαχητικός αντιφασισμός έθεσε ταφόπλακα στις διαθέσεις τους να βρουν διέξοδο από τη μεγάλη πολιτική αδυναμία στην οποία βρίσκονται.

Ολοκληρώνοντας, τονίστηκε η σημασία να συνεχιστούν οι αγώνες στην ίδια μαχητική κατεύθυνση, θεωρώντας πως η ακροδεξιά στην Ελλάδα δεν έχει ισοπεδωθεί, καθώς διατηρεί τα κοινοβουλευτικά ποσοστά της και την προοπτική να επανεμφανιστεί στο μέλλον επενδύοντας στη δυσκολία του κοινοβουλευτισμού, που πλέον φοράει την προβιά του ρεφορμισμού και της συνθηκολόγησης, να καταφέρει να βρει ουσιαστική λύση για την κρίση. Η ακροδεξιά συνεχίζει να υπάρχει στην επιφάνεια. Διεκδικεί να εφαρμόσει τα κανιβαλιστικά της σχέδια δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους αγωνιστές και κοινωνικές ομάδες, αναθέτοντας αυτόματα το καθήκον στο ταξικό κίνημα να αυξήσει τον πήχη, να επανεξετάσει τις μεθόδους του και να ξεθάψει εργαλεία του παρελθόντος τα οποία είναι υπεύθυνα για λαμπρές πολιτικές νίκες.

Η εισήγηση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στη συζήτηση, με τοποθετήσεις, 7 σύντροφοι. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε διανομή του 3ου τεύχους της “Αντιφασιστικής Φρουράς” η οποία έφτασε τα 49 έντυπα, της μπροσούρας ”Θέσεις και Αποφάσεις” που έφτασε τα 6 έντυπα, ενώ η επιπλέον οικονομική ενίσχυση άγγιξε τα 15 ευρώ.

Η ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να χαράζει μονοπάτια ικανά να πάνε το ταξικό στρατόπεδο βήματα μπροστά, ώστε η κοινωνία Ισότητας και Αδερφοσύνης να πάψει να είναι δήλωση, αλλά να έχει έντονα ρεαλιστικό χαρακτήρα. Καλούμε να συμβάλλετε στην προσπάθειά μας.

Παρακολουθήστε την συζήτηση στο ακόλουθο βίντεο:

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=qFLDrEaa638","width":"800","height":"450"}

Αντιφασιστικές Διαδηλώσεις:

Σάββατο 16/09, 6μμ, πλ. Συντάγματος – Πορεία προς στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη Λ. Μεσογείων
Δευτέρα 18/09, 5μμ, μνημείο αντιφασίστα Παύλου Φύσσα – Πορεία μνήμης στο Κερατσίνι

 

Πηγή: ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο