Με ηχητικά από τις παρακολουθήσεις κλήσεων νυν και πρώην χρυσαυγιτών που περιλαμβάνονται στην δικογραφία συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την 105η εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία δικάσιμος, η 240ή, την Δευτέρα 2 Απριλίου στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί ακούστηκε το πρώτο μέρος, από τις επιλογές που έχει κάνει τόσο η πολιτική αγωγή όσο και η υπεράσπιση, των ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνομιλιών.

Ήξεραν ότι παρακολουθούνται, άλλαζαν τηλέφωνα

Ένα σημαντικό στοιχείο που έχει προκύψει και από άλλες συνομιλίες, επιβεβαιώνεται και από τις ηχογραφήσεις του Αναστάσιου – Μάριου Αναδιώτη, συγκατηγορούμενου του Ρουπακιά για συμμετοχή στην επίθεση και δολοφονία του Π. Φύσσα. Οι χρυσαυγίτες του τάγματος εφόδου της Νίκαιας είχαν ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις των κινητών και άλλαζαν αριθμούς για να τις αποφύγουν.

«Τα ήξεραν οι υπηρεσίες. Είχα οχτώ με δέκα επίλεκτους»

Στα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν ήταν και εκείνο του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, γνωστού ως «Περίανδρου», καταδικασμένου για την δολοφονική επίθεση εναντίον του Δημήτρη Κουσουρή το 1998, όταν ο «Περίανδρος» ήταν υπαρχηγός της Χ.Α.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Ανδρουτσόπουλος γνώριζε για την επίθεση εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ, το ότι ο Μιχαλολιάκος (στον οποίο ο «Περίανδρος» αναφέρεται υποτιμητικά ως «Κατέλη» ή «Κάτμαν») είχε «υψηλή προστασία» από υπηρεσίες με την μεσολάβηση του αδελφού του, Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος είναι και δικηγόρος του στην παρούσα δίκη. Χαρακτηριστικά λέει «Γι’ αυτό έχει αλλάξει το επώνυμό του από την δεκαετία του ’80 που έμπαιναν ο βόμβες. Και προσπαθούσε ο Τάκης, μέσω των υψηλών κοινωνικά γνωριμιών του, να τον προστατεύσει».

Ο «Περίανδρος» γνώριζε ήδη για τους μισθωτούς της Χ.Α. και αναφέρεται συγκεκριμένα στον Χρ. Ζέρβα, επικεφαλής της ασφάλειας των κεντρικών, που καταδικάστηκε πρόσφατα για την επίθεση εναντίον του φοιτητή Αλ. Λάζαρη.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως ο «Περίανδρος» δίνει την εσωτερική οργάνωση της Χ.Α. τον καιρό που ο ίδιος ήταν υπαρχηγός:

Τα ξέρανε οι υπηρεσίες. Κάναμε πράγματα πολύ δυνατά κι ήμασταν πολύ λιγότεροι. Όπως καταλαβαίνεις, γαμούσαμε και δέρναμε. Οχτώ με δέκα άτομα είχα εγώ, επίλεκτους. Και πηγαίναμε στα βουνά, κάναμε καταρριχήσες, είχαμε κοντόκαννες, κάναμε πράγματα σε εποχές πολύ απαγορευμένες, έτσι;

Σε συνομιλία του Ανδρουτσόπουλου με τον Αστέριο Χάμο (επικεφαλής του «Πατριωτικού Συνδέσμου»), ο οποίος ήταν στον Μελιγαλά όταν έγιναν τα γνωστά επεισόδια με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Ο Χάμος επιβεβαίωσε ότι ο Ρουπακιάς ήταν εκεί και τον ξυλοκόπησε μαζί με τους άλλους.

«Οι μαχαιροβγάλτες που έχει μαζέψει ο Λαγός», περιγράφει το τάγμα εφόδου της Νίκαιας ο «Περίανδρος» σε άλλη συνομιλία του, μιλώντας για την εκπαίδευση με γυμνάσια στον ποταμό Νέδα.

Οι επιλογές της υπεράσπισης

Από τις συνομιλίες του Ανδρουτσόπουλου ακούστηκαν και κάποιες που έχουν επιλέξει οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Αντίστοιχα, με τον συνομιλητή του σχολιάζει ότι, ενώ σε όλα τα ΜΜΕ έπαιζε το θέμα της Χ.Α. τον Σεπτέμβριο του 2013, δεν γινόταν σχεδόν καμμία αναφορά στον αρχηγό της, Ν. Μιχαλολιάκο. Αναφέρονται επίσης στη σύλληψη του Σ. Δεβελέκου, μέλους της Κ.Ε. της Χ.Α. και οδηγού του Ν. Μιχαλολιάκου.

Ωστόσο δεν είναι ακριβώς κατανοητό το γιατί επέλεξε η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών αυτές τις συνομιλίες. Ο Ανδρουτσόπουλος αναφέρεται σε τεχνητό φούσκωμα των ποσοστών της ΧΑ το 2012 από τις δημοσκοπικές εταιρείες, που οδήγησε στην εκλογή βουλευτών του ναζιστικού κόμματος.

«Τον βλέπανε οι μπάτσοι την ώρα που μαχαίρωνε τον άλλον»

Με ωμή περιγραφή των γεγονότων της επίθεσης και δολοφονίας Φύσσα, οι συνομιλίες του Αποστόλου επιβεβαιώνουν το προσχεδιασμένο της επίθεσης και την οργάνωση των ταγμάτων εφόδου, για άλλη μία φορά. «Τον ψάχναμε [τον Φύσσα] τόσον καιρό, με τον άλλον τον ‘μαλλιά’», λέει χαρακτηριστικά ο Αποστόλου, μέλος της τοπικής της Νίκαιας. Επιβεβαιώνεται επίσης η συμμετοχή του κατηγορούμενου Τσακανίκα («Τσάκας») στη δολοφονία.

«Μού ‘χουνε στείλει από τα γραφεία 300 διαφορετικά κείμενα για τον Ρουπακιά, ότι ήταν βαλτός κλπ», ακούγεται σε άλλη συνομιλία του Αποστόλου, επιβεβαιώνοντας ότι οι αρχικές «διαρροές» που είχαν παίξει στα ΜΜΕ είχαν πηγή την Χ.Α. Ο Αποστόλου επίσης λέει ότι ο ίδιος είχε εγκρίνει την ένταξη του Ρουπακιά στην «ομάδα ασφαλείας» (τάγμα εφόδου) της Νίκαιας. Σε άλλη συνομιλία επιχαίρει για το μαχαίρωμα μαθητή έξω από σχολείο στο Π. Φάληρο (μία από τις συσχετισμένες υποθέσεις στην εγκληματική οργάνωση). «Μου έχει δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος» λέει σε άλλη συνομιλία, εννοώντας ότι έχει πάρει έγκριση να βρει τα πρώην μέλη της Χ.Α. που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες.

Οι επιλογές της υπεράσπισης

Από τις συνομιλίες του Αποστόλου επέλεξε και η υπεράσπιση κάποιες να ακουστούν στην δικαστική αίθουσα και πάλι χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό για ποιον λόγο θεωρούν ότι συμβάλλουν στην ελάφρυνση της θέσης των κατηγορουμένων.

Ο Αποστόλου καμαρώνει «τώρα που είμαι καταζητούμενος ξέρεις τί like θα πάρω [στο Facebook;».

«Τα ξέρανε έτσι κι αλλιώς τα πράγματα [οι αρχές]. Τόσον καιρό έλεγα εγώ ‘πάτε για σκηνικά, ωραία, μη βάζετε μπλούζες [της Χ.Α.], μη βάζετε μαύρα, βάλτε άλλα ρούχα».

Δεβελέκος: Δυναμίτες, όπλα και πρόγραμμα «Μετώπου Νεολαίας»

Ο ρόλος του Σωτήρη Δεβελέκου, πρόσφατα ταυτοποιημένου ως μέλους της ομάδας Χ.Α. που επιτέθηκε στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα», στην ναζιστική οργάνωση καταγράφεται εμφανώς μέσα από τις συνομιλίες του.

Μιλώντας με το μέλος της Τ.Ο. Νίκαιας, Τσακανίκα, ακούγεται να προτείνει «να βάλουν δυναμίτη» σε αυτοκίνητο κάποιου στοχοποιημένου προσώπου.

Τσακανίκας: Όχι γιατί συζήτησε κι ο Γιώργος [Πατέλης] με τον Λαγό και βγήκε άλλο ‘πόρισμα’ […]

Δεβελέκος: Τί πόρισμα βγήκε δηλαδή;

Τσακανίκας: […] ότι δεν αξίζει καν […] Εντάξει, βέβαια, ότι δεν αξίζει καν δεν σημαίνει ότι άμα τους πετύχεις στο δρόμο δεν θα τους πλακώσεις και στις σφαλιάρες…

Σε άλλη συνομιλία μιλάει με άλλον για «σίδερο» (όπλο):

Καλών: Είχα πάει σε μια ‘δουλειά’ και ήμουν ‘φορτωμένος’, είχα το τσαντάκι […]

Δεβελέκος: Το ‘σίδερο’;

Καλών: Ναι.

Δεβελέκος: Τί είναι;

Καλών: Εννιάρι Walther

Και η συνομιλία συνεχίζεται με λεπτομέρειες για το όπλο, την τιμή του στη μαύρη αγορά και «πόσους φόνους έχει επάνω του». Σε άλλη συνομιλία ενημερώνει στα γραφεία της τοπικής της Χ.Α. ότι «έχει έρθει περιπολικό κάτω απ’ τα γραφεία» και συμπληρώνει με νόημα: «όταν φύγετε μην έχετε τίποτα πάνω σας και σας σταματήσουνε για έλεγχο».

Σε μια από τις συνομιλίες του με μέλος της Χ.Α., μάλλον του «Μετώπου Νεολαίας», ακούγεται να δίνει οδηγίες για την συμπλήρωση του προγράμματος «δραστηριοτήτων» της οργάνωσης, τον Αύγουστο του 2013.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Στον Ιούλιο γράφεις: ‘Τετάρτη, 10 Ιουλίου: Οργάνωση του Μετώπου Νεολαίας για τη μηχανοκίνητη πορεία στις περιοχές του Αλίμου». Πρόκειται για την μηχανοκίνητη πομπή που πραγματοποίησε την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο». Στη συνέχεια αναφέρει: «Τετάρτη, 17 Ιουλίου: Οργάνωση μάχιμου πυρήνα του Μετώπου Νεολαίας για την περιφρούρηση των γραφίων του Αλίμου από πιθανές επιθέσεις». Πράγμα που επιβεβαιώνει την κεντρική οργάνωση της επίθεσης στο «Συνεργείο» από την Χ.Α. και ότι ανέμεναν και πιθανά «αντίποινα».

Η δίκη συνεχίζεται

Η δίκη θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα στις 16 Απριλίου 2018, με το υπόλοιπο οπτικοακουστικό υλικό από την δικογραφία, σύμφωνα με τις επιλογές που θα έχει κάνει από αυτό η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση.

Για τον μήνα Απρίλιο, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δικάσιμοι:

16/4: Κορυδαλλός

18/4: Κορυδαλλός

20/4: Κορυδαλλός

23/4: Εφετείο

24/4: Κορυδαλλός

25/4: Κορυδαλλός

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.
5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments