#GDtrial | Η ναζιστική βία στην υπηρεσία των αφεντικών

Κατά την 94η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ολοκληρώθηκε η κατάθεση του βουλευτή ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη. Στη συνέχεια, το δικαστήριο άκουσε την κατάθεση του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη (ΑΠΘ), ο οποίος μάλιστα έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας βίαιου περιστατικού από τάγμα της ΧΑ, υπό την ηγεσία του Ηλία Κασιδιάρη.

Δουλέμποροι «για το λάδι»

Στον άτυπο «ΟΑΕΔ» που είχε στήσει η ΧΑ αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – ο μάρτυρας Κατσώτης, θυμίζοντας ότι προωθούσαν την υποτυπώδη εργασία εξαθλιωμένων ανέργων χωρίς καν μεροκάματα, «έστω μόνο για το λάδι τους» σε αγροτικές δουλειές, εκδιώκοντας παράλληλα μετανάστες δια της βίας και απειλώντας τους εργοδότες να δεχθούν αυτή τη συμφωνία.

Πρόκειται για κάτι που έχουν εξηγήσει και άλλοι μάρτυρες μέχρι τώρα και για το οποίο το OmniaTV παρουσίασε βίντεο από εκδήλωση της ΧΑ, με τον ίδιο τον Νίκο Μίχο, αποχωρήσαντα βουλευτή της ΧΑ, να ομολογεί ότι αυτό γινόταν.

Η υπεράσπιση περιορίστηκε στις επαναλήψεις των περί «σέλφι» του Πουλικόγιαννη μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του με τον μάρτυρα να απαντά ότι στη γνωστή φωτογραφία όπου είναι αιμόφυρτος – αμέσως μετά την επίθεση – προφανώς προσπαθεί να ενημερώσει τη σύζυγό του ότι ζει.

«Έκαψε» τον Κασιδιάρη

Ο ιστορικός, καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης κλήθηκε ως μάρτυρας της πολιτικής αγωγής και εξετάστηκε κατά την 215η συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Τον ιδιαίτερο εκνευρισμό της υπεράσπισης προκάλεσε η διήγηση του μάρτυρα σχετικά με περιστατικό βίας και αντιποίησης αρχής, στο οποίο υπήρξε αυτόπτης. Συγκεκριμένα τοποθέτησε τον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη ως επικεφαλής σε τάγμα «φουσκωτών», μέσα σε λεωφορείο της Αθήνας το καλοκαίρι του 2011, πριν δηλαδή γίνει βουλευτής.

Πρόκειται για ομάδα χρυσαυγιτών η οποία μπήκε σε λεωφορείο για να ελέγξει εάν υπήρχαν αλλοδαποί επιβάτες και να τους αποβάλει δια της βίας από το όχημα, εν μέσω διαμαρτυριών από τον οδηγό, και ικεσιών από τους επιβάτες να αποφευχθεί η βία παρουσία παιδιών.

Παράλληλα διαφώτισε το ακροατήριο για τις σχέσεις της ΧΑ με την Αστυνομία και την ασυλία που αυτή είχε πριν τη δολοφονία του Φύσσα. Όπως είπε, όταν ο ίδιος κάλεσε την Άμεση Δράση για να αναφέρει τι γινόταν, και εφόσον δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είχε χτυπηθεί από το τάγμα, δέχθηκε το ερώτημα «Κι εσάς κύριε τι σας ενδιαφέρει;» (σ.σ. για τους αλλοδαπούς που είχαν χτυπηθεί) από τον αστυνομικό με τον οποίο συνομιλούσε.

Στην υπηρεσία του Κεφαλαίου

«Η ΧΑ προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαργαρίτης, απαντώντας σε ερώτημα της Εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου σχετικά με τη χρηματοδότηση της οργάνωσης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με μέλη της ΧΑ, από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες.

Με αφορμή διαφορετικές ερωτήσεις που δέχθηκε, ο Γ. Μαργαρίτης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει πώς χρηματοδοτείται ο ναζισμός και τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί. Μίλησε για την ανάγκη του συστήματος να υποδείξει ενόχους σε περιόδους κρίσεων, ώστε οι μάζες που συνθλίβονται από την οικονομική δυσπραγία να κατευθύνουν την οργή και την ενέργειά τους μακριά από τους πραγματικούς ενόχους.

Σε περιόδους μη κανονικότητας όπου ο κόσμος θέλει να αποδώσει αυτά που του συμβαίνουν φτιάχνεις πλαστούς ενόχους, έναν αποδιοπομπαίο τράγο λες στον κόσμο «Αυτός είναι ο σωτήρας σου, εγώ είμαι ο αρχάγγελος που θα σε βγάλω από δω».

Στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα του υπερασπιστή του Λαγού, εάν μπορεί μια οργάνωση που δέχεται έναν Εβραίο ως μέλος της να είναι αυτό που της προσάπτουν, ο καθηγητής ιστορίας ενημέρωσε το δικαστήριο για τις πλούσιες εβραϊκές οικογένειες που είχαν χρηματοδοτήσει την άνοδο του ναζισμού.

Ευθύνη του αρχηγού

«Όταν η ΧΑ λέει έθνος εννοεί όσοι έχουν τη σωστή ποιότητα αίματος, φυλετικά» διευκρίνισε ο μάρτυρας Μαργαρίτης, εξηγώντας το τι σημαίνει ο εθνικισμός για τη ΧΑ. Προχώρησε μάλιστα τη σκέψη του, εξηγώντας την υπερφυσική υπόσταση που αποδίδεται στον αρχηγό, για να εξηγήσει πώς η ηγεσία της ΧΑ δεν ήταν καθόλου άμοιρη ευθυνών για όσα έκαναν τα στελέχη της.

Παράλληλα, εξέθεσε τη σκοπιά του γιατί κάποιος οργανώνει παραστρατιωτικά σώματα τύπου SS, τονίζοντας ότι προφανώς αυτό δεν γίνεται με σκοπό την αγαθοεργία αλλά την επίθεση εναντίον μεταναστών, συνδικαλιστών και άλλων διαφωνούντων.

«Το έγκλημα τελικά θα το κάνει κάποιο χέρι που πρέπει να ‘χει προετοιμαστεί για να κάνει έγκλημα. Κι όλη η μύηση αποβλέπει να κάνει τα μέλη της [ΧΑ] εκτελεστές αυτών των εγκληματικών πρακτικών.»

είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ενώ θύμισε ότι υπάρχει μήνυμα επιβράβευσης από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, προς στέλεχος που είχε εκτελέσει εντολές για βία, με αναφορές στα γερμανικά τάγματα εφόδου Freikorps.

Η δίκη συνεχίζεται

Για την τρέχουσα εβδομάδα έχουν οριστεί 4 δικάσιμοι: Δευτέρα 22 και Παρασκευή 26 στο Εφετείο και Τρίτη 23, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στον Κορυδαλλό. Αναμένεται να εξεταστούν επόμενοι μάρτυρες τους οποίους έχει καλέσει η πολιτική αγωγή.

Για τον Ιανουάριο υπάρχει ακόμα μία δικάσιμη, η Τετάρτη 31/1, στον Κορυδαλλό.

Οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων για τον Φεβρουάριο του 2018 στον Κορυδαλλό είναι: 1, 6, 7, 13, 15 , 23, 27 ενώ οι συνεδριάσεις που θα γίνουν στο Εφετείο έχουν προγραμματιστεί στις: 2, 8, 21, 22 του Φεβρουαρίου.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο