Αίτημα αναίρεσης από τον πρώην εποπτεύοντα της αντιτρομοκρατικής κατά της αθώωσης Θεοφίλου

Ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής υπέβαλε στο τέλος της προθεσμίας αίτημα αναίρεσης, γεμάτο λογικές ακροβασίες, κατά της αθωωτικής απόφασης του εφετείου για τον Τάσο Θεοφίλου.

Τα 5 χρόνια αναίτιας φυλάκισης του Τάσου Θεοφίλου βασισμένα σε μια σκευωρία της αντιτρομοκρατικής φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά για τους κρατικούς μηχανισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου – «εντελώς τυχαία» πρώην εποπτεύων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής και με καταγωγή από τη Νάξο – Ιωάννης Αγγελής υπέβαλε αίτημα αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης και μάλιστα για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Θεοφίλου, ακόμη και αυτές για τις οποίες είχε αθωωθεί ήδη από την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό (συμμετοχή στην Σ.Π.Φ.).

Αξιοσημείωτο είναι πως το αίτημα αναίρεσης δεν βασίζεται, όπως προβλέπεται, σε νομικά σφάλματα του δικαστηρίου ή σε ελλείψεις της απόφασης αλλά σε εκτιμήσεις του αντεισαγγελέα Α.Π. Ι. Αγγελή επί της ουσίας της υπόθεσης, πράγμα που δεν είναι στις αρμοδιότητες του Αρείου Πάγου να κρίνει.

Ο αντεισαγγελέας Αγγελής προσπαθεί να παρουσιάσει ως δικονομικό κριτήριο για την άσκηση αναίρεσης την δική του ερμηνεία των πραγματικών περιστατικών τα οποία έλαβε υπ’ όψη τη δικαστήριο για να αθωώσει τον Τ. Θεοφίλου, με την εξής λογική ακροβασία: αφού το δικαστήριο έκρινε ως μη επαρκή τα «στοιχεία» της αντιτρομοκρατικής, δεν αποδείχτηκε η ενοχή και, άρα… προσβάλλεται το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο συνήγορος του Τ. Θεοφίλου, Κώστας Παπαδάκης, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή αναμενόμενη, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση είναι «κορυφαίας πολιτικής σκοπιμότητας από την πλευρά των μηχανισμών καταστολής, οι οποίοι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα».

Στις 11 Μαΐου ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφασίσει για το αν τελικώς θα γίνει αποδεκτή η αίτηση αναίρεσης. Εάν γίνει δεκτή ξεκινάει ένας νέος κύκλος ταλαιπωρίας για τον Τάσο Θεοφίλου με επανάληψη της δίκης και εκ νέου φυλάκιση.

Ακολουθεί σχετικό κείμενο του Τάσου Θεοφίλου:

«Στην Αθήνα σήμερα την 27η Μαρτίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 στο κατάστημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης ΑΓΓΕΛΗΣ κάλεσε εμένα, τον γραμματέα του Ποινικού Τμήματος Γεώργιο Σωφρονιάδη, και μου δήλωσε ότι: Ασκεί αναίρεση ενώπιον του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 505 παρ. 2 ΚΠΔ, κατά της με αριθμό 2186/2017 (2938/16, 3303/16, 518/17, 565/17, 580/17) αθωωτικής απόφασης του Α’ Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κηρύχθηκε αθώος ο κατηγορούμενος Αναστάσιος ΘΕΟΦΙΛΟΥ …»

Έτσι ξεκινάει η υπ’ αριθμόν 21/2018 έκθεση αναιρέσεως με την οποία ο εισαγγελέας κύριος Ιωάννης Αγγελής ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που με απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, και να παραπεμφθώ ξανά για να δικαστώ από άλλους δικαστές. Ο εισαγγελέας κύριος Ιωάννης Αγγελής προήχθη πέρσι σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε ήταν ο εποπτεύων εισαγγελέας της «αντιτρομοκρατικής».

Στις 11 Μάη θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν γίνει δεκτή, σημαίνει ότι επιστρέφω στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες μέχρι να επαναληφθεί το εφετείο από άλλους δικαστές, μιας και η πλειοψηφία του Α’ Πενταμελούς που με απάλλαξε αποδείχτηκε τελικά πως δεν ήταν της αρεσκείας της «αντιτρομοκρατικής».

Όσο κι αν η «αντιτρομοκρατική», και ο κύκλος των χειραγωγούμενων από αυτή εισαγγελέων, φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια σχεδόν εμμονική προσήλωση στο πρόσωπό μου, η υπόθεσή μου παραμένει μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου προσωπική. Είναι πολιτική και αφορά την κατασταλτική διαχείριση του αναρχικού χώρου, του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος και συνολικά της τάξης μας. Είναι πολιτική καθώς ανέδειξε κοινωνικά και έθεσε στη δημόσια κριτική όλες τις αιχμές της καταστολής, με πιο βασικές τον τρομονόμο, τη μεταφυσική χρήση του dna και την ποινικοποίηση προσωπικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι πολιτική γιατί ανέδειξε τη δύναμη και την κοινωνική επιρροή του κινήματος. Γιατί απέδειξε ότι η «αντιτρομοκρατική» και οι χειραγωγούμενοι από αυτή δικαστικοί κύκλοι, παρότι ανεξέλεγκτοι, δεν είναι παντοδύναμοι. Και αυτό πρέπει να αποδειχτεί για μία ακόμα φορά στις 11 Μάη.

Υ.Γ. Όπως έγραψε κάποτε μέσα από τις φυλακές Γρεβενών ένας καλός σύντροφος: «Υπομονή. Δύναμη. Πίστη στην υπόθεση. Έχουμε δίκιο. Τέλος».

Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δικηγόροι του Τ. Θεοφίλου, Κώστας Παπαδάκης και Άννυ Παπαρούσσου:

Η άσκηση αναίρεσης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αθωωτικής για τον Τάσο Θεοφίλου απόφασης του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών δεν μας εκπλήσσει. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι έχει σημάνει η απόφαση αυτή για τους μηχανισμούς που τον έστειλαν κατηγορούμενο και ποια μηνύματα τους εκπέμπει.

Ούτε το περιεχόμενό της μας ανησυχεί. Αποτελεί διαφορετική εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και όχι αναιρετική προσέγγιση νομικών σφαλμάτων και ελλείψεων της απόφασης, που μάταια κανείς θα αναζητήσει.

Όπως δηλώναμε την ημέρα που εκδόθηκε, η απόφαση αυτή απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. Και αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.

Είμαστε βέβαιοι ότι και στον Αρειο Πάγο υπηρετούν τέτοιοι δικαστές και η αναίρεση – που προσδιορίστηκε μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για τις 11/5/2018 – θα απορριφθεί, όπως της αντιστοιχεί.

Η πολύμηνη δίκη δεν ανέδειξε καμμία απόδειξη ενοχής του Θεοφίλου. Η απόφαση ήταν δίκαιη και το σκεπτικό της υποδειγματικό. Εκείνοι που επιμένουν και βιάζονται να τον βάλουν ξανά στη φυλακή συγκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους και νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες, την πολιτική σκοπιμότητα και την εκδικητικότητα των μηχανισμών καταστολής.

Θα βρούν μπροστά τους για άλλη μία φορά το κίνημα συμπαράστασης και τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Και τα σενάριά τους θα περιοριστούν αμετάκλητα στη νοσηρή φαντασία τους.

Αθήνα, 4/4/2018
Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Κώστας Παπαδάκης
Άννυ Παπαρούσσου

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο