#GDtrial | Οργανωμένες επιθέσεις σε βάθος δεκαετιών

Το modus operandi της ναζιστικής οργάνωσης και η αδιαφορία των αρχών προκύπτουν από τα στοιχεία των συσχετισμένων υποθέσεων καθώς συνεχίζεται η διαδικασία των αναγνωστέων.

Με την 231η και την 232η δικάσιμο συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης κατά την 101η εβδομάδα διεξαγωγής της. Την Δευτέρα 5 Μαρτίου ολοκλήρωσαν τους σχολιασμούς τους οι συνήγοροι υπεράσπισης για την πρώτη ομάδα αναγνωστέων εγγράφων και, την ίδια μέρα αλλά και την Τετάρτη 7 Μαρτίου, συνεχίστηκε η εξέταση αναγνωστέων της δικογραφίας, με τα έγγραφα 202 έως 213.

«Τίποτε δεν προέκυψε, τυχαία γεγονότα»: Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Νικ. Ρουσσόπουλος, από όλα τα στοιχεία που προβλήθηκαν στο δικαστήριο, ξεχώρισε στον σχολιασμό του την εκπομπή του Στέφανου Χίου με καλεσμένο τον Μιχαλολιάκο, ενώ επανήλθε και στο γνωστό αφήγημα ότι δήθεν η Χ.Α. στον Άγ. Παντελεήμονα συμπεριλάμβανε στα μέλη της «Εβραίο» (το οποίο έχει διαψευστεί με την προσκόμιση πιστοποιητικού θανάτου) και «τρανσέξουαλ Άννα».

Ο συνήγορος του Ι. Καζαντζόγλου, Βασ. Οπλαντζάκης, αγνόησε τις διαβιβάσεις των αστυνομικών που άκουσε το δικαστήριο και ισχυρίστηκε ότι τίποτε δεν προκύπτει από τα βίντεο, ούτε για τον οπλισμό ούτε για την οργανωμένη μετάβαση της ομάδας των χρυσαυγιτών στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αφού δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του Καζαντζόγλου, δεν συμμετείχε καν στην επίθεση, σαν να μην υπήρχαν οι καταγεγραμμένες κλήσεις μεταξύ των μελών του τάγματος εφόδου αλλά και τα έγγραφα που απέδειξαν ότι δεν έγινε καν έλεγχος για αποτυπώματα στο κινητό του Ρουπακιά.

Η Δήμητρα Βελέντζα, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση πολλών από τα μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, έκανε μακροσκελή σχολιασμό στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο «ουδέν προκύπτει», αμφισβητώντας και παραγνωρίζοντας υπαρκτά στοιχεία (τηλεφωνικές κλήσεις, διαβιβάσεις αστυνομίας, βίντεο καμερών καταστημάτων) και κατασκευάζοντας υποθέσεις για ανύπαρκτα. Ισχυρίστηκε ότι ο Ρουπακιάς ήταν μόνος του στο σημείο της δολοφονίας, ότι «δεν προκύπτει τίποτε» για την δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ότι η επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ήταν μεθόδευση των ίδιων.

Ο Χριστόφορος Τσάγκας, συνήγορος του Γερμενή και άλλων, ισχυρίστηκε ότι αφού τα μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας δεν έκαναν τηλεφωνήματα μεταξύ τους την ώρα της επίθεσης (ενώ αυτό ακριβώς συνέβαινε πριν και μετά), η επίθεση και δολοφονία του Π. Φύσσα δεν ήταν οργανωμένη και ο Ρουπακιάς βρέθηκε συμπτωματικά εκεί. Αντίστοιχα ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε οπλοστάσιο της ΧΑ αφού δεν βρέθηκε τίποτε στα γραφεία και για το μήνυμα «αδειάστε τα γραφεία» που εστάλη στην τοπική Πειραιά είπε «δεν το έχω δει», ενώ η δικογραφία και τα αναγνωστέα είναι στα χέρια των δικηγόρων εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ σχολίασε το σχήμα των τραυμάτων που είχαν τα θύματα, αν ήταν γωνιώδες ή όχι.

Ο δικηγόρος του Ρουπακιά, Γιώργος Ρουμπέκας, ισχυρίστηκε ότι ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Π. Φύσσα κρατούσε το μαχαίρι για άμυνα. Είπε επίσης ότι όταν ο Ρουπακιάς – όπως έχουμε δει στο γνωστό βίντεο – κοιτάζει προς το σημείο που ήδη οι άλλοι χρυσαυγίτες χτυπούσαν τον Π. Φύσσα, «έψαχνε να βρει θέση στάθμευσης» και «δέχτηκε επίθεση από τον Π. Φύσσα και πέντε φίλους του».

Η επίθεση στο αναρχικό στέκι «Ρεσάλτο»

Στη συνέχεια, το δικαστήριο προχώρησε στα επόμενα αναγνωστέα έγγραφα.

Τα πρώτα έγγραφα της δεύτερης ομάδας, αφορούν στην συσχετισμένη δικογραφία της επίθεσης κατά του αναρχικού στεκιού «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι, στις 25 Ιανουαρίου 2014.

Από τα έγγραφα που αναγνώστηκαν, δηλαδή τις μαρτυρίες και τις εκθέσεις από την συσχετισμένη δικογραφία, τεκμηριώθηκε ότι οι συγκεντρωμένοι που επιτέθηκαν στο «Ρεσάλτο» ήταν ξεκάθαρα μέλη της Χ.Α., με ξυρισμένα κεφάλια, φορώντας μπλούζες της Χ.Α. και φωνάζοντας γνωστά φασιστικά/ναζιστικά συνθήματα, ενώ πέρασαν από το σημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα και βεβήλωσαν το μνημείο με ναζιστικά σύμβολα.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που προβλήθηκαν καθιστούν αδιάψευστη την παρουσία στελεχών της Χ.Α., όπως του Νικολάου Κούζηλου, του Θωμά Μπαρέκα και του Νεκτάριου Σαλούφα.

Και για την επίθεση αυτή, όπως και για πληθώρα άλλων της Χ.Α., η αστυνομία ήταν παρούσα και δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει καμμία προσαγωγή.

Με το αυτοκίνητο του Παναγιώταρου: επίθεση με καυστικό υγρό σε μετανάστη και ληστεία

Μια άλλη συσχετισμένη δικογραφία, αφορά στην επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον του Χοσέν Μασούντ από το Μπαγκλαντές, στις 3 Ιουλίου 2010, από δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Οι πινακίδες του αυτοκινήτου καταγράφηκαν και βρέθηκε ότι ανήκε στον Ηλία Παναγιώταρο, ωστόσο ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στις Σπέτσες.

Ο Χ. Μασούντ επέβαινε σε δίκυκλο, όταν, από το αυτοκίνητο του Παναγιώταρου, οι δύο επιβάτες του πέταξαν καυστικό υγρό στο χέρι. Ο Χ. Μασούντ τους ακολούθησε και αυτοί σταμάτησαν στην πλ. Κλαυθμώνος, όπου αποβιβάστηκαν, τον χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές, του αφαίρεσαν 400€ που είχε πάνω του και τον εγκατέλειψαν.

Από την δίκη του Ανδρουτσόπουλου για την επίθεση της Χ.Α. στον Δ. Κουσουρή

Τα επόμενα αναγνωστέα που είδε και άκουσε το δικαστήριο, είναι τα πρακτικά της δίκης του «Περίανδρου», δηλαδή του τότε «νούμερο δύο» της Χ.Α. υπό τον Μιχαλολιάκο, Αντώνη Ανδρουτσόπουλου.

Αναγνώστηκαν οι μαρτυρικές καταθέσεις που περιέγραφαν την επίθεση κατά του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον «Περίανδρο», έξω από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, παρουσία αστυνομικών, στις 16 Ιουνίου 1998.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανδρουτσόπουλος είχε προβάλει στην τότε απολογία του παρόμοιους ισχυρισμούς με αυτούς που προβάλλουν σήμερα οι δικηγόροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής: «ο Τύπος έκανε τις δίκες», «οι αυτόπτες μάρτυρες πιέστηκαν από τους δημοσιογράφους να με αναγνωρίσουν».

Επίθεση σε σπίτι μεταναστών στον Πειραιά: Άλλη μια συγκάλυψη από αστυνομικό

Το τελευταίο αναγνωστέο έγγραφο που είδε το δικαστήριο την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν το πόρισμα μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (οι γνωστές ΕΔΕ) της αστυνομίας, που αφορούσε στον αξιωματικό υπηρεσίας του Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, Ηλία Βελονάκη.

Ένα περιπολικό του τμήματος πήρε σήμα από την Άμεση Δράση στις 22 Φεβρουαρίου 2012 για μια επίθεση σε σπίτι μεταναστών, από πέντε άτομα με κράνη, κουκούλες και σιδερολοστούς. Το πλήρωμα του περιπολικού ενημέρωσε για ό,τι έγινε τον Βελονάκη, ως αξιωματικό υπηρεσίας.

Ωστόσο, ο Βελονάκης, σύμφωνα με την ΕΔΕ, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το συμβάν και δεν ενημέρωσε κανέναν ανώτερό του, παρ’ όλο που τα αδικήματα (απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία, ρατσιστικό κίνητρο) θα ήταν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα. Δεν θα χρειαζόταν δηλαδή μήνυση από τους παθόντες.

Στα έγγραφα της ΕΔΕ αναφέρθηκε ότι ο Βελονάκης παρέλειψε να κάνει το καθήκον του «λόγω απειρίας».

Η δίκη συνεχίζεται

Η διαδικασία της εξέτασης των αναγνωστέων εγγράφων, βίντεο και ηχητικών από το δικαστήριο, θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, για την οποία έχουν προγραμματιστεί δικάσιμοι στις 12 (Κορυδαλλός), 13 (Εφετείο) και 15 Μαρτίου (Κορυδαλλός).

Συνολικά για τον Μάρτιο, απομένουν οι εξής συνεδριάσεις στο Εφετείο: 13 και 22 του μήνα ενώ στον Κορυδαλλό θα διεξαχθούν οι 12, 15, 21, 27 και 28 Μαρτίου.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε επίσης να δείτε το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο