#GDtrial | Μάρτυρας: ο Μιχαλολιάκος εξαφανιζόταν όταν άρχιζε η μάχη

Με την πολύτιμη βοήθεια της Στεύης Κίτσου, δικηγόρου από το Παρατηρητήριο Golden Dawn Watch, το βιντεοχρονολόγιο της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης έκανε αναδρομή στις εβδομάδες 89 και 90 (δικάσιμοι 203-204 και 205-207).

Συγκεκριμένα, κατά την εβδομάδα 89 ουσιαστικά έγινε μόνο μισή συνεδρίαση, καθώς εκδηλώθηκε αδιαθεσία μέλους της Έδρας. Ωστόσο, κατά την 90η εβδομάδα υπήρξε ολοκλήρωση της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, το ακροατήριο άκουσε τον μάρτυρα Χρυσάφη Γωγουσάκη που κλήθηκε από την υπεράσπιση, αλλά και τον σχολιασμό των συνηγόρων για τις μέχρι τώρα καταθέσεις.

Μικρή εβδομάδα

Με προβλήματα στον ήχο που καθυστέρησαν την εξέταση του μάρτυρα Δ από την υπεράσπιση άνοιξε η 203η δικάσιμος. Πρόκειται για μέλος της ΧΑ στο Νομό Κορίνθου, ο οποίος εξετάστηκε επί μακρόν από τη συνήγορο του Ευστάθιου Μπούκουρα αλλά και άλλα μέλη της υπεράσπισης.

Η 89η εβδομάδα της δίκης κύλησε χωρίς να προχωρήσει η εξέταση του τελευταίου προστατευόμενου μάρτυρα ενώ η 204η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, λόγω ελλιπούς σύνθεσης του δικαστηρίου (λόγω ασθένειας).

Τα πλοκάμια της ΧΑ

Η μάρτυρας Ε δήλωσε ότι πρωτοπήγε στα γραφεία της ΧΑ τον Μάρτιο του 2004 με παρότρυνση του Γ. Βουλδή. Ο τελευταίος είναι ιδρυτικό μέλος της ΧΑ, φέρεται να είναι πολύ ψηλά στην ηγεσία της και κοντά στον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο. Πρόκειται για τον ίδιο που ανέλαβε την εκπροσώπηση της ΧΑ στο Δήμο Αθήνας. Έχει καταφέρει βεβαίως να κρατηθεί μακριά από το προσκήνιο, ενώ δεν είναι μεταξύ των κατηγορουμένων.

Μέσα σε άλλα, διηγήθηκε πόσο δύσκολο ήταν να ξεφύγει από τη ΧΑ, καθώς τα οικονομικά της δεν της επέτρεπαν να εγκαταλείψει το ιδιόκτητο σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας, ούτε να αλλάξει επάγγελμα και τηλέφωνο.

Επιτηρήτρια της μάρτυρα Ε ήταν ένα από τα σημαντικά στελέχη της ΧΑ, η οποία μάλιστα πρόσφατα αποχώρησε, η Αλεξάνδρα Μπάρου. Πρόκειται για τη σύζυγο του βουλευτή Μίχου και υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου «Νέα Σπάρτη». Αυτή φρόντιζε να την ελέγχει για τα πάντα, ενώ την είχε ενημερώσει κιόλας πως η ΧΑ εκθέτει ορισμένα μέλη της δημόσια, αναρτώντας τα στοιχεία τους στο Indymedia για λόγους τακτικής.

Κασιδιάρης φαντομάς

Από το 2010 που η μάρτυρας Ε αποχώρησε από τη ΧΑ, μέχρι το 2013 που πήγε για να καταθέσει εναντίον της, μεσολάβησαν ορισμένα περιστατικά που την έκαναν να φοβάται, όπως μια επίθεση με γκαζάκια στην πολυκατοικία της. Τελευταίο ήταν η «προειδοποιητική» παρουσία του Αλέξανδρου Κασιδιάρη – αδερφού του βουλευτή – έξω από το σπίτι της, που θεωρούσε ότι η ΧΑ δεν γνώριζε.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η επιμονή του Δ. Παπαδέλλη, συνηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη, για να μάθει τα σημερινά αστυνομικά μέτρα για την προστασία της μάρτυρα Ε. Η Έδρα δεν επέτρεψε την ερώτηση. Μάθαμε όμως ότι η μάρτυρας Ε διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους αδερφούς Κασιδιάρη και είχε παραβρεθεί σε γιορτές στο σπίτι τους.

Αναμενόμενος ήταν εξάλλου ο ισχυρισμός του Παπαδέλλη ότι η μάρτυρας ψεύδεται και ότι ο Αλ. Κασιδιάρης βρισκόταν αλλού όταν η μάρτυρας τον είδε έξω από το σπίτι της. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η παραδοχή του συνηγόρου ότι υπήρχε τέτοια στρατιωτική ιεραρχία στη ΧΑ, που αποκλείει να καλούσε ο πελάτης του απευθείας ένα κατώτερο μέλος, όταν μεσολαβούσαν άλλα ενδιάμεσα σε βαθμό μέλη.

Η θέση της γυναίκας: στο σπίτι

Εντύπωση προκάλεσαν όσα είπε η μάρτυρας Ε για τη θέση της γυναίκας σύμφωνα με τον εθνικοσοσιαλισμό, όταν απαντώντας σε ερωτήματα για την εκπαίδευση των μελών, εξήγησε ότι οι γυναίκες έχουν άλλο ρόλο: της τεκνοποίησης και της ανατροφής των παιδιών.

Ο τρόπος εξέτασης της μάρτυρα από την υπεράσπιση, αλλά και ο σχολιασμός, έφερε στην επιφάνεια την σεξιστική αντιμετώπιση και τη χυδαιότητα που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες της δίκης σε καθημερινή βάση, όπως μας εξήγησε η κ. Στεύη Κίτσου.

Μίλησε όμως και για τα «αναλώσιμα» μέλη της ΧΑ, όπως την ίδια, ανθρώπους δηλαδή για τις κυριολεκτικές μάχες και τις βρώμικες δουλειές, που η ΧΑ ήταν πρόθυμη να θυσιάσει για τους στόχους της και να ηρωποιήσει στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενη διπλά την όποια προσφορά τους. Τοποθέτησε σε αυτό το πλαίσιο τα άτομα με κατάθλιψη, όπως η ίδια.

Τους μάθαινε να σφάζουν

Μεταξύ άλλων, η μάρτυρας Ε διηγήθηκε τηλεφώνημα στο οποίο υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας, όπου ο Μίχος ακύρωνε μία εκπαίδευση με μαχαίρια. Όπως εξήγησε, ορισμένα μέλη της ΧΑ έπαιρναν μαθήματα από τον Μίχο στη χρήση μαχαιριού σφάζοντας οικόσιτα ζώα.

Παράλληλα μίλησε για πληθώρα όπλων που είχε δει, λέγοντας ότι όλα τα μεγαλόσχημα στελέχη της ΧΑ οπλοφορούσαν. Ακόμα και στην ίδια τη μάρτυρα επιχείρησε να πουλήσει όπλο ο Μίχος, μία μπερέτα με «δώρο» τις σφαίρες.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι αναφέρεται στην εποχή πριν μπει η ΧΑ στη Βουλή (2004-2010), ενώ υπάρχει και η σχετική ομιλία του Κασιδιάρη, όπου εξηγώντας τα βουλευτικά προνόμια σε οπαδούς της ΧΑ λέει πως «τώρα θα οπλοφορούμε νόμιμα».

Σε ερώτηση της Έδρας σχετικά με τις έκνομες ενέργειες όπου έχει παραστεί, η μάρτυρας Ε εξήγησε ότι είναι σύνθετο: τους καλούσαν, είπε, δήθεν για να μοιράσουν φυλλάδια, αλλά στην πορεία εξελισσόταν κάποιο βίαιο επεισόδιο όπου βρίσκονταν προ τετελεσμένων. Οι επιτόπιες εντολές, είπε, δίνονταν από τον Γερμενή, τον Κασιδιάρη και άλλα ηγετικά στελέχη, αλλά η σταθερή εντολή ήταν αυτή για την πρόκληση βίας εναντίον αλλοδαπών, αριστερών, ή όλων όσων η ΧΑ θεωρούσε εχθρούς της.

Μπούμερανγκ ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Γ, ρωτήθηκε για την πηγή ορισμένων στοιχείων που εισέφερε. Ο μάρτυρας απάντησε τότε ότι τα είχε μάθει από τον Χρυσάφη Γωγουσάκη, υπάλληλο της ΕΘΕΛ, αποσπασμένο ως οδηγός του Ηλία Κασιδιάρη. Υπενθυμίζεται ότι επικράτησε μεγάλη αναταραχή στην υπεράσπιση η οποία έσπευσε να τον καλέσει να προσέλθει άμεσα (εντός ολίγων λεπτών) για να αντικρούσει τα στοιχεία.

Κατά την 90η εβδομάδα, το δικαστήριο άκουσε τον Χρυσάφη Γωγουσάκη, οδηγό στην ΕΘΕΛ από το 2002 και αποσπασμένο στη ΧΑ από το 2012 μέχρι τώρα (Δεκέμβριος 2017). Αρνήθηκε όσα του απέδωσε ο μάρτυρας Γ, ενώ δήλωσε ότι εργάζεται μόνο ως θυρωρός στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ, της οποίας είχε κατέλθει και υποψήφιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική αγωγή επέδειξε στον Γωγουσάκη φωτογραφικό υλικό από τη δικογραφία και εκείνος αναγνώρισε τοποθεσίες (γραφεία της ΧΑ) και πρόσωπα (Καζαντζόγλου, Πατέλης).

Με τη δική του μαρτυρία, μπορεί πλέον να ταυτοποιηθεί η παρουσία του Καζαντζόγλου στα γραφεία, αλλά και το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων της ΧΑ όπου έχει τραβηχτεί βίντεο – που βρέθηκε στο κινητό του Καζαντζόγλου – με φωτοβολίδες, έναν εκρηκτικό μηχανισμό, καρφιά για λάστιχα αυτοκινήτων και άλλα περίεργα αντικείμενα, που δεν συνάδουν με την εικόνα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» που θέλει να προβάλει η ΧΑ.

Σχολιασμός

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων, ακολούθησε σχολιασμός εκ μέρους των συνηγόρων. Την δυσθυμία της υπεράσπισης προκάλεσε η πρόθεση του Θανάση Καμπαγιάννη, από την πολιτική αγωγή να μετέχει στον σχολιασμό. Η Έδρα δεν εντόπισε καμία διάταξη που να απαγορεύει τον σχολιασμό στην πολιτική αγωγή αλλά και η εισήγηση της Εισαγγελέα ήταν ανάλογη.

Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων πρέπει να ληφθούν υπόψη κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων με άλλους μάρτυρες και με άλλα στοιχεία της δικογραφίας. Προέβλεψε δε ο κ. Καμπαγιάννης την υπερασπιστική γραμμή απαξίωσης των μαρτύρων ως περιθωριακών λούμπεν στοιχείων: ένας βιαστής, μια τοξικομανής, ένας διπολικός, ένας άνεργος και μια πόρνη.

Πράγματι, αυτό ήταν το πλαίσιο του σχολιασμού που ακολούθησε από τους υπερασπιστές των νεοναζί, με ελάχιστες προσπάθειες να αντικρούσουν τα στοιχεία. Σε αμέτρητες περιστάσεις παραποιούσαν ηθελημένα όσα είχαν καταθέσει οι μάρτυρες για να στηρίξουν καλύτερα το υπερασπιστικό αφήγημά τους.

Τη δυσκολία των παρατηρητών που πρέπει να είναι αμερόληπτοι μας εξήγησε η κ. Κίτσου, στο πλαίσιο του σχολιασμού καταθέσεων. «Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τον ειρμό και να καταγραφεί, διότι είναι αυτός ο σκοπός τους» μας είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στους υπερασπιστές της ΧΑ.

Η δίκη συνεχίζεται

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του μάρτυρα Δ. Κουσουρή, τον οποίο έχει καλέσει η πολιτική αγωγή και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσει κατά την τρέχουσα εβδομάδα. Πρόκειται για το θύμα του γνωστού πρώην χρυσαυγίτη υπαρχηγού Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου.

Στην 91η εβδομάδα δίκης έχουμε δύο δικασίμους στον Κορυδαλλό: Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και Παρασκευή 15. Μία ακόμη συνεδρίαση απομένει για το 2017, στις 19 Δεκεμβρίου, στον Κορυδαλλό.

Οι ημερομηνίες του Ιανουαρίου 2018 ανακοινώθηκαν από την Έδρα. Πρόκειται για τις: 9, 22 και 26/1 στο Εφετείο και 8, 11, 12, 17, 23, 25, 31/1 στον Κορυδαλλό.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του omniatv. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο