Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας και ποιος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «δίδεται έμφαση στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της ισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, στην αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και στην παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων».

Τα περισσότερα ΜΜΕ, κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά, έσπευσαν να διαδώσουν αυτή τη θέση, προφανώς χωρίς να ρίξουν μια ματιά σε αυτό το έκτρωμα που καμώνεται το προοδευτικό.

Είναι αλήθεια πως, ως πιο επίκαιρος από τον Σωφρονιστικό Κώδικα του 1999, ο προτεινόμενος λύνει μερικά γραφειοκρατικά ζητήματα για τα οποία δεν υπήρχε ρύθμιση, όπως το ζήτημα της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάτω όμως από πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς. Επίσης εισάγει το θεσμό των τηλεδιασκέψεων στα επισκεπτήρια για τους αλλοδαπούς κρατούμενους, που λόγω γεωγραφικής απόστασης δεν έχουν τη δυνατότητα πραγματικών επισκεπτηρίων.

Όμως ο κύριος Κοντονής, όπως είναι γνωστό, κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Βάσει λοιπόν του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, φαίνεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκοπεύει να καταργήσει τον τρομονόμο αλλά επιπλέον διευρύνει τη λειτουργία του στο σωφρονιστικό πεδίο, επαναθεσμοθετώντας εμμέσως τις φυλακές τύπου Γ.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 11, που αναφέρεται στη διάκριση και το διαχωρισμό των κρατουμένων, περιλαμβάνει την παράγραφο 6, η οποία προβλέπει το διαχωρισμό συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων σε «ειδικά καθορισμένους χώρους ατομικής ή ομαδικής κράτησης». Στην πέμπτη περίπτωση της εν λόγω παραγράφου συναντάμε την εξής προσθήκη που έλειπε μέχρι σήμερα: «… έχουν καταδικαστεί για την οργάνωση αποδράσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων, που τελούνται εντός των καταστημάτων κράτησης και προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων».

Υπάρχει επίσης μια ανεπαίσθητη σε πρώτη ανάγνωση, πολύ ενδιαφέρουσα όμως προσθήκη επί το αυστηρότερο. Στην παράγραφο 9 του άρθρου 33 για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, παραχωρείται η δυνατότητα στο Συμβούλιο της Φυλακής να αναστείλει τις σπουδές κάποιου κρατούμενου ως μέρος πειθαρχικής ποινής, τη στιγμή που ο εν ενεργεία Κώδικας την αποκλείει. «Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν αναστέλλεται σε περίπτωση μεταγωγής ή επιβολής πειθαρχικής ποινής, εκτός αν άλλως ορίζει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο». Στην πραγματικότητα η διάθεση των κρατουμένων να σπουδάσουν ή να απασχοληθούν δημιουργικά μετατρέπεται με αυτή την προσθήκη σε εργαλείο πειθαρχικού ελέγχου.

Εκτός από την εκπαίδευση υπάρχει και μια προσθήκη για τις επικοινωνίες, όπου προβλέπεται ο αυστηρότερος, σε βαθμό φακελώματος, έλεγχος των τηλεπικοινωνιών των κρατούμενων. Οι κρατούμενοι, βάσει της πρώτης παραγράφου του άρθρου 51, είναι υποχρεωμένοι να «δηλώνουν τους αριθμούς τηλεφώνου των προσώπων με τα οποία επιθυμούν να επικοινωνούν, ώστε αυτοί να καταχωριστούν σε ηλεκτρονικό τηλεφωνικό κέντρο, και λαμβάνουν προσωπικό κωδικό πρόσβασης τον οποίο χρησιμοποιούν για την τηλεφωνική επικοινωνία τους». Εκτός από το φακέλωμα του προσωπικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του κάθε κρατούμενου, αυτή η προσθήκη δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα, καθώς αν χρειαστεί να πάρει για οποιονδήποτε έκτακτο λόγο σε κάποιον μη δηλωμένο από την αρχή αριθμό, αυτό θα είναι αδύνατον.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα φαίνεται να είναι οι άδειες. Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας όχι μόνο διατηρεί το βέτο του εισαγγελέα στη χορήγηση αδειών, μέτρο που είχε εισάγει ο Δένδιας ως Υπουργός Δικαιοσύνης το 2009 και η κατάργησή του αποτελεί πάγιο αίτημα των κρατούμενων, αλλά επιπλέον ανατρέπει την ίδια τη λογική, βάσει της οποίας αυτές μέχρι σήμερα χορηγούνται. Ενώ λοιπόν ο εν ενεργεία Κώδικας (άρθρο 54, παράγραφος 5) προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση για την απόρριψη της αίτησης, βάσει του άρθρου 52 παράγραφος 5 του εκτρωματικού Κώδικα Κοντονή, η αιτιολογημένη απόφαση θα πρέπει να υπάρχει πια για τη χορήγησή της. Τέλος, βάσει της προσθήκης της τρίτης παραγράφου του άρθρου 54, εισάγεται η δυνατότητα της χορήγησης άδειας με κατ’ οίκον περιορισμό αντί του περιορισμού στο νομό διαμονής, κάτι που σαφώς αποτελεί προάγγελο περιστολής του σχετικού δικαιώματος.

Με άλλα λόγια λοιπόν το μόνο αληθές στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα είναι ότι πράγματι από τη Δεύτερα βρίσκεται αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο