#GDtrial | Πώς επωάστηκε το αβγό του φιδιού από τον Δεκέμβριο του 1980

Αμέτρητα αυτογκόλ σκόραρε η υπεράσπιση των νεοναζί κατά την 81η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Αφορμή υπήρξε η πολυαναμενόμενη κατάθεση του ερευνητή-δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, κατόχου του αυθεντικού καταστατικού της ΧΑ, από τη δεκαετία του 1980, οπότε και ιδρύθηκε η εγκληματική αυτή οργάνωση, υπό τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Όπως σχολίασε ο Γιάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος της ΕφΣυν και μάρτυρας στη δίκη (εβδ. 74), ο οποίος φιλοξενήθηκε στο βιντεοχρονολόγιο της περασμένης Παρασκευής:

«Ο Δ. Ψαρράς είναι ο άνθρωπος που έχει ερευνήσει όσο κανείς άλλος την εγκληματική δράση της ΧΑ για 3 δεκαετίες … Αυτή η γνώση του Δ. Ψαρρά βγήκε στο ακροατήριο και κατέρριψε κάθε προσπάθεια της υπεράσπισης να αμφισβητήσει με συνεχόμενες ερωτήσεις τα στοιχεία της κατάθεσής του και σε κάθε ερώτηση που είχε κληθεί να απαντήσει έβγαζε όλο και νέα στοιχεία για την εγκληματική δράση της ΧΑ».

 

Επίθεση σε μικροπωλητές που είχαν άδειες

b2ap3_thumbnail_1_20171009-131429_1.jpg

Η εβδομάδα άνοιξε με την κατάθεση του πρώην δημάρχου Ραφήνας Γ. Χριστόπουλου, στην 185η δικάσιμο. Από τα ενδιαφέροντα που είχε να εισφέρει ήταν πως όλοι οι μικροπωλητές στο τοπικό πανηγύρι είχαν εφοδιαστεί με άδειες από τον Δήμο πληρώνοντας το σχετικό παράβολο, κι έτσι ο ισχυρισμός του χρυσαυγίτικου τάγματος ότι κατέστρεψαν τους πάγκους επειδή ήταν παράνομοι, πέφτει στο κενό.

Πρόκειται για τη γνωστή επίθεση που έγινε το 2012 υπό τους βουλευτές Γερμενή και Ηλιόπουλο, η οποία έχει καταγραφεί από τηλεοπτικά συνεργεία. Σε αυτή βλέπουμε τάγμα με μπλουζάκια που αναγράφουν «ΧΑ Ανατολικής Αττικής» και παντελόνια παραλλαγής να καταστρέφουν πάγκους αλλοδαπών. Βλέπουμε επίσης τα θύματα να εξηγούν πως όλα συνέβησαν υπό το βλέμμα αστυνομικών που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, για άλλη μια φορά.

Για αντιποίηση αρχής έκανε λόγο το Υπ. Δημόσιας Τάξης, ενώ και ο ίδιος ο Ηλιόπουλος, σε σχετικές συνεντεύξεις, βλακωδώς παραδέχεται ότι η ΧΑ σκοπεύει να υποκαταστήσει τις Αρχές «όπου μπορεί». Σχολιάζοντάς το, ο Γ. Μπασκάκης θύμισε ότι πρόκειται για κεντρική επιλογή της ΧΑ, την οποία είδαμε την ίδια περίοδο να εφαρμόζεται στην Ιστιαία, στο Μεσολόγγι και στις Σέρρες, με στόχο να στείλουν μήνυμα στο ακροατήριό τους ότι θα υποκαταστήσουν την Αστυνομία και το Κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 υπήρχε δημοσίευμα του Έθνους σχετικά με απειλές που είχαν δεχθεί εκπαιδευτικοί στο δήμο Ραφήνας από χρυσαυγίτες, ότι εάν συνεχίσουν να δέχονται παιδιά μεταναστών στις τάξεις τους, «θα τους κόψουν τα αφτιά».

b2ap3_thumbnail_6_20171009-131507_1.jpg

Επωάζεται από το 1980

Σύμφωνα με τον Δ. Ψαρρά, η ΧΑ δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, από έναν μικρό κλειστό πυρήνα. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το 1978 ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε συλληφθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις σε κινηματογράφους και κατοχή εκρηκτικών (και μάλιστα γλίτωσε τη φυλακή καρφώνοντας όλους τους συνεργάτες του).

Το 1983, «παγώνει» τη λειτουργία της ΧΑ, υπό το φόβο νομικών περιπετειών και διαφεύγει για λίγο καιρό στη Ν. Αφρική. Το ίδιο διάστημα, με προτροπή του αδερφού του – και σημερινού υπερασπιστή του στη δίκη – Τάκη Μιχαλόλια, προσχώρησε στη Νεολαία ΕΠΕΝ του κόμματος του φυλακισμένου Γ. Παπαδόπουλου. Ανελίχθηκε μάλιστα σε Πρόεδρο της ΕΠΕΝ (1984), όπου σύντομα τον διαδέχθηκε ο Μάκης Βορίδης.

b2ap3_thumbnail_15.jpg

Ο Ψαρράς συνεχίζοντας την ιστορική πορεία της ΧΑ, εξηγεί ότι μέχρι το 1990 ήταν μία «κλειστή λέσχη επιμόρφωσης» και ως εκ τούτου δεν απασχολούσε τα Μέσα. Εξέδιδαν μάλιστα και περιοδικό, με πολλές ναζιστικές αναφορές, στους Χίτλερ, Γκέμπελς, Ρούντολφ Ες κλπ. Στη συνέχεια βεβαίως υπήρξε άνοιγμα «προς το δρόμο» και δημιουργία ομάδων κρούσης, με προτροπή του ίδιου του Μιχαλολιάκου, ώστε να κυνηγηθούν οι «εχθροί» της ΧΑ (αριστεροί, αναρχικοί, αλλοδαποί, σκουρόχρωμοι κλπ).

Από το 1983 που η ΧΑ έκανε την πρώτη δήλωση ως κόμμα στον Άρειο Πάγο, η πρώτη φορά που κατέβηκε σε εκλογές ήταν το 1994 (Ευρωεκλογές), κάτι το οποίο σύμφωνα με τον μάρτυρα Ψαρρά, καταδεικνύει πως μοναδικός λόγος για να δηλωθεί η ΧΑ ως κόμμα ήταν η νομικίστικη προστασία έναντι του Νόμου, και όχι η αληθινή πολιτική δραστηριότητα.

Το καταστατικό καταδικάζει τον αρχηγό

b2ap3_thumbnail_20_20171009-131615_1.jpg

Πολλές ερωτήσεις τόσο από την Έδρα όσο και από τους συνηγόρους, αφορούσαν το πραγματικό καταστατικό της ΧΑ, το οποίο έχει καταθέσει στις Αρχές ο Ψαρράς, αλλά το έφερε και μαζί του στο δικαστήριο. Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι έχει γραφτεί το 1987. Η ίδια η ΧΑ του είχε αποστείλει ένα πολυγραφημένο αντίγραφο, με σφραγίδα, το 1988, στο περιοδικό Σχολιαστής του οποίου ήταν τότε Διευθυντής, σε μια απόπειρα να αδράξει λίγη – έστω «κακή» – δημοσιότητα.

b2ap3_thumbnail_40.jpg

Σε αυτό το αρχικό καταστατικό, το οποίο η σημερινή ηγεσία της ΧΑ αμφισβητεί προτάσσοντας ένα διαφορετικό, του 2012, υπήρχε ολόκληρο τμήμα για την Αρχή του Αρχηγού και το πώς τα πάντα ελέγχονται από αυτόν. Ταιριάζει μάλιστα με τα οργανογράμματα που βρέθηκαν στο σπίτι του Χρήστου Παππά στα Γιάννενα, του δεύτερου στην ηγεσία της ΧΑ, τα οποία εξασφάλισε και προέβαλε το βιντεοχρονολόγιο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Γ. Μπασκάκης, τα ευρήματα στο σπίτι του Παππά αποδεικνύουν τη γνησιότητα του καταστατικού του 1987.

b2ap3_thumbnail_23.jpg b2ap3_thumbnail_242_20171009-131849_1.jpg

Σχετικά με την παρούσα δίκη, έχει ενδιαφέρον το απόσπασμα που αναφέρει το πώς ο αρχηγός προστατεύεται: «Πρέπει να παραμείνει αλώβητος, είναι υπεράνω των άλλων» γράφει χαρακτηριστικά, και ο καθένας μπορεί να το συσχετίσει με τις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ που ισχυρίζεται ότι αγνοούσε η ηγεσία της. Αυτό «καίει» τον Μιχαλολιάκο και δημιουργεί συνθήκες για την καταδίκη του. Εξηγείται λοιπόν γιατί η υπεράσπιση εστίασε τόσο πολύ σε αυτό, προσπαθώντας ματαίως να αρνηθεί την ύπαρξή του.

Στρατηγική κλιμάκωσης της βίας

b2ap3_thumbnail_28.jpg

Τόσο σε δημοσιευμένα άρθρα της ΧΑ όσο και στο βιβλίο του Μιχαλολιάκου, υπάρχει η προτροπή «να κυριαρχήσουμε στο πεζοδρόμιο» ενώ είναι διάχυτες οι πληροφορίες ότι στόχος της ΧΑ ήταν να επιφέρει βίαια χτυπήματα. Ειπώθηκε πως στόχος ήταν η δημιουργία ενός χαμηλής έντασης εμφυλίου πολέμου, ώστε να εξαναγκαστούν σε επέμβαση θύλακες στην Αστυνομία και το Στρατό, να υπάρξει το πραξικόπημα που ονειρεύεται η ΧΑ και η ανατροπή της δημοκρατίας.

Η τακτική της βίας πραγματωνόταν αρχικά από λίγες δεκάδες μέλη της ΧΑ. Αργότερα δημιουργήθηκε το τάγμα-πρότυπο της Νίκαιας, ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να λειτουργούν και τα υπόλοιπα τάγματα, σχολίασε ο Γ. Μπασκάκης. Γι’ αυτό άλλωστε και το τάγμα της Νίκαιας περιφερόταν σε όλες τις σημαντικές δράσεις της ΧΑ (Λακωνία, Πάρος, Κόρινθος κλπ).

Παράλληλα, η γνώση που είχε το πολιτικό σύστημα διαφαίνεται μέσα από την κίνηση του Παπουτσή, του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος προσπάθησε να συνομιλήσει με την ηγεσία της ΧΑ για να μειωθεί η βία, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι θεωρούσαν πως μπορούν να συνομιλήσουν με τη ΧΑ, σχολίασε με νόημα ο Γ. Μπασκάκης. Σε άλλο σημείο, ο Μπασκάκης μίλησε για το δικό του ρεπορτάζ για τη βία στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα για την ομάδα υπό την υποψήφια βουλευτή της ΧΑ Γ. Δημοπούλου, που τρομοκρατούσε αλλοδαπούς.

Η πολιτική δολοφονία του Π. Φύσσα

b2ap3_thumbnail_6_20171009-132240_1.jpg

Τα διεθνή πλοκάμια της ΧΑ έθεσε υπόψη του δικαστηρίου ο Δ. Ψαρράς, αναφερόμενος στην ρατσιστική τρομοκρατική οργάνωση The Order και τον διαβόητο William Pierce, καλεσμένο της ΧΑ, σε συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και την δήθεν αρχαιοελληνική σοφιστεία της ΧΑ εξέθεσε ο μάρτυρας, διηγούμενος την απόπειρα της ΧΑ να παραλληλίσει τους τραμπουκισμούς της με την Κρυπτεία της αρχαίας Σπάρτης.

Παράλληλα, από τα λεγόμενα του ίδιου του Μιχαλολιάκου σε ραδιοφωνική συνέντευξη, όπου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Ψαρράς θύμισε ότι πρόκειται για πολιτική δολοφονία, καθώς ο Μιχαλολιάκος τη συνέκρινε με τις δολοφονίες των Γρηγόρη Λαμπράκη και Νίκου Τεμπονέρα.

Εφοπλιστικό χρήμα στη ΧΑ

b2ap3_thumbnail_20_20171009-132326_1.jpg

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της υπεράσπισης, ο Ψαρράς μίλησε για τον εφοπλιστή Τάκη Θεοδωρακόπουλο, γνωστό ευεργέτη και προστάτη της ΧΑ. Σε αντίστοιχη ερώτηση για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στη ΧΑ, ο μάρτυρας απάντησε ότι έχουν διαπιστωθεί υπεράκτιες (off-shore) εταιρίες με συμμετοχή του οικονομικού διευθυντή της ΧΑ (Βλαχόπουλος), άτομο που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού. Ενώ, σε άλλο υπερασπιστικό ερώτημα, τόνισε πως και ο Γκέμπελς ήταν ανάπηρος αλλά δεν είχε πρόβλημα να στέλνει αναπήρους στα κρεματόρια.

Η γραμμή του Χριστόφορου Τσάγκα, υποψήφιου βουλευτή της ΧΑ, επιστημονικού συνεργάτη της ΧΑ στη Βουλή, και υπερασπιστή του Γερμενή στη συγκεκριμένη δίκη, ήταν η απόπειρα συσχετισμού του Δημ. Ψαρρά με «ξένα κέντρα», επειδή το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ χρηματοδότησε την έκδοση ενός βιβλίου του.

Κάποιοι εκ των υπερασπιστών (Παπαδέλλης, Ρουσσόπουλος) έθεσαν προσκόμματα ζητώντας να απορριφθεί εξ ολοκλήρου η κατάθεση, με αφορμή το ότι ο Ψαρράς ασχολείται ενεργά με την πορεία της δίκης, μετέχοντας σε σχετικές εκδηλώσεις όπου παρίστανται και συνήγοροι της πολιτικής αγωγής. Ωστόσο η Έδρα απάντησε ότι αυτό δεν αφορά το δικαστήριο.

Σχολιασμός καταθέσεων

Στο δεύτερο μισό της 187ης δικασίμου, ξεκίνησαν οι σχολιασμοί των μαρτυρικών καταθέσεων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί σίγουρα και στην επόμενη δικάσιμο, αύριο, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017. Αποσπασματικά μόνο, καταγράφουμε ορισμένα σχόλια:

Παπαδοπούλου: Για το αδίκημα της ένταξης εγκληματικής οργάνωσης δεν χρειάζεται να υπάρχει εντολή για κάθε ενέργεια, απλά πρέπει να υποτάσσεται η βούλησή του σε αυτή της οργάνωσης. […]

Το οργανόγραμμα βρέθηκε στο σπίτι του Παππά στα Γιάννενα, το καταστατικό φέρει σφραγίδα και υπογραφή, ο Κασιδιάρης αναφέρεται σε δόκιμα μέλη και γενικά σε ορολογία που υπάρχει μόνο στο καταστατικό που προσκόμισε ο Ψαρράς. Είναι λοιπόν το αυθεντικό.

Αν απλά μαζεύονταν μεταξύ τους και φορούσαν στολές του Χίτλερ δεν θα υπήρχε, ποινικά, θέμα. Όμως αφ’ής στιγμής έχει βγει στους δρόμους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν ήδη πάνω από 20 καταδικαστικές αποφάσεις που το αποδεικνύουν. […] «Ψηφίστε μας για να μην ξαναψηφίσετε», όπως έλεγε ο Σταύρου.

 

Καμπαγιάννης: Έχουμε μια διάχυση της εγκληματικής οργάνωσης, οργανωμένα, με βάση την ναζιστική ιδεολογία της, όπως αναφέρεται και στο βούλευμα. Το αποφασιστικό στοιχείο είναι οι οργανωμένες, παρατεταγμένες ομάδες. Αλλιώς δεν θα υπήρχε αξιόποινο. […]

Το καταλυτικό, σε τελική ανάλυση, είναι το οργανόγραμμα του καταστατικού που βρέθηκε στο σπίτι του Παππά και έφερε την ίδια σφραγίδα. Είναι μια φάλαγγα που έγινε κόμμα, όπως κατατέθηκε.

 

Σαπουντζάκης: Οι μάρτυρες συνεισέφεραν συγκλονιστικές μαρτυρίες, που στοιχειοθετούν τον εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ. […]

Προσπάθησε λοιπόν η ΧΑ να διώξει τους Ρομά, λέγοντας στις δυο εκδηλώσεις της να γκρεμίσουν τα σπίτια τους, να τους διώξουν. Οι Σκαλιώτες δεν πήγαν να υποστηρίξουν γιατί θα καταστρεφόταν η οικονομία τους εν τοιαύτη περιπτώσει και, για τον λόγο αυτό, έφεραν το τάγμα της Νίκαιας. […]

Ο Παναγιώταρος έκανε δήλωση ότι η ΧΑ θα κάνει πογκρόμ αν κερδίσουν τις εκλογές, σύμφωνα με μάρτυρα. Ότι γίνεται βίαια, μαζικά, συγκεκριμένα. Κατέληξε δε ότι είναι ναζιστική, υλοποιώντας αυτό που είπε ο Παναγιώταρος.

 

Μαλαγάρης: […] Ο Καμίνης αναφέρθηκε ελπιδοφόρα στην χήρα Καντάρη, που δεν ήθελε να αξιοποιηθεί από τη ΧΑ η δολοφονία του συζύγου της. Αναφέρθηκε δε σε διάφορα περιστατικά που υπεισήλθαν στη γνώση του. […]

Οι δημοσιογράφοι Πισιμίσης κ.λπ. αναφέρθηκαν στα σε βάρος τους περιστατικά. Ο Κέμμος στην κλωτσιά που δέχθηκε, στον ρόλο του Κασιδιάρη εκεί. Ο τελευταίος συνομολόγησε τον τραυματισμό της Συμέλας [Παντζαρτζή] λέγοντας δημόσια «που να ξέρουμε ότι έχει κάνει επέμβαση». […]

Πρότυπό τους η Γερμανία του 1943-1945. Και ότι όταν χαιρετούν ναζιστικά δεν σκέφτονται τον Αριστοτέλη αλλά τον Χίτλερ και τον Ρούντολφ Ες. Απόρροια της ναζιστικής θεωρίας, οι πράξεις της ΧΑ. Συμμετείχαν δε στο Ρούπελ μόνο και μόνο για να δείξουν ότι δεν είναι ναζί.

 

Στρατής: […] Ο Ζαμπέλης δέχθηκε χαστούκια λόγω της μουσικής που ακούει. Αυτά είναι ενδεικτικά της μεγέθυνσης της ΧΑ και του αισθήματος ασυλίας και του αισθήματος ασυλίας που είχαν. […]

Από την κατάθεση του Καρδαρά προκύπτει ότι επρόκειτο για τάγμα εφόδου στο χτύπημα κατ’ αυτού, φορούσαν ομοιόμορφα ρούχα, με το σύνθημα «απεμπλοκή» αποχώρησαν. Τα παρακείμενα ΜΑΤ δεν βοήθησαν τους παθόντες, πράγμα που δυστυχώς δείχνει τον βαθμό εισχώρησης της οργάνωσης στην αστυνομία. […]

Μετά το χτύπημα στην Κανέλλη, κατά τον Μιχαλολιάκο, η ΧΑ ανέβηκε δυο μονάδες. Η βία λοιπόν είναι το μήνυμα. Ήταν γνωστό ότι κάθε βράδυ γινόντουσαν επιθέσεις από πυρήνες της ΧΑ στον Άγιο Παντελεήμονα.

Από τον Πισιμίση θα κρατήσω ότι οι χρυσαυγίτες δεν πειράζουν τους φοβισμένους αλλά όσους σηκώνουν κεφάλι. Έτσι και με τον Φύσσα, που δεν φοβήθηκε.

Τα προσεχή βήματα

Ερώτημα προς την Έδρα υπέβαλε ο Θ. Καμπαγιάννης, σχετικά με το χρόνο κατάθεσης των μαρτύρων που θα καλέσει η πολιτική αγωγή, εάν δηλαδή θα κληθούν πριν ή μετά τα αναγνωστέα έγγραφα. Η Έδρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει σχετικώς.

Την τρέχουσα εβδομάδα η δίκη συνεχίζεται με 2 συνεδριάσεις: την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στο Εφετείο και την Πέμπτη 12, στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Για τον μήνα που διανύουμε έχουν οριστεί οι παρακάτω δικάσιμοι: 17, 20 και 30 Οκτωβρίου στον Κορυδαλλό και 16, 24 Οκτωβρίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι δικάσιμοι για τον Νοέμβριο 2017, οι οποίες είναι μοιρασμένες μισές-μισές μεταξύ των δύο αιθουσών. Πιο συγκεκριμένα, ορίστηκαν οι 1, 2, 15, 20, 28 στο Εφετείο και 3, 8, 9, 13, 27 στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στηρίξτε την καμπάνια ενημέρωσης που κάνει το παρατηρητήριο της δίκης, διαδώστε τα βίντεο και τα ηχητικά, παρακολουθήστε τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων (twitter, facebook), βοηθήστε να αρθεί στην πράξη η σιωπή που έχουν επιβάλει τα μεγάλα ΜΜΕ.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο