Τα έργα τέχνης από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δει ο κόσμος

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν ότι τα έργα τέχνης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ανήκουν στην Κυβέρνηση, η οποία μπορεί και να τα κάψει.

Ο αμερικανικός στρατός  κατηγορείται για λογοκρισία απέναντι στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των κρατουμένων του Γκουαντάναμο – μερικά από τα έργα τους δείχνουν τα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις που διεξάγονται από τη CIA και το στρατιωτικό προσωπικό στο πλαίσιο του λεγόμενου “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”.

Οι κρατούμενοι στον κόλπο του Γκουαντάναμο έχασαν την κυριότητα των δικών τους έργων τέχνης – ζωγραφικοί πίνακες, σχέδια και ακόμη και γλυπτά που δημιουργήθηκαν μέσα στη φυλακή. Σύμφωνα με τον Carol Rosenberg στο Miami Herald, το Πεντάγωνο αποφάσισε να διεκδικήσει την ιδιοκτησία όλων των καλλιτεχνικών έργων που έγιναν στο κέντρο κράτησης και μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να τα κάψει.

Πολλοί από τους 41 κρατούμενους που εξακολουθούν να κρατούνται στο στρατόπεδο φυλακών που βρίσκεται στην αμερικανική ναυτική βάση στην Κούβα, έχουν στραφεί στην τέχνη για να χαλαρώσουν και να περάσουν τη μέρα τους. Τους τελευταίους μήνες, οι υπάλληλοι της φυλακής είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, διευκολύνει την συμμετοχή των κρατουμένων τους στο σχέδιο, τη ζωγραφική και τον μοντελισμό.

Ενώ οι υπάλληλοι των φυλακών πάντα λογοκρίνουν την τέχνη που αποτυπώνει «ευαίσθητα» θέματα – παραδείγματος χάριν, σχέδια που σχετίζονται με βασανιστήρια ή απεργίες πείνας – πολλά έργα των κρατουμένων βγήκαν προς τα έξω μέσω των δικηγόρων των φυλακισμένων.

Αλλά τώρα, μετά την προβολή πολλών έργων τέχνης σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης, οι αξιωματούχοι στο στρατόπεδο των φυλακών ανέστειλαν όλες τις μεταφορές των έργων τέχνης.

Του Muhammad Ansi, “Untitled (Crying Eye)” (2015), ζωγραφική σε χαρτί

Επιπλέον, έχουν πληροφορήσει τους κρατούμενους, ότι όλα τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα είναι ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης και θα καταστραφούν, εάν ποτέ αποφυλακιστούν.

“Αν αποφυλακιστούν, τους είπαν, ότι τα έργα τους θα καούν”, δήλωσε στην «The Independent» η Erin Thompson, επίκουρη καθηγήτρια του Art Crime στο John Jay College of Criminal Justice.

Η κ. Thompson, η οποία έχει επιμεληθεί την έκθεση, που συμπεριλαμβάνει έργα  τέχνης από 12 νυν ή πρώην κρατούμενους – από τους οποίους μόνο στον έναν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για έγκλημα – πρόσθεσε: “Τους έχουν επίσης πει ότι αν βρεθεί στα κελιά τους «πλεονάζουσα τέχνη» θα τους την πάρουν. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «πλεονάζουσα τέχνη»”.

Ένας δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί οκτώ από τους κρατουμένους που εξακολουθούν να κρατούνται στο Γκουαντάναμο, δήλωσε ότι οι αρχές προέβαιναν πάντα σε λογοκρισία απέναντι σε έργα που θεωρούσαν ότι αγγίζουν «ευαίσθητα» πολιτικά θέματα.

Ο κ. Clive Stafford Smith, ιδρυτής του φιλανθρωπικού οργανισμού Reprieve που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι ένας από τους πελάτες του, ο Ahmed Rabbani, ο οποίος λέει ότι είναι ταξιτζής στην πόλη Καράτσι. αλλά οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίζονται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κρατήθηκε για 545 ημέρες στην περιβόητη «Dark Prison» στην Καμπούλ. Ο χώρος ήταν μία παράνομη “μυστική φυλακή” που ανήκε στη CIA, όπου ο κ. Rabbani βασανίστηκε και ανακρίθηκε, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας του 2014 σχετικά με τα βασανιστήρια της CIA.


Ένας από τους πίνακες του κ. Rabbani που συμπεριλήφθηκε στην έκθεση (Ahmed Rabbani)

Όπως κατέθεσε στους νόμιμους αντιπροσώπους του, ο κ. Rabbani, υποβλήθηκε σε μια μεσαιωνική μορφή βασανιστηρίων, γνωστή στην Ιερά Εξέταση ως “strappado” (δέσιμο με σχοινί πισθάγκωνα και το κρέμασμα).

“Με πήγαν σε ένα δωμάτιο και με κρεμάσανε από το χέρι σε ένα σιδερένιο σκοινί, τα δάχτυλα μου ίσα που άγγιξαν το έδαφος”, δήλωσε ο κ. Rabbani στους δικηγόρους του. «Αφαίρεσαν τη μάσκα από το πρόσωπό μου και με άφησαν γυμνό, διψασμένο και πεινασμένο να κρέμομαι από το ένα χέρι».

Ένα από τα σχέδια του κ. Rabbani – μια σκηνή με άδειες πλάκες και γυαλιά – παρουσιάζεται στην έκθεση στο John Jay College. Ωστόσο, ο κ. Stafford Smith δήλωσε ότι ο κ. Rabbani του είχε δείξει έναν πίνακα που χε ζωγραφίσει με τον βασανισμό του.

Ανέφερε ότι χωρίς να προσδιορίσουν το λόγο, οι αρχές του Γκουαντάναμο αρνήθηκαν την άδεια να βγει ο συγεκριμένος πίνακας εκτός φυλακής.
Αντ ‘αυτού, ο δικηγόρος σημείωσε λεπτομερώς  τα στοιχεία του πίνακα που χε ζωγραφίσει ο Rabbani και όταν επέστρεψε στη Βρετανία, ζήτησε από αρκετούς καλλιτέχνες και μαθητές τέχνης να αναδημιουργήσουν το σχέδιο. Έχουν γίνει πολλές αναπαραγωγές του συγκεκριμένου πίνακα, μία εκ των οποίων έχει φτιάξει φοιτητής της Ακαδημίας Colfox στο Bridport, Dorset.

Η αναπαραγωγή του πρωτότυπου ζωγραφικού έργου του κ. Rabbani τον δείχνει να υποβάλλεται στο βασανιστήριο γνωστό ως strappado, από φοιτητή της Ακαδημίας Colfox, στο Bridport, Dorset

“Μεγάλες αλήθειες είναι κρυμμένες στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, όπως και η μακρά ιστορία των βασανιστηρίων που έχουν υποστεί άνθρωποι όπως ο Αχμέτ, ο οποίος ποτέ δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα και κατά την άποψή μου δεν είναι ένοχος”, δήλωσε ο κ. Stafford Smith.

“Μια ζωγραφιά αντιστοιχεί με χίλιες λέξεις, όπως λένε, δεν είχα κατανοήσει πραγματικά με ποιον τρόπο είχε κακοποιηθεί, μέχρι που είδα τις υπέροχες ζωγραφιές του. Πρέπει να τονίσω ότι εμείς οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούμε δωρεάν, πρέπει να πληρώσουμε για τα περισσότερα από τα υλικά που χρειάζεται για να ζωγραφίζει.  Δεν είναι ότι προέρχονται από τα εκατομμύρια χαμένα δολάρια που δίνουμε στους φόρους. ”

Ένας πίνακας που πιστεύεται ότι απεικονίζει βασανιστήρια, επιβεβαιώθηκε επίσης από την έκθεση της Γερουσίας, ζωγραφίστηκε από τον Αμάρ Αλ Μπαλουτσί και ονομαζόταν «Vertigo». Η κ. Thomson ανέφερε ότι ο πίνακας απεικόνιζε έναν στροβιλισμό γραμμών και κουκίδων και είχε σχεδιαστεί για να εξηγήσει ο Αμάρ στον δικηγόρο του τι συνέβη όταν βίωσε την αίσθηση έντονου ιλίγγου που ήταν το αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού τραύματος που υπέστη κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.


Του Ammar Al-Baluchi, “Ίλιγγος στο Γκουαντάναμο” (2016), μολύβι και υδατογραφία σε χαρτί

Η Shelby Sullivan-Bennis, δικηγόρος της εταιρείας Reprieve, δήλωσε ότι, «υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο η τέχνη αυτή λογοκρίνεται και είναι η προσπάθεια να ενισχυθεί η άποψη ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ταιριάζουν στο ανόητο στερεότυπο του Προέδρου Trump, για τους “Bad Dudes” μια αξιολύπητη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο κόσμος».

Το Πενταγώνιο παρέπεμψε όλες τις έρευνες στην Κοινή Ομάδα Δράσης του Γκουαντανάμο (JTF-GTMO), η οποία διοικεί τη φυλακή. Κανείς από την JTF-GTMO δεν απάντησε σε ερωτήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε τις έρευνες στο Υπουργείο Άμυνας.
Η CIA δεν απάντησε σε ερωτήσεις.


Του Muhammad Al Ansi, “Χωρίς τίτλο (Χέρια που κρατούν λουλούδια μέσα από τα κάγκελα)” (2016), εργασία σε χαρτί.

Τα έργα τέχνης των κρατουμένων συχνά απεικονίζουν σκηνές από τον ωκεανό, που περιβάλλει τη φυλακή, αλλά τον οποίον δεν μπορούν οι ίδιοι να δουν.

Του Ghaleb Al-Bihani, Σπίτια που αντικατοπτρίζονται στον κόλπο (2015).

Του Djamel Ameziane, Πλοίο σε Θυελλώδη Θάλασσα (2010).

Του Muhammad Al Ansi, Πνιγμένο προσφυγόπουλο από τη Συρία (μετά από εικόνες που είδε στην τηλεόραση) (2016).

πηγές: http://www.independent.co.uk
https://www.pbs.org/
https://www.theguardian.com
https://hyperallergic.com/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο