Κείμενο του Συντονιστικού Αγώνα Κρατουμένων Κορυδαλλού σχετικά με τη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις φυλακές

17/09/2017

Δεν πέρασαν 10 μέρες απο την τελευταία φορα που ως Συντονιστικό Αγώνα των Κρατουμένων του Κορυδαλλού κλιμακώσαμε την κινητοποίηση που τρέχουμε εδώ και 4 μήνες αρνουμενοι το κλειδωμα στο προαυλιο και στα κελια μεχρι τις 22.30 και 23.00 το βραδυ αντιστοιχα. Ο λόγος η προκλητικα αδιαφορη σταση του Υπουργειου Δικαιοσυνης ως προς τον αγωνα μας και τα αιτηματα του. Ειναι χαρακτηριστικο οτι οι βουλευτες και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που σε αλλες εποχες, οταν ασκουσαν αντιπολιτευτικο εργο, θα εσπευδαν να αγκαλιασουν την κινητοποίηση απο τις πρωτες κιολας μερες, τωρα δεν εχουν πραξει ουτε τα αυτονοητα, να στειλουν δηλαδή μια επιτροπή στις φυλακες ωστε να αφουγκραστουν τα δικαια αιτηματα των κρατουμένων.

Αντ’ αυτού, διαρροες δημοσιογραφικες και απο νομικους κυκλους, μιλανε για εξαιρεσεις, δικαστικα συμβουλια, καθως και περαιτέρω περιορισμο της ελευθεριας των αποφυλακισθεντων με εισαγωγη της ηλεκτρονικης επιτηρησης στο νομο. Μια προσπάθεια που θα καλωσορισουν μοναχα οι ιδιωτικες εταιρίες φύλαξης τύπου Group 4, οι δικαστικοί κυκλοι που ειδαν τις εξουσιες τους να συρρικνώνονται εστω και λιγο, καθως και οι συντηρητικοί κυκλοι της ΝΔ, αφου ετσι ικανοποιείται η πάγια ατζεντα τους για περιστολη των δικαιωμάτων των κρατουμένων και αυστηροποιηση των συνθηκων κρατησης.

Ο νομος Παρασκευοπουλου, το μοναδικο που κανει, ειναι να αίρει την απαιτηση για ευεργετικά ημερομίσθια προκειμένου να αποφυλακισθει ο κρατούμενος. Δεν μειωνει ομως τον πραγματικό χρονο κρατησης που απαιτειται για να αποφυλακιστεί. Ο κρατουμενος, ακομα και υπο τις διαταξεις του νομου οφειλει να βγαλει ολοκληρη την ποινη του που απαιτειται για την αναστολη που θα του χορηγηθεί. Αυτη ειναι η λειτουργια του νομου 4322/2015. Παρολη ομως την έλλειψη καποιας ρηξικέλευθης προοπτικης, ο νομος εδωσε την ευκαιρια στις φυλακες να ανασανουν, εστω και για λιγο. Ο υπερπληθυσμός ειναι άλλωστε ενα ευρέως γνωστο προβλημα των ελληνικων φυλακων που ερχεται και συνοδευει την ελλειψη φαγητου, φαρμάκων, γιατρων ή θερμανσης. Τωρα ομως η κυβερνηση, βρισκει ευκαιρια να επικαλεστει κατασκευασμενες αντιδράσεις που αναδειξανε οι δημοσιογραφικοι κυκλοι επι σκοπου, για να περιστειλει τις θετικές διατάξεις του νομου, επιδεικνύοντας τοσο πολιτικο αμοραλισμο, οσο και ατολμια.

Το ειπαμε και θα το ξαναπούμε: ειναι οι δικοί τους φίλοι και συνεργάτες που αποφυλακίζονται ο ένας πίσω από τον άλλον με προκλητικές αποφάσεις καθώς γι αυτούς δεν ισχύουν ούτε εξαιρέσεις, ούτε συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ούτε εφευρίσκονται γραφειοκρατικά κολλήματα, ούτε αντιμετωπίζονται με νόμους –εκτρώματα. Για αυτούς αρκεί μια αίτηση αποφυλάκισης για να αναζητήσουν οι ίδιοι οι δικαστές σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, νομικά παραθυράκια και φωτογραφικές τροπολογίες για να αποφυλακιστούν. Εξαλλου δεν ειναι τυχαιο που για τους αποκαλουμενους εγκληματιες του λευκού κολαρου, ουδεποτε εγινε η θα γινει μνεια για οποιαδηποτε εξαιρεση. Μαλλον για τους κυβερνώντες ειναι επαχθεστερο να ληστευψει κανεις μια τράπεζα, παρα την ίδια την κοινωνία. Δεν μας κανει εντύπωση φυσικα, καθως στην πολυ προσφατη ιστορια, οι ιδιοι ανθρωποι τις τραπεζες επελεξαν να σωσουν, καταδικαζοντας μια κοινωνία στην φτωχεια και την υποτελεια.

Εμεις απο τη μερια μας θα ειμαστε σαφεις. Δεν θα ανεχτούμε τον εμπαιγμο ή την αδιαφορια των υπευθύνων. Εαν οι κυβερνώντες επιμενουν να κωφευουν στα δικαια αιτήματα μας θα μας βρουν μπροστα τους. Οι κρατούμενοι στεκομαστε ενωμενοι και δινουμε ενα σκληρο αγωνα 4 μηνες, εναν αγωνα που μας αφορα ολους, εναν αγωνα επιβιωσης και αξιοπρέπειας. Η ψήφιση του νομοσχεδιου πλησιαζει και η κινητοποίηση μπαίνει στην τελικη της ευθεία. Ο υπουργός Σταυρος Κοντονης, που τοσο ευκολα σκαρφιζεται ευφανταστους ορους και εξαιρεσεις για να προσθεσει στο νομο, αποσκοπώντας στην επι του πρακτέου αδρανοποίηση του, ας το ακουσει καλα. Ή θα αφουγκραστεί τη φωνη μας, ή, σε διαφορετικη περιπτωση, θα αναλαβει το πληρες πολιτικο κοστος των επιλογων του.

Από σήμερα 17/9 αποφασίσαμε να παρατείνουμε το βραδινό κλείσιμο των κελιών για μια ακομη ώρα, μεχρι τα μεσανυχτα, και θα κρατήσουμε ανοιχτά τα προαύλια της φυλακής μέχρι τις 23.30.

Απαιτούμε :

Α) Την μονιμοποίηση των διατάξεων του νόμου 4322/2015 χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.

Β) Την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στον θεσμό των αδειών.

Γ) Την κατάργηση του νόμου-εκτρώματος που ποινικοποιεί τους αγώνες στις φυλακές και αφορά τις αθροιστικές εκτίσεις ποινών για αδικήματα που διαπράττονται εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, κατά τη διάρκεια της άδειας ή της παραβίασης της.

Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων!

Συντονιστικό Αγώνα (Κορυδαλλός)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο