Μπορεί ν’ Αλλάξει, Κεμάλ | Η Διοικητική Κράτηση

Η εκπομπή της τετάρτης, 17 Απριλίου 2013

Με αφορμή την παγκόσμια καμπάνια του Συλλόγου Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer, παρουσιάζεται η απαράδεκτη πρακτική της διοικητικής κράτησης, δηλαδή της κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη και θα δούμε βίντεο με μαρτυρίες πρώην διοικητικά κρατουμένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεσή του Αddameer:

«Η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση -που στις μέρες μας υπάρχει στην ισραηλινή, αμερικάνικη, αυστραλιανή, ιορδανική, βρετανική, μαλαισιανή και σιγκαπουριανή νομοθεσία- αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο που ορίζει ότι η διοικητική κράτηση μπορεί να λάβει χώρα μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις πραγματικής και άμεσης απειλής για την ασφάλεια του κράτους, η οποία εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι επ’ αόριστον. Η διοικητική κράτηση αλλοιώνει, επίσης, τις βασικές νομικές διαδικασίες για τους κρατούμενους. Αρνείται στους κρατούμενους το δικαίωμα να πληροφορούνται, την ώρα της σύλληψης, για τους λόγους της σύλληψης, όπως και το δικαίωμα να πληροφορούνται άμεσα οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον τους. Επίσης, υπονομεύει το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα της σιωπής και αρνείται την πρόσβαση σε δίκαιη δίκη, υπονομεύοντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και των οικογενειών τους. Στην πράξη, ένας μεγάλος αριθμός τόσο δημοκρατικών όσο και αντιδημοκρατικών χωρών καταφεύγουν στη διοικητική κράτηση ως μέσο καταπολέμησης της “τρομοκρατίας”, ελέγχου της μετανάστευσης, προστασίας του καθεστώτος που κυβερνά ή ενός συνδυασμού των παραπάνω».(Σύλλογος Ιντιφάντα)

Για να δοθεί ένα τέλος στη σιωπή που καλύπτει αυτή την απάνθρωπη πρακτική που συνεχίζει να υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου και να ασκείται ακόμα και σε ανήλικα παιδιά.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο