Ένα στα έξι παιδιά παγκοσμίως ζουν σε εμπόλεμες ζώνες

Από το 2010 ο αριθμός των παιδιών που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 300%,

Η παιδική ηλικία πρέπει να είναι μια εποχή που ορίζεται από λέξεις όπως: παιχνίδι, οικογένεια, σχολείο και αθωότητα.

Ωστόσο σήμερα, περισσότερα παιδιά από ποτέ σε όλο τον κόσμο – τουλάχιστον 357 εκατομμύρια – ζουν, μερικά μάλιστα πολύ κοντά, σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Ο αριθμός αυτός είναι κάτι παραπάνω από ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ!
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1 στα 6 παιδιά βιώνουν τον επαναπροσδιορισμό της παιδικής ηλικίας – με λέξεις όπως: λιμοκτονία, ακρωτηρισμός, βία και πόλεμος.

Μια νέα έκθεση του  διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για τα δικαιώματα των παιδιών, «Save the Children» αποκαλύπτει πως, «ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες  ζώνες έχει αυξηθεί περισσότερο από 75% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, που ήταν περίπου 200 εκατομμύρια, ενώ το 2016 υπολογίζονται σε  περισσότερα από 357 εκατομμύρια παιδιά – περίπου 1 στα 6 παιδιά του κόσμου».

Η έκθεση βασίζει τη μελέτη της στο Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης στο Όσλο (PRIO ) και στις ετήσιες εκθέσεις της  Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις (CAAC), που καλύπτουν την περίοδο 1998-2016.

«Τα 165 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά πλήττονται από συγκρούσεις υψηλής έντασης και όσα ζουν σε τέτοιες περιοχές, συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε σχολικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη βία», ενώ ταυτόχρονα είναι ευάλωτα στις έξι σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών – δολοφονία και κακοποίηση, στρατολόγηση, σεξουαλική βία, απαγωγές, επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά κενά σε δεδομένα, σχετικά με τα παιδιά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με βελτιωμένους μηχανισμούς παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων. Παρ ‘όλα αυτά, ορισμένες τάσεις είναι σαφείς – και βαθιά ανησυχητικές.

Από το 2010 σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ο αριθμός των παιδιών που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 300%, ενώ τα περιστατικά άρνησης της ανθρωπιστικής πρόσβασης έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 1.500%.

Η έκθεση που καταγράφει έξι σοβαρές παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων των παιδιών, αναφέρει σημαντική αύξηση στις δολοφονίες και τον ακρωτηριασμό παιδιών, στις επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία, σε απαγωγές, στη χρήση παιδιών ως στρατιώτες και στην άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επιπλέον σημειώνει, ότι τα στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική βία ήταν τόσο περιορισμένα λόγω του “στίγματος και της απόκρυψης σε πολλά περιβάλλοντα”, συνθήκες που έκαναν δύσκολη την ακριβή καταγραφή τους.

Η κατάσταση αυτή έχει τροφοδοτηθεί από μια αυξανόμενη αδιαφορία για τους κανόνες του πολέμου και η επιδείνωση της κατάστασης των παιδιών αποδίδεται στην αυξανόμενη αστικοποίηση του πολέμου, την αυξανόμενη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και στην παρατεταμένη και πιο σύνθετη φύση της σύγχρονης σύγκρουσης που έχει θέσει τα παιδιά και τους πολίτες στην πρώτη γραμμή των πολέμων.

Η πλειοψηφία των παιδιών στον κόσμο, που πλήττονται από συγκρούσεις, ζουν στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε αναφέρει ότι η Συρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία είναι οι τρεις πρώτες περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις με άμεση επιρροή στα παιδιά.


«Οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν οδηγήσει σε νέα ρεύματα εχθροπραξιών», δήλωσε στο Euronews ο Caroline Anning, Σύμβουλος Ανώτερων Συγκρούσεων και Ανθρωπιστικής Συμβουλευτικής στον οργανισμό «Save the Children».

«Έχουμε δει τεράστιο ποσοστό σχολείων που δέχονται επίθεση, καθώς και χρήση όπλων που βάλλουν αδιακρίτως όπως βόμβες διασποράς, σε περιοχές που ζουν παιδιά».

Σε αυτές και σε άλλες χώρες που έχουν διαμελιστεί από τον πόλεμο, τα παιδιά είναι άμεσα ευάλωτα σε πείνα, τραυματισμό, εκμετάλλευση, ακόμη και θάνατο.

Στη συνέχεια, στον κατάλογο περιλαμβάνονται η Υεμένη, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Αφρική έρχεται δεύτερη, “με 1 στα 5 παιδιά να έχουν πληγεί από συγκρούσεις”.

Παράλληλα ,αποκαλύπτεται ότι οι βίαιες τακτικές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να στοχεύσουν παιδιά – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παιδιών ως βομβιστές αυτοκτονίας, της άμεσης στόχευσης σχολείων και νοσοκομείων και της ευρείας χρήσης αδιάκριτων όπλων όπως πυρομαχικά διασποράς και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται κι αρκετές μελέτες  συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπως της ακόλουθης ιστορίας από τον Yannick*, ενός 15χρονου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στρατολογήθηκε από μια ένοπλη ομάδα με ψευδείς υποσχέσεις ότι δεν θα τραυματιστεί.

*“(Οι μαχητές) με πήγαν σε ένα άλλο χωριό όπου είχαν κανονίσει ένα« βάπτισμα» για τους νεοσύλλεκτους. Το «βάπτισμα» μας έδινε μυστικές δυνάμεις και δύναμη να πολεμήσουμε. Φοβόμουν. Ήθελα να τρέξω. Μας είπαν ότι, στην μάχη, δεν είχαμε τίποτα να φοβόμαστε. Ακόμα και όταν οι στρατιώτες θα μας πυροβολούσας ή θα μας χτυπούσαν, τίποτα δεν θα μας συνέβαινε. Δεν θα πεθαίναμε. Μας έδωσαν ένα ραβδί για μάχες και ένα κόκκινο κεφαλόδεσμο.

Πήγαμε στη μάχη οπλισμένοι με τα ραβδιά μας. Οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας, μόλις μας είδαν. Είδα όσους ήταν μπροστά από μένα να σκοτώνονται από τα πυρά. Περιμέναμε αρχικά απλά κοιτώντας τους στρατιώτες να μας πυροβολούν, καθώς μας είχαν πει ότι καμία σφαίρα δεν μπορούσε να μας αγγίξει. Αλλά όταν είδαμε τους φίλους μας να πεθαίνουν, τρέξαμε μακριά. “

“Τα εγκλήματα όπως αυτά, εναντίον των παιδιών είναι το πιο σκοτεινό είδος κακοποίησης που μπορεί να φανταστεί κανείς και είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Carolyn Miles, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Save the Children”.

(ολόκληρη την έκθεση του οργανισμού μπορείτε να τη δείτε εδώ : https://www.savethechildren.net/waronchildren/pdf/waronchildren.pdf)

πηγές : https://www.telesurtv.net/
http://www.savethechildren.org)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο