#GDtrial | Σαπουντζάκης: Τώρα έρχεται το βαρύ πυροβολικό της δίκης

Γενικό σχολιασμό όλων των μαρτυρικών καταθέσεων που ακούστηκαν στο δικαστήριο τις εβδομάδες 94 και 95 της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης έκανε ο καλεσμένος του βιντεοχρονολογίου του OmniaTV, κ. Τάκης Σαπουντζάκης, μέλος της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του ΠΑΜΕ.

Μία ασθένεια μέλους της Έδρας προκάλεσε την ακύρωση της 216ης δικασίμου, ενώ και δύο επόμενες ήταν βραχύτερες λόγω αδιαθεσίας της Εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου.

Στρατιωτικό άγημα

Με την κατάθεση του βουλευτή Σπύρου Λυκούδη άνοιξε η 217η συνεδρίαση του δικαστηρίου. Μίλησε για τη διαφορετική προσέγγιση των βουλευτών της ΧΑ ως προς τους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εντός και εκτός του κοινοβουλίου, ενώ επιβεβαίωσε ότι ένας αριθμός αυτών οπλοφορούν. Περιέγραψε την κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ ως άγημα.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας Λυκούδης έκανε λόγο και για δολοφονία με πολιτικά χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά δεν καταδίκασε την ενέργεια του Ρουπακιά.

«Ο τρόπος με τον οποίο μιλούν για τον ναζισμό είναι μια λογική θαυμασμού και νοσταλγίας» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Στόχος η βίαιη κατάληψη της εξουσίας

Επόμενος μάρτυρας ήταν ο Παναγιώτης Ρήγας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επιχείρησε να δώσει μία εικόνα από την κοινοβουλευτική παρουσία της ΧΑ. Παρατήρησε ότι οι χρυσαυγίτες βουλευτές φέρονται ως διμοιρία η οποία ακολουθεί τον αρχηγό στην είσοδο και την έξοδο από την αίθουσα του κοινοβουλίου, κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο κόμμα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα τάγματα της ΧΑ, έδωσε την εξής απάντηση:

«Τάγματα εφόδου με ειρηνική συμπεριφορά δεν υπάρχουν. Θέλουν να εκφοβίσουν, να συντρίψουνε. Δεν τρομάζουν μόνο κάποιον αλλά έχουν χρησιμοποιήσει σιδερένιους λοστούς κ.λπ για να συντρίψουν τους αντιπάλους τους, προκαλώντας και σωματικές βλάβες και θανάτους και ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος.»

Εκτίμησε ξεκάθαρα ότι εάν η ηγεσία της ΧΑ ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις βίας των μελών της, θα μπορούσε να το είχε κάνει, ενώ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, τόνισε ότι η βία είναι σύμφυτη στον χώρο του εθνικοσοσιαλισμού, με τελικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας δια της βίας. Διαχώρισε μάλιστα ακροδεξιά κόμματα όπως το ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι έμεναν σε γραφικότητες και δεν διέθεταν τον μηχανισμό της άσκησης βίας που έχει η ΧΑ.

 

Θύμιζαν την Κατοχή

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στην 218η δικάσιμο, κατέθεσε ο κ. Μπενετάτος, πρώην δήμαρχος Νίκαιας και νυν δημοτικός σύμβουλος. Μίλησε για κλίμα που θύμιζε την Κατοχή, με στρατιωτικά αγήματα και παραγγέλματα, από τότε που άνοιξαν τα γραφεία της ΧΑ.

Επιβεβαιώνοντας τον μάρτυρα Κων/νο Παπαδόπουλο, είπε ότι ζητούσαν τα στοιχεία όποιου πολίτη πήγαινε στην τοπική ΔΟΥ, προκαλώντας φόβο. Περιέγραψε καμπάνιες εκφοβισμού και συστηματικής παρενόχλησης των ιδιοκτητών καταστημάτων της περιοχής, με στόχο να τους εκδιώξουν από εκεί και να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας εκφοβισμού και λαϊκισμού της ΧΑ, είχαν εισβάλει τον Απρίλιο του 2012 στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στην καρδιολογική και στη γυναικολογική κλινική, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και στο ιατρικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς. Μάλιστα, όπως είπε ο μάρτυρας Μπενετάτος, υπάρχει σχετική καταγγελία στην εισαγγελία, χωρίς ωστόσο να έχει περισσότερα στοιχεία για την πρόοδό της.

Ερωτηθείς, σχολίασε και το τι έκαναν οι Αρχές για όλα αυτά. Συγκεκριμένα, είπε ότι στην περίπτωση του ΠΑΜΕ, η επίθεση έγινε πολύ κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ενώ στη δολοφονία του Φύσσα ήταν παρόντες 8 ΔΙΑΣ, οι οποίοι δεν έκαναν το παραμικρό.

Ο Μπενετάτος αναγνώρισε ότι η ΧΑ έχει αναστείλει τη δράση της από τη δολοφονία Φύσσα, ωστόσο, Πακιστανοί πήγαν πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο και δήλωσαν ότι δέχονται επιθέσεις με νεράντζια, μια παρενόχληση ενός είδους που δείχνει ότι συνεχίζει να υπάρχει στοχοποίησή τους.

Ο μάρτυρας θύμισε ότι οι χρυσαυγίτες ζήτησαν εγγράφως από το Δήμο Νίκαιας, ποια παιδιά μεταναστών είναι σε παιδικούς σταθμούς. Τα παιδιά δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, είπε ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος αρνήθηκε να δώσει τέτοια στοιχεία.

Σημαντικά συμπεράσματα

Με σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων από τους συνηγόρους κύλησε η 219η συνεδρίαση του δικαστηρίου, η οποία είναι συντομότερη του κανονικού.

Αξίζει να αναφερθεί η σημείωση του Θ. Καμπαγιάννη (πολιτική αγωγή για τους αλιεργάτες) ότι σύμφωνα με το άρθρο 187 του Π.Κώδικα, η εγκληματική οργάνωση είναι πραγματοπαγής όχι προσωποπαγής.

Μεταξύ άλλων, ο συνήγορος τόνισε ότι δεν γίνονται επιθέσεις εν βρασμώ, αλλά είναι προγραμματισμένες και εν γνώσει της ηγεσίας του κόμματος.

Παίρνοντας το λόγο, ο συνήγορος Μαλαγάρης (πολιτική αγωγή) έκανε μία καίρια επισήμανση που καταρρίπτει ένα από τους βασικότερους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, είπε:

«… το αληθές ή όχι μιας κατάθεσης και η ύπαρξη ή μη ενός γεγονότος στον εξωτερικό μας κόσμο, δεν έγκειται στο αν έχει περιγραφεί ή όχι στην αντίστοιχη νομική του μορφή [αναφορά στις αρχές, μήνυση, δίωξη, κατάθεση σε ανακριτή, καταδίκη κτλ]. Μια τέτοια λογική θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ουδέποτε συνέβη η επίθεση του Κασιδιάρη στην Κανέλλη εκ του γεγονότος και μόνο ότι ουδέποτε υπεβλήθη μήνυση.»

Συνεχίζοντας τον σχολιασμό του, ο συν. Μαλαγάρης έκανε λόγο για υιοθέτηση και κάλυψη των δραστών βίαιων επιθέσεων από την ηγεσία της ΧΑ, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουν καν αποπέμψει τον Ρουπακιά.

Το βαρύ πυροβολικό

Σχολιάζοντας ένα ηχητικό κι ένα βίντεο που περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα, ο κ. Σαπουντζάκης τόνισε την παρουσία του Ρουπακιά ως στελέχους της ΧΑ, παρά την άρνηση των βουλευτών ότι τον γνώριζαν.

Μίλησε επίσης για τον όρκο των νέων μελών, όπως είδαμε να τον αναγιγνώσκει ο Τσακανίκας, με τον Ρουπακιά στο πλευρό του, τμήμα του οποίου ανέφερε ότι τα μέλη είναι «έτοιμοι να εκτελέσουμε τις εντολές του αρχηγού». Αυτό, τόνισε ο κ. Σαπουντζάκης, αποδεικνύει την απόλυτη και στρατιωτικού τύπου ιεραρχία της ΧΑ.

Χαρακτήρισε τα αναγνωστέα ως «το βαρύ πυροβολικό» αυτής της δίκης, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί σε ανύποπτο χρόνο και αυτό έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για τους δικαστές. Μας ενημέρωσε ότι έχουν ήδη γίνει και δοκιμές της υποδομής, ώστε να αρχίσει απρόσκοπτα η νέα φάση της διαδικασίας, στην οποία περιλαμβάνονται πολλές εκατοντάδες αρχείων κάθε είδους (έγγραφα, ηχητικά, φωτογραφίες, βίντεο κλπ).

 

Θα απολογηθεί αυτοπροσώπως;

Μία είδηση αντλήσαμε από μία αποστροφή του λόγου του συνηγόρου Τ. Μιχαλόλια: είπε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος «θα εμφανιστεί στο δικαστήριό σας και θα δώσει εκτενείς απαντήσεις» σε όσα του καταλογίζονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αρχηγός της ΧΑ ενδέχεται να απολογηθεί αυτοπροσώπως. Ωστόσο απομένει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι εκείνη τη στιγμή, συνεπώς διατηρούμε κάθε επιφύλαξη.

Στα παραλειπόμενα της δίκης αξίζει να αναφερθεί η αναφορά του Παπαδέλλη, υπερασπιστή του Ηλία Κασιδιάρη για το ότι ο Χίτλερ ήταν «άνδρας της χρονιάς» στο περιοδικό Time το έτος 1938. Κατόπιν τούτου, μένουμε με την απορία ποιος είναι μεγαλύτερος θαυμαστής του Χίτλερ, ο Κασιδιάρης ή ο συνήγορός του.

Ελλείψει πραγματικών επιχειρημάτων, οι συνήγοροι υπεράσπισης επιδόθηκαν σε άσχετες αναφορές στον Πολ Ποτ, τον Στάλιν, ακόμα και στον Δαρβίνο, αναγκάζοντας την Πρόεδρο να ζητά να προχωρήσει η διαδικασία.

Τη φίμωση μέσω διακοπών της κατάθεσης του μάρτυρα Ρήγα τον οποίο εξέταζε αποφάσισε η συνήγορος Πανταζή, με την Πρόεδρο να της λέει ότι «Μα αφήστε τον να μιλήσει, έχει καταστεί σαφές ότι δεν θέλετε να ακουστεί.»

Η δίκη συνεχίζεται

Για την τρέχουσα εβδομάδα έχουν οριστεί 3 δικάσιμοι: Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, Πέμπτη και Παρασκευή, 1 και 2 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Οι δύο πρώτες θα λάβουν χώρα στον Κορυδαλλό, ενώ η συνεδρίαση της Παρασκευής θα διεξαχθεί στο Εφετείο.

Οι ημερομηνίες των επόμενων συνεδριάσεων για τον Φεβρουάριο του 2018 στον Κορυδαλλό είναι: 6, 7, 13, 15 , 23, 27 ενώ οι συνεδριάσεις που θα γίνουν στο Εφετείο έχουν προγραμματιστεί στις: 8, 21, 22 του Φεβρουαρίου.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο