Ισραήλ: Αφρικανοί μετανάστες διαδηλώνουν κατά της βίαιης απέλασής τους

Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο διαδήλωσαν έξω από την Πρεσβεία της Ρουάντα στο Ισραήλ ενάντια στην απέλασή τους από τη χώρα, την Τετάρτη 7/1.

Οι διαδηλωτές, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία στη βόρεια πόλη Herzliya για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να τους απελάσει και να επιστρέψουν με τη βία στην πατρίδα τους ή σε μια τρίτη χώρα.

“Έχω περάσει πάνω από 9 μήνες στην έρημο για να φτάσω εδώ και δεν θα γυρίσω πίσω στο Σουδάν όπου θα σκοτωθώ ή θα αναγκασθώ να ενταχθώ σε μια πολιτοφυλακή”, δήλωσε ο 33χρονος Kishmar, ένας από τους διαδηλωτές, στο πρακτορείο Anadolu.

“Θέλω μόνο να ζήσω εδώ ειρηνικά και να είναι η οικογένειά μου ασφαλής”, πρόσθεσε ο Kishmer, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ από το 2011.

Ο Σουδανός πρόσφυγας κάλεσε την κυβέρνηση της Ρουάντα να μην συνεργαστεί με το σχέδιο απέλασης του Ισραήλ.

“Πρόκειται για ένα ρατσιστικό σχέδιο και η Ρουάντα δεν πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό”, είπε.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε να εκτοπίσει τους Αφρικανούς “εισβολείς”, μια υπόσχεση που θεωρήθηκε ως κάλεσμα προς τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του πριν από τις εκλογές του 2019.

Ωστόσο, η κυβέρνησή του υπέστη τεράστια διεθνή πίεση για να σταματήσει η διακριτική και “ρατσιστική” μεταχείριση των Αφρικανών αιτούντων άσυλο.

Με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα ​​να επιμένουν ότι δεν θα υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που έχουν απελαθεί από το Ισραήλ, η υπηρεσία UNHCR του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει τώρα να επανεξετάσει σωστά το καθεστώς τους και να τους παραχωρήσει άσυλο στο Ισραήλ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει την απέλαση των Αφρικανών μεταναστών

Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Μετανάστευσης και Απορρόφησης του Ισραήλ, περίπου 55.000 αφρικανοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο διαμένουν επί του παρόντος στη χώρα, περίπου το 90% των οποίων προέρχεται από το Σουδάν ή την Ερυθραία.

Οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν στο Ισραήλ – μέσω της Αιγύπτου – κατά τη διάρκεια της περιόδου 2006 έως 2013 πριν από την ανέγερση του φράκτη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της χερσονήσου του Σινά.

Από το 2012, το Ισραήλ έχει απελάσει περίπου 20.000 Αφρικανούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στη χώρα.

Από τις 13.764 αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο 2017, μόνο 10 Ερυθραίοι και ένας Σουδανός υπήκοος έλαβαν επίσημο καθεστώς πρόσφυγα.

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει την προγραμματισμένη απέλαση των μη Εβραίων αφρικανών μεταναστών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν η εφημερίδα Israel Hayom και η εταιρεία New Wave Research.

Όπως αναφέρει ο Arutz Sheva, το 58% των ερωτηθέντων Ισραηλινών συμφώνησε ότι το Ισραήλ πρέπει να απελάσει τους μετανάστες από την Ερυθραία και το Σουδάν, σε αντίθεση με το 23% των διαφωνούντων.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 51% των ερωτηθέντων πιστερύουν ότι οι μετανάστες ψάχνουν για εργασία, ενώ το 37% πιστεύουν ότι είναι αιτούντες ασύλου.

Εν τω μεταξύ, το 59% των Ισραηλινών δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει «ηθική υποχρέωση» έναντι των μη Εβραίων αφρικανών μεταναστών, σε αντίθεση με το 24% που πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει «ηθική υποχρέωση».

Οι πολιτικές του ισραηλινού κράτους έναντι των αφρικανών μεταναστών έχουν προκαλέσει εκτεταμένη διεθνή κατακραυγή και τις καταγγέλουν πως εστιάζουν στην προστασία της εβραϊκής πλειοψηφίας του Ισραήλ.

Τα σχέδια για τη διεξαγωγή βίαιων απελάσεων αντιμετωπίστηκαν με αγανάκτηση τόσο από τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και από τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

MEMO

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο