#GDtrial | Η υπεράσπιση πέφτει στον λάκκο της

Τις ίδιες μέρες που οι συνήγοροι - στελέχη της Χ.Α. έλεγαν ότι «δεν κινδυνεύει κανείς μάρτυρας», τάγμα εφόδου υπό τον Δεβελέκο έδερνε έξω από το Εφετείο.

Με 7 κυρίως συνοπτικές συνεδριάσεις αλλά και με μία αιματηρή επίθεση εναντίον δικηγόρου μέλους της πολιτικής αγωγής κύλησαν οι εβδομάδες 83-84-85 της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο διέκοπτε τις συνεδριάσεις του σύντομα, ώστε να αποφανθεί η Έδρα επί των αιτημάτων και των προτάσεων που είχαν υποβληθεί. Έτσι, μόνο κατά την τελευταία δικάσιμο (195η) των τριών αυτών εβδομάδων ξεκίνησε τελικά η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Α.

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμη η πολιτική αγωγή έχει υποβάλει δημόσια πρόσκληση προς τους πέντε μάρτυρες να προσέλθουν οικειοθελώς και να καταθέσουν επώνυμα, δηλώνοντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τους υποβληθούν ερωτήσεις, ώστε να μην νομιμοποιηθεί αυτή η διαδικασία.

Ζήτησαν και τα ρέστα

Κατά την 190η δικάσιμο, δηλώθηκε στην Έδρα καθολική αποχή των δικηγόρων όλων των πλευρών λόγω απόφασης του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ωστόσο, η υπεράσπιση έκανε λόγο για στοχοποίησή της «από συγκεκριμένους κύκλους που το βλέπουν βιοποριστικά». Πρόκειται για δήλωση του συνηγόρου της Ελένης Ζαρούλια, Άγγελου Αγγελέτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο ισχυρίστηκε και ο Τάκης Μιχαλόλιας, αδερφός του Ν. Μιχαλολιάκου, κατά την 191η συνεδρίαση, σε μια προφανή απόπειρα να δημιουργηθούν εντυπώσεις, λίγες μόλις μέρες πριν οι χρυσαυγίτες γρονθοκοπήσουν τη δικηγόρο της πολιτικής αγωγής Ευγ. Κουνιάκη και δύο άλλους πολίτες έξω από το δικαστήριο.

Εισαγγελική πρόταση

Στην 191η δικάσιμο, το δικαστήριο άκουσε την πρόταση της Εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου σχετικά με το πώς θα καταθέσουν οι 5 προστατευόμενοι μάρτυρες και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας συντάχθηκε ευθέως με την υπεράσπιση των νεοναζί, ζητώντας να διαταχθεί η προσέλευση των μαρτύρων με την περιγραφή Α-Ε στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσουν, αναφέροντας ως επιχείρημα πως τα ονόματά τους έχουν ήδη διαρρεύσει.

Εάν δεν ήταν αρκετή η ταύτιση απόψεων, η κ. Αδαμαντία Οικονόμου έφερε ως παράδειγμα το πρώην μέλος της ΧΑ Ηλία Σταύρου, «ο οποίος μας κατέθεσε ότι ουδείς τον ενόχλησε από την αποχώρησή του, ούτε την οικογένεια του» είπε. Είτε η εισαγγελέας δεν ήταν παρούσα και δεν άκουσε την κατάθεση Σταύρου, είτε δεν κατάλαβε τι είπε ο μάρτυρας, διότι αυτός ο ισχυρισμός της ήταν πλήρως αντίθετος από την πραγματικότητα, κάτι που διόρθωσε ο κ. Παπαδάκης, θυμίζοντας πως ο Σταύρου είχε πει ότι λόγω φόβου είχε κλειστεί στο σπίτι του για 8 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω αναφορά φανερώνει σοβαρό θέμα ως προς τη στάση που θα τηρήσει η Εισαγγελέας στη συνέχεια αυτής της δίκης.

«Αφού τους ξέρουμε»

Ο συνήγορος Μπαϊρακτάρης (για την υπεράσπιση του Τσακανίκα), ήταν μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν το νομικό σκεπτικό τους γιατί συντάσσονται με την εισαγγελική πρόταση για την αυτοπρόσωπη παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι περισσότεροι συνάδελφοί του ωστόσο παρέμειναν στο επιχείρημα «αφού τους ξέρουμε ήδη και δεν τους έχει πειράξει κανείς ως τώρα» καθώς και στο ότι θεωρούν κρίσιμη την οπτική επαφή, ώστε να βλέπουν τη γλώσσα του σώματος του μάρτυρα.

Απορριπτέο το αίτημα

Σε μία συνεδρίαση εξπρές (192η) το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση της Έδρας, η οποία ήταν απορριπτική για την εισαγγελική πρόταση. Με αυτό τον τρόπο η Έδρα αποδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος για τους μάρτυρες.

Πρόεδρος:

Προς εξασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των μαρτύρων από πιθανό εκφοβισμό ή εκδίκηση και προς εξασφάλιση της απρόσκοπτης μαρτυρίας τους, πρέπει κατά το στάδιο της διαδικασίας να καταθέσουν χωρίς τη φυσική παρουσία τους στο δικαστήριο και αυτό θα γίνει με τη χρήση τεχνικών μέσων.

Ζήτησαν δικαστικό, εισαγγελέα, δικηγόρο, κάμερες

Τις ενστάσεις τους και νέα αιτήματα έθεσαν οι υπερασπιστές των Χρυσαυγιτών κατά την 193η ημέρα της δίκης, ζητώντας μαζικά και εν χορώ την ανάκληση της απόφασης της Έδρας για τον τρόπο κατάθεσης των μαρτύρων Α έως Ε.

Ο Τ. Μιχαλόλιας και ο Σταυριανάκης ζήτησαν την παρουσία δικαστικού λειτουργού στο χώρο της ΓΑΔΑ όπου θα καταθέτει ο προστατευόμενος μάρτυρας, ώστε να εξασφαλιστεί η μη-ύπαρξη τρίτων ατόμων που θα μπορούσαν να παρέμβουν στη διαδικασία.

Ο υπερασπιστής του Αν. Πανταζή, συνήγορος Γκαβέλας ζήτησε να ενημερωθεί ποιοι αστυνομικοί έρχονται σε επαφή με τους προστατευόμενους μάρτυρες και πού υπηρετούν.

Ο Αλεξιάδης ζήτησε να προσέλθουν οι μάρτυρες και να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών, ζητώντας παράλληλα και ένα καθεστώς ιδιότυπης εξαίρεσης για τον πελάτη του (Γιάννη Λαγό) επειδή είναι βουλευτής και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κοινός εγκληματίας.

Υπήρξε μία μικρή διαφοροποίηση της κ. Πανταζή (υπεράσπιση Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου) από τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Επιπροσθέτως, η συνήγορος ζήτησε να παρίσταται εκπρόσωπος από τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Σε όλα αυτά τα αιτήματα, ήρθε να προστεθεί ένα νέο αίτημα από την Εισαγγελέα αλλά παράλληλα και από τον συνήγορο Αλεξιάδη, να υπάρχει δηλαδή βίντεο (εικόνα) του μάρτυρα. Μετά από σχόλιο ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα σήμαινε αναγνώριση της ταυτότητας των μαρτύρων, η Εισαγγελέας ανακάλεσε κάνοντας λόγο για απόκρυψη μόνο του προσώπου.

Αιματηρή επίθεση από χρυσαυγίτες

Έντονη παρουσία χρυσαυγιτών έξω από το χώρο του Εφετείου Αθηνών υπήρξε κατά την 194η συνεδρίαση. Κατόπιν λεκτικού διαπληκτισμού που είχαν με επιβάτη διερχόμενου τρόλλεϋ, ξυλοκόπησαν τρία άτομα. Ανάμεσά τους ήταν και η συνεργάτης του Θ. Καμπαγιάννη και μέλος της πολιτικής αγωγής Ευγ. Κουνιάκη.

Οι αστυνομικές διμοιρίες που ήταν παρούσες στο επεισόδιο, όχι απλά δεν προσήγαγαν τους δράστες αλλά τους συνόδευσαν κιόλας – για την προστασία τους – προς τα κοντινότερα γραφεία της ΧΑ. Άλλωστε, όπως είπε η κα Κουνιάκη, χαρακτηριστικό είναι το να «Χτυπάς κάποιον και φεύγεις προς τη μεριά της Αστυνομίας … είναι εξοργιστικό».

Κατόπιν έντονων πιέσεων της πολιτικής αγωγής, έγιναν προσαγωγές των, πάνω από 40, χρυσαυγιτών που είχαν παραμείνει εκεί, προκειμένου να γίνει αναγνώρισή τους από τα θύματα. Άγνωστο πώς, στην πορεία της ημέρας ο αριθμός των προσαχθέντων «κατέβηκε μαγικά» στους 25, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους, οι χρυσαυγίτες είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο ενώ μετέβησαν στη ΓΑΔΑ βουλευτές της ΧΑ (Κασιδιάρης, Λαγός, Κούζηλος, Καρακώστας), για να μιλήσουν μαζί τους. Πρόκειται για πρωτοφανή ανάληψη πολιτικής ευθύνης της επίθεσης εναντίον στην Ευγ. Κουνιάκη αλλά και σε δύο ακόμα πολίτες.

Η κα Κουνιάκη μίλησε στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv και περιέγραψε όλο το περιστατικό. Ξεκαθάρισε ότι μέσα στην ομάδα των επιτιθέμενων ήταν και ο Σωτήρης Δεβελέκος, πρώην οδηγός του Ν. Μιχαλολιάκου και έμπιστος συνεργάτης του. Βεβαίως, η Αστυνομία του επέτρεψε να διαφύγει. Τα συγχαρητήριά της για το χτύπημα έστειλε η Θ. Σκορδέλη.

Δικαστικός και Εισαγγελέας

Επί της δικαστικής διαδικασίας, στη σύντομη 194η συνεδρίαση η Έδρα έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για παρουσία δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού στο γραφείο της ΓΑΔΑ όπου θα καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες Α-Ε. Απέρριψε όμως όλα τα υπόλοιπα αιτήματα, για βίντεο, παρουσία δικηγόρων κλπ.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της ΓΑΔΑ όπου κατέθετε ο προστατευόμενος μάρτυρας Α ήταν παρούσες η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξάνδρα Κοσμά, και η πταισματοδίκης Ξανθούλα Νουλέλη.

Η ΧΑ ως γραφείο εύρεσης εργασίας

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας Α, τον κατεύθυναν στη Χρυσή Αυγή γνωστοί του, λέγοντάς του ότι εκεί θα του βρουν δουλειά σε μια εποχή που ήταν άνεργος και είχε οικονομική πίεση. Ήρθε σε επαφή με τους Πατέλη και Ρουπακιά, αλλά αναγνώρισε και τον Κασιδιάρη ως έναν από τους εκπαιδευτές των ταγμάτων εφόδου στις πολεμικές τέχνες, σε στίβο στη Μαλακάσα.

Ο μάρτυρας Α περιέγραψε 2 περιστατικά βίας στα οποία ήταν παρών ενώ μίλησε και για τον οπλισμό που είχε δει σε γραφεία και στελέχη της ΧΑ, κάνοντας λόγο για τα πιστόλια του Πατέλη.

Ακολούθως ο μάρτυρας Α εξήγησε ότι έχει απειληθεί η γυναίκα του, παρουσία του παιδιού του. Αναγκάστηκαν είπε, να αλλάξουν διεύθυνση και τηλέφωνο, λόγω φόβου.

… στο τέλος του 2012, που γυρνούσε η σύζυγος με το παιδί από το σχολείο και της έκλεισαν το δρόμο με το αυτοκίνητο και της είπαν «αν τυχόν ανοίξει το στόμα του, θα σας κάψουμε ζωντανούς».

Είχαν αντίγραφα των καταθέσεων

Ενδεικτικό για τις διασυνδέσεις που έχει η ΧΑ με την Ελληνική Δικαιοσύνη και τις ανακριτικές Αρχές, ήταν το γεγονός ότι οι καταθέσεις των φίλων του Παύλου Φύσσα είχαν φωτοτυπηθεί και κυκλοφορούσαν στη ΧΑ, «πριν ακόμα φτιαχτεί ο φάκελος» όπως είπε ο μάρτυρας Α.

Σύμφωνα με όσα είπε, απομακρύνθηκε σιγά σιγά ήδη από το 2012, και οριστικά μετά τη δολοφονία Φύσσα, ζητώντας μάλιστα «ταπεινά συγγνώμη» από την οικογένεια Φύσσα – παρόλο που διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών στο φόνο του Παύλου.

Κατονόμαζαν τον μάρτυρα

Η στάση της υπεράσπισης ήταν προκλητική: υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις που είχαν σκοπό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μάρτυρα Α, αλλά δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό. Ο Γ. Μιχαλόλιας ανέφερε αρκετές φορές το πραγματικό όνομα του μάρτυρα, απευθυνόμενος σε αυτόν, αναγκάζοντας κάθε φορά την Πρόεδρο να κάνει σχετική παρατήρηση.

Μιχαλόλιας Γ.: Ναι. Γιατί, έχει σημασία; Κύριε…

Πρόεδρος: Δε θα λέτε έτσι, κύριε …. είναι προστατευόμενος.

Μιχαλόλιας Γ.: Αν το ξέρω [το όνομά του] δεν μπορώ να το λέω;

Πρόεδρος: Όχι.

[…]

Μιχαλόλιας Γ.: Δεν πειράζει κύριε [αναφέρει το επώνυμο του μάρτυρα].

Πρόεδρος: Δεν θα ξαναπείτε όνομα.

Η κατάθεση του μάρτυρα Α έληξε με μία έκρηξη έντασης από την πλευρά της υπεράσπισης, όταν ο μάρτυρας διόρθωσε μία ημερομηνία (2013 σε 2012) που αφορούσε ένα συγκεκριμένο περιστατικό βίας για το οποίο είχε καταθέσει στον ανακριτή Βουρλιώτη.

Τεχνητή ένταση με προφάσεις

Τον προσχηματικό ισχυρισμό ότι υπήρχε υποβολέας στο χώρο της ΓΑΔΑ και ότι αυτός υποδείκνυε στον μάρτυρα τι να πει, προέβαλε η υπεράσπιση, σε μία απόπειρα δημιουργίας τεχνητής έντασης, όπως μας εξήγησε σε τηλεφωνική του παρέμβαση ο Θ. Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή.

Το δικαστήριο ζήτησε από τη δικαστική και από την εισαγγελική λειτουργό – οι οποίες ήταν παρούσες κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης για τη διασφάλιση της διαδικασίας – να επιβεβαιώσουν ποια άτομα ήταν παρόντα στο χώρο. Αμφότερες διαβεβαίωσαν προφορικά το δικαστήριο ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο (τέταρτο) άτομο, πλην των ιδίων και του μάρτυρα Α.

Ωστόσο στο πλαίσιο της υπερασπιστικής στρατηγικής δημιουργίας έντασης με σενάρια περί σκευωρίας, η διαβεβαίωσή τους δεν έγινε δεκτή από την υπεράσπιση. Αυτό, ουσιαστικά σημαίνει ότι η υπεράσπιση δεν αποδέχεται την εγκυρότητα των δύο λειτουργών που η ίδια αιτήθηκε να παρίστανται.

Υπάρχουν πλέον δύο πιθανοί δρόμοι για την υπεράσπιση, όπως μας περιέγραψε ο Θανάσης Καμπαγιάννης: είτε θα αρνηθεί τη συμμετοχή της στην εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της διαδικασίας, είτε θα κάνει πίσω, αποδεχόμενη την εξέταση των μαρτύρων και χάνοντας την αξιοπιστία της. Πρόκειται για ένα γόρδιο δεσμό, είπε ο Καμπαγιάννης, που θα κληθεί να λύσει ο επικεφαλής της στρατηγικής της υπεράσπισης, Τ. Μιχαλόλιας.


Κάθε Παρασκευή

Οι επόμενες συνεδριάσεις για τον Νοέμβριο 2017 είναι οι 8, 15, 20, 28 στο Εφετείο και 9, 10, 13, 16, 27 στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στηρίξτε την καμπάνια ενημέρωσης που κάνει το παρατηρητήριο της δίκης, διαδώστε τα βίντεο και τα ηχητικά, παρακολουθήστε τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων (twitter, facebook), βοηθήστε να αρθεί στην πράξη η σιωπή που έχουν επιβάλει τα μεγάλα ΜΜΕ.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο