Αργεντινή: Βρέθηκε σώμα που πιθανόν ανήκει στον αγνοούμενο ακτιβιστή Santiago Maldonado

Ο Maldonado εθεάθη τελευταία φορά να συλλαμβάνεται από την παραστρατιωτική αστυνομία.

Τα πολιτικά κόμματα στην Αργεντινή έχουν αναστείλει την προεκλογική τους εκστρατεία μετά την ανακάλυψη ενός σώματος, που θεωρείται ότι ανήκει στον Santiago Maldonado, ακτιβιστή που αγνοούνταν από τις αρχές Αυγούστου του 2017.
Ο Santiago Maldonado, 28 ετών, εθεάθη για τελευταία φορά τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ αστυνομικών και ιθαγενών ακτιβιστών σε διαμαρτυρία στην Παταγονία, όταν συνελήφθη από την παραστρατιωτική αστυνομία.
Η εξαφάνιση του Maldonado είχε προκάλεσε εθνική κατακραυγή.

Τόσο τα κυβερνόντα κόμματα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αναστείλει την εκστρατεία τους καθώς το πτώμα που βρέθηκε μεταφέρεται στο Μπουένος Άιρες για αναγνώριση. Τα νέα έρχονται πριν από τις εκλογές του Κογκρέσου της Αργεντινής την προσεχή Κυριακή.

Η εισαγγελέας Silvia Avila δήλωσε ότι το σώμα, το οποίο ανακαλύφθηκε σε κοίτη του ποταμού, σε απόσταση μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων από εκεί που εθεάθη τελευταία φορά ο Maldonado, βρέθηκε με ρούχα που μοιάζουν με εκείνα που ανήκουν στον αγνοούμενο ακτιβιστή.

Οργανώσεις δικαιωμάτων και μάρτυρες αναφέρουν, ότι την τελευταία φορά που είδαν τον Μaldonado, ήταν όταν συνελήφθη από την παραστρατιωτική αστυνομία η οποία επιτέθηκε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν ακτιβιστές και αυτόχθονες της φυλής Mapuche στο Chabut, περίπου 1.800 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες, την 1η Αυγούστου.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικεφαλής  συνδικάτων και  αριστερές ομάδες προκαλούσαν την κυβέρνηση του Mauricio Macri, να δράσει ώστε να βρεθεί ο ακτιβιστής, ενώ η κυβέρνηση από την πλευερά της αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι προσπαθούσε να συγκαλύψει το γεγονός.

Εν τω μεταξύ, ο αδελφός του κ. Maldonado, Sergio, ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα εκτός της αστυνομικής αρχής.

Δύτες της Ακτοφυλακής ανακάλυψαν το σώμα σε έναν ποταμό στη νότια Αργεντινή και ένας από τους ερευνητές δήλωσε, ότι υφίστανται ισχυροί λόγοι να πιστεύουν ότι είναι π Μαλδονάδο.
Ανέφερε ότι βρέθηκε δίπλα στο νεκρό σώμα το δελτίο ταυτότητας του Μαλδονάδο και το σακάκι που ένας μάρτυρας είπε ότι φορούσε όταν εξαφανίστηκε.

Οι διαδηλωτές στην διαμαρτυρία της 1η Αυγούστου στην οποία και συμμετείχε ο ακτιβιστής απαιτούσαν την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου ιθαγενή ηγέτη της φυλής Mapuche και την επιστροφή των εκτάσεων της προγονικής γης τους, τις οποίες εκμεταλεύται η γνωστή εταιρεία ρούχων Benetton .

Οι άνθρωποι που παρευρίσκονταν στη διαμαρτυρία δήλωσαν ότι είδαν την αστυνομία να χτυπάει και να συλλαμβάνει τον Μαλδονάδο.
Η οικογένεια του Maldonado κατηγόρησε την αστυνομία ότι βρίσκεται πίσω από την εξαφάνιση.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη σύλληψη και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το σώμα μεταφέρθηκε για αυτοψία μετά από αίτημα της οικογένειας, δήλωσε η δικηγόρος τους Victoria Heredia.

“Η οικογένεια ζητά να ληφθούν προφυλάξεις για το πώς και πού φυλάσσεται το σώμα μέχρι να γίνει αυτοψία” είπε.

Η δικηγόρος της οικογένειας, χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι το σώμα βρέθηκε σε ένα μέρος όπου «ήταν ορατό με γυμνό μάτι. Δεν καταλαβαίνουμε, πώς εμφανίστηκε ξαφνικά σε μια περιοχή που είχε ήδη σαρωθεί τρεις φορές».

Η οικογένεια Maldonado ζήτησε την προστασία της ιδιωτικής της ζωής σε μια δήλωση: “Δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ταυτότητα ή η αιτία θανάτου μέχρι οι εμπειρογνώμονες να ολοκληρώσουν την εργασία τους».

Τα γεγονότα σχετικά με την εξαφάνιση και όπως φαίνεται τον ύποπτο θάνατο του ακτιβιστή, ο οποίος αγωνιζόταν καιρό δίπλα στους αυτόχθονες της Παταγονίας, έφεραν στο προσκήνιο ξανά τον πολυετή αγώνα των ιθαγενών της περιοχής, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους στην Παταγονία, όταν από τη δεκαετία ήδη του ’90 ο Πρόεδρος Carlos Menem ανέλαβε μια νεοφιλελεύθερη αναμόρφωση της οικονομίας της Αργεντινής.
Ένα από τα καθοριστικά άλλωστε χαρακτηριστικά του νεοφιλελευθερισμού είναι η ιδιωτικοποίηση κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδιοκτησιών. Η τάση αυτή εκδηλώθηκε με τη μαζική ιδιωτικοποίηση κρατικών εκτάσεων.
 Ο Menem ενθάρρυνε τότε πλούσιους Ευρωπαίους και Αμερικανούς να αγοράσουν φθηνή παταγονική γη. Μεταξύ εκείνων που αγόραζαν γη ήταν αρεκετές διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Sylvester Stallone, Ted Turner, Jerry Lewis και George Soros.
Το 1991 η κυβέρνηση πώλησε την Compañía de Tierras Sud Argentina (CTSA) και όλη την γη που κατείχε στην Edizone Holding International, εταιρεία που ανήκε στην Benetton, εκτοπίζοντας βίαια τις αυτόχθονες φυλές της περιοχής.
Η εταιρεία αγόρασε τότε μόνο με $ 80 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια τις τεράστιες αυτές εκτάσεις γης, συγκεκριμένα σήμερα κατέχει 2,2 εκατομμύρια στρέμματα γης, περιοχή ανάλογου μεγέθους του Πουέρτο Ρίκο. Αυτό καθιστά την εταιρεία τον μεγαλύτερο ιδιωτικό γαιοκτήμονα στη χώρα.
 Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η καταπίεση και η εκδίωξη των αυτόχθωνων λαών στην Παταγονία και ιδίως της φυλής Mapuche, υποκινήθηκε και υποκινείται από τις κυβερνήσεις και από τα ιδιωτικά εταιρικά συμφέροντα.

 

(πληροφορίες από : http://www.coha.org/
http://www.aljazeera.com/
https://www.theguardian.com)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο