Η «ΕΡΤ κλειστή στην κοινωνία» ξεκινάει από τα Χανιά

Από την πλευρά του νέου Υποδιευθυντή Περιφερειακών, κ. Μιχάλη Μεσσήνη, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν ότι υπάρχει «νομικό κενό» στην παραγωγή και μετάδοση των εκπομπών αλληλέγγυων και ακροατριών/τών.

Σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2017, η ΕΡΤ Χανίων διέκοψε την μετάδοση των εκπομπών αλληλέγγυων και ακροατών/ακροατριών χωρίς καν να μπει στον κόπο να ειδοποιήσει τους συντελεστές τους παρά μόνο κατόπιν εορτής και με αρκετά ανορθόδοξο τρόπο.

Συγκεκριμένα διακόπηκε η μετάδοση της δίωρης εκπομπής “Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες” που μεταδίδεται, κάθε Δευτέρα στις εξι το απόγευμα, από τον Ιούνιο του 2016 και της εκπομπής των ακροατριών Κατερίνας Φουράκη/Κωνσταντίνας Γεωργαντά που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2017, δηλαδή μόλις πριν από τρεις εβδομάδες και μεταδιδόταν στις οκτώ.
Την ευθύνη για τη διακοπή μετάδοσης ανέλαβε κατόπιν τηλεφωνημάτων από τους ενδιαφερόμενους ο νέος προϊστάμενος της ΕΡΤ Χανίων, κ. Γιάννης Κτιστάκης, ο οποίος αντικατέστησε πριν από λίγες μόνο μέρες την κ. Σοφία Θεοδωράκη, προηγούμενη συντονίστρια της ΕΡΤ Χανίων.

Οι εκπομπές των ακροατών και των συλλογικοτήτων, μεταδίδονταν από τότε που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα, με την υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης από τους συντελεστές τους. Επιπλέον το πλαίσιο “Κανε την Εκπομπή σου” υπήρχε στην ΕΡΤ και παλαιότερα (προ μαύρου) με την απλή υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης.

Από την πλευρά του νέου Υποδιευθυντή Περιφερειακών, κ. Μιχάλη Μεσσήνη ο οποίος αντικατέστησε επίσης πρόσφατα τον κ. Γιώργο Παπαζαχαρίου, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν ότι υπάρχει “νομικό κενό” στην παραγωγή και μετάδοση των εκπομπών αλληλέγγυων και ακροατριών/των για το οποίο έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει η Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ και μέχρι την γνωμοδότηση της οι εκπομπές δεν θα μεταδίδονται.

Ενημέρωση (05/11/2017): Η γνωμοδότηση υπήρχε ήδη από 31/10 και ήταν στα χέρια των αρμοδίων αλλά όχι των ενδιαφερομένων. [Περισσότερα σχετικά]

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η “νομική φόρμουλα” με την οποία παράγονται σήμερα οι εκπομπές φορέων αλληλεγγύης και άλλων προσώπων στο Πρώτο Πρόγραμμα όπως και το γιατί αυτή η επιλεκτική διακοπή των εκπομπών αφορά αποκλειστικά τους Περιφερειακούς Σταθμούς και μάλιστα χωρίς καμία γραπτή εντολή από την πλευρά της Υποδιεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών.

Τέλος, και για να μην θεωρηθεί ότι το ζήτημα είναι ελάσσονος σημασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ έχουν σήμερα σημαντικό αριθμό τέτοιων εκπομπών, ανάλογα με την θέση τους και την σχέση που έχουν αναπτύξει με την κοινωνία, ενώ το εύρος των εκπομπών αυτών κυμαίνεται από αμιγώς μουσικές μέχρι εκπομπές λόγου και ειδησεογραφικές.

Ακολουθεί η σχετική καταγγελία του Π. Κούστα [Facebook], για την εκπομπή «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες»:

Οι Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες δεν μεταδίδονται σήμερα από την ΕΡΤ Χανίων μετά από προφορική εντολή του Γιάννη Κτιστάκη, νέου προϊστάμενου της ΕΡΤ Χανίων και παρά το γεγονός ότι το ηχητικό αρχείο έχει αποσταλεί από τις δύο μ,μ. Η εντολή μού ανακοινώθηκε από τον ηχολήπτη της βάρδιας Vaios Chimonas τηλεφωνικά αντί του αρμόδιου, γιατί ο Γιάννης Κτιστάκης δεν είχε το τηλέφωνο μου (αν και μάλλον το έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα). Το γεγονός ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει το τηλέφωνό μου από τον Βάιο είναι προφανώς δείγμα της αγωγής που έλαβε απο το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Προφανως δεν ισχύει το ίδιο για μένα, κι ετσι φυσικά τον κάλεσα στο τηλέφωνο της ΕΡΤ Χανίων για να μου εξηγήσει τους λόγους διακοπής της εκπομπής. Δεν μπορώ να πω ότι έγινα σοφότερος απο την μεταξύ μας επικοινωνία, αλλα αυτά που μπορώ να μεταφέρω με ασφάλεια ειναι: α) η προφορική εντολή ειναι δικη του, αλλα η απόφαση τού μεταφέρθηκε από τον δικό του προϊσταμενο ως απόφαση της διοίκησης και ο ίδιος δεν μπορεί να κανει κάτι επ’ αυτού, β) αναγνωρίζει το άκομψο στον τρόπο της διακοπής αλλα και επ’ αυτου δεν μπορεί να κανει κάτι, αφού ήταν ευθύνη της Sofia Theodoraki να ενημερώσει τις εκπομπές για την απόφαση της διακοπής που έλαβε όταν ανέβηκε στην Αθήνα.

Όπως ήταν λογικό, στη συνέχεια τηλεφώνησα στον Μιχάλη Μεσσήνη, πρώην συναγωνιστή και νυν υποδιευθυντή περιφερειακών σταθμών. Και από αυτή τη συνομιλία δεν έγινα κατά πολύ σοφότερος, αλλά μπορω με ασφάλεια να μεταφέρω ότι κατά τον Μ.Μ. το πρόβλημα είναι νομικής υφής και σχετίζεται με την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την νομιμότητα ή μη της ύπαρξης των συγκεκριμένων εκπομπών στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Έτσι λοιπόν, διακόπτονται οι μεταδόσεις τους έως να αποφανθεί η εν λόγω υπηρεσία. Στο ερώτημα γιατί δεν παραμένουν έως να αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία δεν είχε να προσφέρει καμία ικανοποιητική απάντηση. Ούτε επίσης στο ερώτημα πως θα αποζημιωθούμε ηθικά οι άνθρωποι που κάναμε αυτές τις εκπομπές, αφού δεν μας επιτρέπουν να αποχαιρετήσουμε τους ακροατές μας, δεσμεύτηκε σε κάτι. Ούτε καν να μας φέρει ως καλεσμένους σε εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος ή ενός πανελλαδικού δικτύου των Περιφερειακών για να εξηγήσουμε την θέση μας. Περιέργως, ενδιαφέρθηκε όμως να μάθει το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά με το ζήτημα και ανέφερε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ελπίζει να έχει γίνει η σχετική γνωμοδότηση. Τέλος, στην ερώτηση πώς ακριβώς θα φτιαχτεί αυτό το πλαίσιο χωρίς καμιά συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, δηλαδή των προσώπων που ήδη παραγούν εκπομπές με αυτό τον τρόπο, δεν αρνήθηκε μια πιθανή συμμετοχή μας στη “διαβούλευση”, αλλά ούτε και θέλησε να την προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα.

Το τηλεφωνικό μπαράζ για σήμερα ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση με τον Γιώργο Πίκουλα, του οποίου αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει ο τίτλος της θέσης που κατέχει εντός της ΕΡΤ Α.Ε. Από αυτήν την συνομιλία αποκόμισα τις πληροφορίες: α) ο Μιχάλης Μεσσήνης έχει ξεκινήσει αυτήν την “εκστρατεία νομιμότητας”, β) η ΕΡΤ θέλει τις εκπομπές ακροατών και πιέζει την Νομική Υπηρεσία να γνωμοδοτήσει γρήγορα.

Ενημέρωσα όλους τους συνομιλητές μου ότι θα δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο των συνομιλιών μας, ως όφειλα κι έτσι έχετε μπροστά σας ένα μικρό χρονικό…
Στο μεταξύ οι αποψινές Πάγιες και Διαρκεις Ανάγκες έχουν αναρτηθεί στο mixcloud και μπορείτε να τις απολαύσετε, όποτε και για όσο θέλετε…

Ενημέρωση (08/11/2017) από τον Παναγιώτη Κούστα:

Μια ΗΘΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ επανόρθωση.

Αναγνωρίζω πλήρως την ευθύνη της πράξης μου να μην επισημάνω στον Γιώργο Πίκουλα, Διευθυντή Ενημέρωσης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ότι θα δημοσιοποιήσω όσα ειπώθηκαν μεταξύ μας τηλεφωνικά την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στη φάση του “ξαφνικού θανάτου” των ΠκΔΑ.

Δεν έγινε από πρόθεση, νόμιζα ότι το είχα κάνει, αλλά το πρόσωπο που ήταν μαζί μου κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος θυμάται ξεκάθαρα ότι δεν του το είπα.

Επίσης δεν υπήρχε καμία διάθεση υποτίμησης της προσωπικότητάς του στην φράση “δεν θυμάμαι ποια θέση κατέχει στην ΕΡΤ”, τέλειωνα το κείμενο και δεν έκανα το απαραίτητο γκουγκλάρισμα, κι εδώ ΜΕΑ CULPA.

Τέλος, αυτή η επανόρθωση δεν σημαίνει ότι είμαστε στην ίδια πλευρά με τον Γιώργο Πίκουλα. Απλώς το γεγονός ότι είμαστε απέναντι δεν “αγιάζει κανένα μέσο”, ούτε μου επιτρέπει να τον αδικώ.

Αυτή λοιπόν είναι μια δήλωση fair play την οποία ελπίζω να δει.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο