Υψηλή περιβαλλοντική προστασία και άλλα παραμύθια

Με τη χρόνια ρύπανση από τα βιομηχανικά απόβλητα, ο Ασωπός αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας στην ευρύτερη περιοχή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Πρόστιμα που τα παίρνει το ποτάμι… Το ποτάμι είναι φυσικά ο ταλαίπωρος Ασωπός, όμως η δυσωδία που αναδύεται μέσα από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ δεν είναι του Ασωπού, της κρατικής Διοίκησης είναι.

Αυτό είναι το κράτος που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας. Θέτει “αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους” που είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν, υπόσχεται “συνεχείς αυστηρούς ελέγχους” ενώ δεν διαθέτει  ούτε το μηχανισμό ούτε την πολιτική βούληση να τους κάνει ….και μετά κατηγορεί τους πολίτες που δεν το εμπιστεύονται!

Αυτό είναι το ΥΠΕΚΑ που “ανακαλύπτει” με τυμπανοκρουσίες αγνώστου πατρότητος θαμένα τοξικά απόβλητα (και καλά κάνει), όμως κατά σύστημα δεν ελέγχει τους γνωστούς σεσημασμένους ρυπαντές…

Είναι αυτό το ΥΠΕΚΑ που σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώνει πράγματι σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις, όμως όχι μόνο δεν επιβάλλει κανενός είδους κυρώσεις (ένα non-paper στην εταιρεία και τελειώσαμε), αλλά δίνει και παράταση λειτουργίας στην εταιρεία-παραβάτη με τους ίδιους περιβαλλοντικούς όρους που ούτε τηρήθηκαν, ούτε πρόκειται ποτέ να τηρηθούν….

Και βέβαια είναι αυτό το ίδιο κράτος που όποτε βρει τα σκούρα φτάχνει ειδικούς νόμους για να αμνηστεύσει τους εγκληματίες και να παραγράψει τα αδικήματα…

Το καινούριο κεφάλαιο του παραμυθιού ονομάζεται Αυστηρές κυρώσεις για περιβαλλοντικά εγκλήματα” όπου, λέει, αυτό το κράτος που έχει αποδείξει διαχρονική αδυναμία (ή απροθυμία) να εισπράξει τα ελάχιστα πρόστιμα που επιβάλλονται, τώρα θα στέλνει υποτίθεται τους περιβαλλοντικούς εγκληματίες και στη φυλακή. Και γέλασε κάθε πικραμένος…

Και αυτό το ελεεινό κράτος θέλει τώρα να πιστέψουμε στους “αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς” του και να εμπιστευθούμε τη Χαλκιδική στους “επενδυτές” που θα την ξεκοιλιάσουν μεν, αλλά “με ιδιαίτερα αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους”! Ε, δε σφάξανε!

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο