PaperTab: Το «χάρτινο» tablet

Το μέλλον των tablet, αλλά και του χαρτιού φιλοδοξεί να αλλάξει η βρετανική Plastic Logic, φέρνοντας επανάσταση στο χώρο των υπολογιστών με το PaperTab.

Πρόκειται για έναν πρωτότυπο υπολογιστή tablet που αναπτύχθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με την Intel και το καναδικό Queen’s University, και είναι κατασκευασμένος από υλικό που παραπέμπει στην αίσθηση που δίνει ένα φύλλο χαρτί.

Με οθόνη αφής E – ink 10,7 ιντσών, σκοπός των δημιουργών του είναι η εξομοίωση της αίσθησης του χαρτιού σε ένα ελαφρύ tablet (βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του πρωτοτύπου- concept device) το οποίο είναι εύκαμπτο και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις…πτώσεις. Διαθέτει επεξεργαστή Intel Core i5 και θα μπορεί να τρέχει μία εφαρμογή ανά οθόνη (δεν θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας διαφορετικών εφαρμογών στην ίδια οθόνη). Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα της συσκευής να «αντιλαμβάνεται», μέσω ηλεκτρομαγνητικού αισθητήρα, την παρουσία άλλων PaperTab κοντά, έτσι ώστε να μπορούν να «συντονίζονται» για την δημιουργία μεγαλύτερων οθονών, με αυξημένες δυνατότητες (όπως τη λειτουργία πολλαπλών εφαρμογών).

Η πλοήγηση σε αρχεία κειμένου θα μπορεί να γίνει μέσω απλών κινήσεων όπως το λύγισμα της οθόνης (σαν να γυρίζει ο χρήστης σελίδα), ενώ αναμένεται διάφορες λειτουργίες να κατανεμηθούν σε διάφορες κινήσεις (όπως, για παράδειγμα, η αποστολή email να γίνεται μέσω λυγίσματος της άκρης του tablet και ο διαμοιρασμός αρχείων μέσω του αγγίγματος ενός PaperTab σε ένα άλλο).

Γενικότερα, εκτιμάται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία της Plastic Logic, που παρουσιάζεται στη φετινή CES, μπορεί να φέρει μεγάλη επανάσταση στον ευρύτερο κόσμο της τεχνολογίας, πρακτικά αντικαθιστώντας το χαρτί, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αποθηκεύει χιλιάδες αρχεία, εξαφανίζοντας την ανάγκη για πολλαπλές κόλλες χαρτιού, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν «κλασική» οθόνη υπολογιστή.

Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει λεπτομέρειες σχετικά με το πότε το PaperTab θα κυκλοφορήσει στην αγορά ή πόσο θα κοστίζει. Ωστόσο, εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη δημιουργία ελαφρύτερων και πιο ανθεκτικών gadgets σε όλο το χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι κατασκευαστές του θεωρούν ότι μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια ενδεχομένως να έχει αλλάξει το πρόσωπο των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σύνολό τους, από τα tablets μέχρι τα ultrabooks και τα notebooks.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2270408

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο