Χρήστος Τσάκαλος: «Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας είναι χειρότερος από τον παλιό»

«Είναι η συνάντηση της τιμωρίας με τον τεχνολογικό ολοκληρωτισμό»

Ο Χρήστος Τσάκαλος από την Επιτροπή αγώνα γυναικείων – αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγες Α,Β,Γ,Δ, και Α θέση υπόγειου παραρτήματος) εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τους κρατούμενους να ξεκινήσουν κινητοποίηση εναντίον του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα όπως έχει παρουσιαστεί ως τώρα, ο οποίος αντί να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες των φυλακών καταφεύγει σε εκδικητικές παρά σωφρονιστικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Χ.Τ. εξηγεί πώς ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας παίρνει παλιά άρθρα που έδιναν μια ανάσα ελευθερίας στους κρατούμενους και τα αυστηροποιεί – όπως τον θεσμό της άδειας – και δίνει τον απόλυτο έλεγχο των φυλακών στον εισαγγελικό λειτουργό.

Χαρακτηρίζει το άρθρο 11 ως το πιο καμουφλαρισμένο άρθρο
του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που ουσιαστικά είναι η επιστροφή στις φυλακές τύπου Γ’ οι οποίες καταργήθηκαν μετά από μεγάλο αγώνα, κυρίως των πολιτικών κρατουμένων, και εξηγεί γιατί οι ειδικές συνθήκες που θα διαμορφώσουν «μια φυλακή μέσα στη φυλακή» δεν αφορούν λίγους κρατουμένους, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων.

Στη συνέχεια αναφέρεται στα άρθρα όπου θεσμοθετούν το «φακέλωμα» των φιλικών προσώπων των κρατουμένων, τη δυνατότητα να αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία των κρατουμένων, τη βιομηχανία των φυλακών και την ιδωτική εταιρεία G4S που έχει αναλάβει την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) και το σημαντικότατο ζήτημα της γύμνωσης των κρατουμένων ως τακτική εξευτελισμού που χωρίς κανένα λόγο επανέρχεται.

Καταγγέλει επίσης την αδιαφορία της κυβέρνησης στο αίτημα τους να έχουν επικοινωνία με κυβερνητικούς εκπροσώπους για να ενημερώνονται για την πορεία των διαδικασιών για τον Σ.Κ. εκτός από μια επίσκεψη του Π. Δουλάμη που δεν κατέληξε πουθενά.

Τέλος, ο Χ.Τ. ενημερώνει για την πορεία της κινητοποίησης των κρατουμένων που θα κλιμακωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εξηγεί γιατί το τι συμβαίνει στις φυλακές είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία.

 

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο