Θεσσαλονίκη: Δικαστήριο καταδίκασε εξίσου θύτες και θύματα χρυσαυγίτικης επίθεσης

Η άμυνα σε επίθεση των χρυσαυγιτών με ρόπαλα και μαχαίρι κρίθηκε ως «συμπλοκή».

Με μια εξισωτική απόφαση που έκρινε ως «συμπλοκή» την άμυνα απέναντι σε επίθεση χρυσαυγιτών το 2012 στον Λαγκαδά, το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους δύο χρυσαυγίτες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία (ξύλινα και πτυσσόμενο μεταλλικό ρόπαλο) αλλά και τα τρία θύματα της επίθεσης, μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, σε 12 μήνες φυλάκιση επειδή αμύνθηκαν.

Η επίθεση είχε συμβεί στις 7 Νοεμβρίου 2012, την περίοδο που σημειωνόταν η μεγάλη άνοδος των επιχειρησιακών χτυπημάτων της ΧΑ και η προσπάθεια για συγκρότηση τοπικών ταγμάτων εφόδου, με πρότυπο εκείνο της Νίκαιας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, εξαιτίας της εκλογής των ηγετών της ναζιστικής οργάνωσης ως βουλευτών. Οι χρυσαυγίτες Διχταπανίδης (ιδιοκτήτης σχολής καράτε) και Παναγιωτίδης επιτέθηκαν σε μαθητές, μέλη της ΚΝΕ, που μοίραζαν υλικό για απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά. Σε βοήθεια των μαθητών έσπευσαν δύο μέλη του ΠΑΜΕ από την περιφρούρηση της απεργίας στο κοντινό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ και, όταν επιχείρησαν να αφοπλίσουν τους χρυσαυγίτες αυτοί τους τραυμάτισαν με τα ρόπαλα, ενώ, πριν τραπούν σε φυγή, έβγαλαν και μαχαίρι. Το ένα από τα θύματα της επίθεσης νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

Τα ρόπαλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση χρυσαυγιτών
Τα ρόπαλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση χρυσαυγιτών έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά (7 Νοεμβρίου 2012) | Φωτό: 902.gr

Η ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» κατά πάγια πρακτική εμφανίζει όλες της τις επιθέσεις ως «συμπλοκές» και φροντίζει πάντοτε να μηνύει τα θύματα. Μια πρακτική που έχει βρει και κρατικούς συμμάχους σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστική και η χτεσινή κατάθεση του προστατευόμενου «Μάρτυρα Β» στην κεντρική δίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, που κατέθεσε ότι ήταν γνωστό πως η οργάνωση της Νίκαιας και ο πυρηνάρχης της, Γιώργος Πατέλης, ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με την ΕΛ.ΑΣ.

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο