Κορώνα γράμματα οι ζωές των μεταναστών στον Έβρο

 

Η κατάσταση είναι τραγική, αφενός γιατί ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι οι λαθροδιακινητές, προκειμένου να αποφύγουν τις αστυνομικές περιπόλους που έχουν αυξηθεί, εγκαταλείπουν τους ανθρώπους στη μοίρα τους. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη άνδρες της συνοριοφυλακής εντόπισαν το πτώμα ενός νεαρού μετανάστη στην περιοχή Σοφικού Ορεστιάδας και την ίδια μέρα απεγκλώβισαν μια νεαρή γυναίκα από νησίδα του ποταμού που κρατούσε στην αγκαλιά της το δέκα μηνών παιδί της. Επίσης, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι αστυνομικοί εντόπισαν άλλα τρία πτώματα μεταναστών, ο θάνατος των οποίων αποδόθηκε σε πνιγμό.

Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί της περιοχής, πολλοί διακινητές, μετά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις «συναδέλφων» τους, αποφεύγουν πλέον να συνοδεύουν τους μετανάστες στο ελληνικό έδαφος. Τους στοιβάζουν σε βάρκες τις οποίες σπρώχνουν στα νερά του Έβρου και στη συνέχεια τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους. «Κάποιες από αυτές αναποδογυρίζουν παρασύροντας στον θάνατο μετανάστες, ενώ άλλοι βρίσκουν καταφύγιο σε νησίδες στη μέση του ποταμού και από εκεί καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια μέχρι να τους εντοπίσει κάποια περίπολος. Οι μετανάστες δεν γνωρίζουν πού πηγαίνουν, πανικοβάλλονται εύκολα, κι έτσι έχουμε ατυχήματα με νεκρούς», εξηγούν οι αστυνομικοί.


Αύξηση μεταναστών 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Έβρος είναι η μοναδική περιοχή στη χώρα όπου η μετανάστευση συνεχώς αυξάνεται, με συνέπεια η κατάσταση να είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα 35.544 μετανάστες, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα οι συλλήψεις ανέρχονταν σε 31.345, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 13,40%.
Μόνο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου 7.052 μετανάστες. Τον Αύγουστο οι συλλήψεις ανήλθαν σε 6.339, τον Ιούλιο σε 5.941 και τον Ιούνιο σε 3.689. Επίσης, συνολικά 3.775 μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τον Μάιο, άλλοι 2.878 τον Απρίλιο, 2.020 τον Μάρτιο, 1.650 τον Φεβρουάριο και 2.140 τον Ιανουάριο.


Εύζωνοι, όπως Πάτρα 
Ανάλογες συνθήκες επικρατούν το τελευταίο διάστημα και στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, καθώς, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, τα ελληνοσκοπιανά σύνορα πολύ σύντομα θα μετατραπούν… σε λιμάνι της Πάτρας.
Είναι γνωστό, κυρίως στις διωκτικές αρχές, ότι το πακιστανικό κύκλωμα είναι το ισχυρότερο μεταξύ εκείνων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών από και προς τη χώρα μας. Μία από τις τελευταίες εξελίξεις όμως στη δράση τους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο Κιλκίς, καθώς οι Εύζωνοι αποτελούν χώρο όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν φαινόμενα… Πάτρας.
Το εν λόγω κύκλωμα έχει ειδικευτεί στην εισαγωγή αφρικανών μεταναστών και στην εξαγωγή Αφγανών. Ωστόσο, μετά τη λήψη έκτακτων μέτρων στα λιμάνια, κυρίως της Πάτρας, που αποτελούσαν πύλες εξόδου, το πακιστανικό κύκλωμα εξάγει Αφγανούς από τις οδικές πύλες. Στους Ευζώνους, όμως, δεν είναι εύκολο να περάσουν μετανάστες, διότι οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί, καθώς η χώρα εξόδου δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επομένως, είναι ορατός ο κίνδυνος οι Αφγανοί που εμποδίζονται να φύγουν από τους Ευζώνους να κατασκηνώσουν στην ευρύτερη περιοχή αναμένοντας την ευκαιρία της εξόδου, αφού η Ευρώπη αποτελεί κατ’ ουσίαν τον τελικό προορισμό τους, ιδιαίτερα δε μετά την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.
Της Μαρίας Καραούλη
-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κι ένα ανώνυμο σχόλιο που βρήκα εκεί που βρήκα και το κείμενο, και που με άγγιξε:

“gia na nomizoun oti i ellada ine meros gia metanastefsi fantasou ti peina peftei sto kosmo, diakindinebwntas tin idia tous ti zwi gia ena kalitero avrio. ap tin ellada k s’olo to planith to mono sinoro ine taksiko”

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο