ΕΡΤ Χανίων: Εξελίξεις και προσχήματα για το «μαύρο» στις εκπομπές αλληλέγγυων και ακροατών

Δεν υφίσταται το «νομικό κενό» που επικαλέστηκε ο υποδιευθυντής περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ.

Η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ την οποία επικαλέστηκαν ως αιτία προληπτικής διακοπής των αλληλέγγυων εκπομπών οι Γιάννης Κτιστάκης, προϊστάμενος της ΕΡΤ Χανίων, Μιχάλης Μεσσήνης, Υποδιευθυντής Περιφερειακών Σταθμών, και Γιώργος Πίκουλας, Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης Ρ/Φ, παραδόθηκε στον τελευταίο στις 31/10 και έχει αποσταλεί ταχυδρομικά στους περιφερειακούς σταθμούς. Το έγγραφο είναι χαρακτηρισμένο ως «εσωτερικό» και «μη δημοσιοποιήσιμο», πράγμα που εγείρει σοβαρά ζητήματα ως προς την ενημέρωση των αλληλέγγυων παραγωγών που φυσικά έχουν κάθε λόγο να μάθουν τι περιέχει.

Γνωρίζουμε το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, η οποία θέτει ως μοναδικό εμπόδιο της πραγματοποίησης εκπομπών «από τρίτα πρόσωπα» το αν, δυνητικά, μπορεί να περιέχουν μηνύσιμο ή αντίθετο προς τις οδηγίες του ΕΣΡ περιεχόμενο.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπομπών που πραγματοποιούνται ήδη (μουσικές, πολιτισμού) πολύ δύσκολα μπορεί να περιέχουν τέτοιο περιεχόμενο από την φύση τους, ενώ για τις υπόλοιπες (λόγου, ειδησεογραφικές) κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί στα δυόμιση χρόνια εκπομπής τους μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είναι απορίας άξιο το γιατί χρειάστηκε να κοπούν προληπτικά πριν να λάβουν οι υπεύθυνοι την γνωμοδότηση.

Είναι άλλωστε σαφές ότι οι εκπομπές που στέλνονται προηχογραφημένες στους σταθμούς μπορούν να ελεγχθούν εκ των προτέρων για τυχόν τέτοιες «ποινικές ή αστικές ευθύνες».

Η άλλη εξέλιξη στην υπόθεση του “ξαφνικού θανάτου” των εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων, έρχεται από τον τοίχο στο Facebook του Γιώργου Μουργή και αφορά την διακοπή της συμμετοχής του στο πρόγραμμα τού ertopen μετά από παρέμβαση που δέχτηκε ώστε να μην φιλοξενήσει στην εκπομπή του Σαββάτου 4/11 τις/τους παραγωγούς από τις εκπομπές που κόπηκαν στα Χανιά:

Να ζητήσω συγνώμη από όλους στις Εκπομπές Αλληλέγγυων Ακροατριών/Ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων που δεν θα τους έχω αύριο στην εκπομπή μου στην Ertopen – radio 106,7.
Αγωνιζόμαστε για το ίδιο πράγμα:

Ακηδεμόνευτη ενημέρωση, ελευθεροτυπία, αλογόκριτη δημοσιογραφία, απεξαρτημένη από άνωθεν «εντολές», απρόσκοπτη άσκηση της ερευνητικής δουλειάς για κοινωνική ενημέρωση προς όφελος όλων των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όλων των κοινωνικών κινημάτων.

Η σημερινή παρέμβαση αποτελεί το λόγο της δικής μου αποχώρησης από την Ertopen – radio 106,7.

Η ΕΡΤ κλειστή στην κοινωνία δεν σημαίνει και ΕRTopen κλειστή στην κοινωνία.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η «νέα διοίκηση» του κυρίου Κτιστάκη στην ΕΡΤ Χανίων έχει διακόψει και τις αναμεταδόσεις εκπομπών άλλων ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, όπως της εκπομπής «Ξωτικά της Παράδοσης» από την Φωνή της Ελλάδας και της «Βαβέλ» του Γιάννη Γκίρμπα από τον 102 FM, χωρίς να γνωστοποιήσει την απόφασή του στους παραγωγούς των εκπομπών, άγνωστο για ποιους λόγους.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο