#GDtrial: Ανάγλυφη η πυραμίδα της εγκληματικής οργάνωσης

Η αλυσίδα εντολών από τον αρχηγό έως τα τάγματα εφόδου και η υψηλού επιπέδου απόπειρα συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ.

Με δύο δικασίμους, την 229η και την 230ή, προχώρησε η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης κατά την περασμένη εβδομάδα. Στην εκπομπή του βιντεοχρονολογίου της δίκης, την Παρασκευή 2 Μαρτίου, ο καλεσμένος Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής εκ μέρους των Αιγυπτίων αλιεργατών, ανέλυσε όλα τα σημεία των δικασίμων.

Αποχώρηση της πολιτικής αγωγής για την επίθεση στη Φαβέλα

Στην έναρξη της διαδικασίας για την 229η ημέρα (Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018), οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής από όλες τις ομάδες (οικογένεια Φύσσα, ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες) υπέβαλαν δηλώσεις για την επίθεση χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, κατά την οποία τραυματίστηκε βαριά – μαζί με άλλα τέσσερα άτομα – η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικ. Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. Οι συνήγοροι ζήτησαν να καταχωρηθούν οι δηλώσεις τους στα πρακτικά και να διακοπεί η διεξαγωγή της δίκης για την συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο η έδρα δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αποχώρησαν σύσσωμοι.

Διαβάστε τις δηλώσεις που κατέθεσαν οι ομάδες της πολιτικής αγωγής: [της οικογένειας Φύσσα][των μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ][των Αιγυπτίων αλιεργατών]

Κατά την αποχώρηση, ο ανηψιός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και συνήγορος υπεράσπισης, Γιώργος Μιχαλόλιας, φώναζε στην Μάγδα Φύσσα «Φύγε από δω κυρά μου, έξω από εδώ, δεν έχεις το δικαίωμα».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την προβολή του υπολοίπου βίντεο από εκπομπή του Στέφανου Χίου διάρκειας μιάμισης ώρας, στην οποία ήταν καλεσμένος ο φύρερ της ναζιστικής οργάνωσης και έβριθε ρατσιστικών παραληρημάτων, το οποίο παρελκυστικά είχε ζητήσει να προβληθεί ολόκληρο η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών ήδη από την προηγούμενη δικάσιμο.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν βίντεο από το ακροδεξιό μπλογκ «neataksi.blogspot» αλλά και από τηλεοπτικά κανάλια, στα οποία φαινόταν η συμμετοχή της Χ.Α. στο ρατσιστικό πογκρόμ που οργάνωσε το 2011 στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα τον φόνο Καντάρη.

Η κατάθεση της συντρόφου του Π. Φύσσα που δεν συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία

Η 230ή δικάσιμος (Παρασκευή 2 Μαρτίου) ξεκίνησε με την ανάγνωση της κατάθεσης της συντρόφου του Παύλου Φύσσα στην κ. Χανιώτη, που δεν είχε συμπεριληφθεί στην δικογραφία.

[…] «Αρχίσαμε να περπατάμε από το Κοράλλι προς την Τσαλδάρη και βάλαμε το φίλο μας το Χρήστο σε ένα ταξί γιατί δεν αισθανόταν καλά. Είδαμε ομάδες ΔΙΑΣ που μας προσπέρασαν και κατευθύνθηκαν προς το Κοράλλι εκεί που ήταν οι χρυσαυγίτες. Δεν κατάλαβα αν μιλούσαν αλλά κάθονταν εκεί χαλαρά. […] Αφού είδαμε τους αστυνομικούς εφησυχάσαμε. Κατευθύνθηκαν με απειλητικές διαθέσεις άτομα, με απειλητικές φωνές, προς τα αγόρια της παρέας. […] Εγώ γύρισα να βρω τον Παύλο εκεί που τον είχα αφήσει και τον βρήκα μαχαιρωμένο.»

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Χρ. Τοσλούκου δεν είχε κληθεί να καταθέσει προανακριτικά.

Η απόπειρα συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε ο σχολιασμός των αναγνωστέων εγγράφων που αναγνώστηκαν σε αυτήν την πρώτη φάση και είναι τα υπ’ αριθμό 1 έως 201.

Ο σχολιασμός ξεκίνησε από την Ελευθερία Τομπατζόγλου. Η δικηγόρος στάθηκε ιδιαίτερα στα στοιχεία που αποδεικνύουν την προσπάθεια από υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας να συγκαλυφθεί η σχέση της Χρυσής Αυγής με την δολοφονική δράση:

  • Οι χρυσαυγίτες στα γραφεία του Πειραιά ειδοποιήθηκαν από τις αρχές το πρωΐ της 18/9/2013 ότι θα επακολουθήσει έρευνα στα γραφεία τους.
  • Ο αστυνομικός που συνέταξε την έκθεση του βίντεο από κάμερες καταστήματος, στο οποίο ακούγονται οι φίλοι του Π. Φύσσα, ενώ προσάγονται, να αναφέρουν τί ακριβώς έγινε, αυθαίρετα σημείωσε ότι υπάρχει «ανακολουθία στον προσδιορισμό της ώρας» χωρίς να προκύπτει από κάπου, ενώ δεν αναφέρει πουθενά στην έκθεσή του ότι υπάρχει ήχος στο βίντεο και τί ακούγεται.
  • Δεν έγινε κανένας έλεγχος για αποτυπώματα στο κινητό του Ρουπακιά.
  • Είναι σαφές από τα βίντεο ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ έφτασαν από νωρίς στο σημείο και μάλιστα έκαναν και μία φορά τον κύκλο του τετραγώνου, άρα πέρασαν μέσα από την ομάδα των χρυσαυγιτών που χτυπούσαν τον Π. Φύσσα.

Στην εμφανέστατη στοιχειοθέτηση συνεργασίας αστυνομικών με χρυσαυγίτες για την συγκάλυψη αναφέρθηκε και η συνήγορος Χρύσα Παπαδοπούλου:

  • Όταν η ΕΛ.ΑΣ. εκτέλεσε την εισαγγελική παραγγελία που ζητούσε τα στοιχεία των αστυνομικών από εκείνο το βράδυ, έδωσε ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ώρα που δόθηκε το σήμα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να αποκρύψει από την εισαγγελία και την ανακρίτρια την ύπαρξη του Α82, δηλαδή του πληρώματος της Άμεσης Δράσης που χειροπέδησε τον Ρουπακιά.
  • Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, όπως προκύπτει από την σύγκριση του οπτικού υλικού των καμερών με τα σήματα που διαβίβαζαν στο κέντρο, απέκρυψαν την παρουσία δεύτερου πληρώματος, δηλαδή συνολικά 8 αστυνομικών και είπαν στο κέντρο τους ότι ήταν παρόντες μόνο 4.

Στην απόπειρα συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε και ο Θ. Καμπαγιάννης στον σχολιασμό του:

  • Οι αστυνομικοί γνώριζαν από την πρώτη στιγμή την ταυτότητα των δραστών: «άτομα της Χρυσής Αυγής» έλεγαν στις διαβιβάσεις. Αντίθετα, κατόπιν επιχείρησαν να κρύψουν αυτό το στοιχείο και παρίσταναν ότι δεν γνώριζαν.
  • Ενώ ο Ρουπακιάς είχε συλληφθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα, είχε στα χέρια του το κινητό του, ακόμα και μέσα στο αστυνομικό τμήμα και έκανε κλήσεις μέχρι τις 6:46 το πρωί. «Ήμαρτον!» αναφώνησε ο συνήγορος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. δεν εξέτασε καν κάποια βίντεο για να δει αν έχουν ήχο και έστειλε έκθεση με την ένδειξη «χωρίς ήχο» ενώ ακούγονται συνομιλίες που αποδεικνύουν ποιός βρισκόταν πού.
  • Η οργανωμένη απόπειρα απόκρυψης της συμμετοχής της ΧΑ στην επίθεση και δολοφονία προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Ρουπακιάς τηλεφώνησε στην γυναίκα του και της ζήτησε να κάψει έγγραφα.

Η πυραμίδα της οργάνωσης: από το τοπικό τάγμα εφόδου έως την κεντρική ηγεσία

Οι κλήσεις μεταξύ των χρυσαυγιτών που πραγματοποιούνταν από τις 21:00 της 17/9/2013 έως τη 01:00 της 18/9.

Ωστόσο, ο Θ. Καμπαγιάννης στον σχολιασμό του στάθηκε ιδιαίτερα στις αποδείξεις, όπως προκύπτουν από τα αναγνωστέα, της κάθετης ιεραρχικής δομής της ναζιστικής οργάνωσης από τον αρχηγό έως τα στελέχη του τοπικού τάγματος εφόδου.

  • Από τις τηλεφωνικές κλήσεις προκύπτει η συνεννόηση του τάγματος εφόδου: ´Ενας χρυσαυγίτης, μέλος της «φρουράς» της τοπικής, ειδοποίησε τον Καζαντζόγλου, αυτός ιεραρχικά τον πυρηνάρχη Πατέλη, ο Πατέλης ενημέρωσε τον Λαγό, πήρε προφανώς την έγκριση και, κατόπιν, ο Λαγός ως περιφερειάρχης διαβίβασε ιεραρχικά την εντολή του αρχηγού στον Πατέλη και ο Πατέλης ενεργοποίησε το τάγμα εφόδου με μηνύματα.
  • Από την σύγκριση του οπτικού υλικού των καμερών των καταστημάτων επί της Π. Τσαλδάρη (σήμερα Παύλου Φύσσα), προκύπτει η πορεία της πομπής με μηχανάκια και αυτοκίνητα. Οι χρυσαυγίτες πήγαν να σκοτώσουν τον Παύλο Φύσσα οργανωμένα και ομαδικά, όχι ένας – ένας.

Η δολοφονική πρόθεση κοινή σε όλες τις επιθέσεις

Ο συνήγορος Καμπαγιάννης έκλεισε αναφερόμενος στην βαρύτητα των τραυμάτων του Αμπουζίντ Εμπάρακ και στο βίντεο που καταγράφεται ο Γιάννης Λαγός να προαναγγέλλει την επίθεση.

Την σκυτάλη πήρε ο Κώστας Σκαρμέας, επίσης από την πολιτική αγωγή εκ μέρους των Αιγυπτίων ψαράδων και σημείωσε από τα ως εκείνη τη στιγμή αναγνωσθέντα:

  • την αναγνώριση των δραστών από τους Αιγυπτίους,
  • την σφοδρότητα της επίθεσης κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ του οποίου αποκολλήθηκε το σαγόνι και τρεφόταν με καλαμάκι, καθώς και
  • τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης που φαίνεται από την μεθοδικότητα, δηλαδή την χρήση πυροσβεστήρα πριν επιτεθούν εντός του σπιτιού, όπως είχε συμβεί και σε άλλη επίθεση σε σπίτι μετανάστη την οποία είχε περιγράψει ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ.

«Από το είδος των τραυμάτων που στοχεύουν στο κεφάλι προκύπτει πάλι η οργανωμένη και δολοφονική φύση της επίθεσης» στα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, ανέφερε ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Χάρης Στρατής. Σημείωσε ότι η επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ είχε πάλι προαναγγελθεί από τον Λαγό, όπως και εκείνη στους Αιγυπτίους αλλά εκεί δυστυχώς δεν υπήρξε άρση απορρήτου.

Ο συνήγορος Μάνος Μαλαγάρης προσέθεσε με τον σχολιασμό του ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ελαφρά σωματική βλάβη η καδρονιά στο κεφάλι και ότι προκύπτει από τις τρύπες στα οχήματα αλλά και στα σωματικά τραύματα ότι οι απολήξεις των καδρονιών ήταν αιχμηρές. «Ούτε ένας από αυτούς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΚΚΕ. Kαι στο ότι για όλα τα προβλήματα της Ζώνης ευθύνεται το ΠΑΜΕ», είπε, αναφερόμενος στην προαναγγελία της επίθεσης από τα στελέχη της Χ.Α.

«Τι λένε αυτοί; Ότι θέλουν να χτυπήσουν τους πολιτικούς τους αντίπαλους. Το λέει το βούλευμα. Ποιοι είναι αυτοί; Οι κομμουνιστές, οι μετανάστες, οι αντιφασίστες», σχολίασε ο συνήγορος Άγγελος Βρεττός.

Ο συνήγορος Θοδωρής Θεοδωρόπουλος σημείωσε στον σχολιασμό του την χρονική εγγύτητα των τριών εξεταζόμενων επιθέσεων και τις ομοιότητες στον εξοπλισμό και την οργάνωση των ομάδων της ΧΑ που επιτέθηκαν.

Η γραμμή υπεράσπισης

Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών κινήθηκαν στην επιλεκτική χρήση αποσπασματικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας π.χ. την λάθος αναγραφή ώρας σε κάποιες από τις κάμερες των καταστημάτων αλλά και αξιοποιώντας τα αρχικά κενά στα στοιχεία που διαβίβαζε η αστυνομία.

Το ύφος τους ήταν προκλητικό. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Κοντοβαζαινίτη, που αμφισβήτησε τους μάρτυρες της δολοφονίας Φύσσα, λέγοντας: «Φαντάζομαι ότι εμφανίστηκαν ως μάρτυρες μόνο για να μην λογοδοτήσουν στους γονείς του Φύσσα ότι τον άφησαν.»

Η δίκη συνεχίζεται

Η διαδικασία της εξέτασης των αναγνωστέων εγγράφων, βίντεο και ηχητικών από το δικαστήριο, συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα.

Για τον Μάρτιο, απομένουν οι εξής συνεδριάσεις στο Εφετείο: 13 και 22 του μήνα ενώ στον Κορυδαλλό θα διεξαχθούν οι 7, 12, 15, 21, 27 και 28 Μαρτίου.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του omniatv. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο