70 χρόνια μετά τη Νάκμπα: 16 νεκροί και 1400 τραυματίες την πρώτη ημέρα της «Μεγάλης Πορείας Επιστροφής»

Η έναρξη της 45ήμερης κινητοποίησης των Παλαιστινίων στη Γάζα για τα 70 χρόνια από τη Νάκμπα αντιμετωπίστηκε από το Ισραήλ με εν ψυχρώ εκτελέσεις από ελεύθερους σκοπευτές.

[Φωτο: ActiveStills]

Οι κατοχικές δυνάμεις του κράτους του Ισραήλ άνοιξαν πυρ την Παρασκευή 30/3 εναντίον χιλιάδων άοπλων διαδηλωτών στα εδαφικά όρια της επί 11 χρόνια πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 1400.

Η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Μεγάλης Πορείας Επιστροφής, δηλαδή 45 ημερών διαμαρτυρίας, ξεκινώντας από την Ημέρα της Γης (30 Μαρτίου, επέτειος της αντίστασης των Παλαιστινίων στο πρώτο μεγάλο σχέδιο παράνομου εποικισμού των Κατεχομένων το 1976) και κορυφώνοντας την Ημέρα της Νάκμπα (15 Μαΐου, επέτειο της Καταστροφής του 1948, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν διά της βίας από τις πόλεις και τα χωριά τους). Σκοπός της διαμαρτυρίας είναι η επαναβεβαίωση του δικαιώματος επιστροφής των προσφυγικών οικογενειών στα χωριά και τις πόλεις απ’ όπου εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με την απόφαση 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η 45ήμερη αυτή διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 ετών από τη Νάκμπα και οργανώνεται στη Λωρίδα της Γάζας από εικοσαμελή ομάδα πολιτών από όλο το πολιτικό φάσμα. Περίπου 70% του πληθυσμού της Γάζας αποτελείται από πρόσφυγες που έχουν εκτοπισθεί οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους από την ισραηλινή κατοχή.

Όπως δήλωσε ο εκπαιδευτικός Χασάν Αλ-Κουρντ σε συνέντευξή του στο +972 Magazine:

[Η Χαμάς] δεν έχει [συμμετοχή]. Είμαστε μια ομάδα 20 οργανωτών, απ’ τους οποίους μόνο δύο άτομα έχουν κάποια σχέση με τη Χαμάς. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι – κι εγώ μέσα – είμαστε αριστεροί. Όλα τα πολιτικά κόμματα της Παλαιστίνης συμπαραστέκονται και μας υποστηρίζουν και η Χαμάς – ως εκλεγμένο κόμμα – είναι ένα από αυτά.

Αν νιώθαμε ότι [η Χαμάς] ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα επιχειρούσε να ελέγξει τη διαμαρτυρία και να την οικειοποιηθεί, δεν θα τους αφήναμε. Και, στην πραγματικότητα, η Χαμάς το αντιλαμβάνεται πολύ καλά αυτό.

Τα ισραηλινά Μέσα είχαν εξαπολύσει μπαράζ προπαγάνδας των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο αναφερόταν σε «σχέδιο της Χαμάς», αποκρύπτοντας τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης που είχαν επιλέξει οι διοργανωτές της και προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για την χρήση πραγματικών πυρών και το λουτρό αίματος.

Τα γεγονότα της Παρασκευής

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη 100 ελεύθερων σκοπευτών καθώς και μονάδων πεζικού στον φράχτη γύρω από την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι σε δήλωσή του στα ΜΜΕ είχε απειλήσει ότι ακόμα και ιδιοκτήτες λεωφορείων που θα μετέφεραν Παλαιστίνιους στον τόπο της διαδήλωσης θα αντιμετώπιζαν συνέπειες από τον ισραηλινό στρατό.

Από το πρωΐ της Παρασκευής 30/3, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άρχισαν να συγκεντρώνονται παράλληλα σε διαδηλώσεις κατά μήκος του φράχτη της πολιορκούμενης Γάζας. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν τόσο με πραγματικά πυρά, όσο και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που διέσπειραν βομβίδια με χημικά από αέρος.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού κατοχής πυροβολούσαν κατά βούληση και σκότωναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας:

https://twitter.com/JacobMagid/status/979814637716860930

Ο αριθμός των νεκρών της Παρασκευής στη Γάζα είναι 16 όπως μεταδίδει η κολλεκτίβα ActiveStills που καλύπτει τα γεγονότα.

Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων

Η κινητοποίηση συνεχίζεται σήμερα Σάββατο με νέες διαδηλώσεις, τόσο από Παλαιστίνιους στην πολιορκούμενη Γάζα όσο και από αλληλέγγυους Εβραίους και Παλαιστίνιους στην πλευρά του Ισραήλ.

Η κινητοποίηση αλληλεγγύης στην πλευρά του Ισραήλ οργανώθηκε από την «Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη»:

https://twitter.com/joshualeifer/status/980098497578962944

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο