Εκδήλωση: Ο άνθρωπος Καστοριάδης, ο φιλόσοφος Καστοριάδης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ

Με το τέλος του 2017 κλείνει ο κύκλος εκδηλώσεων στα πλαίσια του «Έτους Καστοριάδη -20 χρόνια μετά» όπως ανακύρηξε τη φετινή χρονιά το Πoλιτικό Περιοδικό ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ.

Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε 10 πόλεις της Ελλάδας, Αγρίνιο, Ναύπακτος, Χαλκίδα, Πειραιάς, Γιάννενα, Πρέβεζα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και δύο εκδηλώσεις στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το «Έτος Καστοριάδη» κλείνει στην Αθήνα την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 19:30 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Nosotros» με μια εκδήλωση για τον άνθρωπο Καστοριάδη, μια εκδήλωση για τον φιλόσοφο Καστοριάδη με ανθρώπους που γνώρισαν τον ίδιο και το έργο του.

Σε αυτή την τελευταία εκδήλωση του αφιερώματος θα είναι μαζ ί μας ο φίλος του Κορνήλιου Καστοριάδη, Κώστας Σπαντιδάκης ο οποίος μετέφρασε στα Ελληνικά εκτός των άλλων και το κορυφαίο ίσως έργο του σημαντικού στοχαστή «Η ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΘΕΣΜΙΣΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ». Τον Κώστα Σπαντιδάκη θα συνοδεύσουν ο Δώκτορ Φιλοσοφίας και μαθητής του Καστοριάδη, Γιώργος Οικονόμου καθώς και ο Γρηγόρης Τσιλιμαντός ο οποίος θα μας μιλήσει για την ένταξη της Καστοριαδικής σκέψης στο σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Τη συζήτηση θα συντονίσει το μέλος της Συντακτικής Ομάδας της  Βαβυλωνίας  Νίκος Ιωάννου.

Ο φιλοσοφικός λόγος του Καστοριάδη υπήρξε πάντα λόγος πολιτικός, λόγος πρακτικός, εμπνέοντας εκ νέου το επαναστατικό πρόταγμα της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας.

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του συνεχίζουμε τον διάλογο με τη σκέψη του μεγάλου φιλοσόφου, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τα σύγχρονα παραδείγματα θεωρίας και πράξης στα οποία ενσαρκώνονται απελευθερωτικές πλευρές της σκέψης του.

«Θέλουμε την αυτονομία για την ίδια την αυτονομία,

θέλουμε την ελευθερία διότι θέλουμε την ελευθερία,

αλλά την θέλουμε επίσης για να είμαστε ελεύθεροι

να ποιούμε και να πράττουμε,

και να ποιούμε και να πράττουμε συγκεκριμένα πράγματα.»

Κ. Κ.

www.babylonia.gr

Η εκδήλωση στο facebook: https://www.facebook.com/events/196704700906433/

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο