Δίχως Καβάτζα | Πώς η μουσική σώζει τις ζωές των παιδιών

Η εκπομπή της Τετάρτης, 13 Νοεμβρίου 2013

http://omniatv.com/community/all-groups/viewdiscussion/910-el-sistema-stin-venezouela-kai-afro-regge-stis-faveles-tis-vrazilias-pos-i-mousiki-sozei-tis-zoes-ton-paidion?groupid=53

Στο Καράκας της Βενεζουέλας, σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου πριν 37 χρόνια ένας άνθρωπος σε ένα υπόγειο γκαράζ προσπαθούσε να δώσει σάρκα και οστά σ’ ένα όνειρο, να οπλίσει τα χέρια των παιδιών με μουσικά όργανα αντί για όπλα, να τα μυήσει στον υπέροχο κόσμο της μουσικής, σώζοντάς τα από την φτώχεια και την βία του δρόμου. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια χαρακτηρίζεται από όλους ως την πιο πολυπληθή και πιο ταλαντούχα ορχήστρα στον κόσμο. Μουσικοί και κοινό μιλούν για φαινόμενο, για κάτι ανεπανάληπτο.

Λίγο πιο κει στην Βραζιλία το 1993 μετά από μια μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων από την αστυνομία σε μια από τις πάμφτωχες φαβέλες της χώρας, μια ομάδα νέων ξεκινάει να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό κέντρο, με σκοπό να απομακρύνει τα παιδιά από τους δρόμους, τις συμμορίες και τα ναρκωτικά, μαθαίνοντάς τα μουσική και χορό. Τα πρώτα μουσικά τους όργανα ήταν ανακυκλωμένοι κάδοι απορριμάτων. Χρόνια μετά ανοίγουν την συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στην Κόπα Καμπάνα και υπάρχουν πλέον 75 ανάλογα προγράμματα σε πολλές φαβέλες της Βραζιλίας.

Άνθρωποι που τόλμησαν να ονειρευτούν να οραματιστούν μια κοινωνική αλλαγή με όπλο την μουσική και τελικά με επιμονή το κατάφεραν σώζωντας χιλιαδες ζωές, δίνοντας ελπίδα και συμβάλλοντας σε μια κοινωνική μεταμόρφωση. Ένας, δύο, το πολύ τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν να κάνουν την διαφορά χωρίς να πιστεύουν πως δεν μπορούν….γιατί ..

“η παιδεία είναι το ισχυρότερο όπλο με το οποίο μπορείς ν’αλλάξεις τον κόσμο” Ν. Μαντέλα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο