#GDtrial | Κατά συρροή μαχαιροβγάλτες, αποδεικνύουν τα αναγνωστέα

Σε ένα καλό ρυθμό εκτίμησε ότι έχει μπει η διαδικασία της εξέτασης των αναγνωστέων ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Σκαρμέας, σχολιάζοντας τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Θύμισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να δει και να ακούσει το δικαστήριο, ωστόσο φάνηκε αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει ικανοποιητικά, παρά τις όποιες τεχνικές δυσκολίες προέκυψαν κατά την 99η εβδομάδα, με τον ανεπαρκή προβολέα στο Εφετείο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την 99η εβδομάδα υπήρξαν 3 συνεδριάσεις του δικαστηρίου (δικάσιμοι 226-228) και διαβάστηκαν τα αναγνωστέα με αριθμό 87 έως και 201. Στην προβολή των σχετικών βίντεο που έγινε στο χώρο του Κορυδαλλού υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις και κωλύματα που έθεσε η υπεράσπιση προκειμένου να καθυστερήσει τη διαδικασία, ωστόσο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός της επομένης συνεδρίασης ώστε να γίνει ο σχολιασμός από τους συνηγόρους.

Η κάμερα έδειξε το δολοφόνο

Στο αναγνωστέο 93, το οποίο περιλαμβάνει την κάμερα ασφαλείας από κατάστημα στην Αμφιάλη, διακρίνονται οι φίλοι του Π. Φύσσα να τρέχουν για να γλιτώσουν το βράδυ της επίθεσης (17/9/2013), αλλά και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος παρκάρει το αυτοκίνητό του, αποβιβάζεται και κάνει κατόπτευση της περιοχής, δευτερόλεπτα πριν κάνει το φόνο.

Στο αδιάψευστο βίντεο το οποίο προβλήθηκε στο βιντεοχρονολόγιο της περασμένης Παρασκευής, είδαμε – όπως προβλήθηκε και στο δικαστήριο – πότε έφτασε ο δολοφόνος, αλλά και πώς ήρεμα, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς, έβαλε το αυτοκίνητό του αντίθετα στο ρεύμα – όπως άλλωστε έχουν περιγράψει και όλοι οι μάρτυρες – για να πάει στο σημείο όπου οι συνεργάτες του απασχολούσαν τον Παύλο Φύσσα, για να τον μαχαιρώσει.

Ξεκάθαρα όχι «για το ποδόσφαιρο»

Ανατριχιαστικό ήταν και το ηχητικό από κάμερα περιπτέρου, όπου ακούγονται οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, την ώρα που τους προσαγάγουν οι αστυνομικοί, να λένε ξεκάθαρα ότι δέχθηκαν επίθεση από 50 χρυσαυγίτες, με παραλλαγές, και να ρωτάνε για την τύχη του Παύλου που είχε μαχαιρωθεί.

Πρόκειται για σημαντικό βίντεο, σχολίασε ο Κ. Σκαρμέας στην εκπομπή της Παρασκευής, επειδή ξεκάθαρα υπάρχει δήλωση προς τους αστυνομικούς – οι οποίοι απεύθυναν την ερώτηση – από τα θύματα ότι δεν υπήρχε καμία ποδοσφαιρική διαφορά αλλά επίθεση από χρυσαυγίτες στην παρέα του Παύλου Φύσσα.

Πογκρόμ 2011

Στο δικαστήριο έγινε – μεταξύ άλλων – και ανάγνωση της αναφοράς για το τριήμερο πογκρόμ του Μάη 2011, που διοργάνωσε η ΧΑ με αφορμή τη δολοφονία του Καντάρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο υλικό υπάρχει συνημμένο βίντεο με τον Ηλία Κασιδιάρη να ηγείται των δυνάμεων της ΧΑ αλλά και πολλά άλλα στελέχη της ΧΑ, άγνωστα τότε, εμφανίζονται σε φωτογραφικό υλικό.

Μεταξύ των θυμάτων του τριημέρου, ήταν και ο 21χρονος Αλί Αμπντούλ Μάναν τον οποίο μαχαίρωσαν άγνωστοι χρυσαυγίτες, μια δολοφονία που ποτέ δεν εξιχνιάστηκε.

Οι αναφορές του ΕΚΑΒ και τον νοσοκομείων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 39 θύματα που κατέληξαν εκεί για περίθαλψη, ενώ έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch επισημαίνει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνέπειες στους θύτες. Όχι μόνο αυτό, αλλά όπως μας τόνισε ο Κ. Σκαρμέας, η ΕΛΑΣ τότε συνέλαβε 47 αλλοδαπούς και έναν Έλληνα, τον Ηλία Κολιόπουλο, υποψήφιο της ΧΑ, ο οποίος με ομάδα 10 ατόμων έσπαγε μαγαζιά αλλοδαπών.

Κάλυψη της βίας από Βουλδή

Από τις δηλώσεις στελεχών της ΧΑ σχετικά με το πογκρόμ ξεχωρίζει εκείνη του Βουλδή, δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Αθήνας που είπε ότι «Δεν είμαστε κόμμα εναντίον της βίας» προσφέροντας απλόχερα πολιτικο-ιδεολογική κάλυψη σε όποιον άσκησε βία.

Σημειωτέον ότι η καταδικαστική απόφαση εναντίον του Κολιόπουλου δεν κάνει δεκτούς τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του και βρίσκει ότι από πρόθεση έκανε όσα είχε κάνει, με ομάδα 10 ατόμων, κανένας εκ των οποίων δεν συνελήφθη.

Κωλύματα από την υπεράσπιση

Ενστάσεις ως προς την υπόθεση της επίθεσης στο στέκι Συνεργείο είχε η συνήγορος υπεράσπισης Βελέντζα, προσπαθώντας να δημιουργήσει σκιές ότι δήθεν πρόκειται για υπόθεση που έχει τεθεί στο αρχείο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για περίπτωση όπου – εντελώς μαγικά – «χάθηκε» η δικογραφία, και έπρεπε να βρεθούν τα αντίγραφα για να πάει τελικά στη δικαστική αίθουσα. Η επόμενη ημερομηνία που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο έχει οριστεί για τις 20 Απριλίου 2018.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην επίθεση στο Συνεργείο, στην Ηλιούπολη, συμμετείχαν οι βουλευτές Ν. Μίχος και Γ. Λαγός, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι και στην παρούσα δίκη. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό αλλά και έγγραφα από την εταιρία leasing που νοικιάζει τα βουλευτικά αυτοκίνητα, σχετικά με τη συμμετοχή των βουλευτών της ΧΑ. Άλλα άτομα που έχουν αναγνωριστεί είναι οι Θ. Μπαρέκας, Γ. Καλπιτζής, Χρ. Γαλανάκης, και οι τρεις τους κατηγορούμενοι στην τωρινή δίκη.

Κωλυσιεργία προσπάθησε να προκαλέσει η συνήγορος Βελέντζα, απαιτώντας να διαβαστούν όλα τα αρχεία από την υπόθεση της επίθεσης στο Συνεργείο. Το παραδέχθηκε μάλιστα ανοιχτά στο δικαστήριο. Αντίστοιχη παρελκυστική τακτική ακολούθησαν οι Τσάγκας και Παπαδέλλης όταν το δικαστήριο έφτασε στα αναγνωστέα σχετικά με το μαχαίρωμα των Αποστολόπουλου – Χατζηπαυλίδη εναντίον του μαθητή Δερμετζίδη: επέμεναν δηλαδή στους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για υπόθεση ερωτικής αντιζηλίας, παρόλο που έχει κριθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη ότι πρόκειται για έγκλημα με εμπλοκή της ΧΑ.

Τρία χρόνια δεν προετοιμάστηκαν;

Από την υπόθεση της επίθεσης εναντίον του ΠΑΜΕ, προβλήθηκε βίντεο από τη σελίδα της ΧΑ από επίσκεψη των Λαγού, Μίχου, Παναγιώταρου στη Ν/Ζ Περάματος. Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών (Αλεξιάδης, Τσάγκας) έκαναν μία προσπάθεια να ισχυριστούν ότι πρόκειται περί συρραφής και ότι είναι διαφορετικό το περιεχόμενο της ομιλίας του Λαγού, ωστόσο πρόκειται για υλικό που η ίδια η ΧΑ είχε ανεβάσει στην ιστοσελίδα της.

Σε μία επίδειξη περιφρόνησης του δικαστηρίου, ο συνήγορος Παπαδέλλης ζήτησε να λάβει τον φάκελο της υπόθεσης Αποστολόπουλου για να ενημερωθεί, τώρα, μετά από τόσα χρόνια που εξελίσσεται η δίκη. Στο ίδιο μοτίβο, ο συνήγορος Γκαβέλας απαίτησε την προβολή της εκπομπής του Στ. Χίου με καλεσμένο τον Ν. Μιχαλολιάκο επειδή ενδεχομένως θα βοηθούσε τους εντολείς του (Βεν. Πόπορη, Γ. Πατέλη, Αν. Πανταζή).

Η Έδρα ζήτησε από τους συνηγόρους και των δύο πλευρών να είναι προετοιμασμένοι με τα αποσπάσματα που θέλουν να προβληθούν, ώστε να αποφευχθεί η κωλυσιεργία που υπήρξε κατά την 99η εβδομάδα. Συγκεκριμένα, μετά από 50 λεπτά προβολής εκπομπής του Στ. Χίου (2011) με καλεσμένο τον Μιχαλολιάκο κατ’ απαίτηση των συνηγόρων υπεράσπισης, η Έδρα ζήτησε να διακοπεί, ως άσχετο με την υπόθεση υλικό.

Κατά συρροή μαχαιροβγάλτες

Μεταξύ όσων αναγνώστηκαν περιλαμβάνεται υλικό της δικαστικής απόφασης για το στέκι Αντίπνοια, μία επίθεση που έγινε το 2008, όπου αναφέρεται ο ανθρωποκτόνος δόλος και οι 7 φιάλες αίματος που χρειάστηκε να μεταγγιστούν στο ένα από τα θύματα, το οποίο μαχαίρωσαν στελέχη και υποψήφιοι της ΧΑ (Βασίλης Σιατούνης).

Στο δικαστήριο αναγνώστηκαν επίσης τα της δολοφονίας του Σαχζάντ Λουκμάν (Ιανουάριος 2013), την οποία ομολόγησαν οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος. Ενδεικτικό του δολοφονικού δόλου τους ήταν ότι είχαν κρύψει την πινακίδα από το μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν, ενώ την αίσθηση ατιμωρησίας τους, σχολίασε ο Κ. Σκαρμέας στην εκπομπή της Παρασκευής, θυμίζοντας ότι έκαναν το φόνο και μετά συνέχισαν τη βόλτα τους.

Συμπεράσματα εξάγονται και από το γεγονός ότι στην κατοχή των δραστών, πέρα από τα στιλέτα και τις πεταλούδες, βρέθηκαν πολλά κινητά σε άλλα ονόματα – προφανώς κλεμμένα – αλλά και μία ταυτότητα αλλοδαπού.

Η δίκη συνεχίζεται

Για την τρέχουσα εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 2 δικάσιμοι στον Κορυδαλλό: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και Παρασκευή, 2 Μαρτίου.

Για τον Μάρτιο, έχουν προγραμματιστεί επίσης οι εξής συνεδριάσεις στο Εφετείο: 5, 13 και 22 του μήνα ενώ στον Κορυδαλλό θα διεξαχθούν οι 7, 12, 15, 21, 27 και 28 Μαρτίου.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του omniatv. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο