#GDtrial | Έψαχναν τον Φύσσα στο YouTube για να δουν ποιον θα σκοτώσουν

Ο Παύλος Φύσσας είχε κατονομαστεί ως στόχος της ΧΑ επί μήνες πριν τη δολοφονία του.

Μια συνολική αποτίμηση της 87ης εβδομάδας της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης έκανε ο καλεσμένος του βιντεοχρονολογίου του OmniaTV, Κώστας Σκαρμέας, εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής. Πρόκειται για τις δικασίμους 199, 200 και 201, στη διάρκεια των οποίων ακούστηκε η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Γ, ο οποίος είχε ενταχθεί στη ΧΑ από εφηβική ηλικία.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αγωγή έχει αποφασίσει να απόσχει από την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, που καταθέτουν μέσω μικροφωνικής εγκατάστασης από τη ΓΑΔΑ και όχι μέσα στο δικαστήριο, για λόγους αρχής. Δεν έλειψαν ωστόσο οι στιγμές έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ο εκνευρισμός των υπερασπιστών χτύπησε κόκκινο.

Διάπλαση των ναζιστοπαίδων

Στην ηλικία των 16 ετών προσεγγίστηκε από τον χρυσαυγίτη Κίμωνα Παπαδόπουλο ο Μάρτυρας Γ, και μάλιστα στο φροντιστήριο το οποίο παρακολουθούσε. Από εκεί και πέρα, άρχισε μία έντονη «κατήχησή» του στις αρχές του ναζισμού. Όλο αυτό θύμισε έντονα την υπόθεση του Γιώργου Αποστολόπουλου, και της ανήλικης φίλης του (Καμπιώτη), η οποία ακούστηκε στο δικαστήριο σε προηγούμενες εβδομάδες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των ιδεολογικών καθοδηγητών του Μάρτυρα Γ στα ζητήματα του ναζισμού ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Κένταυρος». Το πρόγραμμα κατήχησης εκείνη την εποχή (2006-2009) απευθυνόταν σε περίπου 25 άτομα νεαρής ηλικίας.

Παράλληλα με αυτό, ο Γιώργος Γερμενής του έκανε σωματική εκπαίδευση. Στην αρχή τον συναντούσε σε κάποιο γυμναστήριο και του μάθαινε να χτυπάει στα νεφρά, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μάρτυρας Γ, ενώ αργότερα εκπαιδεύονταν και σε ανοιχτούς χώρους.

Στόχος ο Φύσσας

Στα πολλά και σημαντικά που ακούστηκαν ήταν και το γεγονός ότι ο Παύλος Φύσσας είχε κατονομαστεί ως στόχος της ΧΑ επί μήνες πριν τη δολοφονία του. Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ο ίδιος μαζί με τον Ρουπακιά είχαν κάνει αναζήτηση για τον Φύσσα στο διαδίκτυο και είχαν βρει τραγούδια και φωτογραφίες του.

Ο μάρτυρας δήλωσε πως είχε παραβρεθεί σε σχετική συζήτηση του κλειστού πυρήνα Νίκαιας, όπου είχε μάλιστα εκφράσει την αντίρρησή του, μόνο και μόνο επειδή επρόκειτο για Έλληνα, κάτι που θα έφερνε αντιδράσεις και ενδεχομένως και νομικά προβλήματα. Ερωτηθείς από την Πρόεδρο αν είχε αντίστοιχες αντιρρήσεις για τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, απάντησε με ένα αφοπλιστικό «όχι».

Σε άλλο σημείο εξήγησε ότι ο λόγος που επέλεξε να καταθέσει ήταν η εικόνα της Μάγδας Φύσσα, ενώ παράλληλα όταν έλαβε την απόφασή του, άλλαξε σπίτι, τηλέφωνο και άρχισε να κρύβεται, προκειμένου να μην έχει την ίδια τύχη με άλλα πρώην μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ταυτότητες και μπίζνες

Αποκαλυπτικά ήταν και όσα είπε για τις ταυτότητες των μελών της ΧΑ ο μάρτυρας: ενώ δηλαδή αρχικά, ο ίδιος και άλλοι, είχαν λάβει ταυτότητες «μέλους», στη συνέχεια άρχισαν να εκδίδονται ταυτότητες «υποστηρικτή» για να αποφεύγει την ποινική ευθύνη το κόμμα όταν κάποιο μέλος της συλληφθεί για έκνομες πράξεις.

Παράλληλα, έριξε φως και στη μπίζνα του κόμματος, καθώς όλες οι προμήθειες υλικών, ταυτοτήτων κλπ κόστιζαν στα μέλη ένα σωρό χρήματα. Μάλιστα, εξήγησε ότι η Θέμις Σκορδέλη εργαζόταν στο μαγαζί του Ηλία Παναγιώταρου και διεκπεραίωνε όλες τις παραγγελίες που έκαναν τα μέλη (ρουχισμό, πυροσβεστήρες, φωτοβολίδες, αλεξίσφαιρα κλπ).

Εκπαίδευση δολοφόνων με όπλα

Χωρίς να μασήσει τα λόγια του, ο Μάρτυρας Γ αποκάλυψε ότι ο ίδιος λάμβανε μέρος σε βίαιες απρόκλητες επιθέσεις εναντίον μεταναστών, πάντα με ομάδες άλλων χρυσαυγιτών και μάλιστα πριν καν ενηλικιωθεί. Θύμισε εξάλλου τον ένα νεκρό αλλοδαπό από τη ΧΑ, στα επεισόδια με αφορμή ποδοσφαιρικό αγώνα το 2004.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, πέρα από τα όπλα που έφερναν οι Κασιδιάρης και Πατέλης για να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους, υπήρχε και αστυνομικός ονόματι Χαλάστρας που ερχόταν με το υπηρεσιακό του όπλο, και με ένα δεύτερο όπλο που κατείχε. Επέλεγαν δε ένα χώρο πλησίον του σκοπευτηρίου Χαϊδαρίου ώστε οι βολές να καλύπτουν τον θόρυβο από τις εκπαιδεύσεις της ΧΑ.

Είναι σημαντικό ότι ο μάρτυρας εισάγει πολλά στοιχεία που θα δούμε στα αναγνωστέα, τόνισε ο Κ. Σκαρμέας, σχετικά με τα όσα κατατέθηκαν στη δίκη για τα όπλα που χρησιμοποιούσαν στις εκπαιδεύσεις.

Κάθετη ιεραρχία

Οι εντολές για τα πάντα, από τα βίαια χτυπήματα μέχρι τη διανομή υλικού, δίνονταν πάντα από τους ιεραρχικά ανώτερους. Τόνισε πολλές φορές ότι δεν γινόταν τίποτα χωρίς τη γνώση και έγκριση από τον Λαγό, ο οποίος φυσικά, είχε πρώτα πάρει έγκριση από τον Αρχηγό της ΧΑ. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά έχουμε έναν αυτήκοο μάρτυρα σχετικά με το πώς δίνονταν οι εντολές, σχολίασε ο Κ. Σκαρμέας.

Ανατριχιαστικές περιγραφές προσέφερε ο Μάρτυρας Γ από την οργάνωση χτυπημάτων σε σπίτια αλλοδαπών ή σε χώρους όπου εργάζονταν αλλοδαποί, με τακτικές που είδαμε να περιγράφονται και στην επίθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών. Εξήγησε ότι στα γραπτά τους μηνύματα ανέφεραν μόνο «έλα από τα γραφεία» και πως όλη η συνεννόηση γινόταν με προσωπική επαφή.

Περιέγραψε μία συγκεκριμένη επίθεση σε ένα βενζινάδικο στη Βάρκιζα, όπου πήγαν ομαδικά, χτύπησαν βάναυσα τους εργαζόμενους και απείλησαν τον Έλληνα ιδιοκτήτη. Παράλληλα διηγήθηκε μαχαιρώματα και άλλες επιθέσεις εναντίον «γιαχαμπίμπιδων» όπως τους αποκαλούσαν υποτιμητικά.

Οι περιγραφές του μάρτυρα επιβεβαιώνουν όσα έχουν καταγράψει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και έχουν ακουστεί στη διάρκεια της δίκης, καθώς επιβεβαιώνει την εικόνα των δεκάδων επιθέσεων εναντίον σπιτιών, επιχειρήσεων, και αλλοδαπών που απλά περπατούσαν στο δρόμο.

Ο Μάρτυρας Γ έλαβε εντολές για δολοφονική βία ως αυτήκοος μάρτυρας από τους Κασσιδιάρη, Δεβελέκο, Παναγιώταρο, Λαγό, στο πογκρόμ με αφορμή τη δολοφονία Καντάρη. Συγκεκριμένα μίλησε για ομάδα 30 χρυσαυγιτών που ξεχύθηκαν στο δρόμο για να σκοτώσουν όποιον αλλοδαπό βρουν μπροστά τους. Ο ίδιος, όπως είπε, ακολουθούσε τον Γερμενή.

«Καθαρίστε τον Περίανδρο»

Ο Μάρτυρας Γ δήλωσε ότι υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας εισήγησης του Νίκου Μιχαλολιάκου για να δολοφονηθεί ο Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος, κάποτε υπαρχηγός της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι μόλις αποφυλακίστηκε ο τελευταίος, είχε δηλώσει ότι έχει στοιχεία που μπορούν να φέρουν τον Μιχαλολιάκο και τον Παναγιώταρο προ της Δικαιοσύνης, για ηθική και φυσική αυτουργία στην επίθεση εναντίον του Δ. Κουσουρή.

Ένα δεύτερο μέλος της ΧΑ που αποχώρησε απογοητευμένο είναι σύμφωνα με τον μάρτυρα ο Κολιόπουλος, γνωστός και ως «Πλαπούτας». Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το εν λόγω στέλεχος ζήτησε τη συνδρομή της ΧΑ για επίθεση στη Βίλα Αμαλίας, την οποία δεν έλαβε, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πολύ κακές σχέσεις με τη ΧΑ.

Με τις πλάτες αστυνομικών

Την υποστήριξη στελεχών της Αστυνομίας προς τη ΧΑ εξήγησε ο μάρτυρας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Βενετία Πόπορη, μπερδεύοντας ωστόσο το όνομά της στο δικαστήριο. Πρόκειται για υπαστυνόμο η οποία τελικώς συνελήφθη, και κατόπιν έρευνα στο σπίτι της βρέθηκε οπλισμός και άλλα στοιχεία για τη σχέση της με τη ΧΑ.

Συγκεκριμένα μίλησε για ενημέρωση που είχαν πριν γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος, οπότε και φρόντιζαν να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία, τον οπλισμό κλπ.

Την κατάθεση του Δημήτρη Ψαρρά σχετικά με το αυθεντικό καταστατικό της ΧΑ επιβεβαίωσε ο Μάρτυρας Γ, καθώς όπως είπε, ο Γερμενής του είχε δείξει το καταστατικό «για να μαθαίνει» από το 2008.

Έβαλε στο κάδρο – μεταξύ άλλων ονομάτων – και τον Παπαβασιλείου, του εμπρηστή του Κουαντρώ, με τον οποίο είπε ότι ήταν καλοί φίλοι. Μάλιστα σχολίασε πως ο Παπαβασιλείου διακινούσε κοκαΐνη, κάτι που σύμφωνα με τον μάρτυρα έκανε και ο Τσακανίκας.

Προσπάθησαν να τον βγάλουν τρελό

Η υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε στο πλαίσιο του να βγάλει τον μάρτυρα ψυχολογικά διαταραγμένο, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να αντικρούσουν τα στοιχεία του μάρτυρα, άρχισε η ad hominem επίθεση εναντίον του, εξήγησε ο Κ. Σκαρμέας.

Άλλη μία τακτική της υπεράσπισης ήταν οι επαναλαμβανόμενες ίδιες ερωτήσεις με καταιγιστικό ρυθμό αλλά και οι παραπειστικές ερωτήσεις με ψευδή στοιχεία και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν πολύωρες συνεδριάσεις χωρίς να προκύπτει κάποιο πλεονέκτημα για τους εντολείς τους.

Μία εκφοβιστική τακτική ήταν η αναφορά του πραγματικού ονόματος του μάρτυρα από τους συνηγόρους των ναζί. Αλλά ακόμα περισσότερο, προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν με το ενδεχόμενο άσκησης μηνύσεων εναντίον του, κάτι που αποτελεί το ύστατο όπλο τους εναντίον ενός ανθρώπου που έχει τρομακτικά επιβαρυντικά στοιχεία για τους πελάτες τους.

Στην αντιφατική λογική ότι ο Μάρτυρας Γ τελικά ήταν στη ΧΑ και τέλεσε εγκλήματα μέσω αυτής προσέφυγε ο συνήγορος Μαμμής, ο οποίος ζήτησε να του ασκηθεί δίωξη για τα μαχαιρώματα στα οποία ομολόγησε ότι έλαβε μέρος.

Τα αυτογκόλ της εβδομάδας

Μία απελπισμένη απόπειρα να εκτραπεί η διαδικασία έκαναν οι υπερασπιστές της ΧΑ, όταν ο μάρτυρας ανέφερε ως πηγή του για συγκεκριμένη γνώση, τον οδηγό του Κασιδιάρη, μετακλητό υπάλληλο του ΟΑΣΑ, Χρυσάφη Γωγουσάκη. Συγκεκριμένα, σε κατάσταση πανικού, έσπευσαν να τον φέρουν άμεσα στο δικαστήριο, απαιτώντας από την Έδρα να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του, κάτι το οποίο η Έδρα αρνήθηκε να πράξει. Κάνοντάς το όμως αυτό, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτού του ατόμου και τη σχέση του με τη ΧΑ.

Μέσα στα πολλαπλά υπερασπιστικά αυτογκόλ της εβδομάδας αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις ο μάρτυρας περιέγραψε τον όρκο που έδιναν τα μέλη, ορκιζόμενοι πίστη στον Αρχηγό της ΧΑ μέχρι το θάνατο, ο υπερασπιστής των ναζί Γ. Μιχαλόλιας σχολίασε «Είδαμε πόσο τον τήρησε!»

Επίσης, η υπερασπιστική τακτική των πολλαπλών παρόμοιων ερωτήσεων προκειμένου να κουραστεί ο μάρτυρας και να προκύψει κάποιο σφάλμα, τελικά κατάφερε μόνο να προστεθούν νέα στοιχεία στην κατάθεσή του, καθώς ο μάρτυρας θυμόταν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Με μειωτικούς όρους μέχρι του σημείου σύγκρουσης με την Έδρα καταφέρθηκαν ορισμένοι εκ των υπερασπιστών, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Κ. Σκαρμέα οφείλεται στο γεγονός ότι το κλίμα είναι πλέον πολύ βαρύ για τους πελάτες τους και επικρατεί έντονος εκνευρισμός. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Μπαϊρακτάρη προς την Πρόεδρο: «Μη με διακόπτετε!» όπου αναγκάστηκε να του εξηγήσει ότι θα τον διακόπτει όποτε κρίνει ότι χρειάζεται.

Ανακατατάξεις στην υπεράσπιση

Σαφείς ανακατατάξεις σημειώθηκαν στην υπεράσπιση, με τον Γ. Μιχαλόλια να παραιτείται από την υπεράσπιση του Μίχου (βουλευτή Εύβοιας ο οποίος έχει πλέον διαφοροποιηθεί από τη ΧΑ) και τον συνήγορο Ζωγράφο, μοναδικό πλέον υπερασπιστή του Μίχου, να τηρεί διαφορετική στάση από τους υπολοίπους, αρνούμενος να λάβει μέρος στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Έκπληξη αποτέλεσε και η παραίτηση – απόλυση του συνηγόρου Άγγελου Αγγελέτου από την υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια, κατόπιν της δήλωσής του ότι δεν θα εξετάσει τον προστατευόμενο μάρτυρα. Την υπεράσπισή της ανέλαβε πλέον η οικογένεια Μιχαλόλια.

Η δίκη συνεχίζεται

Στην 88η εβδομάδα δίκης την οποία διανύουμε, ολοκληρώθηκε η ακροάση του προστατευόμενου Μάρτυρα Γ από αίθουσα της ΓΑΔΑ παρουσία της Εισαγγελέως Κοσμά και της Πταισματοδίκη Νουλέλλη. Ακολούθησε ο προστατευόμενος Μάρτυρας Δ.

Οι ερχόμενες δικάσιμοι για τον μήνα που διανύουμε είναι οι 27 Νοεμβρίου στον Κορυδαλλό και 28 στο Εφετείο.

Για τον Δεκέμβριο, όλες οι συνεδριάσεις έχουν οριστεί στον Κορυδαλλό και είναι οι εξής: 5, 6, 7, 13, 15, 19, με ανοιχτή την πιθανότητα να προστεθεί κάποια εμβόλιμη.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του omniatv. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο