Βίντεο: Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για τη νομοθεσία κατά των ανέργων, στο Ελσίνκι

Μεγάλη απεργία προκήρυξε η Φιλλανδική συνομοσπονδία SAK για την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής για την ανεργία και πιο συγκεκριμένα, εναντίον του νόμου Aktiivimalli («μοντέλο δραστηριότητας») που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Γερουσίας (Senaatintori), όπου βρίσκεται το εικονικό κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το γραφείο του Πρωθυπουργού Juha Sipilä. Προετοιμασμένοι με εκατοντάδες κιλά ζεστού καφέ και ζεστής σούπας, οι απεργοί άντεξαν τον παγετό, δεδομένου ότι το Ελσίνκι έζησε μία σφοδρή χιονοθύελλα μόλις την προηγούμενη μέρα.

Στο συγκεντρωμένο πλήθος των οκτώ χιλιάδων απευθύνθηκαν πολιτικοί από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με εκείνους των κομμάτων της συγκυβέρνησης να δέχονται σφυρίγματα, γιουχαΐσματα και πολλά αρνητικά σχόλια.

Παράλληλα όμως, το ζήτημα του «μοντέλου δραστηριότητας» επανήλθε έντονα στο δημόσιο διάλογο, με όλα τα ΜΜΕ να διοργανώνουν σχετικές συζητήσεις λίγες μόνο μέρες μετά τις Προεδρικές εκλογές που είχαν μονοπωλήσει την επικαιρότητα. Πρόκειται για ένα νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και ο οποίος τιμωρεί και δαιμονοποιεί τους ανέργους για την ανεργία περικόπτοντας το επίδομά τους εάν δεν καταφέρουν να βρουν ορισμένα μεροκάματα μέσα σε ένα δίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι σε οκτώ μόνο μέρες, συγκεντρώθηκαν πάνω από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές πολιτών με αίτημα να επανέλθει για εξέταση στη Βουλή αυτός ο νόμος, κάτι το οποίο είναι υποχρεωμένη να πράξει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την νομοθετικά κατοχυρωμένη πρωτοβουλία πολιτών (citizen initiative).

Η SAK (Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö) αποτελεί συνομοσπονδία 18 πρωτοβάθμιων σωματείων με πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη. Στη χώρα υπάρχουν περίπου 80 σωματεία, τα οποία είναι οργανωμένα σε τρεις συνομοσπονδίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 70% των εργαζομένων στη Φιλλανδία, είναι εγγεγραμμένοι στα συνδικάτα βάσης τους.

Συνολικά, η συνομοσπονδία SAK υπολογίζει τη συμμετοχή της απεργίας σε 200.000 άτομα.

Στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία του SAK συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι του μετρό και των τραμ, συγκοινωνίες που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί, επειδή είναι κερδοφόρες. Οι εργαζόμενοι αυτοί ανήκουν στο σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων, JHL.

Με στάση εργασίας από 3:00 πμ μέχρι 18:00 συμμετείχαν και οι οδηγοί των λεωφορείων της μητροπολιτικής περιοχής του Ελσίνκι – υπηρεσία η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί (και εν μέρει ανήκει στη γνωστή πολυεθνική Veolia) επειδή ήταν ζημιογόνος. Υπολογίζεται ότι μόνο 1 στα 4 λεωφορεία λειτούργησε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας.

Οι μόνες συγκοινωνίες που δεν έλαβαν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν τα τραίνα και βεβαίως, τα ταξί, που είχαν μία πολύ επικερδή ημέρα, με τα κέντρα κλήσης τους να έχουν κατεβάσει τα τηλέφωνα από τις 2μμ μέχρι τις 6μμ.

Αίσθηση προκάλεσε το αντιαπεργιακό πρωτοσέλιδο της νεοφιλελεύθερης εφημερίδας Kauppalehti η οποία συντάχθηκε με «το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία», δηλαδή με τις εργοδοτικές ενώσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι πάνω από 150.000 εργαζόμενοι δεν προσήλθαν για δουλειά, υπολογίζοντας το κόστος της σημερινής απεργίας για το Φιλλανδικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε 120 εκατομμύρια ευρώ.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο