ΕΡΤ Χανίων: Νέα προσχήματα επί της διαδικασίας

Οι εκπομπές αλληλέγγυων/ακροατών προτείνουν διάλογο συνδιαμόρφωσης αντί της πρότασης Κτιστάκη.

Διευκρινίζοντας ότι συμφωνούν απόλυτα με τους όρους που θέτει η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ αλλά όχι και με την αδιαφανή διαδικασία που επιβάλλει ο κ. Γιάννης Κτιστάκης στα Χανιά, οι εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών/ακροατών αντιπροτείνουν ευρύ δημόσιο διάλογο που θα συνδιαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των εκπομπών. Παράλληλα ζητούν την άμεση επαναφορά των εκπομπών τους στον αέρα των Χανίων. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης ακολουθεί:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΑΚΡΟΑΤΡΙΩΝ/ΑΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΧΑΝΊΩΝ

Οι εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων (Roundabout, Οι Λέξεις Ταξιδεύουν, Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες, Κωνσταντίνα+Κατερίνα, Πολιτισμός Εν Κινήσει) συναντηθήκαμε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου για να εξετάσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις που προέκυψαν από την ανακοίνωση (μέσω του Τύπου) του κ. Γιάννη Κτιστάκη, νέου προϊσταμένου της ΕΡΤ Χανίων, σχετικά με την «διαδικασία» που αφορά τις εκπομπές μας αλλά και οποιαδήποτε νέα εκπομπή αυτού του είδους προκύψει.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι αποδεχόμαστε πλήρως τους όρους που βάζει η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ (η οποία διέρρευσε αρχικά στο ΟΜΝΙΑ TV και στην συνέχεια στα Χανιώτικα Νέα) και τον καλούμε για ακόμη μια φορά να εξηγήσει την «αιφνίδια διακοπή» των εκπομπών μας αφού ποτέ μας δεν παραβιάσαμε κανέναν από τους όρους που αναφέρονται στην γνωμοδότηση αυτή.

Όμως το γεγονός ότι αποδεχόμαστε τους όρους της γνωμοδότησης δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε άκριτα μια αδιαφανή «διαδικασία» με καταχρηστικούς και «φωτογραφικούς» όρους απόρριψης των εκπομπών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τη μέγιστη χρονική διάρκεια των εκπομπών (1 ώρα ενώ υπήρξαν πολιτιστικές εκπομπές με καλεσμένους για 2 ώρες), το ασφυκτικό περιθώριο κατάθεσης μιας «αίτησης» (15 μέρες μόνο για όλο τον χρόνο) και την διπλή «εξέταση» των προτεινόμενων εκπομπών από την επιτροπή προγράμματος της ΕΡΤ Χανίων και τη «διοίκηση» των Αθηνών.

Όλα αυτά μυρίζουν από μακριά αδιαφάνεια, γραφειοκρατία και από όσο γνωρίζουμε δεν εφαρμόζονται σε κανέναν άλλον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή. Άρα είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε από ποιον «εφευρέθηκε» ξαφνικά αυτή η «διαδικασία» και αν εφαρμόζεται «πιλοτικά» στην ΕΡΤ Χανίων, ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός ανάσχεσης εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στους υπόλοιπους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ.

Τι προτείνουμε;

Από την έρευνα που κάναμε αυτό το διάστημα του «μαύρου» έχουμε εντοπίσει πάνω από τριάντα εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών/ακροατών σε όλη την Ελλάδα, με τις οποίες θεωρούμε ότι η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να συν-διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας τους, με στόχο ένα διαφανές, λογικό και κοινά αποδεκτό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα εφαρμοστεί στις υπάρχουσες και στις μελλοντικές εκπομπές του είδους.

Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. να επαναφέρει άμεσα στον αέρα τις εκπομπές μας στην ΕΡΤ Χανίων (όπως συμβαίνει ήδη στους υπόλοιπους περιφερειακούς σταθμούς) αλλά και να ανοίξει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο που θα συν-διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται αυτού του είδους οι εκπομπές. Με τις ίδιες τις εκπομπές που υπάρχουν ήδη αλλά και με όποια ή όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

Κλείνοντας, μόνο ως αστειότητα μπορούμε να καταγράψουμε την υποτιθέμενη ανάγκη παρουσίασης «πιλότου» για τις εκπομπές μας, αφού όλες τους είναι αναρτημένες στο mixcloud είτε της ΕΡΤ Χανίων (ertchanion1) είτε στους ομώνυμους λογαριασμούς των εκπομπών μας. Φυσικά, το θέμα του «πιλότου» αποτελεί μια ακόμη «νάρκη» στην διαδικασία παραγωγής νέων εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών, αφού υποκρύπτει κόστος για τη δημιουργία του το οποίο πρέπει να επωμιστεί ο/η παραγωγός την ώρα που τα στούντιο παραγωγής της ΕΡΤ στους περιφερειακούς σταθμούς υπολειτουργούν και θα μπορούσαν -τουλάχιστον- να εξυπηρετήσουν αυτήν την ανάγκη.

Οι παραγωγοί των εκπομπών

Είχε προηγηθεί στις 13 Νοεμβρίου συνάντηση μεταξύ των παραγωγών των εκπομπών αλληλέγγυων ακροατών και ακροατριών, η οποία έγινε με δική τους πρωτοβουλία, με τον προϊστάμενο της ΕΡΤ Χανίων, κ. Γιάννη Κτιστάκη, στο κτήριο του ραδιοσταθμού στη Σούδα. Η συνάντηση ήταν απελπιστικά άκαρπη αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανάρτησαν τότε οι παραγωγοί, ο προϊστάμενος δεν απάντησε ικανοποιητικά σε κανένα από τα ερωτήματα τους, ενώ οχυρώθηκε πίσω από ακατανόητα γραφειοκρατικά τεχνάσματα.

Το απόγευμα της επόμενης μέρας όμως (14 Νοεμβρίου) με ανακοίνωσή της στον Τύπο, η ΕΡΤ Χανίων κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη να καταθέσει αίτηση εκπομπής αυτού του είδους, περιγράφοντας τους όρους και την διαδικασία λήψης των αιτημάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του omniatv σε κανέναν άλλον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ δεν εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία που πρωτοεμφανίστηκε στα Χανιά και είναι άγνωστο ποιο τμήμα της διοίκησης της ΕΡΤ την επεξεργάστηκε σε τόσο μικρό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών/ακροατών στους υπόλοιπους περιφερειακούς ραδιοσταθμούς της ΕΡΤ συνεχίζονται κανονικά (εκτός από μια 48ωρη διακοπή τους στον Βόλο) ενώ στην ΕΡΤ Χανίων έχουν διακοπεί από τις 30 Οκτωβρίου και ακόμη δεν έχουν επανέλθει.

Αξίζει επίσης να συμπληρώσουμε εδώ ότι ο κ. Γιάννης Κτιστάκης δημοσιοποίησε στον ιστοχώρο flashnews στις 12/11/2017 μια ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Η αλήθεια για την ΕΡΤ Χανίων» ενώ σχεδόν ταυτόχρονα οι εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών δημοσιοποίησαν το κείμενο «Το Μαύρο που δεν είναι Μαύρο και άλλες ασυναρτησίες στα Ραδιοκύματα» για όλα όσα διαδίδονταν εις βάρος τους.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις παραγωγών και συλλογικοτήτων από την ERTopen, ενώ αυτό που φαίνεται να ξεκίνησε ως μια «περίεργη κατάσταση» στα Χανιά και συνεχίστηκε με την επιβολή λογοκρισίας στην εκπομπή “on the third day” του Γιώργου Μουργή στην EΡTopen φαίνεται το τελευταίο διάστημα να ανοίγει μεγαλύτερα ζητήματα τόσο για την ΕΡΤ Α.Ε. όσο και για την ΕΡΤopen. Όπως το τι συμβαίνει με την ραδιοσυχνότητα της τελευταίας στο λεκανοπέδιο όπου μεταδίδονται ασταμάτητα σκυλάδικα, αντί για το δικό της πρόγραμμα. Ή ποιος ευθύνεται για το λουκέτο στην καγκελόπορτα της ΕΡΤ Χανίων κατά την επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο.

Κι όπως όλα δείχνουν, ακόμη δεν έχουμε δει το τέλος αυτής της ιστορίας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο