Για τη συμφωνία απελευθέρωσης παλαιστίνιων αγωνιστών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ισραηλινής κυβέρνησης και Χαμάς, για την ανταλλαγή 1027 περίπου παλαιστίνιων κρατουμένων και του λοχία του Ισραηλινού στρατού κατοχής Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος συνελήφθη από τη Χαμάς το 2006 κι έκτοτε κρατείται όμηρος στη Γάζα. Τα συναισθήματα όμως χαράς έδωσαν τη θέση τους στην απογοήτευση καθώς έγινε γνωστό πως στις λίστες των υπό απελευθέρωση κρατουμένων, δεν συμπεριλαμβάνονται ο Γενικός Γραμματέας του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» Αχμέντ Σααντάτ, αλλά και το στέλεχος της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτι. Αυτή τη διαπίστωση την κάνουμε όχι γιατί θεωρούμε πως η ελευθερία αυτών των δύο αγωνιστών είναι σημαντικότερη από των υπολοίπων, αλλά γιατί οι δύο αυτοί αγωνιστές αποτελούν σύμβολο του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ικανοί να διαμορφώσουν μια εναλλακτική πολιτική πορεία, ξεπερνώντας τον συμβιβασμένο και συνεργαζόμενο με τους κατακτητές  Αμπάς και τον καθεστωτικό φονταμενταλισμό της Χαμάς. Εξάλλου, για αυτό βρίσκονται στην απομόνωση των φυλακών του κράτους του Ισραήλ και θεωρούνται οι κύριοι εχθροί του κατοχικού καθεστώτος.  

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, η απελευθέρωση των 1027 Παλαιστινίων θα γίνει σε δύο φάσεις: μία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και μία σε 1-2 μήνες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις ώστε να καταλάβουμε τη σημασία αυτής της εξέλιξης. Πρώτα απ’ όλα αυτή τη στιγμή κρατούνται 5.600 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ. Μάλιστα οι συνθήκες κράτησής τους χαρακτηρίζονται από φυσικά και ψυχολογικά βασανιστήρια που οδηγούν πολλές φορές του κρατουμένους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εντός των φυλακών. Επιπλέον ανάμεσα στους κρατουμένους υπάρχουν 217 παιδιά (μεταξύ 12-18 ετών), καθώς και 27 γυναίκες κρατούμενες. Αν και τα ονόματα των υπό απελευθέρωση αγωνιστών δεν έχουν ανακοινωθεί, δημοσιεύματα λένε πως όλα τα παιδιά και όλες οι γυναίκες θα βγουν συγκαταλέγονται στη λίστα της ελευθερίας.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση και χαρά από τον λαό της Παλαιστίνης, το φιλειρηνικό κίνημα του Ισραήλ και τους αγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος σε όλο τον κόσμο. Είναι αναμφισβήτητο πως όλες οι μικρές ή μεγάλες νίκες, η ειρήνη, η ελευθερία και η δικαιοσύνη είναι αποτέλεσμα της πάλης των λαών και όχι της διαπραγμάτευσης με τους ιμπεριαλιστές και τους διεθνείς  οργανισμούς- μαριονέτες. Είναι χαρακτηριστικό πως η συμφωνία αυτή επετεύχθη λόγω της ηρωικής απεργίας πείνας  των φυλακισμένων παλαιστινίων και της αντίστοιχης αλληλεγγύης από συναγωνιστές τους, αλλά και της διαχρονικής πάλης του Παλαιστινιακού λαού για δικαιοσύνη και ελευθερία. Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πρωτοφανές κίνημα των αγανακτισμένων που ξέσπασε στο εσωτερικό του Ισραηλινού κράτους, ενσωμάτωσε μια σειρά από αιτήματα του φιλειρηνικού κινήματος του Ισραήλ, απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ και ειρήνη.

Βέβαια μια τέτοια πολιτική κίνηση χρήζει πολλαπλών ερμηνειών και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιδιοτέλεια και τη στρατηγική των «από τα πάνω» σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Το τελευταίο διάστημα λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ξέσπασαν για την ηγεμονία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπο με την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή εκμεταλλεύτηκε τους πόθους του παλαιστινιακού λαού και υποδύεται τον προστάτη των αδυνάτων. Έτσι λοιπόν το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να βγει από τη γωνία, θέλησε να δείξει πως έχει «ευαισθησίες» και πως είναι έτοιμο να διασφαλίσει την επαναφορά του διαλόγου με τους Παλαιστίνιους. Βέβαια αυτές οι κινήσεις τακτικής του Ισραήλ δε μπορούν να κρύψουν τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του Ισραηλινού κράτους. Η συνέχιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, ο δολοφονικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, η επέκταση του εποικισμού που προκαλεί την παγκόσμια κατακραυγή, η καθημερινή καταπίεση και δολοφονίες του παλαιστινιακού λαού, οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια των παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και η εσωτερική καταστολή του φιλειρηνικού κινήματος, αναδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο του κράτους του Ισραήλ.

Εμείς από τη μεριά μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία στρατηγική συμμαχία της κυβέρνησης και του μαύρου αστικού μπλοκ εξουσίας με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Αυτή η εξέλιξη δείχνει πως οι καπιταλιστές διαμορφώνουν ή σπάνε συμμαχίες ανάλογα με τα ταξικά τους συμφέροντα. Την ώρα που κεφάλαιο- κυβέρνηση- τρόικα κάνουν μια ιστορική επίθεση στην εργατική τάξη της Ελλάδας, ο ελληνικός καπιταλισμός ετοιμάζει μια νέα εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή ώστε να χαράξει ζώνες επιρροής, να διατηρήσει συμφέροντα και να εκμεταλλευτεί φυσικό πλούτο και ανθρώπινη εργασία. Θέλοντας να δικαιολογήσει αυτή την πολιτική ρίχνει τον παραπλανητικό μανδύα του εθνικού συμφέροντος ώστε να υποτάξει τον κόσμο της εργασίας στα συμφέροντα της αστικής τάξης. Εμείς όμως δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη συμφιλίωση των λαών, υπερασπιζόμενοι το αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

ΑΜΕΣΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ- ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο