#GDtrial | Στοχοποιήσεις, εκπαίδευση, ιεραρχία και εντολές

Με την εξέταση δύο προστατευόμενων μαρτύρων, των «Α» και «Β», εξαντλήθηκαν οι δικάσιμοι 196, 197 και 198 κατά την 86η εβδομάδα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής. Τα όσα είπαν απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης έδεσαν το πλαίσιο λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης υπό τις εντολές Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Λαγού.

Είπαμε – ξείπαμε από την υπεράσπιση

Αντιφάσκοντας με την επίδειξη «αγανάκτησης» που έκαναν κατά την δικάσιμο 195, στην οποία ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε και άλλο άτομο («υποβολέας» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση) στο δωμάτιο από το οποίο καταθέτουν οι προστατευόμενοι, εκτός δηλαδή από τον ίδιο τον μάρτυρα και τις δύο δικαστικούς (την πταισματοδίκη κ. Κοσμά και την εισαγγελέα κ. Νουλέλλη), οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν συμπληρωματικές δηλώσεις, αντί να απόσχουν – όπως είχαν προαναγγείλει – από την εξέταση του μάρτυρα Α.

Ο Τάκης Μιχαλόλιας (αδελφός του Νίκου Μιχαλολιάκου) ανέλαβε να μαζέψει το χάος που είχε προκληθεί και κατέθεσε στο δικαστήριο ένα τριπλό αίτημα με σκοπό την αλλαγή του τρόπου κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων: α) να βιντεοσκοπείται ο χώρος, χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο ή το σώμα του μάρτυρα, β) να εξετάζονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε χώρο δίπλα στην δικαστική αίθουσα (των φυλακών Κορυδαλλού) και γ) να ηχογραφούνται οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η πολιτική αγωγή, διά του συνηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, σημείωσε ότι έτσι η υπεράσπιση ουσιαστικά αμφισβητεί την ακεραιότητα των δύο δικαστικών που βρίσκονται στο δωμάτιο και υπενθύμισε ότι αν πρόκειται να γίνει ηχογράφηση, θα έπρεπε να γίνεται για όλες τις καταθέσεις. Η εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης, πράγμα που έγινε.

Ίδιου περιεχομένου αιτήματα κατέθεσαν οι συνήγοροι Πανταζή (υπεράσπιση Μπούκουρα, Αποστολόπουλου) και Μπαϊρακτάρης (υπεράσπιση Τσακανίκα) τα οποία επίσης απορρίφθηκαν από το δικαστήριο «κρίνοντας ότι η παρουσία εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού διασφαλίζει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Κασιδιάρης και Ρουπακιάς εκπαιδευτές

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας Α, σε στίβο πίσω από το στρατόπεδο της Μαλακάσας γινόταν εκπαίδευση των μελών της ΧΑ, με επικεφαλής τον Κασιδιάρη και τον Ρουπακιά σε ρόλο εκπαιδευτή, τόσο σε ασκήσεις αντοχής όσο και σε πολεμικές τέχνες:

Μάρτυρας Α: Με πούλμαν πηγαίναμε από Εθνική οδό, πίσω από το στρατόπεδο της Εθνικής οδού, από την κάτω πλευρά του. Δεν ξέρω τους δρόμους καλά. Σε ένα στίβο μάχης πηγαίναμε. […]

[…] Παπαδέλλης (συνήγορος Κασιδιάρη): Είπατε ότι είχε έρθει ένας απόστρατος να σας εκπαιδεύσει.

Μάρτυρας Α: Ναι. Είχε βαθμό απόστρατου συνταγματάρχη. Δεν μας συστήθηκε, το συζητούσαν οι άλλοι και το άκουσα. Την ηλικία του δεν την ξέρω, οι στρατιωτικοί παίρνουν μικροί σύνταξη. Αυτός ήταν πάνω από 55. Δεν μας εκπαίδευε μοναχός, ήταν και ο Ρουπακιάς.

[…] Παπαδέλλης: Τον κ. Κασιδιάρη τον είδατε;

Μάρτυρας Α: Ναι, τη δεύτερη φορά. Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν αυτή. Είχε έρθει να συζητήσει, όχι κάτι άλλο. Εγώ δεν μίλησα μαζί του. Δεν ήρθε μαζί μας, με δικό του μεταφορικό μέσο πρέπει να ήρθε.

[…] Μάρτυρας Α: Εκπαιδευόμασταν σαν φαντάροι. Θέλαν τον ρόλο του σωματοφύλακα.

Προσπάθειες να εκτεθούν οι ταυτότητες των μαρτύρων

Η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών επιχείρησε αρκετές φορές, τόσο για τον μάρτυρα Α όσο και για τον Β, να «εκθέσει» την ταυτότητά τους την οποία ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν. Αυτό έγινε πολλές φορές με ειρωνικούς και μειωτικούς για τους μάρτυρες ισχυρισμούς, πράγμα που μάλλον επιβεβαιώνει την πραγματική ανάγκη για προστασία τους, όπως έκρινε το δικαστήριο, σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι υπερασπιστές της Χ.Α. για ανυπαρξία κινδύνου και απειλών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αποκάλεσαν τον μάρτυρα Α με ονοματεπώνυμο μέσα στην αίθουσα, ενώ προσπάθησαν και να δώσουν έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου που ισχυρίζονται ότι ανήκει σ’ αυτόν. Αντίστοιχα έγιναν και για τον μάρτυρα Β.

Σε μια απ’ αυτές τις προσπάθειες, ο Τάκης Μιχαλόλιας επέδειξε στο δικαστήριο μια αίτηση εγγραφής μέλους, με τον ισχυρισμό ότι είναι υπογεγραμμένη από τον μάρτυρα Α. Ωστόσο αυτή η κίνηση εκπυρσοκρότησε: ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννης υπενθύμισε ότι ο Παναγιώταρος στην απολογία του είχε πει πως «δεν υπάρχει μητρώο για τα μέλη», ισχυρισμός που καταρρέει χάρη στο έγγραφο που προσκόμισε ο Τ. Μιχαλόλιας. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπάρχει μητρώο μελών που δεν βρέθηκε από την αστυνομία μετά τις συλλήψεις των στελεχών της Χ.Α.

Οι ομάδες «κρούσης» και «ιδεολογικού»

Η κατάθεση του μάρτυρα Β, μέλους στην τοπική της Νίκαιας, αποκάλυψε την εσωτερική ονομασία των ομάδων στις οποίες οργανώνονταν τα τάγματα εφόδου της Χ.Α., όπως είχε ακούσει να συζητιέται από στελέχη της οργάνωσης, όπως ο Τσακανίκας και ο Πατέλης.

Υπήρχε μια μηχανοκίνητη ομάδα κρούσης (αποκαλούμενη «INNOVA», από τον γνωστό τύπο μοτοσυκλετών) η οποία, εκτός από επιθέσεις εναντίον των συνήθων στόχων, δηλαδή αντιφρονούντων και μεταναστών, αναλάμβανε και το έργο του εκφοβισμού τυχόν πρώην μελών που, ενδεχομένως, απειλούσαν την «ομερτά» της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, νεότερης ηλικίας άτομα, μαθητές γυμνασίου-λυκείου, δέχονταν ιδεολογική κατήχηση και προετοιμασία στην ομάδα «Κένταυρος»:

Πρόεδρος: Κάποιον Τάσο τον ξέρετε;

Μάρτυρας Β: Ήταν ο αρχηγός της INNOVA και του Κενταύρου, στη Νίκαια. Η INNOVA ήταν η μηχανοκίνητη. Αυτός ο Τάσος κανόνιζε ποιοι θα πάνε.

Πρόεδρος: Αυτή η ομάδα [αναφέρεται στην INNOVA] τι ήταν;

Μάρτυρας Β: Ήταν ομάδα εκφοβισμού, για όποιον αποχωρούσε. Και πολλές φορές πήγαιναν κάτω από το σπίτι του και έπαιζαν μπουνιές. Και σε μένα σας είπα ήρθαν.

Πρόεδρος: Οι Κένταυροι;

Μάρτυρας Β: Ήταν παιδιά γυμνασίου και λυκείου και τους έκαναν ιδεολογικό. Ο Τάσος έπαιρνε αυτή την ομάδα και τους μιλούσε.


Κατά την τρέχουσα εβδομάδα ήδη ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα Γ, ο οποίος έδωσε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (και δεν χρησιμοποιούμε τον όρο ως σύνηθες κλισέ) για την εσωτερική λειτουργία των ταγμάτων εφόδου, όντας ο ίδιος μέλος της Χ.Α. από το 2006, όταν ήταν 16 ετών, όπως κατέθεσε.

Μπορείτε να διαβάσετε και αυτήν την πολύ σημαντική κατάθεση, όπως και καθετί που συμβαίνει στην δίκη, παρακολουθώντας την συνεχή ημερήσια ροή από το Παρατηρητήριο Golden Dawn Watch στο Twitter και στο Facebook, τον ιστότοπο της πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων Αλιεργατών JailGoldenDawn, καθώς και την εβδομαδιαία καταγραφή της δίκης από το βιντεοχρονολόγιο του omniatv που παρουσιάζει το @ypopto_mousi.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο