#GDtrial | Χρήση της βίας για πολιτικό όφελος από τη ΧΑ

Σε γρήγορο ρυθμό, με τέσσερις μάρτυρες και δύο συνεδριάσεις (183η και 184η) κύλησε η 80η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο άκουσε τον δημοσιογράφο Μιχ. Τεζάρη (ΣΚΑΪ), τον κοινωνιολόγο Αναστ. Υφαντή (Γιατροί του Κόσμου), τον πρώην δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Αγίας Παρασκευής Γ. Τσιμπουκάκη, ενώ επίσης ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας Μιχ. Σπουρδαλάκης (ΕΚΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα εκδικάστηκε η υπόθεση εναντίον του Ηλία Κασιδιάρη για προτροπή σε βία εναντίον των Ρομά στον Ασπρόπυργο, με το στέλεχος της ΧΑ να καταδικάζεται σε έξι μήνες με αναστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, συνοψίσαμε τα σπουδαιότερα σημεία της εβδομάδας, με τη βοήθεια της Ελευθερίας Τομπατζόγλου από την πολιτική αγωγή (για την οικογένεια Φύσσα).

 

Βία: ρητορική και πράξη

Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης είχαν ως κύριο στόχο να καταδείξουν ότι η ΧΑ είναι ένα «κανονικό» πολιτικό κόμμα και όχι ένα «κόμμα πολιτοφυλακή», όπως την είχε κατατάξει ο μάρτυρας Σπουρδαλάκης καταθέτοντας την 79η εβδομάδα της δίκης. Όπως παρατήρησε η κ. Τομπατζόγλου, η βία είναι συνυφασμένη με τέτοια κόμματα και προσπαθούν να την εξαργυρώσουν πολιτικά, όπως είδαμε ότι έκανε και η ΧΑ.

Επειδή από την υπεράσπιση των νεοναζί αμφισβητήθηκαν όσα είπε ο Μ. Σπουρδαλάκης για την επίσημη ρητορική μίσους της ΧΑ – και συγκεκριμένα τα λόγια του υπόδικου Χρήστου Παππά – σε συνδυασμό με τη βίαιη επιβολή της, το βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV έψαξε και εντόπισε συγκεκριμένα αποσπάσματα, τα οποία και προβλήθηκαν κατά την εκπομπή της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2017. Μεταξύ άλλων, ο υπαρχηγός της ΧΑ είπε στη Βουλή:

«Αυτή τη βρωμιά, αυτό το απόστημα, θα καθαρίσει η ΧΑ. Όταν θα έχουμε τη δύναμη θα ξεβρωμίσει ο τόπος … Η ΧΑ παραμένει αταλάντευτη στη θέση της από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 … Απαιτούμε και επιθετική ελληνική πολιτική.»

Νέο αυτογκόλ κατάφερε ο Τάκης Μιχαλόλιας, υπερασπιστής του Ν. Μιχαλολιάκου, ζητώντας να μάθει πώς η ΧΑ ασκεί βία στα μέλη της, για να λάβει την απάντηση του μάρτυρα Σπουρδαλάκη ότι ως στρατιωτικά οργανωμένο κόμμα, τη βία την ασκεί στην κοινωνία.

b2ap3_thumbnail_183-7.jpg

Τα οικονομικά τους καίνε

Τον πανικό της υπεράσπισης προκάλεσαν και οι αναφορές του μάρτυρα στα οικονομικά της ΧΑ. Ως αποτέλεσμα είδαμε αρκετούς ανυπόστατους ισχυρισμούς, που καταρρίπτονται δια γυμνού οφθαλμού.

Φερειπείν ο συνήγορος Παπαδέλλης έκανε λόγο για 500 χιλιάδες μέλη. Ακόμα κι αν αναφερόταν στους ψηφοφόρους της ΧΑ, αυτοί ήταν σχεδόν 400 χιλιάδες, και δεν δικαιολογούν τα έξοδα της ΧΑ, καθώς δεν πλήρωναν συνδρομή στην κάλπη.

Ο Παπαδέλλης ισχυρίστηκε επίσης ότι η ΧΑ λάμβανε κρατική επιδότηση το 2012, κάτι που είναι ψευδές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣτΕ τα οποία και εντοπίσαμε, η πρώτη απόφαση για την επιδότησή της ΧΑ ως κοινοβουλευτικό κόμμα ελήφθη τον Μάρτιο του 2013 και το ποσό (873.000 ευρώ) εκταμιεύτηκε λίγο αργότερα.

b2ap3_thumbnail_183-9.jpg

Κι άλλο χτύπημα σε δημοσιογράφο

Στη διαβόητη γειτονιά του Αγ. Παντελεήμονα επέστρεψε η δίκη μέσα από τη μαρτυρία του αστυνομικού συντάκτη Μιχ. Τεζάρη, καθώς ο ίδιος υπήρξε θύμα βίαιης επίθεσης εκεί (δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, κλοπή και χυδαίες απειλές), παρουσία των Σκορδέλη και Γκλέτσου.

Την ώρα του επεισοδίου ήταν παρόντες πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, διότι περίπου 100 χρυσαυγίτες είχαν εξαπολύσει άγρια επίθεση εναντίον αλλοδαπών, χτυπώντας όποιον έβρισκαν και σπάζοντας τα σπίτια τους. Αναστατωμένοι κάτοικοι προσπάθησαν να σταματήσουν τη βία, ενώ η Αστυνομία τηρούσε κυρίως ρόλο παρατηρητή.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, είναι παράδοξος ο ισχυρισμός ότι οι Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε έναν μόνο δημοσιογράφο και όχι στους υπόλοιπους. Ωστόσο ο μάρτυρας εξήγησε ότι αυτό είναι το modus operandi, οι επιθέσεις σε μεμονωμένα άτομα. Σε σχετική ερώτηση απάντησε με την ειλικρινή απορία:

«Ρωτάτε το θύμα να σας πω γιατί μου επιτέθηκαν;»

b2ap3_thumbnail_183-14.jpg

Έληξε η ασυλία της ΧΑ

Ιδιαίτερες ερωτήσεις έθεσε και πάλι η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, προλαμβάνοντας στην ουσία την εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση. Ωστόσο ο μάρτυρας Τεζάρης απάντησε πολύ συγκροτημένα στα πάντα, αφήνοντας εκτεθειμένες τις Αρχές για την γενικότερη αδράνειά τους.

Απότομη αλλαγή μετά το 2013, με δραματική πτώση των περιστατικών βίας μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη σύλληψη της ηγεσίας της ΧΑ, διαπίστωσε και ο Τεζάρης, ο οποίος άλλωστε είναι αστυνομικός συντάκτης. Σύμφωνα με την Ελ. Τομπατζόγλου, η ίδια η ΧΑ συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί πλέον να απολαμβάνει την ασυλία που είχε μέχρι τότε από την Αστυνομία.

b2ap3_thumbnail_183-21_20171001-182313_1.jpg

Ελάτε επώνυμα

Με μία δήλωση της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών ξεκίνησε η 184η ημέρα της δίκης. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι θα καταθέσουν τηλεφωνικά στη δίκη, να προσέλθουν εθελοντικά και επώνυμα στο δικαστήριο. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, οι συνήγοροι επιφυλάχθηκαν να μην καταθέσουν ερωτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η πολιτική αγωγή για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, αλλά και εκείνη που εκπροσωπεί την οικογένεια Φύσσα, συνυπέγραψαν το αίτημα αυτό. Την πλήρη δήλωση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

b2ap3_thumbnail_184-5.jpg

Απειλούσαν τους Γιατρούς του Κόσμου

Ανατριχιαστικά στοιχεία είχε να εισφέρει ο μάρτυρας Υφαντής, κοινωνιολόγος ο οποίος εργάζεται στους Γιατρούς του Κόσμου. Σε σχετικές ερωτήσεις για το ποιους περιθάλπουν, απάντησε ότι έχουν παράσχει διανυκτέρευση σε 3.000 Έλληνες αστέγους.

Το τραγικότερο ίσως ήταν πως οι ΓτΚ είχαν περιθάλψει και άτομα που πήγαιναν φορώντας μπλουζάκια της ΧΑ. Αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να πτοούνται από το γεγονός ότι πήγαιναν εκεί αποζητώντας δωρεάν ιατρική φροντίδα ή φάρμακα, είχαν και το θράσος να απειλούν τους αλλοδαπούς εθελοντές της οργάνωσης.

b2ap3_thumbnail_184-8.jpg

Συγκεκριμένες επιθέσεις

Μία γνωστή υπόθεση που έχει ήδη δικαστεί ανέφερε ο Υφαντής ως παράδειγμα: την βορειοηπειρώτισσα Μάντη, που υπέστη το 2011 βίαιη επίθεση και κλοπή από τους Μπαντέμη και Αλεξάντερ Τζέιμς, δύο χρυσαυγίτες που έχουν καταδικαστεί για το περιστατικό.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων θυμάτων ήταν και ένας εθελοντής των ΓτΚ, ο οποίος όχι μόνο δέχθηκε επίθεση χρυσαυγιτών πάνω σε λεωφορείο, αλλά εξαναγκάστηκε από τον οδηγό να κατέβει από το όχημα. Το θύμα αρνήθηκε να κάνει επίσημη καταγγελία λόγω φόβου, ενώ για τον ίδιο λόγο αναγκάστηκε και να μετακομίσει.

Ο ίδιος ο Υφαντής είχε υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας και αποδέκτης προπηλακισμού από μέλη μηχανοκίνητης πορείας μελών της ΧΑ, κοντά στο σταθμό Λαρίσης. Μίλησε επίσης για έναν ανήλικο (14χρονο) που τον χτύπησαν με μπουκάλια στο πρόσωπο πολύ άσχημα, αναγκάζοντας την Ελβετική Πρεσβεία να δράσει άμεσα επειδή κινδύνευε.

b2ap3_thumbnail_184-9.jpg

Αλαζονική παραδοχή

Τα θύματα των επιθέσεων της εποχής 2011-2013 είχαν περιγράψει τη χαρακτηριστική ενδυμασία των θυτών τους, το σωματότυπο, το γεγονός ότι δρούσαν σε ομάδες, ορισμένες φορές έχοντας και pitbull μαζί τους, τις νυχτερινές ώρες δράσης τους, τα ρόπαλα, τα μπουκάλια, τα τέιζερ και άλλα «εργαλεία» που μετέρχονταν για να κάνουν ζημιά στα θύματά τους.

Η αλαζονεία των ταγμάτων χρυσαυγιτών και το άσυλο που απολάμβαναν από τις Αρχές, έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε αρκετές φορές οι ίδιοι οι θύτες έλεγαν στα θύματά τους ότι είναι από τη ΧΑ. Πρόκειται για την εποχή που η ΧΑ μπήκε στη Βουλή και θεωρούσε ότι είναι ατρόμητη.

Ο μάρτυρας Υφαντής μίλησε για περίπτωση ξυλοδαρμού αλλοδαπών την ώρα που κοιμούνταν στο Πεδίο του Άρεως από ομάδες Ελλήνων, κάτι που προκαλεί άμεσα παραλληλισμό με την περίπτωση του Αμπουζίντ Εμπάρακ, στην συνεκδικαζόμενη υπόθεση των αλιεργατών.

b2ap3_thumbnail_184-11.jpg

Έσκιζαν χαρτιά και έδερναν

Κοινό σημείο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν πως αυτές οι ένστολες ομάδες, φορώντας παντελόνια παραλλαγής και ίδια μπλουζάκια, απαιτούσαν να δουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα των αλλοδαπών που συναντούσαν, τα οποία και έσκιζαν πριν αρχίσουν να τους δέρνουν.

Σε ερώτημα συνηγόρου για το πόσο εύκολο ήταν να αντικατασταθούν αυτά τα έγγραφα, όπως άδειες παραμονής και αιτήσεις ασύλου, ο μάρτυρας Υφαντής είπε ότι, ειδικά εκείνη την εποχή, ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ερωτηθείς σχετικά από την υπεράσπιση, τόνισε πως οι καταγραφές των ΓτΚ ήταν προγενέστερες του νόμου που προστατεύει τα θύματα ρατσιστικής βίας από απέλαση.

Ανατριχιαστική ήταν η εκτίμηση του μάρτυρα Υφαντή ότι επρόκειτο για επιθέσεις εκπαίδευσης των μελών της ΧΑ, με συγκεκριμένο ρόλο όσων συμμετείχαν σε αυτές: άλλοι χτυπούσαν, άλλοι ήταν παρατηρητές, άλλοι έλεγαν «Πάμε να φύγουμε, τελειώσαμε» όταν ήταν ώρα να αποχωρήσουν. Ως αποκορύφωμα όλων αυτών ήρθε η επίθεση στον Παύλο Φύσσα, σύμφωνα με τον μάρτυρα.

b2ap3_thumbnail_184-27.jpg

Επίθεση στο ΚΚΕ

Την επίθεση που δέχθηκε στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ, τον Μάιο του 2012, διηγήθηκε στο ακροατήριο ο μάρτυρας Γιώργος Τσιμπουκάκης. Συνέβη λίγες μέρες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2012, κατά την οποία η ΧΑ είχε μπει για πρώτη φορά στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ένα αυτοκίνητο με 3-4 άτομα που είχαν ένα pitbull πλησίασαν στα περίπτερα όλων των παρατάξεων. Ένας από αυτούς, ο Β. Στεφανάκης, καταδικασμένος πλέον για τη δολοφονία της Φαίης Μπλάχα, άρχισε να απειλεί όσους βρίσκονταν στο περίπτερο του ΚΚΕ, και να καταβρέχει τη μικροφωνική εγκατάσταση.

Όταν ο μάρτυρας ζήτησε να σταματήσει, εκείνος τον χτύπησε με το μασίφ πλαστικό νεροπίστολο που κρατούσε, προκαλώντας του τέτοια τραύματα ώστε έπρεπε αργότερα, στο νοσοκομείο, να του αφαιρεθούν πλαστικά κομμάτια. Στο υπερασπιστικό ερώτημα πόσο σοβαρό θα μπορούσε να ήταν ένα τέτοιο χτύπημα, το θύμα υπενθύμισε πως ένας πυγμάχος μπορεί να σκοτώσει κάποιον με τα χέρια του, όπως άλλωστε και έκανε ο Στεφανάκης μεταγενέστερα.

Κόσμος από παρακείμενα πολιτικά περίπτερα έσπευσε να ακινητοποιήσει τον δράστη, ο οποίος όμως έβγαλε μία σιδηρογροθιά από την τσέπη του και τη χρησιμοποίησε ώστε να ξεφύγει. Η Αστυνομία τον ταυτοποίησε άμεσα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί, τον Μάιο του 2017, πέντε χρόνια αργότερα, σε 37 μήνες φυλάκισης.

Ο πατέρας του δράστη έχει δηλώσει στον Τύπο ότι και οι δύο γιοι του φορούσαν μπλουζάκια της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_184-28.jpg

Η δίκη συνεχίζεται, βοηθήστε στη διάδοση

Αυτή την εβδομάδα η δίκη συνεχίζεται με 3 συνεδριάσεις: τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στο Εφετείο ενώ την Τετάρτη 4, και την Πέμπτη 5, στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Για τον μήνα που διανύουμε έχουν οριστεί οι παρακάτω δικάσιμοι: 12, 17, 20 και 30 Οκτωβρίου στον Κορυδαλλό και 10, 16, 24 Οκτωβρίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Στηρίξτε την καμπάνια ενημέρωσης που κάνει το παρατηρητήριο της δίκης, διαδώστε τα βίντεο και τα ηχητικά, παρακολουθήστε τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων (twitter, facebook), βοηθήστε να αρθεί στην πράξη η σιωπή που έχουν επιβάλει τα μεγάλα ΜΜΕ.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο