Εικόνα: Στον πάγκο της τεχνικής υποστήριξης πλ. Συντάγματος, «παίζοντας» με τα δακρυγόνα και τις κρότου λάμψης της 15ης Ιουνίου του 2011 [Φωτο: Α.Κομνηνός].

Πολλή κουβέντα γίνεται αυτές τις μέρες για το κατά πόσο η Χρυσή Αυγή ήταν παρούσα ή/και ενδυναμώθηκε από το κίνημα των πλατειών του 2011. Διάφοροι που τότε δεν υπήρχαν ή δεν είχαν πατήσει ποτέ σε μισή πλατεία βγαίνουν, παίζοντας το συνηθισμένο πια μικροπολιτικό παιχνίδι, και δηλώνουν δημοσίως πως η Χρυσή Αυγή βρισκόταν στις πλατείες, πως η όλη τότε κινητοποίηση ήταν αφετηρία για να μπει στη βουλή και άλλα τέτοια.

Ενδεικτικό της άγνοιας των συντακτών τέτοιων δημοσιευμάτων για τη συγκεκριμένη περίοδο, και παράλληλα ενδεικτικό της «στόχευσης» τους, είναι ότι μερικοί από αυτούς δεν ξέρουν καν το έτος κατά το οποίο ενεργοποιήθηκε το κίνημα των πλατειών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Κ. Στούπας του Capital που βρέθηκε σε χωροχρονικό κενό με αποτέλεσμα να τοποθετήσει τα γεγονότα έναν ολόκληρο χρόνο πριν.

Σήμερα το μεσημέρι μπήκε στο χορό και ο υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης φύρερ του ναζιστικού μορφώματος, γράφοντας πως «…οι Χρυσαυγίτες ήταν εκεί, όπως ήταν στην πλατεία Συντάγματος στην μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα Μνημόνια, στις αποκαλούμενες συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων. Ήμασταν εκεί από το 2010 πολεμώντας το αντεθνικό Μνημόνιο, το οποίο συνεχίζουμε να πολεμούμε και σήμερα…»

Η μαρτυρία μου.

Πέρασα σχεδόν κάθε ημέρα και πολλές νύχτες εκείνου του καλοκαιριού στην πλατεία Συντάγματος. Άλλοτε κάνοντας δουλειά για τη ομάδα τεχνικής υποστήριξης, άλλες φορές για την ομάδα επικοινωνίας, άλλες για το υλικό και την υποδομή. Όσοι με ξέρουν από τότε, ξέρουν πολύ καλά για την παρουσία μου στην πλατεία Συντάγματος, ξέρουν τι έκανα, άκουγαν τι έλεγα, διάβαζαν τι έγραφα και τι μετέδιδα. Όσοι δεν με ξέρουν μπορούν να ανατρέξουν στα σχετικά κοινωνικά δίκτυα. Η απάντησή μου στα παραπάνω; Ούτε καν.

Οι άνθρωποι της πλατείας

Η πλατεία Συντάγματος το 2011 είχε πολίτες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα με την πλειονότητα τους να προέρχονται από τα αριστερά. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα της Kapa Research στη σχετική έρευνα που έδειχναν πως το 71% των συμμετεχόντων τοποθετούσαν τους εαυτούς τους πολιτικά στο κέντρο (26%) και αριστερά (45%). Ένα κοινό που δύσκολα θα «άκουγε» τα όσα λέει η Χρυσή Αυγή πόσω μάλλον θα ανεχόταν να διαδηλώνει με όσους τα υιοθετούν. Υπήρξαν τουλάχιστον 2 περιστατικά βίαιης απώθησης ατόμων με χρυσαυγίτικα χαρακτηριστικά από τις 27 Μαϊου μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2011 σε στιγμές εκτός μεγάλων συγκεντρώσεων. Ένα τρίτο περιστατικό, στο οποίο ήμουν παρών, συνέβη όταν διαπιστώθηκαν ύποπτες κινήσεις και χρυσαυγίτικη εμφάνιση σκηνίτη και της παρέας του οι οποίοι εκδιώχθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Αξίζει να θυμίσω πως η πλατεία Συντάγματος είχε υποδομή και κόσμο που τη συντηρούσε, για πάνω από 2 μήνες. Δηλαδή μιλάμε για δεκάδες μερόνυχτα, υποστήριξη συγκεντρώσεων, συνελεύσεις, συνεχείς διαβουλεύσεις για να αποφευχθούν περιστατικά που θα διακινδύνευαν τόσο τη συνέχιση της διαμαρτυρίας όσο και την ύπαρξη του κέντρου της. Σε τόσο κόσμο, τόσες νύχτες, οργανωμένη παρουσία χρυσαυγιτών σίγουρα δεν θα είχε περάσει απαρατήρητη.

Ο φύρερ και η κωλοτούμπα

Τον Νοέμβριο του 2012 οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες δια στόματος Η. Κασιδιάρη, είχαν σπεύσει να επιχειρηματολογήσουν για την επιλογή της οργάνωσης να απέχει από τις πλατείες.

Στη γνωστή, από όσα έγιναν με τους αξιωματικούς της Ελ.Ασ., εκδήλωση της ναζιστικής οργάνωσης στο ξενοδοχείο Belvedere στη Χερσόνησο της Κρήτης, ο Η. Κασιδιάρης έλεγε «Επίτηδες η Χρυσή Αυγή δεν κατεβάζει οργανωμένα μπλοκ στις συγκεντρώσεις του Συντάγματος. Επίτηδες, γιατί αν κατέβουμε εμείς οργανωμένα, θα εμφανίσουν ένα ρεμάλι, ξέρουν αυτοί ποιούς, να μας πετάξει μια μολότοφ, θα κάνουμε έναν από αυτούς κομμάτια και μετά θα λένε για μήνες μακριά απ’τη Χρυσή Αυγή…».

Βέβαια όλα αυτά είναι μάλλον άγνωστα για τους διάφορους που σπεύδουν να επαναλάβουν τις ανυπόστατες παπάτζες τους. Επιπλέον, τέτοιου τύπου θέσεις είναι στη γραμμή του φύρερ Μιχαλολιάκου που σήμερα «ανακάλυψε» πως στις πλατείες του 2011 ήταν και το ναζιστικό μόρφωμα που σαλαγάει.

Και γράφω «ανακάλυψε» διότι η θέση της οργάνωσης ήταν γνωστή και καταγεγραμμένη επανειλλημένως στον ιστότοπό της. Ο Γ. Μάστορας χαρακτηρίζει το κίνημα των πλατειών σαν «αποτυχημένη και ελεγχόμενη έξαρση», άλλο δημοσίευμα μιλάει για τον «εσμό των αγανακτισμένων» και σημειώνει πως «Όταν ανδρωνόταν το κίνημα των αγανακτισμένων, η Χρυσή Αυγή ήταν η μοναδική που είχε την τόλμη να καταδείξει την σαφή έλλειψη προσανατολισμού της όλης κινήσεως, τονίζοντας ότι εξαιτίας αυτής της ελλείψεως η όποια προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Την ίδια ώρα που κουκουέδες, συριζαίοι, αναρχικοί μέχρι πασόκοι, νεοδημοκράτες και ψεκασμένοι μνημονιακοί έρπονταν στις συγκεντρώσεις για κανά ψηφαλάκι, η Χρυσή Αυγή είχε την τόλμη να πει την σκληρή αλήθεια».

Τώρα ο φύρερ «έρπεται» και αυτός μαζί με όσους έβριζε και αποφάσισε να αλλάξει την ιστορία λέγοντας ψευδώς πως το μόρφωμά του ήταν παρόν σε μια από τις ιστορικότερες διαμαρτυρίες μετά τη μεταπολίτευση.

Βέβαια αυτός που τα λέει όλα αυτά είναι ναζί και ελέγχεται ως διευθύνων εγκληματική οργάνωση. Εσείς τι δικαιολογία έχετε;

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
antinazi zoneτακηςΚουκουλοφόρος Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Κουκουλοφόρος
Guest
Κουκουλοφόρος

Και μη ξεχνάμε ότι την παπάτζα «στις Πλατείες είναι μαζί με χρυσαυγίτες» την ξεκίνησε το ΚΚΕ.

τακης
Guest
τακης

Επίσης: μόλις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της κατάληψης της πλατείας του Συντάγματος οι ΧΑγιτες είχαν εκμεταλλευτεί την στυγνή δολοφονία του Καντάρη για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και να οργανώσουν πογκρόμ. Όταν ξεκίνησαν οι πλατείες, οι ΧΑ αμέσως κατάλαβαν πως τους έκλεβαν την δυνατότητα να δώσουν εθνικό/ρατσιστικό χαρακτήρα στην κρίση και κατευθείαν τις εκραζαν. Στην εφημερίδα τους κιόλας είχαν δημοσιευσει πως είναι ενάντια και πως κανένας εθνικιστής δεν πρέπει να πατήσει το πόδι του. Από την αρχή η πλατεία είχε δηλώσει ανοιχτά τον αντι-ρατσιστικο/αντι-φασιστικο της χαρακτηρα και δεν πατησαν, ουτε και ηθελαν, ποτε το ποδι τους.

antinazi zone
Member

Και μην ξεχνάμε και την αρθρογραφία στο site της ΧΑ, περί συλλογικών αυνανισμών στην συνέλευση κλπ. Χρυσή Αυγή δεν υπήρχε στην πλατεία. Υπήρχαν διάφορα γκρουπουσκουλα που βρέθηκαν σούμπιτα στον Καμμένο, τα οποία βρίσκονταν ανάμεσα στις μούτζες της “Πάνω Πλατείας”, όπως και υπήρξαν και κάπιοι μεμονωμένοι (που επίσης κινούνταν στην “Πάνω Πλατεία) τύπου “Αυτόνομοι Εθνικιστές”, που δεν κατάφεραν, όμως, να περάσουν τις απόψεις τους παραπέρα. Η μόνη φορά που βρέθηκαν Χρυσαυγήτες στην Πλατεία, ήταν στην αρχή του διημέρου για το μεσοπρόθεσμο, και ήταν από τον Χρυσαυγίτηκο “Σύνδεσμο Οδηγών” , οι οπίοι διώχτηκαν όπως έπρεπε