#GDtrial | Mισθωτοί της Χρυσής Αυγής o Ρουπακιάς και το τάγμα εφόδου

Διορισμένος «υπεύθυνος τοπικής οργάνωσης», μαζί με τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη, από την κεντρική ηγεσία της ΧΑ με την έγκριση του Μιχαλολιάκου.

Με τρεις δικασίμους, την 233, 234 και 235, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης κατά την περασμένη εβδομάδα. Η διαδικασία βρίσκεται, ήδη από τις 8 Φεβρουαρίου, στο στάδιο των «αναγνωστέων» κατά την οποία το δικαστήριο εξετάζει έγγραφα, εικόνες, ηχητικά και βίντεο τόσο από τις τρεις βασικές υποθέσεις που δικάζει το ίδιο, όσο και από τις, περισσότερες από 60, συσχετισμένες δικογραφίες.

Ένοπλες ομάδες κρούσης και επιθέσεις: ο μόνιμος τρόπος δράσης της ΧΑ

Εξέταση Μητσόπουλου Ιωάννη: «Ο Χατζηανδρέου χτύπησε τον ένα με κλωτσιά και εγώ χτύπησα τον άλλο, με καλούσε να φύγουμε, δεν κατάλαβα τι έγινε, μου έδειξε το μαχαίρι που ήταν ματωμένο και μου είπε ‘κοίτα μαλάκα, μπήκε όλο μέσα’. Εγώ δεν έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου σιδερογροθιά. […]»

Απολογία κατηγορούμενου Χατζηανδρέου: «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Αποδέχομαι ότι είχα το μαχαίρι και η σιδερογροθιά αλλά τα είχα για προστασία».

(Από τα έγγραφα συσχετισμένης δικογραφίας που διαβάστηκαν στο δικαστήριο)

Από τα έγγραφα που αναγνώστηκαν αυτήν την εβδομάδα και αφορούν σε επιθέσεις κατά μεταναστών και κατά πολιτικών στόχων αλλά και σε συλλήψεις μελών της ΧΑ για παράνομη οπλοφορία, τόσο πριν όσο και μετά το 2012, μεταξύ άλλων ξεχωρίζουμε:

  • επίθεση σε σπίτι Πακιστανών εργαζομένων στον Πειραιά (22 Φεβ. 2012),
  • επίθεση εναντίον Πακιστανών και μαχαίρωμά τους στο δρόμο (2011)
  • επίθεση εναντίον Κύπριου που μέλη της ΧΑ θεώρησαν, λόγω χρώματος, πως ήταν μετανάστης (Αύγ. 2012)
  • επίθεση από μέλη της ΧΑ στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ και τραυματισμός δημοτικού συμβούλου στην Πλατεία Αγ. Παρασκευής (2012)
  • σύλληψη μελών της ΧΑ έξω απ’ τα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη για οπλοφορία, με «δακρυγόνο σπρέι, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο, μαχαίρι με αναδιπλούμενη λάμα, σιδερογροθιά, κροτίδα»
  • απειλές και εκφοβισμός κατά οικογένειας Αλβανών μεταναστών από τον Σεκερτζή, τότε συνεργάτη του βουλευτή της ΧΑ Γρέγου, κατόπιν επικοινωνίας μιας Ελληνίδας γειτόνισσας με τον Γρέγο, η οποία του ζήτησε να την «βοηθήσει».
  • επίθεση με άγριο ξυλοδαρμό με πτυσσόμενα γκλομπ και κλωτσιές κατά δύο γυναικών από την Αλβανία (ελληνικής καταγωγής) στο Μεταξουργείο από ομάδα με επικεφαλής τον πρώην πυρηνάρχη Δράμας της ΧΑ, Μπαντέμη (2011)
  • επίθεση μελών της ΧΑ κατά μαθητών, μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν έντυπα ενόψει απεργίας έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά (2012)
  • σύλληψη του Γιάννη Λαγού για παράνομη οπλοφορία (περίστροφο Glock) το 2011
  • σύλληψη των «πρωτοπαλλήκαρων» του Μπούκουρα, Χαϊδά και Δράκου με όπλα (πιστόλι, μαχαίρια) το 2014

Τα στοιχεία των παραπάνω δικογραφιών, που τεκμηριώνουν τον πάγιο τρόπο λειτουργίας της ναζιστικής οργάνωσης, θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με τις καταδικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν για τις περισσότερες από αυτές και που θα προσκομιστούν από την πολιτική αγωγή αμέσως μετά τα έγγραφα της δικογραφίας, όπως έχει ζητήσει η έδρα.

Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής: «Υπεύθυνοι» και «έμμισθοι υπάλληλοι» διορισμένοι από την ηγεσία

Μεταξύ των εγγράφων που διαβάστηκαν στην δικαστική αίθουσα κατά την 235η δικάσιμο, τα περισσότερα αφορούσαν στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα λογιστικά βιβλία και τους λογαριασμούς της «επιχείρησης ‘Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή’» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έγγραφο.

Οι «υπεύθυνοι τοπικών», από εσωτερικό έγγραφο της ΧΑ όπως περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Σημαντικότατα στοιχεία που προκύπτουν απ’ αυτά τα έγγραφα είναι:

  • Ο Γ. Ρουπακιάς, μαζί με τον πυρηνάρχη Γ. Πατέλη, ήταν καταχωρισμένος στον «κατάλογο υπευθύνων τοπικών οργανώσεων» που τηρούσε η λογίστρια της Χρυσής Αυγής, Μαίη Γεννατά, ως υπεύθυνος της οργάνωσης της Νίκαιας.
  • Ο Μπαρέκας, η Μπενέκη, ο Πατέλης, ο Καζαντζόγλου και άλλα μέλη των ταγμάτων εφόδου ήταν έμμισθοι υπάλληλοι της επιχείρησης «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», δηλωμένοι ως εργαζόμενοι στα κατά καιρούς κεντρικά της γραφεία, είτε στην οδό Δηλιγιάννη, είτε στη Λ. Μεσογείων.
Μέλη των ταγμάτων εφόδου δηλωμένα ως εργαζόμενοι της «επιχείρησης ‘Χρυσή Αυγή’» στα γραφεία σε οδό Δηλιγιάννη και Λ. Μεσογείων.

Τα δεδομένα αυτά λοιπόν, εκτός από όλα όσα ήταν ήδη δημοσίως γνωστά, καταρρίπτουν και πάλι το επιχείρημα «δεν τους είδαμε, δεν τους ξέραμε», με το οποίο μόνιμα προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους ο αρχηγός της οργάνωσης και τα περί αυτόν ηγετικά στελέχη.

Το γνήσιο καταστατικό: παρελκυστικές ενστάσεις από την υπεράσπιση

Ένσταση γνησιότητας υπέβαλαν οι δικηγόροι των ναζιστών όταν έφτασε η ώρα να εξεταστεί το πραγματικό καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο αποδεικνύει, πέρα από κάθε ισχυρισμό περί παρερμηνείας, τους σκοπούς της ΧΑ και την εσωτερική της οργάνωση προς επίτευξή τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Γ. Μιχαλόλιας, Ζωγράφος και Ρουσσόπουλος αμφισβήτησαν αρχικά ακόμα και την ύπαρξη του εγγράφου, για το οποίο κατέθεσε εκτενώς ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς τον Οκτώβριο του 2017 και το οποίο έχει δημοσιευτεί, ολόκληρο, στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ύστερα όμως από την τοποθέτηση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννη, που επανέλαβε ότι υπάρχει το πρωτότυπο έγγραφο, του οποίου η γνησιότητα επιβεβαιώνεται από άλλα στοιχεία της δικογραφίας (ευρήματα στο σπίτι του Παππά, κ.ά.), ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας είπε ότι «δεν αμφισβητούμε ότι αυτό που έχει ο κ. Ψαρράς είναι το πρωτότυπό του, αμφισβητούμε τη γνησιότητά του».

Για την ένσταση της υπεράσπισης η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου επιφυλάχθηκε να κάνει αργότερα την πρότασή της, οπότε και η έδρα θα αποφασίσει σχετικά.

Για το θέμα του καταστατικού και την εξέλιξη της δίκης μας μίλησε ο Δημήτρης Ψαρράς σε συνέντευξη που μας παραχώρησε για την εκπομπή του βιντεοχρονολογίου:

Ωστόσο, νωρίτερα, διαβάστηκε το προσχηματικό «καταστατικό» που είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο ο Ευστάθιος Μπούκουρας στις 30 Αυγούστου 2012, χωρίς να υπάρχει κάποια τέτοια νομική υποχρέωση και ενώ είχαν ήδη παρέλθει οι δύο βουλευτικές εκλογές (του Μαΐου και του Ιουνίου) κατά τις οποίες είχε εκλέξει για πρώτη φορά βουλευτές η Χ.Α. Αξιοσημείωτο είναι πως, ακόμα και σε αυτό το προσχηματικό καταστατικό, επιβεβαιώνεται η απόλυτη εξουσία Μιχαλολιάκου μέσα στο κόμμα, καθώς αυτός διορίζει όλα τα όργανα και δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία αλλαγής του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν και την γνησιότητα του κειμένου με τίτλο «Πρωτεσίλαος» που περιγράφει την εκπαίδευση των μελών της Χ.Α. ως «εθνικοσοσιαλιστών στρατιωτών».

Το εσωτερικό έγγραφο εθνικοσοσιαλιστικής (ναζιστικής) εκπαίδευσης «Πρωτεσίλαος»

Η δίκη συνεχίζεται

Η διαδικασία της εξέτασης των αναγνωστέων εγγράφων, βίντεο και ηχητικών από το δικαστήριο, θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, για την οποία έχουν προγραμματιστεί δικάσιμοι στις 21 (Κορυδαλλός) και 22 Μαρτίου (Εφετείο).

Συνολικά για τον Μάρτιο, απομένουν οι εξής δικάσιμοι:

21/3: Κορυδαλλός
22/3: Εφετείο
27/3: Κορυδαλλός
28/3: Κορυδαλλός

Για τον μήνα Απρίλιο, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δικάσιμοι:

2/4: Εφετείο
16/4: Κορυδαλλός
18/4: Κορυδαλλός
20/4: Κορυδαλλός
23/4: Εφετείο
24/4: Κορυδαλλός
25/4: Κορυδαλλός

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο