Με την ανάγνωση απομαγνητοφωνήσεων από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αριθμών που τέθηκαν υπό παρακολούθηση αμέσως μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, καθώς και την ανάγνωση εκθέσεων από κατ’ οίκον και σωματικές έρευνες, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής κατά την 104η εβδομάδα διεξαγωγής της, με τις δικασίμους 238 και 239.

Οι απομαγνητοφωνήσεις συμπεριλαμβάνονται στο αναγνωστέο έγγραφο 276 του οποίου η ανάγνωση είχε ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καταγραφές των κλήσεων της αδελφής του Γ. Ρουπακιά.

«Το κόμμα θα πληρώνει»

Τη μερίδα του λέοντος από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων χρυσαυγιτών που έγιναν μετά τη δολοφονία Φύσσα, καταλαμβάνουν οι συνομιλίες του Ν. Αποστόλου. Το μέλος της Χ.Α. εκφράζει αφ’ ενός την πεποίθηση ότι η Χ.Α. «θα ανέβει» μετά τη δολοφονία, δίνοντας έτσι την, διάχυτη στα μέλη των ταγμάτων εφόδου, αντίληψη που λειτουργούσε ως κίνητρο για την διάπταξη των ενεργειών αυτών. Αφ’ ετέρου, δίνει και πάλι την εικόνα συνεργασίας των χρυσαυγιτών με την ΕΛ.ΑΣ. και την συνεννοημένη εμφάνισή τους ως «πολίτες» δίπλα από τις μονάδες της αστυνομίας. Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι: το «καθάρισμα», η εξαφάνιση δηλαδή ενοχοποιητικών στοιχείων (όπλων κ.ά.) από τα σπίτια των μελών των ταγμάτων εφόδου, η υποστήριξη από την Χ.Α. τόσο με άμεση νομική βοήθεια («δικηγόρος απ’ το κόμμα»), όσο και με οικονομική στήριξη («το κόμμα θα πληρώνει») από τα κεντρικά στα μέλη για εγγυήσεις, εξαγορά ποινών, αποζημιώσεις προς τα θύματα κ.ά.

«Ήταν ΚΚΕ [ο Ρουπακιάς], το παίζει κι η Τατιάνα»

Από τις συνομιλίες του Σωτήρη Δεβελέκου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ, πρώην πυρηνάρχη Πειραιά και ταυτοποιημένου ως συμμετέχοντος στην πρόσφατη επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» (στην οποία χτύπησαν σοβαρά – μαζί με άλλους – και την δικηγόρο πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου) ξεχωρίζει η αγωνία για το αν θα τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση. Χαρακτηρίζει «σεσημασμένο» τον Π. Φύσσα και φαίνεται να γνωρίζει ότι είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών των κατηγορουμένων. Φαίνεται πως γνώριζε τα σημεία που θα χρησιμοποιούσε η υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών, όπως π.χ. ότι οι στίχοι του Φύσσα ήταν επιθετικοί ή ότι «βρέθηκε σε συμπλοκή», πράγματα που έχουν ακουστεί έτσι ακριβώς στην αίθουσα του δικαστηρίου από τους δικηγόρους της Χ.Α.

«Δεν πάω, μας έχουν ενημερώσει»

Άλλες απομαγνητοφωνήσεις που ακούστηκαν στο δικαστήριο την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν από τις συνομιλίες του μέλους της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Κ. Κορκοβίλη. Ο Κορκοβίλης αναφέρεται στις κάρτες μελών της Χ.Α. και το σύστημα με τους κωδικούς. Επίσης, λέει ότι «δεν πάω (στα γραφεία), μας έχουν ενημερώσει». Κάποιος από τους συνομιλητές του φαίνεται να γνωρίζει και αυτός για την άρση απορρήτου.

«Να βάλει τον ‘Κατέλη’ φυλακή»

Ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, πρώην μέλος της Χ.Α. με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», γνωστός από την επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών το 1998 στον, τότε φοιτητή, Δ. Κουσουρή – για την οποία καταδικάστηκε – αναφέρεται στις συνομιλίες του στον αρχηγό της Χ.Α. υποτιμητικά ως «Κατέλη». Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Ανδρουτσόπουλος γνωρίζει τις ομιλίες περί «ταγμάτων εφόδου» και «ξιφολογχών που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια», οι οποίες είναι ευθείες αναφορές στο πρότυπο της Χ.Α., δηλαδή το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ, και τις οποίες η υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου και ο ίδιος έχουν αποπειραθεί να αποποιηθούν.

«Οι ΔΙΑδες μίλησαν στον Γερμενή»

Στις συνομιλίες του Γ. Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας και αμέσως υφιστάμενου του βουλευτή Ι. Λαγού, ακούγεται ο Λαγός να επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τις επαφές της ηγεσίας της Χ.Α. με την ΕΛ.ΑΣ. καθώς, όπως λέει, «του Γερμενή του είπαν (οι αστυνομικοί) επειδή είχε κάποιους γνωστούς ότι το σκηνικό ήταν αυτό». Επιβεβαιώνεται επίσης ότι ο Καζαντζόγλου, επίσης κατηγορούμενος ως συναυτουργός στη δολοφονία Φύσσα, είχε ξεχάσει το κινητό του στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Σε άλλο τηλεφώνημα ακούγεται ο Τσακανίκας, επίσης μέλος της Τ.Ο. Νίκαιας, που φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο μαζί με τον Πατέλη και τον Καζαντζόγλου.

Στον Πατέλη τηλεφώνησε επίσης για να τον εμψυχώσει ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής «Εσωτερικής Ασφάλειας» της «Κεντρικής Διοικήσεως» της Χ.Α., Χρήστος Ζέρβας, που καταδικάστηκε πρωτόδικα ως αυτουργός της επίθεσης κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη έξω από τα κεντρικά γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν και άλλες απομαγνητοφωνήσεις, όπως του Αναστ. Πανταζή (πυρηνάρχη Περάματος, κατηγορούμενου για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες) που αποκαλεί τον Λαγό «αρχηγέ μου» και αυτός με τη σειρά του τον Πανταζή «Τασάρα μου».

«Αιφνιδιασμένη» η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών

Στο τέλος της 238ης και στην αρχή της 239ης ημέρας της δίκης, η έδρα ασχολήθηκε με τις προτάσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης για τις επιλογές που θα γίνουν από τις μαγνητοφωνημένες κλήσεις. Η πολιτική αγωγή στο σύνολό της θα καταθέσει στον γραμματέα του δικαστηρίου τις λίστες με τα επιλεγμένα αποσπάσματα από τις ηχογραφήσεις κλήσεων και τα κείμενα των μηνυμάτων SMS σήμερα, Δευτέρα 2 Απριλίου.

Η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών, διά στόματος Νικ. Μιχαλόλια, φάνηκε να αιφνιδιάζεται για το περιεχόμενο των επιλογών. Όταν ρώτησε η πρόεδρος «το θέμα του αιφνιδιασμού πού έγκειται;», ο Ν. Μιχαλόλιας απάντησε «ο αιφνιδιασμός είναι δικονομικός», προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει το διαφαινόμενο γεγονός ότι μάλλον η υπεράσπιση, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχει ασχοληθεί να μελετήσει το περιεχόμενο των αναγνωστέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας πανικός στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης προκειμένου να ενημερωθεί η υπεράσπιση για το υλικό της δικογραφίας.

Η δίκη συνεχίζεται

Η διαδικασία της εξέτασης των αναγνωστέων εγγράφων, βίντεο και ηχητικών από το δικαστήριο θα συνεχιστεί σήμερα, Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, με την τελευταία προγραμματισμένη δικάσιμο πριν το Πάσχα. Μετά τις γιορτές η δίκη θα συνεχιστεί από την Δευτέρα 16 Απριλίου.

Για τον μήνα Απρίλιο, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δικάσιμοι:

2/4: Εφετείο

16/4: Κορυδαλλός

18/4: Κορυδαλλός

20/4: Κορυδαλλός

23/4: Εφετείο

24/4: Κορυδαλλός

25/4: Κορυδαλλός

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.
5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments