καταρρέει η συμμαχία του Μπερλουσκόνι

Μετάφραση από το Al Jazeera από την espoir ecpoir:

altΟ Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πασχίζει να διασφαλίσει υποστήριξη για ένα επείγον σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο η ΕΕ ζητά εντός ωρών, και το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας της οποίας ηγείται.

Η απειλή μίας κυβερνητικής κατάρρευσης βρίσκει την Ιταλία σε κομβική θέση στην κρίση της ευρωζώνης, με αυξημένη την ανησυχία σχετικά με την ικανότητά της να διατηρήσει τον έλεγχο του συσσωρευμένου χρέους, ύψους 2,5 τρισεκ. δολαρίων, κάτι που θέτει όλη τη ζώνη (σ.σ. του ευρώ) σε κίνδυνο.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προσπαθούσαν την Τρίτη να καταλήξουν σε ένα πλήρες (σ.σ. ευρύ, καθοριστικό) σχέδιο, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έως την Τετάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησαν αργά την Κυριακή από την Ιταλία το σχεδιασμό (σ.σ. την απόφαση) νέων οικονομικών μέτρων, καθώς θα ήταν ανούσιο να προστατευθεί η χώρα από την αναταραχή των αγορών, εάν δεν (σ.σ. μπορούσε να) τα βγάλει πέρα.

Η ΕΕ ζητά από την Ιταλία να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να ενθαρρύνει επενδύσεις και να περάσει άλλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιώσει την (σ.σ. οικονομική) ανάπτυξη.

Αξιωματούχοι κυβερνήσεων της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιάσουν το πλήρες σχέδιό τους, επί του οποίου οι διεθνείς αγορές στηρίζουν τις ελπίδες τους για την επιβίωση του ευρώ, εάν η Ιταλία δεν συμφωνήσει στα νέα οικονομικά μέτρα.

Ο Μπερλουσκόνι, τελματωμένος στα σκάνδαλα και αντιμέτωπος με πτώση στην αποδοχή του (σ.σ. από τους Ιταλούς), έχει επιβιώσει μίας σειράς ψηφοφοριών εμπιστοσύνης. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ευρέως ότι δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό, ενώ πολλοί αναμένουν τη διενέργεια εκλογών την ερχόμενη άνοιξη.

“Πολύ επικίνδυνα”

Ο Μπερλουσκόνι τυγχάνει μικρής υποστήριξης εντός του συνασπισμού του. Αντιμετωπίζει αντίσταση από τον σύμμαχό του, τη Λέγκα του Βορρά, μικρό κόμμα της (σ.σ. κυβερνητικής) συμμαχίας του οποίου ηγείται ο Ουμπέρτο Μπόσι, χωρίς την υποστήριξη του οποίου η κυβέρνηση θα έπεφτε.

Ο Μπόσι παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει. “Ας πούμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ επικίνδυνη. Είναι δραματική στιγμή” είπε σε δημοσιογράφους, στη Ρώμη.

Η Λέγκα του Βορρά, ένα τοπικό κόμμα με εκλογικό σώμα που, περιλαμβάνει πολλούς μικροεπιχειρηματίες (σ.σ. ελεύθερους επαγγελματίες) και συνταξιούχους, αντιτείθεται σθεναρά στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Ο Μπόσι δέχεται πιέσεις από υποστηρικτές που έχουν απογοητευθεί από τον Μπερλουσκόνι.

Εταίροι της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, κριτικάρουν την αντιπολίτευση. Η Γερμανία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη και η καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, θα δυσκολευτεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της, γιατί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα έπρεπε να βοηθήσει χώρες, των οποίων οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.

Αντιληπτές αβλεψίες

Ένα πολιτικό αδιέξοδο αυτή τη στιγμή θα κόστιζε στον Μπερλουσκόνι την εξουσία του. Η αποτυχία της πλειοψηφίας του Μπερλουσκόνι στο κοινοβούλιο να περάσει μέτρα ρουτίνας, νωρίτερα τον Οκτώβριο, κατέδειξε πόσο αδύναμη έχει καταστεί η διατήρησή του στην εξουσία.

Ο Μπερλουσκόνι αντέδρασε οργισμένα στις πιέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για την ενεργοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι σε θέση να κάνει μαθήματα στους εταίρους της.

Αβλεψίες που έγιναν αντιληπτές, όπως μία συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου η Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αντήλαξαν ειρωνικά χαμόγελα και γέλιο, κατόπιν ερώτησης εάν είχαν λάβει διαβεβαιώσεις μετά τη συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι, προκάλεσαν πικρία στην Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλφατάζ, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε στόχο να ταπεινώσει την Ιταλία αλλά χρειαζόταν λεπτομέρειες σχετικές με τα σχέδια μεταρρυθμίσεων.

Εμπιστοσύνη των αγορών

Αναλυτές στην Ιταλία εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, θα μπορούσε να φέρει μήνες πολιτικού αδιεξόδου, μέχρι την εκλογή νέου κοινοβουλίου.

Θα ήταν επιλογή του ιταλού προέδρου, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, να αποφασίσει την διατήρηση του Μπερλουσκόνι στην εξουσία, εν εναμονή των νέων εκλογών, ή να εγκαταστήσει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, για την οποία θα απαιτείτο επίσης η συνεργασλια του κοινοβουλίου.

“Πιστεύω πως, αυτή τη στιγμή, μία κυβερνητική κρίση θα ήταν καταστροφική, επειδή στους επόμενους μήνες, υπάρχει μία τεράστια ποσότητα χρέους που θα χρειαστεί επαναχρηματοδότηση. Μία κυβερνητική κρίση θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη της αγοράς” δήλωσε ο Φραντσέσκο Τζιαβάτσι, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Μποκκόνι, του Μιλάνο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο