Φιλλανδία: Παράνομο το νεοναζιστικό μόρφωμα PVL

Παράνομο ανακήρυξε χθες η Φιλλανδική Δικαιοσύνη το ακροδεξιό νεοναζιστικό μόρφωμα Pohjois Vastarintaliike / Nordic Resistance Movement (Κίνημα Αντίστασης Βορρά). Πρόκειται για μία ολιγομελή οργάνωση με παρακλάδια στη Σουηδία, στη Φιλλανδία Suomen Vastarintaliike (SVL, Φιλλανδική Ένωση Αντίστασης) αλλά και σε άλλες χώρες της Βορείου Ευρώπης. Μεταξύ άλλων έχουν σχέσεις με την απαγορευμένη πλέον Βρετανική National Action.

Το αίτημα προς τις δικαστικές αρχές είχε κατατεθεί εκ μέρους της Φιλλανδικής Αστυνομίας, κατόπιν μιας σειράς βίαιων ενεργειών που είχαν τελεστεί από μέλη της οργάνωσης. Το περιστατικό που είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη ήταν ο θάνατος του νεαρού Jimi Joonas Karttunen που είχε διαφωνήσει με τους νεοναζί, έξω από τον πολυσύχναστο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ελσίνκι. Για την επίθεση αυτή έχει ήδη καταδικαστεί ο άμεσος δράστης, Jesse Torniainen, ενώ η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας θα εκδικαστεί στις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Το δικαστήριο της Περιφέρειας Pirkanmaa, εξέδωσε χθες την ιστορική αυτή απόφασή του, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη οργάνωση παραβιάζει τις αρχές της καλής πρακτικής, ωθεί τα μέλη της στη βία και κάνει χρήση λόγου μίσους (hate speech), συνεπώς δεν δικαιούται προστασία ελευθερίας του λόγου, καθώς οι πράξεις της παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων πολιτών.

Παράλληλα, το δικαστήριο ζήτησε την διάλυση της Ένωσης για τη Διατήρηση της Παράδοσης του Βορρά (Pohjoisen Perinne- yhdistyksen), που χρηματοδοτεί το SVL.

Ο συνταγματολόγος Tuomas Oja, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, εκτίμησε ότι η δικαστική απόφαση είναι σύμφωνη με το Φιλλανδικό Σύνταγμα. Τελευταία φορά που είχε απαγορευτεί δια νόμου κάποια Φιλλανδική οργάνωση, ήταν στη δεκαετία του 1970 και αφορούσε πάλι 4 εθνικοσοσιαλιστικές οργανώσεις υπό τον “γραφικό” ναζί Pekka Siito.

Η νεοναζιστική οργάνωση – η οποία δεν αποτελεί Σωματείο δηλωμένο επίσημα, αλλά λειτουργεί ως αδήλωτη οργάνωση ατόμων – έχει το δικαίωμα έφεσης, κάτι που ο αρχηγός της Antti Niemi δήλωσε ότι θα ασκήσουν. Σημειώνεται ότι για να πάψει οριστικά την λειτουργία της μία οργάνωση, η απόφαση πρέπει να τελεσιδικήσει. Ωστόσο μέχρι να κατατεθεί και να εξεταστεί η έφεση, οι αρχές θα την εφαρμόσουν, απαγορεύοντας κάθε σχετική συγκέντρωσή της, σχετικό έντυπο υλικό, συλλογή χρημάτων, ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ. Ο αρχηγός της αστυνομίας Seppo Kolehmainen εξήγησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα μελετήσουν την απόφαση και μετά θα αρχίσει η εφαρμογή της.

Μεταξύ άλλων αναμένεται ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των περιοδικών εκδόσεων Magneettimedia και Vastamedia, το πρώτο εκ των οποίων δώρισε στην οργάνωση ο εκατομμυριούχος Juha Kärkkäinen και βρίθει αντισιωνιστικών συνωμοσιολογικών άρθρων. Πολλές επιχειρήσεις δέχονται πίεση από καταναλωτές για να διακόψουν τη συνεργασία τους με τα καταστήματα λιανικής του Juha Kärkkäinen εξαιτίας των εξτρεμιστικών ρατσιστικών απόψεών του.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προγραμματισμένες πορείες στις 6 Δεκεμβρίου με αφορμή την εθνική γιορτή της Φιλλανδίας, που φέτος γιορτάζει τα 100 έτη από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. To SVL δήλωσε ότι δεν είναι επισήμως διοργανωτές της πορείας, την οποία – εν αναμονή της αρνητικής για τους ίδιους δικαστικής απόφασης – έχουν αναλάβει να συντονίσουν οι “Φιλλανδοί εθνικοσοσιαλιστές” των οποίων μέλη είναι ουσιαστικά τα ίδια άτομα με το SVL, το οποίο εκτιμάται ότι έχει σήμερα 80 με 85 μέλη σε όλη τη Φιλλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες, Σουηδοί νεοναζί έχουν προσκαλέσει Ρώσους νεοναζί σε ένα ραντεβού στη Φιλλανδία, στις 6 Δεκεμβρίου. Στην αντίστοιχη πορεία που διοργάνωσε το SVL το 2016 παρέστησαν λίγες δεκάδες Σουηδών και Φιλλανδών νεοναζί, με ισχυρή αστυνομική δύναμη να τους επιτηρεί διαρκώς και να κρατά σε απόσταση τους αντιφασίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα λίγες χιλιάδες ακροδεξιοί και εθνικιστές που απορρίπτουν το SVL βάδισαν σε διαφορετική δική τους πορεία, με πυρσούς. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου διοργανώνεται αντιφασιστική πορεία από νεολαίες και αναρχικές συλλογικότητες του Ελσίνκι.

Με πληροφορίες από:
yle.fi
https://varisverkosto.com/

Διαβάστε επίσης:

Φιλλανδία: Ακροδεξιά στροφή κυβερνητικού εταίρου

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο