Συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με εκπροσώπους του υπ. Δικαιοσύνης

Την Παρασκευή 9/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με τον εκπρόσωπο του υπουργείου δικαιοσύνης Π. Δουλάμη (γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων) και τον καθηγητή εγκληματολογίας Ν. Κουλούρη, ο οποίος είναι ένας εκ των τριών συντακτών του προσχέδιου του νέου σωφρονιστικού κώδικα.

Η συνάντηση έγινε εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί από την τελευταία συνάντησή μας, αφού επισκέφθηκαν πρώτα την επιτροπή αγώνα αντρικών φυλακών.

Καθώς είχαμε ενημερωθεί από τους συγκρατούμενους μας για την διεξαγωγή της κουβέντας σε πρώτη φάση στις αντρικές φυλακές και ο ίδιος ο Δουλαμης επιβεβαίωσε για τις πρώτες δεσμεύσεις του υπουργείου ως προς τα αιτήματα μας, περάσαμε σε αναλυτική συζήτηση όσον αφορά τον σωματικό έλεγχο, το εισαγγελικό βέτο, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κρατουμένων, την χρήση του περιορισμού με βραχιόλακι, την αφαίρεση ευεργετικών μεροκάματων κατά την κρίση του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα ως προς το άρθρο 11, υπήρξε δέσμευση ότι η κράτηση φυλακισμένου σε αστυνομικό τμήμα για λόγους ασφαλείας ή ύστερα από σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα του κρατούμενου που τον καθιστά ανεπιθύμητο στην φυλακή, χωρίς καμία εξαίρεση δεν θα ξεπερνά τις 3 ημέρες.

Επίσης σημαντικό ήταν το ξεκαθάρισμα ως προς τον περιορισμό της αναστολής των κρατουμένων με βραχιόλακι.

Έγινε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε το βραχιόλακι να μας περιορίσει ήδη υπάρχουσες ελευθερίες, και σε αυτό υπήρξε δέσμευση ότι η χρήση του θα γίνεται σε προστάδια, σε περιπτώσεις δηλαδή που ο κρατούμενος δεν πληροί προϋποθέσεις, όπως π.χ. σε αιτήματα διακοπής ποινής και όχι στις αναστολές των κρατουμένων.

Η συνάντηση λόγω περιορισμένου χρόνου άφησε ανοιχτά ακόμα πολλά θέματα τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση.

Χρονικός προσδιορισμός ως προς την ψήφιση του νέου σωφρονιστικού κώδικα δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει όμως είναι ο αγώνας μας που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε μέχρι την ΝΙΚΗ.

Υ.Γ.: Δεν πέρασε απαρατήρητη στην συνάντηση που είχαμε ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ η μεθόδευση της αρχιφυλάκου των φυλακών Κωνσταντίνας Κάτη να δημιουργήσει ένα κλίμα σύγχυσης και να προβοκάρει τον αγώνα μας.

Έτσι ενώ οι εκπρόσωποι του υπουργείου ήρθαν στις φυλακές μετά την κρούση που είχε κάνει η Επιτροπή Αγώνα εντός της προθεσμίας που είχε δοθεί από εμάς διαπιστώσαμε ότι η αρχιφύλακας Κωνσταντίνα Κάτη είχε καλέσει και κάποιες άλλες κρατούμενες με βάση δικά της (άγνωστα σε εμάς… μέχρι στιγμής) κριτήρια οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την επιτροπή που είχε προκαλέσει αυτήν την συνάντηση. Μάλιστα κατ’ εντολή της (κάτι που η ίδια αρνήθηκε προσχηματικά) αρχικά εμποδίστηκαν κρατούμενες – μέλη της επιτροπής να περάσουν στον χώρο της συνάντησης με τους εκπροσώπους του υπουργείου.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μεθόδευση της αρχιφυλακου καθώς γνωρίζουμε ότι σκοπός της από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της (πριν δυο μήνες) είναι να σαμποτάρει την κινητοποίηση μας, να δημιουργήσει ίντριγκες και έριδες αναμεσά μας και να ευνοήσει συγκεκριμένα άτομα τα οποία θεωρεί πιο “κοντά” της.

Το λέμε λοιπόν σε όλους τους τόνους και προς όλους: Η προβοκάτσια της αρχιφυλακου Κωνσταντίνας Κάτη και οι σκοπιμότητες που υπηρετεί δεν θα περάσουν.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Επιτροπή Αγώνα Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο