#GDtrial | Αναγνωστέα: ψεύδη, παραλείψεις και ερωτηματικά για την πρώτη δικογραφία

Η 97η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης άρχισε με την αστυνομικό Πολυχρονίδου, από το πλήρωμα που συνέλαβε τους χρυσαυγίτες για τη δολοφονική επίθεση στον Αμπουζίντ Εμπάρακ. Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεσή της είχε διακοπεί στις 13 Οκτωβρίου 2016 όταν είχε λιποθυμήσει.

Παράλληλα, προσήλθαν για να καταθέσουν δύο επιπλέον μάρτυρες κατόπιν αίτησης της πολιτικής αγωγής. Πρόκειται για τον πρώην γραμματέα της Τ.Ο. Νοτίων Προαστίων της ΧΑ και έναν αυτόπτη μάρτυρα, κάτω από το μπαλκόνι του οποίου έγινε η δολοφονία του Φύσσα.

Μετά τον σχολιασμό αυτών των μαρτυρικών καταθέσεων, στην 224η συνεδρίαση του δικαστηρίου, η δίκη πέρασε στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνεται τεράστιος όγκος υλικού (ηχητικά, βίντεο, φωτογραφίες και έγγραφα).

Άλλαξε μπλουζάκι στο Τμήμα

Κατόπιν σχετικών ερωτήσεων η μάρτυρας Πολυχρονίδου επιβεβαίωσε ότι οι συλληφθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τους οποίους οδήγησαν στο Α.Τ. Κερατσινίου, φορούσαν μπλούζες της ΧΑ κατά το χρόνο της σύλληψής τους από την ίδια και τον συνάδελφό της.

Η πολιτική αγωγή επέδειξε στη μάρτυρα τη φωτογραφία της σύλληψης του Αναστάσιου Πανταζή, όπου ο κατηγορούμενος φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι, δηλαδή είχε φροντίσει στο μεταξύ να αλλάξει ρούχα, επιλέγοντας να φωτογραφηθεί φορώντας κάτι που δεν τον ενοχοποιεί.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα που εξασφάλισε και παρουσίασε το βιντεοχρονολόγιο του omniatv, ο Αναστάσιος Πανταζής ισχυρίστηκε στις 12 Ιουνίου 2012 ότι δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ. Σε γραπτή απολογία του, στις 14 Ιουνίου, τόνιζε ότι φορούσε «τα ίδια ρούχα με τα οποία συνελήφθη», κάτι που σύμφωνα με την κατάθεση της Πολυχρονίου δεν ισχύει.

«Καμία σχέση με τη ΧΑ»

Ο Πανταζής, αναίρεσε τον ισχυρισμό του περί ΧΑ όταν σε απολογητικό του υπόμνημα, τον Οκτώβριο του 2013, παραδέχθηκε ότι είχε αναπτύξει δραστηριότητα σε Τ.Ο. της ΧΑ.

Τον διέψευσε επίσης ο κατηγορούμενος Θωμάς Μαρίας, ο οποίος τον περιγράφει ως γενικό κουμανταδόρο, ειδικά μέσα στο Τμήμα, ως δηλαδή τον άνθρωπο που κανόνιζε να φέρει δικηγόρο για όλους τους προσαχθέντες χρυσαυγίτες, τους ζητά να υπογράψουν χαρτιά κλπ.

Από τα έγγραφα προκύπτει επίσης ότι οι προσαχθέντες χρυσαυγίτες τον Ιούνιο του 2012, είχαν τα κινητά τους μαζί τους στο Α.Τ. Κερατσινίου. Όταν τους μετήγαγαν στη ΓΑΔΑ τα παρέδωσαν, αλλά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αυτών των κινητών, δεν έγινε κατάσχεση, και φυσικά, καθόλου ευρήματα από αυτά, παρόλο που πρόκειται για υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας, με βαρύτατο τραυματισμό του ενός θύματος.

Αυταρχικός και μπράβος ο Λαγός

Την Πολυχρονίου ακολούθησε ο μάρτυρας Παπαγεωργίου, πρώην γραμματέας της Τ.Ο. Νοτίων Προαστίων της ΧΑ, υπό την αιγίδα του Ηλία Παναγιώταρου ο οποίος και τον όρισε στο συγκεκριμένο πόστο. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι αποχώρησε από τη ΧΑ λόγω έντονης διαφωνίας του με τους Λαγό και Παναγιώταρο.

Περιέγραψε τον βουλευτή Γιάννη Λαγό με πολύ μελανά χρώματα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μπράβο» που προκαλεί φόβο στους άλλους βουλευτές, απολύτως αυταρχικό που θέλει να ξέρει τα πάντα, και που ρίχνει ξύλο.

Μίλησε για την εγγονή «ενός μεγάλου της επταετίας» αναδεικνύοντας τις βαθύτατες σχέσεις της χούντας με τη ΧΑ, για σημαίες με σβάστικες στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ μίλησε και για έναν στρατιωτικό ο οποίος οπλοφορούσε στα γραφεία της ΧΑ.

Αγοραπωλησίες όπλων

Εξαιρετικά σοβαρή ήταν η καταγγελία του Παπαγεωργίου για αγοραπωλησίες όπλων που είχαν πέσει στην αντίληψή του, αλλά και για το φορτηγάκι του βουλευτή Παναγιώταρου με τις πλαστές πινακίδες, με το οποίο μετέφεραν οπλισμό και άλλα υλικά.

Επιβεβαίωσε ότι μέλη της ΧΑ πήγαιναν για σκοποβολή σε μη-νόμιμο χώρο στην Αττική, όπως ακριβώς το είχε περιγράψει και ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ. Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε και το ότι οι χρυσαυγίτες κλέβανε τα εμπορεύματα αλλοδαπών και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν σε άλλους.

Επιπλέον, εξήγησε ότι τα στελέχη της ΧΑ «τη στήνανε για να πέσει ξύλο» – όπως χαρακτηριστικά είπε – ενάντια σε αλλοδαπούς και αριστερούς, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας όσα έχουν πει προηγούμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της ΧΑ.

Είδε τη δολοφονία από το μπαλκόνι

Στην 223η ημέρα της δίκης, προσήλθε για να καταθέσει στο ακροατήριο ο Νικολάου, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Όπως διηγήθηκε, άκουσε τη φασαρία και βγήκε στο μπαλκόνι του, όπου παρακολούθησε τρία άτομα να μαλώνουν με τον Φύσσα και να τον χτυπούν, καθώς και ομάδα 20 ατόμων να παραβρίσκονται εκεί υποστηρίζοντάς τους τρεις πιο επιθετικούς.

Εξαιρετικά σημαντικό σημείο της κατάθεσης Νικολάου είναι ότι είδε την Αστυνομία να είναι παρούσα, και να μην κάνει το παραμικρό για να αποτρέψει τη δολοφονία. Περιέγραψε τον αστυνομικό ΔΙΑΣ ο οποίος πλησίασε εκείνους που χτυπούσαν τον Φύσσα ρωτώντας «Εσείς θα το διαλύσετε ή να ξεκινήσω τις προσαγωγές;» χωρίς ωστόσο να κάνει τίποτα περισσότερο.

Ακόμα, είδε τον Ρουπακιά να έρχεται αντίθετα στο ρεύμα, να παρκάρει, να κατευθύνεται ήρεμος προς τον Φύσσα χωρίς να έχει μιλήσει με κανέναν και να τον δολοφονεί. Ανατριχιαστική λεπτομέρεια ήταν ο τρόπος με τον οποίο πέταξε κάτι, σαν τσιγάρο, στο έδαφος, μετά τη δολοφονία: πρόκειται για το μαχαίρι που βρέθηκε πεταμένο, κοντά στη ρόδα του αυτοκινήτου του.

Θυσιάζουν το πιόνι

Στον σχολιασμό των καταθέσεων που ακολούθησε, έγινε ιδιαίτερη μνεία στη μπλούζα του Τάσου Πανταζή, εν όψει και των αναγνωστέων. Επίσης τέθηκε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν είχε κληθεί εξ αρχής να καταθέσει ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών προσπάθησαν να απαξιώσουν τις νέες αυτές καταθέσεις. Αξιοσημείωτα όμως ήταν τα συμπεράσματα του Χριστόφορου Τσάγκα, συνηγόρου υπεράσπισης του Γερμενή και άλλων κατηγορουμένων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι για όλα ευθύνεται μόνος του ο Ρουπακιάς, ο οποίος για ανεξήγητο λόγο δολοφόνησε έναν άνθρωπο.

«Για μένα, εδώ μιλάμε για μία μόνο ευθύνη, του φυσικού αυτουργού, που οδηγήθηκε εκεί για λόγους που ανάγονται στην εσωτερική σφαίρα του ατόμου, αποτέλεσμα εσωτερικών ψυχικών διεργασιών.»

Με δεδομένες και προηγούμενες ποινικές υποθέσεις της ΧΑ, μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη για την υπερασπιστική γραμμή που αναμένεται να δούμε στις απολογίες της ηγεσίας της ΧΑ, στρατηγικά θυσιάζοντας τα πιόνια για να σωθεί ο αρχηγός.

Στο αυτοκίνητο του δολοφόνου

Κατά την 224η συνεδρίαση, κατόπιν της τοποθέτησης συστήματος προβολής, τα μέλη της Έδρας άρχισαν να διαβάζουν τα πρώτα αναγνωστέα, φτάνοντας μέχρι και το 52ο της σχετικής λίστας. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι θα υπάρξει σχολιασμός ανά ομάδες.

Μεταξύ τους ξεχωρίζουν τα αναγνωστέα 2-6, που είναι εκθέσεις από το τι βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά: μία πλαστικοποιημένη κάρτα μέλους της ασφάλειας της ΧΑ, η αστυνομική ταυτότητα του Καζαντζόγλου (γνωστού και ως «Τσιχ»), το τηλέφωνό του (όπου ανιχνεύτηκε το DNA του), σφραγίδες της ΧΑ κλπ.

Ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας και έρευνας της ΕΛΑΣ έχει το γεγονός που προκύπτει από τα αναγνωστέα ότι έπρεπε να υπάρξει ειδική παραγγελία από την ανακρίτρια ώστε να κατασχεθούν όσα βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά (επειδή ως τότε δεν είχε συμβεί), και επόμενη εντολή ώστε να εξεταστούν εργαστηριακά, να γίνει διερεύνηση των κλήσεων στο κινητό του Καζατζόγλου κλπ.

Χοντρά ψέματα στην πρώτη δικογραφία

Η πρώτη δικογραφία (αναγνωστέο 26) για τη δολοφονία Φύσσα, με υπογραφές αστυνομικών που ήρθαν και κατέθεσαν στη δίκη, γράφει ότι ομάδες ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο (πρώην οδό Παναγή Τσαλδάρη και νυν Φύσσα) αμέσως μετά το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα. Επίσης γράφει ότι αυτοί – οι ΔΙΑΣ – συνέλαβαν τον Ρουπακιά.

Ξέρουμε όμως από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες ότι οι αστυνομικοί ήταν ήδη εκεί και ότι τη σύλληψη την έκανε το πλήρωμα ενός περιπολικού και όχι οι ΔΙΑΣ. Συνεπώς, έχουν γράψει ψέματα στις αναφορές τους, ενδεχομένως για να αποφύγουν το ερώτημα γιατί δεν απέτρεψαν το φόνο ενός ανυπεράσπιστου πολίτη από μία οργανωμένη συμμορία.

Παράλληλα, στην πρώτη δικογραφία διαβάζουμε την πρώτη γραμμή άμυνας στην κατάθεση του Γιώργου Ρουπακιά: ο δράστης κατέθεσε ότι τον κάλεσε στο κινητό ένας γνωστός του από τη ΧΑ. Ισχυρίστηκε ότι πηγαίνοντας εκεί πεζός βρήκε 30 άτομα να τσακώνονται, ότι έβγαλε το μαχαίρι που είχε στο παρκαρισμένο από νωρίτερα αυτοκίνητο για να αμυνθεί και ότι ενστικτωδώς χτύπησε κάποιον 2 φορές.

Ιδιαίτερα σημαντικά για το χρόνο εξέλιξης όλου του σκηνικού – και όχι μόνο – είναι τα αναγνωστέα 37-40, όπου καταγράφονται όσα έστειλαν τα πληρώματα των περιπολικών προς το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ. Μάλιστα, δύο διαφορετικά πληρώματα δίνουν περιγραφή 50 ατόμων με ρόπαλα, που κατευθύνονται στο Κοράλλι.

Εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη

Για αυτή την εβδομάδα, το βιντεοχρονολόγιο της δίκης θα προβληθεί εκτάκτως την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 9:00 μμ.

Το βράδυ της Παρασκευής 16/2, θα γίνει προγραμματισμένη εκδήλωση σχετικά με τη δίκη της ΧΑ στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, με τη συμμετοχή του OmniaTV αλλά και παραγόντων της δίκης.

Οι εναπομείνασες ημερομηνίες των συνεδριάσεων για τον Φεβρουάριο του 2018 στον Κορυδαλλό είναι: 13, 23, 27 ενώ οι συνεδριάσεις που θα γίνουν στο Εφετείο έχουν προγραμματιστεί στις: 21, 22 του Φεβρουαρίου.

Για τον Μάρτιο, η Έδρα ανακοίνωσε 3 συνεδριάσεις στο Εφετείο (5, 13 και 22 του μήνα) και 7 συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό (2, 7, 12, 15, 21, 27 και 28 του μήνα).

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο